Autor Wątek: Awaria systemu hybrydowego  (Przeczytany 67245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Awaria systemu hybrydowego
« Odpowiedź #135 dnia: 14 Czerwca 2021, 21:22:46 »
Ja mam cariste
Z ciekawości, co można zmodyfikować tym toolem i czy można tym monitorować parametry podczas jazdy?

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #136 dnia: 15 Czerwca 2021, 07:03:25 »
Ja mam cariste
Z ciekawości, co można zmodyfikować tym toolem i czy można tym monitorować parametry podczas jazdy?

Odczytu sama appka Carsita nie oferuje (można użyć Car Scanner czy czegoś innego i działa z tym interfejsem). Za to po wykupieniu abonamentu w Carista można:
- programować czujniki ciśnienia TPMS
- zmieniać różne ustawienia związane z wnętrzem jak czas podświetlenia lampek, to czy samochód będzie wykrywał kluczyk z tylnej kanapy i inne takie :)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #137 dnia: 16 Czerwca 2021, 06:14:34 »
Po zakupie miałem abonament w cenie xzakupu więc pozmienia wszystko. Do odczytów są inne apki

Offline MaciekŚ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #138 dnia: 04 Lipca 2023, 13:25:08 »
Chciałem się podpiąć z pytaniem i prośbą o radę. Mam Aurisa który ma 8 lat, przejchałem nim 170 tysięcy. Dziś po raz pierwszy wyskoczył mi rano komunikat Check Hybrid System, auto jechało normalnie na silniku beznynowym. Dotarłem tak do pracy i umowiłem się do ASO (Toyota Carolina Wola) na jutro. W międzyczasie szukałem w necie przyczyn i trafiłem na firmę, która zajmuje się wymianą baterii. Pan podjechal  się podpiąć, mówiąc, że jest możliwe wielej scenariuszy. Po chwili powiedział, że trzeba wymienić baterię, ale skasuje mi ten błąd, abym dojechał do domu.

Jak sobie teraz na spokojnie myślę, to nie mam pewności, czy nie chciał mnie naciąć. Nie pokazywał interfejsu cały czas tylko na koniec, może to był jakiś mockup, żeby mnie zachęcic do wymiany za 7000 zł u niego. Auto ma nieduży przebieg, podobno powyżej 250 tysięcy pierwsze tego typu tematy wypływają. Poradzicie coś? Rano będę w ASO, ale wiadomo jak to z nimi bywa
Corolla Hybrid TS '21 / Yaris Hybrid '13
https://www.whyhot.pl

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #139 dnia: 04 Lipca 2023, 13:40:55 »
1.) jaki był odczytany kod błędu?
2.) jeśli kod błędu został skasowany to nie masz po co jechać
3.) ewentualna regeneracja baterii to koszt od 1500 do 3000 zł
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline MaciekŚ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: 04 Lipca 2023, 13:41:37 »
a ta firma co podjechala dzis zerknąć to hybrydy24 - podobno nienajlepsza

Offline MaciekŚ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 04 Lipca 2023, 13:46:51 »
Hej, pan z firmy hybrydy24 nie pokazal mi błedu, tylko na szybko mignal przed oczami tym napisem "replace hybrid battery pack"
poczytałem w necie ze ta firma nie jest dobra. Ale kodu w postaci ciągu znaków nie widziałem, teraz sobie myslę, że mogło wyjść coś innego a on ma taki screen do naciągania. W końcu serio mały przebieg...

A historia błędów nie odkłada się logach komputera?

Masz namiary na sprawdzone miejsce w Warszawie, gdzie ewentualnie można zrobić regenerację lub naprawę?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #142 dnia: 04 Lipca 2023, 20:09:39 »
Zapewne P0A80. Więcej wiary, mniej podejrzliwości. Skoro błąd raz wyskoczył, wyskoczy kolejny raz. Kup interfejs OBD i aplikacją dr.Prius podejrzyj co dzieje się z baterią

Offline DarioFo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 11 Lipca 2023, 20:13:54 »
Dziś zrobiłem sobie test na DR Prius i mnie wmurowało 31% żywotność aku. I komentarz że wkrótce padnie i 7 cela słaba. Przebieg 335 tys. Tydzień temu po przegrzaniu baterii do 47 st pojawił sie błąd układu hybrydowego. Po odpięciu aku 12v jest spokój. Jakies sugestie? Warto wymieniać tylko cele 7 i balansować czy cały aku? Macie jakis polecany warsztat, który to zdiagnozuje i zrobi lub ktoś na forum za rozsądną cenę- samemu nie mam czasu.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #144 dnia: 11 Lipca 2023, 21:31:50 »
Na pewno warto zadbać o dobre chłodzenie baterii. Niestety fabryczny układ chłodzenia działa dziwnie. W upalne dni korzystaj z Hybrid Assistant i ustaw maks. temperaturę baterii na 42st. Wtedy nareszcie usłyszysz wentylator chłodzący baterię. Oczywiście o czystość filtra wlotu powietrza również należy zadbać.

Offline DarioFo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 12 Lipca 2023, 06:33:48 »
Masz rację. Chłodzenie to jeden z filarów. Ja korzystam z HA i mam ustawione na A od 35C. Niestety zona uzytkowała samochód(nie ma aplikacji na telefonie) , stąd taki skok temperatury. Ciekawe od jakiej temperatury fabrycznie wentylator zaczyna chodzić na max czyli na 6 biegu? Niestety nie mozna tego przestawić w ustawieniach samochodu. Prawdopodobnie jedynie gdzies głebiej.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #146 dnia: 12 Lipca 2023, 06:37:46 »
wentylator zaczyna chodzić na max czyli na 6 biegu

od momentu wykrycia usterki "uszkodzony akumulator" :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 29 Maja 2024, 20:19:59 »
Podepnę się pod temat.
Wczoraj pojawił się komunikat CHECK HYBRID SYSTEM.
OBDLink pokazuje błąd P0A80.
Podjechałem do ASO i wymienili filtr baterii hybrydowej za nieco ponad 100 zł i oddali samochód bez komunikatu.
Wsiadam do auta, żeby odjechać do domu, a tu powrót komunikatu. Auto zostało w ASO.
Podejrzewam, że któryś blok obniżył napięcie i różnica napięć wzrosła powyżej 20%.
Bateria jest na 10-letniej gwarancji (ostatni rok, miesiąc temu przedłużona gwarancja).
Czy ktoś z was oddawał auto w ramach gwarancji baterii hybrydowej?

PS. Na wszelki wypadek zapytam na przyszłość, czy znacie wiarygodne firmy świadczące usługi wymiany modułów baterii hybrydowej?
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2024, 20:23:28 wysłana przez Robinson »
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #148 dnia: 29 Maja 2024, 20:32:09 »
W jakim sensie "oddawał"?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline shark_

• Toyot Chodzacy