Cóż, ja wiem swoje, Ty wiesz lepiej, bo kontrolka pomarańczowa, czerwona, czy inna i nie będę kupował, bo nie będę i foch. Czujniki z zamiennika działają, nie ma z nimi problemów i jestem więcej niż pewny, że ten czujnik jest w porządku, a masz uszkodzony któryś inny bądź jeszcze jakiś inny problem, powodujący, że sterownik dezaktywuje układ.
Polecam zapoznać się z wytycznymi do badań technicznych, a nie "wyczytałem w internecie". Jeśli przeczytałeś tyle raportów czy protokołów, to jedna ustawa nie zrobi Ci różnicy a może wiele pomóc.
Usterka istotna (a do takich jest zakwalifikowana świecąca kontrolka ABS) jest wystarczającą podstawą zarówno do zabrania Ci DR w przypadku kontroli jak również do odstąpienia przez diagnostę od dalszego badania - potocznie "odroczka", 2 tygodnie na naprawę usterki.
Nie ma co "ogólnie podejrzewać" tylko układ trzeba zdiagnozować i naprawić, a nie drutować wyłączaniem kontrolki. Już nawet pomijając bezpieczeństwo, to nawet jeśli wyjmiesz kontrolkę a przegląd będzie robił diagnosta a nie kumpel za flaszkę, to również nie ma prawa tego przepuścić ze względu na obecność niesprawnego systemu. To samo jest w poduszkami, checkiem, czy ESP/TCS/VSC/TRC/CHGW.