Autor Wątek: Wygaszenie kontrolki ABS w Carinie E GLi (3S-FE)  (Przeczytany 2804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Wygaszenie kontrolki ABS w Carinie E GLi (3S-FE)
« dnia: 13 Lipca 2020, 15:44:45 »
ABS i tak nie działa mi prawidłowo od kilku lat, a po kolizji spowodowanej tym, że przez ABS miałem problem z hamulcami, wyjąłem bezpiecznik i ABS już na stałe nie działa ale kontrolka od ABS świeci.
Odpiąłem dzisiaj dwie wtyczki od pompy ABS ale to nic nie dało i kontrolka dalej świeci.
Czy da się wygasić na stałe kontrolkę od ABS?

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Wygaszenie kontrolki ABS w Carinie E GLi (3S-FE)
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2020, 20:49:02 »
Najlepiej naprawić ABS.
3VZ.pl

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipca 2020, 07:46:44 »
To po pierwsze.
A jeśli dalej chcesz z tym jeździć, a nie naprawiać, to wyjmij żarówkę z licznika.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipca 2020, 08:12:10 »
Kiedyś chciałem naprawić ABS i sprawdziłem w złączu diagnostycznym i wybłyskało kod, że uszkodzony jest prawy przedni czujnik.
Kupiłem nowy czujnik za 150zł (zamiennik) i nie wiele pomogło - kontrolka ABS co prawda zgasła ale zapalała się po przekroczeniu ok. 90km/h, a przy tym czasem były jakieś zgrzyty pod pedałem hamulca i czasem się pedał blokował, co ostatecznie doprowadziło do kolizji z innym autem. Teraz bezpieczniej się jeździ z odłączonym ABS-em, tyle że kontrolka świeci.

Wiem też, że można wyjąć żarówkę od konkretnej kontrolki ale to trzeba wyjmować tablicę zegarów a nie chciałbym przy okazji tych zegarów uszkodzić, więc na razie żaróweczki się nie czepiam.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipca 2020, 16:36:22 »
Widocznie źle zdiagnozowałeś układ lub źle zamontowałeś czujnik a teraz zwalasz winę za kolizję na ABS  :czerwona:

Jeśli ABS w aucie jest, to ma działać, bo to jest czyjeś żyć albo nie żyć w awaryjnej sytuacji. Zakładam, że nie jesteś kierowcą wyczynowym i nie dobierasz opon do aktualnie panujących warunków pogodowych, nie każdą trasę pokonujesz w maksymalnym skupieniu i idealnie wypoczęty, w związku z czym z niesprawnym/niedziałającym systemem nie zatrzymasz awaryjnie samochodu na krótszym odcinku niż pozwoli Ci to zrobić ABS.

Co więcej: jeśli system jest w samochodzie (a dokładniej w jego homologacji) to nie ma możliwości, żeby samochód legalnie przeszedł przegląd z niesprawnością i diagnosta, który Ci coś takiego stempluje powinien być świadom konsekwencji.

A z doświadczenia Ci powiem, że nie znam dokładniejszego przeglądu technicznego pojazdu niż ten, który robi dochodzeniówka w sytuacji, kiedy ktoś jest poszkodowany bądź martwy, bo wtedy znając nawet każdą, najdrobniejszą śrubkę we własnym aucie, dowiadujesz się rzeczy nowych.
3VZ.pl

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipca 2020, 20:12:43 »
Marcin, zgadzam się z powyższym, dlatego też chciałem ABS mieć sprawny i go naprawić. Niestety wymiana czujnika nie pomogła, a nie będę kupował kolejnego z innej firmy w nadziei, że może ten czujnik zadziała.

Co do przeglądów, to też myślałem, że z zapaloną kontrolką ABS przegląd absolutnie nie przejdzie ale gdzieś wyczytałem (może nawet na tym forum), że nie podbijają przeglądu tylko gdy świeci kontrolka czerwona, a inne mogą świecić i przegląd przejdzie (od ABS-u akurat jest kontrolka pomarańczowa). W każdym razie z duszą na ramieniu byłem z tą kontrolką ABS świecącą chyba na 2 przeglądach i diagnosta słowem nie powiedział, że coś nie tak i przegląd podbijał.

Co do ewentualnych wypadków i dochodzenia policyjnego - obecnie z odłączonym ABS-em mam dużo mniejsze ryzyko wypadku, niż jak byłby załączony niesprawny ABS, bo czasem blokował pedał hamulca. A z ciekawostek dodam, że czytałem dziesiątki protokołów oględzin policyjnych po wypadku oraz opinii biegłych i wcale nie są takie super dokładne jak piszesz. Policja (lub biegły z zakresu techniki samochodowej) w znacznej części przypadków po prostu piszą, że konkretnego systemu pojazdu na skutek uszkodzeń nie da się sprawdzić i tyle. Najłatwiej sprawdzić bieżnik na oponach, bo te przetrwają wypadek ale inne systemy, w tym hamulcowy, często są nie do sprawdzenia.

A ogólnie to podejrzewam, że oryginalny czujnik ABS z ASO Toyoty załatwiłby sprawę ale jak dla mnie kosztuje o kilkaset złotych za dużo.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2020, 09:47:20 »
Cóż, ja wiem swoje, Ty wiesz lepiej, bo kontrolka pomarańczowa, czerwona, czy inna i nie będę kupował, bo nie będę i foch. Czujniki z zamiennika działają, nie ma z nimi problemów i jestem więcej niż pewny, że ten czujnik jest w porządku, a masz uszkodzony któryś inny bądź jeszcze jakiś inny problem, powodujący, że sterownik dezaktywuje układ.

Polecam zapoznać się z wytycznymi do badań technicznych, a nie "wyczytałem w internecie". Jeśli przeczytałeś tyle raportów czy protokołów, to jedna ustawa nie zrobi Ci różnicy a może wiele pomóc.

Usterka istotna (a do takich jest zakwalifikowana świecąca kontrolka ABS) jest wystarczającą podstawą zarówno do zabrania Ci DR w przypadku kontroli jak również do odstąpienia przez diagnostę od dalszego badania - potocznie "odroczka", 2 tygodnie na naprawę usterki.

Nie ma co "ogólnie podejrzewać" tylko układ trzeba zdiagnozować i naprawić, a nie drutować wyłączaniem kontrolki. Już nawet pomijając bezpieczeństwo, to nawet jeśli wyjmiesz kontrolkę a przegląd będzie robił diagnosta a nie kumpel za flaszkę, to również nie ma prawa tego przepuścić ze względu na obecność niesprawnego systemu. To samo jest w poduszkami, checkiem, czy ESP/TCS/VSC/TRC/CHGW.

3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl