Autor Wątek: Usterka PKSB PCS  (Przeczytany 21308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
Usterka PKSB PCS
« dnia: 02 Sierpnia 2020, 00:11:33 »
Od pewnego czasu sporadycznie pojawiają mi się komunikaty "Usterka PKSB odwiedź stację obsługi" oraz podobnie "Usterka PCS" oraz odpowiednie ikonki.

Sprawa jest o tyle ciekawa, że po pewnym czasie znikają.
Np. podjeżdżam pod mieszkanie zamykam auto, zanoszę zakupy. Wracam po kilku minutach próbuje odpalić auto i wyświetlają mi się komunikaty. Wprowadzam auto do garażu, po kilkunastu minutach komunikaty znikają same. Z moich obserwacji wnioskuje, że wpływ na komunikaty ma nagrzanie przedniej  szyby. Ustawiając na parkingu auto na wprost słońca pojawia się komunikat a po wjeździe do garażu i ostygnięciu szyby zniką. Ale mogę się mylić. W serwisie mówili, że może kamera jest zaparowana i żeby się nie przejmować.
Czy Wy również macie takie problemy?
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
Odp: Usterka PKSB PCS
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2020, 01:40:09 »
Ja miałem tylko problem z czujnikiem parkowania przez 1 dzień. Co chwila się włączał, bez powodu.
W okresie mrozów i marznącego deszczu, czasami wyłączał mi się PCS, no ale to zrozumiałe z uwagi na oblodzenie.

Nie ma co wróżyć z Trzeba podłączyć do kompa i sprawdzić logi.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2020, 09:17:17 »
U mnie zimą występowało połączenie obydwu zjawisk. Kilka razy zdarzyło się, że w temperaturach ok. 2-3 st. C i przy bardzo dużej wilgotności powietrza aktywował się bez powodu jeden z czujników w przednim zderzaku (zawsze ten sam). Czujnik był czysty i na pewno nie był oblodzony. Po kilku takich aktywacjach dezaktywowały się układy PKSB i PCS (wyświetlały się takie same komunikaty na wyświetlaczu oraz zapalały się odpowiednie 2 kontrolki). Po pozostawieniu samochodu na kilka godzin komunikaty znikały.

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpnia 2020, 10:48:06 »
Cześć,
Miałem przypadłość z włączającym się c, ujnikiem w przednim zderzaku lewyn na rogu. Złożyłem reklamację, w grudniu samochód trafił do ASO gdzie stwierdzili ze komputer nic nie wykazał i nic nie mogą zrobic, może był brudny itd. Sytuacja sie zaczęła powtarzać, oczywiście tylko ten jeden czujnik. Problem występował podczas jazdy do określonej prędkości, podjeżdżania na światłach do samochodu ale na tyle w dużej odległości że pozostałe przednie i skrajny z prawej strony nic nie wykazywały, ale lewy skrajny piszczal, stania na światłach, lub gdy samochód stał ale nie było z przodu zadnej przeszkody. Zacząłem nagrywać sytuację zarówno przed samochodem jak i w samochodzie. W czerwcu po otwarciu na świat gdy sytuacja osoagnela apogeum i aktywował się podczas deszczu co chwila samochód ponownie trafił z reklamacją do ASO ale już innego. Sytuacja się powtorzyla. Komputer nic nie widzi itd. Podczas odbioru samochodu na placu ASO zaczął piszczeć. Zawołałem Pana z obsługi pokazałem problem i nagle okazało się że czujnik do wymiany, a gość który to sprawdzał się nie przyłożył. Czujnik był wadliwy po wymianę problem nie występuje.
Co do błędu na desce rozdzielczej z systemem PCS i PKSB to wyskakiwał mi taki komunikat po montowaniu videorejestratira kiedy był wyjmowany bezpiecznik 10A w skrzynce w bagażniku i ponowne nie był właściwie włożony. Po dociśnięciu po jakimś czasie komputer kasował błędy. Występował wtedy również błąd układu hybrydowego. Sprawdźcie może bezpieczniki odpowiedzialne za te systemy, może to pomoze. A jak nie to reklamacja w ASO i nie ustępować bo działają na zasadzie spychologii. Gwarancja przecież jest od tego, eby samochód był sprawny zgodnie z umową zakupu.

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpnia 2020, 11:05:00 »
Według mojej obserwacji ewidentny wpływ na pojawienie się komunikatów ma ustawienie na parkingu auta skierowanego przodem w kierunku słońca.  Po wjeździe do garażu po 5 minutach od wyłączenia zapłonu komunikaty znikają. Ustawienie auta w innym kierunku powoduje brak komunikatów.  :o Wczoraj to samo.
W sobotę jestem omówiony w serwisie. Dobrze, że zapowiada się słoneczny dzień.  :song:

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpnia 2020, 15:17:27 »
Według mojej obserwacji ewidentny wpływ na pojawienie się komunikatów ma ustawienie na parkingu auta skierowanego przodem w kierunku słońca.  Po wjeździe do garażu po 5 minutach od wyłączenia zapłonu komunikaty znikają. Ustawienie auta w innym kierunku powoduje brak komunikatów.  :o Wczoraj to samo.
W sobotę jestem omówiony w serwisie. Dobrze, że zapowiada się słoneczny dzień.  :song:

Może któryś system Ci się rozkalibrował po odłączeniu akumulatora?

Cześć,
Miałem przypadłość z włączającym się c, ujnikiem w przednim zderzaku lewyn na rogu. Złożyłem reklamację, w grudniu samochód trafił do ASO gdzie stwierdzili ze komputer nic nie wykazał i nic nie mogą zrobic, może był brudny itd. Sytuacja sie zaczęła powtarzać, oczywiście tylko ten jeden czujnik. Problem występował podczas jazdy do określonej prędkości, podjeżdżania na światłach do samochodu ale na tyle w dużej odległości że pozostałe przednie i skrajny z prawej strony nic nie wykazywały, ale lewy skrajny piszczal, stania na światłach, lub gdy samochód stał ale nie było z przodu zadnej przeszkody. Zacząłem nagrywać sytuację zarówno przed samochodem jak i w samochodzie. W czerwcu po otwarciu na świat gdy sytuacja osoagnela apogeum i aktywował się podczas deszczu co chwila samochód ponownie trafił z reklamacją do ASO ale już innego. Sytuacja się powtorzyla. Komputer nic nie widzi itd. Podczas odbioru samochodu na placu ASO zaczął piszczeć. Zawołałem Pana z obsługi pokazałem problem i nagle okazało się że czujnik do wymiany, a gość który to sprawdzał się nie przyłożył. Czujnik był wadliwy po wymianę problem nie występuje.
Co do błędu na desce rozdzielczej z systemem PCS i PKSB to wyskakiwał mi taki komunikat po montowaniu videorejestratira kiedy był wyjmowany bezpiecznik 10A w skrzynce w bagażniku i ponowne nie był właściwie włożony. Po dociśnięciu po jakimś czasie komputer kasował błędy. Występował wtedy również błąd układu hybrydowego. Sprawdźcie może bezpieczniki odpowiedzialne za te systemy, może to pomoze. A jak nie to reklamacja w ASO i nie ustępować bo działają na zasadzie spychologii. Gwarancja przecież jest od tego, eby samochód był sprawny zgodnie z umową zakupu.

miałem taka samą sytuację tylko z lewym przednim czujnikiem przez jeden dzień, potem usterka ustała i jak na razie się nie powtórzyła.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Sierpnia 2020, 20:23:24 »
Na chwilę obecną sprawa wygląda następującą. W zeszłą sobotę byłem w serwisie dokonali kalibracji systemu PCS i wczytano ponownie oprogramowanie kamery. Niestety po powrocie do domu i pozostawieniu auta na godzinę na parkingu komunikaty usterki pojawiły się  ponownie. Dzisiaj kolejna wizyta w serwisie, podobno problem polegał na złym wpięciu alarmu (nie w tym miejscu) do szyny danych. Ma na to być wydany biuletyn serwisowy. Czy pomogło zobaczymy, oby. :o

Offline michalbakowski

• Toyot Leżący
  • *
Usterka PKSB PCS
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Sierpnia 2020, 07:40:19 »
U mine ten problem był spowodowany błędnym wklejeniem czujnika. Niby się nie da a jednak panowie popełnili ten błąd. Dopiero przy 4 wizycie jeden doświadczony mechanik to zauważył.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Września 2020, 20:35:55 »
Czy u kogoś ponowiła się usterka systemu parkowania? U mnie ponownie pomimo wymiany skrajnego czujnika usterka się ponowiła. Odebrałem samochód z serwisu i komputer wykazał błąd czujnika. Czujnik zakwalifikowany do wymiany i o dziwo ten sam co był wymieniony już wcześniej. Więc nasuwa się pytanie czy wcześniej rzeczywiście był wymieniony czy coś ponownie spowodowało zepsucie się tego samego czujnika.  W międzyczasie zaczęły się pokazywać komunikaty  "usterka systemu PKSB I PCS oraz wyczyść czujniki systemu parkowania" pomimo że były "czyste"

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Września 2020, 21:38:20 »
A może przyczyną jest to samo co u mnie, złe podłączony alarmu do magistrali CAN? Od poprawki w serwisie na razie spokój. <taniec>

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Września 2020, 11:46:46 »
A może przyczyną jest to samo co u mnie, złe podłączony alarmu do magistrali CAN? Od poprawki w serwisie na razie spokój. <taniec>
A jakie były objawy i jak została wykryty błędny montaż alarmu?
No i pytanie zasadnicze w jakim ASO/ mieście kupowany był samochód /montaż alarmu przecież w ASO/

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Września 2020, 15:28:59 »
Objawy opisałem w pierwszym poście. Na taką usterkę został w Toyocie opracowany biuletyn serwisowy. Nie ma znaczenia w którym serwisie był instalowany alarm, chodziło o podpięcie do odpowiedniej wiązki (z tego co zrozumiałem). Usterkę usunięto (mam nadzieję, że skutecznie) zgodnie z tym biuletynem.

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Września 2020, 15:43:31 »
Ale w ASO od razu wykryli problem z podpieciem alarmu czy jakoś próbowali na zasadzie spychologii poza tym co opisałeś zlać temat. U mnie ponowna wizyta i za pierwszym razem / dwie wizyty w 2 różnych ASO/ próbowali temat zlać. Teraz podobno komputer wykazał błąd czyjnika podczas weryfikacji- czujnik zamówiony i mam ponownie pokazać się na wymianę bo jeszcze lakierowanie. Czy u Ciebie też podczas weryfikacji wyszło źle podpięcie alarmu po CAN czy raczej to odkrycie na miarę Nobla na zasadzie prób i błędów?

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Września 2020, 16:29:49 »
Tak jak opisałem powyżej. Pierwsza diagnoza kalibracja kamery. Wykonali. Niestety zaraz po powrocie błąd pojawił się ponownie (choć tylko raz. Przez następne dni spokój). Ponowna wizyta i zmiana miejsca wpięcia do szyny. Zrobili to na podstawie biuletynu. Widocznie zadali sobie trud poszperania, co powoduje taką usterkę i znaleźli biuletyn. O zlewaniu nie było nawet mowy. Jestem klientem togo salonu/serwisu ponad 20 lat.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl