Autor Wątek: AURIS HSD pochwalcie się przebiegami i awariami.  (Przeczytany 8037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: AURIS HSD pochwalcie się przebiegami i awariami.
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Sierpnia 2020, 17:37:39 »
Ale Auris II HSD to norma Euro 5. Tak przynajmniej mam wpisane w dowodzie.

Offline michaljastrzab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Sierpnia 2020, 17:48:44 »
dla zainteresowanych. Właśnie rozmawiałem z ASO w Katowicach. Niby oficjalnie nie zaleca ją wymiany ale tak jak piszecie powinno się to zrobić za 90 000 Potwierdził to konkretniejszy pracownik serwisu. Cena samej usługi wymiany razem z wymianą jakiegoś filtra oleju w skrzyni biegów. dodatkowo coś tam jeszcze w tej skrzyni ustawiają. To 1400 zł brutto (08/2020). W połączeniu z przeglądem przy 150 000. wyjdzie to taniej. zobaczymy 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Sierpnia 2020, 17:58:59 »
Pytałeś CVT czy eCVT?

Offline michaljastrzab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Sierpnia 2020, 18:00:35 »
Pytałeś CVT czy eCVT?
tak naprawdę to chyba nie wiem o co pytałem.

podrzuć mi chętnie poczytam o różnicach i powiedz mi jaką mam skrzynie skoro Auto jest z 2016 r.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Sierpnia 2020, 18:14:52 »
Hybryda to eCVT. Klasyczny silnik benzynowy to CVT. CVT z eCVT nie ma nic wspólnego poza trzema identycznymi literami w nazwie.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Sierpnia 2020, 18:57:46 »
Cvt to dwa stozki polaczone metalowym pasem co daje nieskonczona ilosc przelozen.

Ecvt to przekladnia planetarna laczaca wal silnika spalinowego i tak naprawde ten sam wal silnika elektrycznego mg1 oraz drugi silnik elektryczny mg2 oraz wal napedzajacy dyfer kol przednich. Czyli taki trojnik :)

Ja mam w dowodzie euro 6 ! Hsd z 2016 roku

Jak koledzy pisali cvt to automat dla benzyn a ecvt to przekladnia dla hybryd. Szkoda ze toyota nazwala je niemal identycznie a jest to totalnie co innego.

Mozliwe ze wycenili Ci wymiane oleju w cvt. W ecvt nie trzeba nic ustawiac moze jedynie wymienic podkladke miedziana i korek spustowy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Sierpnia 2020, 20:14:45 »
właśnie szukam tej informacji dokładnie- a związek z EURO6 dotyczy ilości wymian płynów eksploatacyjnych, gdyby było wpisane to auto nie dostałoby normy 6

Przejrzałem dyrektywy i rozporządzenia KE/PE związane z normami Euro 5 i 6 i nigdzie tam nic nie widzę odnośnie płynów eksploatacyjnych.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Sierpnia 2020, 20:17:35 »
cvt to automat dla benzyn a ecvt to przekladnia dla hybryd. Szkoda ze toyota nazwala je niemal identycznie a jest to totalnie co innego.

Dlaczego miała by nazywać inaczej?  CVT to skrót od Continuously Variable Transmission, obie przekładnie realizują dokładnie tę funkcję.  Mniej więcej podobna różnica jak pomiędzy phone i iphone :-)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Sierpnia 2020, 20:46:25 »
cvt to automat dla benzyn a ecvt to przekladnia dla hybryd. Szkoda ze toyota nazwala je niemal identycznie a jest to totalnie co innego.

Dlaczego miała by nazywać inaczej?  CVT to skrót od Continuously Variable Transmission, obie przekładnie realizują dokładnie tę funkcję.  Mniej więcej podobna różnica jak pomiędzy phone i iphone :-)
No wlasnie dlatego ze jest tyle z tym pomylek a nawet na stronie mojego auta toyota.pl po zalogowaniu sie podaja cvt ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Sierpnia 2020, 22:00:40 »
No wlasnie dlatego ze jest tyle z tym pomylek a nawet na stronie mojego auta toyota.pl po zalogowaniu sie podaja cvt ;)

W samochodach jest tyle części że nie sposób nazwać każdą nazwą własną.  Podajesz model i rok produkcji i dobierasz właściwy numerek z katalogu.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Sierpnia 2020, 22:39:54 »

W samochodach jest tyle części że nie sposób nazwać każdą nazwą własną.  Podajesz model i rok produkcji i dobierasz właściwy numerek z katalogu.

Przekladnia planetarna to caly komponent a nie spinka do tapicerki.... Jesli panowie w aso toyoty mowia cvt a moje auto ma ecvt no to jest duze niezrozumienie tematu. Wiem ze ecvt ladnie brzmi ale wiele osob zapomina o e i mowi cvt i potem sa pomylki. Gdyby nazwali inaczej jak np na niektorych filmach szkoleniowych o hybrydach ze jest to de facto pdu power distribution unit to by juz tak nie bylo ale pdu brzmi gorzej niz ecvt....zwykly marketing.
Tyle

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Sierpnia 2020, 23:21:16 »
pdu power distribution unit

Chyba raczej Power Split Device. Ale to jest tylko część mechaniczna.  W ASO nie bardzo wiedzą jak to działa bo tego się generalnie nie naprawia a jeśli już to nie w ASO.  Zresztą czego się spodziewać po nich jak nie dość że nie wiedzą to się nie chcą dowiedzieć.  Nowa Corolla jest na rynku już drugi rok.  Za każdym razem jak jestem w serwisie, pytam się czy i jakie koło zapasowe się mieści we wnęce, i nigdy nie wiedzą i nie próbują się dowiedzieć. 

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Sierpnia 2020, 12:37:12 »
pdu power distribution unit

Chyba raczej Power Split Device. Ale to jest tylko część mechaniczna.  W ASO nie bardzo wiedzą jak to działa bo tego się generalnie nie naprawia a jeśli już to nie w ASO.  Zresztą czego się spodziewać po nich jak nie dość że nie wiedzą to się nie chcą dowiedzieć.  Nowa Corolla jest na rynku już drugi rok.  Za każdym razem jak jestem w serwisie, pytam się czy i jakie koło zapasowe się mieści we wnęce, i nigdy nie wiedzą i nie próbują się dowiedzieć.

Tak masz racje ;) to w pracy mam czasem do czynienia z pdu :)
No wiedza w aso jest na zenujacym poziomie. Moze Ci technicy co robia przeglady to i duzo wiedza ale klient rozmawia tylko z tymi od papierkologii i umawiania wizyt a oni juz nie za bardzo. Kit wciskaja...

Offline michaljastrzab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Sierpnia 2020, 12:43:38 »
Byłem dzisiaj w salonie w Katowicach. jestem taki konsultant Pan Krzysztof mega kompetentny facet miałem już z nim do czynienia wcześniej. dowiedziałem się że razem z przeglądem przy 150k mogę zrobić wymianę oleju w skrzyni biegów za normalne pieniądze. wiem dokładnie jaka to skrzynia jaki olej potrzebny.  co ciekawe dowiedziałem się w serwisie że są trzy rodzaje skrzyni biegów w auli się hybrydowym z tego roku. zalecane są do nich różne oleje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl