Autor Wątek: 4x2 4x4  (Przeczytany 70584 razy)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
Odp: 4x2 4x4
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Sierpnia 2020, 13:35:36 »
Dzięki za odpowiedź.
Dodam jeszcze od siebie że przy napędzie na 4 mamy odzysk energii przy hamowaniu również z tylnej osi co pewnie nie jest bez odzwierciedlenia w spalaniu.
Jeśli nic nie pomyliłem to dzięki temu spalanie jest niemal identyczne jak przy FWD, bodaj o 0,1 litra większe, chyba też Pertyn on tym mówił.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Sierpnia 2020, 14:06:44 »
Kiedy o tych wszystkich rzeczach już pisałem. A badałem temat dość mocno, bo sam miałem dylemat czy dołożyć dyszkę do auta. W końcu po testach wyszło że warto. I co mogę powiedzieć o tym napędzie po 6000km.

O tym że auto pokonuje stabilniej zakręty już pisałem. Ale z przepływu mocy widać, że wyjątkowo często dołącza sobie tył. Zauważyłem to w kilku sytuacjach:

- "ostre" pokonywanie długich łuków, załącza tył
- ruszanie kiedy silnik spalinowy ładuje baterie, a nie przekazuje napędu na przód, auto rozpędza się tyłem przy ruszaniu
- energiczne ruszanie, na wszystkie koła idzie napęd
- ruszanie przy skręconych kołach, również dołącza tył
- rekuperacja idzie z obu osi, co jak już wspomniałem przekłada się na niższe spalanie przy niskich prędkościach. Ale z kolei zwiększa przy wyższych (większa waga auta). Więc w jeździe mieszanej pewnie wychodzi na 0

Co do jazdy w zimie, obym nie miał okazji testować.

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Sierpnia 2020, 21:40:14 »
Ja stałem przed identycznym wyborem i wybrałem 4x4 - powody jak przytaczane w wątku. Zastanawiałem się czy dodatkowy silniczek na tyle wart jest tych 10k - odpowiadając wprost: na pewno nie. Ale nie zawsze da się tak literalnie do tego podejść. Ja kupiłem w założeniu auto na długie lata i nie chciałem potem żałować że czegoś nie dołożyłem jak była szansa.

Ponadto jak kupowałem weszła już obniżona akcyza i postanowiłem przeznaczyć te pieniądze na dodatkowego elektryka na tył - pierwotnie miało być 4x2 ze względu na nieco napięty budżet.

Nie zapominajmy też że 4x4 ma większą dopuszczalną masa holowanej przyczepy - dodając kolejny argumnt 'za'

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Sierpnia 2020, 09:18:42 »
Co do jazdy w zimie, obym nie miał okazji testować.
Ja miałem okazję kilka razy jechać po śniegu w górach i nie miałem problemów z jeżdżeniem w kopnym śniegu. A że nie było to takie oczywiste, to zobaczyłem jak inny samochód męczył się w miejscu, w którym ja spokojnie manewrowałem. Do tego na prostej, zaśnieżonej drodze (chyba nie było pod górę, ale nie pamiętam) cały czas był załączony napęd na 4 koła. Muszę jednak przyznać, że ogólnie do tej pory nie były to jakieś ekstremalne warunki.

Nie wiem, czy było to tutaj wspomniane, ale napęd na tył załącza się też przy wyższych prędkościach przy jeździe pod górę.
Tak jak Skylog pisał, ogólnie tył jest bardzo często załączany i nie tylko przy ruszaniu.

Offline pwr200

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Sierpnia 2020, 17:47:32 »
Ja stałem przed identycznym wyborem i wybrałem 4x4 - powody jak przytaczane w wątku.
Rav4 to moje trzecie auto (służbowe) z 4x4, i nigdy już nie chciałbym mieć 4x2. We Wrocławiu są bardzo wilgotne drogi jesienią i wiele razu widać było, że 4x4 pomaga ruszać od razu a inni się męczą, aby wyjechać na światłach, auto praktycznie nigdy nie zrywa przyczepności i go nie znosi na złej jakości drodze. Gdyby nie 4x4 to mój pobyt w Tatrach nie wspominałbym zimą tak fajnie, taki napęd bardzo pomaga.
Tylko mój dylemat polega na tym teraz, że może będę musiał kupić prywatne auto po latach i po dobrych doświadczeniach z Toyotą myślę o klasycznej benzynowej Rav4 ze skrzynią ręczną - czy ktoś miał możliwość porównania e-CVT (to mam w hybrydzie) ze skrzynią manualną, to jakieś dramatycznie gorsze doświadczenie, czy też da się przeboleć? O Rav4 prywatnie kupionej hybrydzie to pomyślę, gdy wygram w totka, wg mnie ceny hybryd nie są warte wartości dodanej (moc, niby mniejsze spalanie).

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Sierpnia 2020, 18:00:49 »
Nie miałem porównania z automatem, ale manual jak manual, co tu dużo opowiadać. Niemniej jednak, jeżeli lubisz dynamiczną jazdę, a nie chcesz dokładać do mocniejszej hybrydy, to opcja z manualem wydaje się rozsądna. Myślę, że 2.0 benzyna z automatem to nie jest najszczęśliwsze połączenie. Hybryda się zwróci po 400 tys km.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Sierpnia 2020, 18:02:51 »
Benzyna jest głośniejsza, a dodając kiepskie wyciszenie RAV4 gen5 finalnie nie jest dobrze...

Offline pwr200

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Sierpnia 2020, 18:29:55 »
Może tak ale jeżdzę teraz hybrydą z rocznika 2018, która jest bardzo nieprzyjemna akustycznie, ponoć wersja hybrydowa od 2019 jest nieco lepsza. W moim egzemplarzu bardzo szybko auto przechodzi z silnika elektrycznego na zwykły i w zasadzie nie mam takiej bezgłośności jaką czasami słyszę w małych toyotach hybrydowych ale one są lżejsze.
Zasadniczo bezgłośny może być tylko 100% elektryk :)

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Sierpnia 2020, 18:44:32 »
Nie miałem porównania z automatem, ale manual jak manual, co tu dużo opowiadać. Niemniej jednak, jeżeli lubisz dynamiczną jazdę, a nie chcesz dokładać do mocniejszej hybrydy, to opcja z manualem wydaje się rozsądna. Myślę, że 2.0 benzyna z automatem to nie jest najszczęśliwsze połączenie. Hybryda się zwróci po 400 tys km.
Nie zgodzę się kolego. Mam 2.0 benzynę z automatem (4×4) i do skrzyni manualnej ani napędu 4x2 nigdy nie wrócę. A lubię dynamiczną jazdę i złego słowa w tym zakresie na RAV4 nie powiem.

Offline us21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Września 2020, 10:14:35 »
Mam pytanie dot. RAV4 5gen. - skoro napęd włącza się samoczynnie, to do czego służą przyciski zmiany trybu na 4x4?

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Września 2020, 14:33:23 »
Masz na myśli przycisk "TRAIL"?

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Września 2020, 14:50:12 »
Mam pytanie dot. RAV4 5gen. - skoro napęd włącza się samoczynnie, to do czego służą przyciski zmiany trybu na 4x4?
Ta gałka oraz przyciski służą do zmiany parametrów pracy komputera, przekładni oraz ESP. Tryb: EV, ECO, NORMAL, SPORT, TRAIL. 4x4 działa nawet trybie EV i jak ktoś wcześniej pisał według wskazań na wyświetlaczu podczas przyspieszania bardziej agresywnie reaguje. W tej ravce 4x4 to bajka.

Offline us21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Września 2020, 14:56:47 »
Masz na myśli przycisk "TRAIL"?
3 przyciski - Snow/Mud&Sand/Rock&Dirt

Offline pafcio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Września 2020, 15:48:13 »
Czyli mówisz o wersji benzynowej.
W hybrydzie jest inaczej.
Naciśnięcie przycisku trial powoduje ?zapięcie 4x4?.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Września 2020, 16:02:11 »
4x4 w benzynie powoduje zapiecie mechanizmu roznicowego. Rozklad wtedy pomiedzy przod a tyl jest jako 50/50.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl