Autor Wątek: 4x2 4x4  (Przeczytany 70607 razy)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: 4x2 4x4
« Odpowiedź #75 dnia: 19 Stycznia 2021, 14:55:06 »
Słuchajcie, a czy ten silnik na tylnej osi nie robi również za generator? Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że na ekranie przepływu energii widziałem przy hamowaniu silnikiem strzałeczki w kierunku baterii i z przodu i z tylnej osi. To by miało sens.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #76 dnia: 19 Stycznia 2021, 15:33:30 »
Skąd pomysł, by nie robił za generator? Hamuje elektrycznie też tyłem, to służy jako generator ;).

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 19 Stycznia 2021, 16:14:13 »
Słuchajcie, a czy ten silnik na tylnej osi nie robi również za generator? Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że na ekranie przepływu energii widziałem przy hamowaniu silnikiem strzałeczki w kierunku baterii i z przodu i z tylnej osi. To by miało sens.

Wg animacji na ekranie podczas hamowania regenaracyjnego prad jest zarówno z przedniego jak i z tylnego silnika elektrycznego.

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #78 dnia: 30 Stycznia 2021, 21:54:37 »
Czy warto dopłacać do napędu 4x4 Skoro mieszkam na płaskim terenie ???? a zimy mamy takie jakie mamy.

Mieszkam na płaskim terenie (w-wa), ale akurat w tym roku chyba zima jest taka jak na to nazwa wskazuje. Moze w kolejnych latach takie zimy będą się zdarzały rzadko, ale ... dzisiaj miałem taki przypadek na drodze, że gdyby nie 4x4 to chyba miałbym skasowaną poważnie RAV4 - tył ciężarówki, która akurat wpadła w poślizg jadąc z przeciwnej strony, bardzo mocno przeniósł się na mój pas ruchu musiałem więc dosć ostro zareagować i udało się bez poślizgu. to było w mieście, więc prędkość nie była duża, ale też droga nie była czarna, bo ciągle sypał i sypie śnieg. podejrzewam, że z napędem 4x2 zarzuciłoby mnie i nie uniknąłbym zderzenia ze ślizgajacym się tyłem ciężarówki.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Stycznia 2021, 22:08:11 »
Ale Ty przyspieszałeś czy jechałeś ze stałą prędkością/hamowałeś? Myślę, że w większości takich wypadków, to jednak głownie zasługa ESP a nie napedu na 4.
Swoją drogą, widzę tu głównie włascicieli AWD, nie wiem gdzie Wy się chowacie na drogach, bo ostatnio specjalnie zwracalem uwagę na RAVki i na około 15 hybryd, wyhaczyłem tylko jedną i-AWD (i trzy nie hybrydy 4x2)
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2021, 22:13:24 wysłana przez wściekła mysz »

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Stycznia 2021, 22:32:19 »
i-AWD
Chyba nie wszystkie AWD mają to oznaczenie, nie wiem od czego to zależy.

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #81 dnia: 30 Stycznia 2021, 22:41:25 »
jechałem ok. 60-70 km/h i gdy zauwazylem ten wchodzący na moj pas tył ciężarówki (nie wiem co spowodowało taką reakcje, bo to był akurat prosty odcinek ulicy, ale pruszył śnieg, dodatkowo godzina 19) to mimowolnie lekko zahamowałem a potem skreciłem koła, samochod leciutko wpadł w poslizg, zachybotał, ale na szczęście nie za mocno - czy to tylko zasługa esp, nie wiem ... ale chyba nie do końca, bo zapewne potrzebna była aktywna reakcja wszystkich 4 kół

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 30 Stycznia 2021, 22:48:02 »
@Baca:
i-AWD jest w hybrydzie, AWD w benzynie

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #83 dnia: 31 Stycznia 2021, 10:47:20 »
Ale Ty przyspieszałeś czy jechałeś ze stałą prędkością/hamowałeś? Myślę, że w większości takich wypadków, to jednak głownie zasługa ESP a nie napedu na 4.
Swoją drogą, widzę tu głównie włascicieli AWD, nie wiem gdzie Wy się chowacie na drogach, bo ostatnio specjalnie zwracalem uwagę na RAVki i na około 15 hybryd, wyhaczyłem tylko jedną i-AWD (i trzy nie hybrydy 4x2)
Chyba masz pecha, ponieważ:
"Europa lubi ?Ravkę? (niecałe 80 000 sztuk rocznie). W Polsce średnio co dziesiąty klient Toyoty wybiera właśnie Rav4. W roku 2018 na naszym rynku sprzedano niecałe pięć tysięcy egzemplarzy. Większość w wersji hybrydowej (66 procent), z napędem na cztery koła (67 procent)."
Myślę, że bardzo podobnie jest z nowym modelem.
https://moto.rp.pl/parking/20513-toyota-rav4-zupelnie-nowa

Sprzedaż w tym roku zarówno TOYOTA jak i RAVka zaczęła z wysokiego "C"
https://www.samar.pl/__/75/Ranking-TOP-50-TOP-10.html
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2021, 11:06:37 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 31 Stycznia 2021, 11:09:48 »
jechałem ok. 60-70 km/h i gdy zauwazylem ten wchodzący na moj pas tył ciężarówki (nie wiem co spowodowało taką reakcje, bo to był akurat prosty odcinek ulicy, ale pruszył śnieg, dodatkowo godzina 19) to mimowolnie lekko zahamowałem a potem skreciłem koła, samochod leciutko wpadł w poslizg, zachybotał, ale na szczęście nie za mocno - czy to tylko zasługa esp, nie wiem ... ale chyba nie do końca, bo zapewne potrzebna była aktywna reakcja wszystkich 4 kó
4x4 w takiej sytuacji chyba nie miało większego wpływu na zachowanie Twojego auta. Chyba że użyłeś w trakcie tego manewru również pedału przyśpieszenia. Nie wiem czy też tak macie ale wydaje mi się że zalety 4x4 trzeba nauczyć się wykorzystywać i na śliskim przy każdej okazji próbuję to robić. A w ostatnich kilku dniach warunki do tego są wprost wymarzone.  Ruszanie oczywista zaleta, dynamiczne wyprzedzanie przy prędkościach do przepisowych 100km/h bajka. Wychodzenie z zakrętu na wciśniętym gazie jak po szynach. Generalnie jest fun!
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #85 dnia: 31 Stycznia 2021, 11:47:44 »
Tylko pamiętajcie,  że AWD nie pomoże,  jak oleum w głowie brak. Ostatnio wyciągnąłem takiego jednego młodego delikwenta, który chciał sprawdzić swoją "terenówkę" w błocie (dacia duster) wyrwał przy tym zderzak.
Druga sprawa, że I z napędem w zakręcie można "odfrunąć" Dla tego myślenie zawsze na ON

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 31 Stycznia 2021, 11:59:10 »
@Krisman
No własnie, dlatego trochę się dziwię, gdzie te wszystkie 4x4 sie ukrywają. Fakt, że głównie "badanie" przeprowadzałem na trasach paza miastami (szybkiego ruchu, autostrady), ale widać nie była to próbka reprezentatywna. Z drugiej strony, może cos się zmieniło, bo teraz z tych danych to co 5 Toyota to RAVka. Więc może w podziale procentowym w ramach modelu też zaszły jakieś zmiany.

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 31 Stycznia 2021, 19:57:09 »
Tylko pamiętajcie,  że AWD nie pomoże,  jak oleum w głowie brak. Ostatnio wyciągnąłem takiego jednego młodego delikwenta, który chciał sprawdzić swoją "terenówkę" w błocie (dacia duster) wyrwał przy tym zderzak.
Druga sprawa, że I z napędem w zakręcie można "odfrunąć" Dla tego myślenie zawsze na ON

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
To jest forum RAV4 a nie bez obrazy Golfa  czy BMW. Zakładam i mam nadzieje ze nie bezpodstawnie że na zakup hybrydy decydują się ludzie świadomi i odpowiedzialni. Ciężko mi jako mi wyobrazić sobie kogoś kto autem typu SUV na seryjnym zawiasie i gumach jedzie w bagno by testować napęd...
A odfrunąć w zakręcie można zawsze, wystarczy chwila, napęd nie maja tu nic do gadania, zresztą większość kierowców nie wie jak wchodzić w zakręt gdy ma FWD o AWD (a co dopiero RWD!) nie wspominając.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 31 Stycznia 2021, 20:29:36 »
Fakt, jazda w poślizgu powinna być elementem przygotowania do egzaminu na prawo jazdy.

P.S.
Jazdy tylnonapędowcem uczyłem się na 126p :) Fajnie się śmigało bokami :)

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 31 Stycznia 2021, 21:12:52 »
Fakt, jazda w poślizgu powinna być elementem przygotowania do egzaminu na prawo jazdy.

P.S.
Jazdy tylnonapędowcem uczyłem się na 126p :) Fajnie się śmigało bokami :)

Mam to samo na dysku zapisane. Oj działo się, działo...
To był prawdziwy dziki zachód tyle że made in Poland  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl