Autor Wątek: 4x2 4x4  (Przeczytany 70677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 4x2 4x4
« Odpowiedź #165 dnia: 09 Lutego 2021, 12:19:20 »
Chciałem tylko zwrócić uwagę na ten nieoczywisty dla niektórych aspekt jazdy 4x4 bo łatwo się zachwycić i cisnąć ale zakręt lub nagłe hamowanie może przynieść przykre rozczarowanie.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #166 dnia: 09 Lutego 2021, 14:30:25 »
Oj, ale jeżdżąc wczoraj utwierdziłem się w przekonaniu, że 4x4 to był dobry wybór.
(w ogóle to pierwotnym wyborem była Corolla Sedan)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #167 dnia: 09 Lutego 2021, 14:46:24 »
No to rzeczywiście "lekki" rozstrzał jeszcze kombi to choć załadunek podobny i po rozłożonych siedzeniach

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: 09 Lutego 2021, 21:31:52 »
Wczorajszy dzień i kilka jazd po mieście w kopnym śniegu utwierdziły mnie w przekonaniu, że hybryda 4x4 to był bardzo dobry wybór  :laugh: Dużo pewniejsza jazda niż naszym drugim samochodem przednionapędowym (inna marka, inna klasa). Start, przyspieszanie, trzymanie toru jazdy w skręcie - przy normalnym operowaniu pedałem gazu zero uślizgów, pełna kontrola. Spore koła też ułatwiają jazdę po rozjechanym śniegu...

Próbowałem nawet mocniej dociskać gaz w skrętach (w granicach bezpieczeństwa oczywiście). Udało mi się wywołać uślizg przednich kół (na ekranie napędu 4x4 pomiędzy zegarami pojawiały się czerwone lampki przy przednich kołach) i przestawienie pojazdu do skrętu przez tylny silnik. Nie był to oczywiście drift jak w Imprezie, ale samochód ładnie wszedł i wykończył zakręt.

Przy spokojnym hamowaniu (rekuperacja) mam wrażenie, że tylny silnik ułatwia utrzymanie toru jazdy. Obciążenie jest na 4 koła a nie tylko na przód i nie ma ryzyka, że tył samochodu wyprzedzi przód. Oczywiście przy mocnym hamowaniu napęd 4x4 nie skróci drogi hamowania (a nawet większa masa może ją wydłużyć), więc trzeba uważać aby się za bardzo nie rozpędzać. Ale to dotyczy wszystkich pojazdów 4x4...

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #169 dnia: 09 Lutego 2021, 23:35:49 »
4x4 jest bardzo rozsądnym wyborem gdzie widzę na parkingach nieodśnieżonych w centrum mogę spoko wjechać i wyjechać w takich ubłoconych bitych śniegach, że inne auta obawiały się zaparkować. Za to miałem duży wybór wolnych miejsc  <taniec>

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #170 dnia: 09 Lutego 2021, 23:45:55 »
Ja sobie dziś pozwoliłem na "szalenstwo" na moim "poligonie" za domem :) Szkoda że do tej pory nie miałem czasu zamontować kamerki, byłoby co oglądać ;) Powiem tak, jeśli kasy brak, olejcie lakierowane czarne dachy, JBLe itp. Bierzcie AWD! Dach można pokryc później folią, nagłośnienie zmontować o wiele lepsze e studio CAR Audio za mniejszą kasę, a 4x4 nie dołożycie!
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RAV4_MY21

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #171 dnia: 10 Lutego 2021, 01:21:08 »
Popieram przedmówce. Długo wahaliśmy się czy brać napęd na cztery koła... W końcu padło na TAK. To była bardzo dobra decyzja, bo już się przydał nie raz (zaśnieżony podjazd/zjazd do garażu nie stanowi żadnego problemu, a do tego większa dzielność auta na drogach nieutwardzonych).
Dodam tylko, że dużo daję też dobra opona - nie ma co oszczędzać i na tym :)

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: 10 Lutego 2021, 07:36:04 »
olejcie lakierowane czarne dachy, JBLe itp. Bierzcie AWD!
Pełna zgoda. Kupując auto łamałem po kolei założenia i budżet ale jak wybór padł na SUV'a to napęd nie był polem do dyskusji.
Dodam jeszcze że zawsze lubiłem zimę i jazdę po śniegu, ale teraz lubię ją 4x bardziej :-)
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: 10 Lutego 2021, 07:40:06 »
olejcie lakierowane czarne dachy, JBLe itp. Bierzcie AWD!
Pełna zgoda. Kupując auto łamałem po kolei założenia i budżet ale jak wybór padł na SUV'a to napęd nie był polem do dyskusji.
Dodam jeszcze że zawsze lubiłem zimę i jazdę po śniegu, ale teraz lubię ją 4x bardziej :-)
Dobrze gadasz. 4 x 100% :)

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: 10 Lutego 2021, 09:07:18 »
Pamiętam jak wahałem się czy dać te 10tyś za silnik elektryczny na tylnej osi. Ale teraz bardzo się cieszę że to zrobiłem. Testy na rolkach mnie nie interesują, bo w hybrydzie ten 4x4 to typowy napęd funkcyjny i jako taki sprawdza się idealnie. Jak nie potrzeba to się nie włącza, ale kiedy trzeba czuć jego działanie w szczególności na ściegu, super. A i latem przy mokrej nawierzchni na zakrętach czuć było jego działanie.

Dodatkowo zwróćcie uwagę że przy napędzie 4x4 tylna oś pomaga przy hamowaniu, nawet na śliskiej nawierzchni auto szybciej zwalnia. Szczególnie na błocie pośniegowym to widać, auto wyraźnie hamuje bez utraty trakcji.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #175 dnia: 10 Lutego 2021, 10:31:58 »
Dodatkowo zwróćcie uwagę że przy napędzie 4x4 tylna oś pomaga przy hamowaniu, nawet na śliskiej nawierzchni auto szybciej zwalnia. Szczególnie na błocie pośniegowym to widać, auto wyraźnie hamuje bez utraty trakcji.
Chyba tu trochę przesadziłeś, tylne koła hamują zawsze nie tylko w hybrydzie 4x4. Oczywiście w hybrydzie 4x4 dodatkowo odzyskuję energię.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 10 Lutego 2021, 10:34:14 »
Tak nie do końca przesadziłem, mam porównanie z moim drugim autem. I RAV4 4x4 łagodniej hamuje, wyraźnie zwalnia bez utraty trakcji na luźnym podłożu, czy też luźnym śniegu. Dopiero mocniejsze wciśnięci hamulca powoduje włączenie się absu. Gdzie w moim drugim aucie, abs łapie szybciej.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2021, 10:37:31 wysłana przez Skylog »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #177 dnia: 10 Lutego 2021, 10:51:10 »
Dwa różne auta moja prawo inaczej reagować ale lepsze zachowanie RAVki raczej nie wynika z 4x4.
Jestem przekonany że droga hamowania wersji AWD i FWD jest prawie identyczna.

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: 10 Lutego 2021, 11:43:10 »
Jestem przekonany że droga hamowania wersji AWD i FWD jest prawie identyczna
Tu idzie chyba nie o sam proces hamowania jako taki ale o rekuperację czyli klasyczne hamowaniem silnikiem - noga z gazu i elektromotory odzyskują energie zmniejszając prędkość.
Tu zapewne szybciej 4x4 będzie ją wytracał niż 4x2.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #179 dnia: 10 Lutego 2021, 12:16:20 »
Zgoda, odzyskiwanie energii w 4x4 jest na pewno lepsze, samo hamowanie powinno być praktycznie identyczne - pedał do podłogi i ABS dawkuje siłę na każdym kole by nie tracić przyczepności.
I jako ten co kupił wersję FWD mogę złożyć samokrytykę - szkoda, że nie wysupłałem tych 10k na AWD ale cóż czasu nie cofnę, a u Majfrendów też się raczej nie dokupi ;) 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl