Autor Wątek: 4x2 4x4  (Przeczytany 70698 razy)

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: 4x2 4x4
« Odpowiedź #255 dnia: 15 Lutego 2021, 11:27:12 »
Dlaczego nie wymieniłem ?  bo nie widzę sensu wymiany ( zaraz gumiarze i ich  rodziny mnie zaatakują).
Fakt jak jest śnieg to przydałyby się zimówki , ale na letnich też sobie radzę bez większych problemów. Na odśnieżonych i na ogół mokrych drogach wolę jechać na letnich ,a na lodzie czy zimowa czy letnia nie ma znaczenia i tak się leci jak się zrobi głupotę

Podobne podejście mają we Włoszech: wypożyczasz zimą auto na letnich oponach a do bagażnika wrzucają ci łańcuchy. Jak będzie śnieg na drodze, to masz sobie założyć. Polecam sprawdzać, czy dali właściwy rozmiar jak się odbiera auto, bo z tym różnie bywa  :wallbash:

Od ponad 20 lat używam zimowych opon i jak dla mnie robią one różnicę. Czuć wyraźnie, że mieszanka gumy jest lepiej dostosowana do niższych temperatur (szczególnie jak zrobię późną wymianę na zimę gdy już temperatury koło zera). Jeżeli ktoś uważa, że nie potrzebuje to ma takie prawo, choć w niektórych krajach za to dostanie mandat (jeśli się nie mylę: Niemcy, Austria, Czechy, Słowacja i inne). Nie uważam też tego za najrozsądniejszy wybór.
Teraz też zauważam zalety napędu 4x4 (Rav4 to nasz pierwszy taki samochód - wcześniej same przednionapędowe). Nie jest on obowiązkowy, ale na pewno ułatwia życie. Pytanie czy wart wydania aż 10K zł? Dla jednych tak, dla innych nie. Każdy ma inny budżet i potrzeby...

Oczywiście ani zimowe opony, ani napęd 4x4 nie zastąpią zdrowego rozsądku kierowcy. Jak ktoś nie myśli, to najlepsza opona, najlepszy napęd i wszystkie systemy wspomagania, mu mogą nie pomóc. Rozsądek i doświadczenie to podstawa.

ps. sorka za post pod postem

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #256 dnia: 15 Lutego 2021, 13:02:12 »
U mnie tez 4x2 i jeden dzien byl gdzie nie moglem samochodu uzyc zeby do pracy dojechac ale tylko dlatego ze parking zasypany ... spadlo duzo sniegu i jakis waski plug ktorym odgarniaja chodniki odgarnal tylko male sciezki (gdzie nawet auto na szerokosc sie nie zmiesci) na parkingu spychajac wszystko z jednej strony pod samochody a z drugiej pod mur....tak ze za autem byly polmetrowe zaspy....i wszyscy byli uziemieni  :wallbash: a roznych SUV'ow z 4x4 tam tez nie brakowalo - po prostu sniegu za duzo...

..wsiadlem wiec w autobus i w pracy bylym 15 min pozniej niz normalnie  :grin: na drugi dzien parking oczyscili i juz bylo bez problemu

Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline us21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #257 dnia: 15 Lutego 2021, 13:58:06 »
Wrzucę kij w mrowisko.
Wczoraj wybraliśmy się z żoną w nasze piękne Góry Świętokrzyskie (proszę się nie śmiać, tu też są strome zjazdy i podjazdy, choć to nie Alpy).
Objeździliśmy najbardziej zapadłe dziury, miejscami nie odśnieżane lecz tylko ubite przez "lokalsów" i RAVka mimo, że to RAV2 ;) wszędzie dała radę.

Mam RAV 4x4 2019 z oponami letnimi Dunlop z salonu oraz Avensis T27 z oponami zimowymi też Dunlop prawie nowymi.
Jazda w warunkach zimowych uwzględniając wszystkie aspekty w subiektywnej skali 1-10:
- RAV 5, tragiczne hamowanie.
- Avensis 9.

Nie mam pojęcia czy to wyłącznie zasługa opon.

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #258 dnia: 15 Lutego 2021, 14:35:38 »
polecam filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=atayHQYqA3g

4WD VS Winter Tyres - Do you need winter tyres if you have 4WD?

Porównanie 4x4 na letnich z podobnym samochodem FWD na zimówkach. Nie muszę chyba pisać, który pojazd wygrał to porównanie...

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #259 dnia: 15 Lutego 2021, 14:45:29 »
Mogę tylko napisać:   :grin:  :grin:  :grin:  :grin:

Mam nadzieję że wyznawcy letnich opon zimą obejrzą i zrewidują swoje postrzeganie rzeczywistości na białej drodze.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #260 dnia: 15 Lutego 2021, 14:57:48 »
Niewiarygodne.
Rozumiem, że można dyskutować i porównywać sens opon zimowych w porównaniu do całorocznych (all-season), szczególnie w rejonach z małymi opadami śniegu. Ale żeby zakładać letnie opony na śnieg i dziwić się, auto nie jedzie jak trzeba?

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #261 dnia: 15 Lutego 2021, 14:58:51 »
Ten gościu zrobił niedawno jeszcze jeden ciekawy film:
https://www.youtube.com/watch?v=a7E3GTpgvjs
4WD All Season vs 2WD Winter Tires - Do you need winter tires if you have AWD?

Też ciekawy. Wydaje się, że dla wielu osób 4x4 i dobre opony all season (nie chodzi o opony letnie, na których wypuszcza fabryka) może być dobrą opcją...

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #262 dnia: 15 Lutego 2021, 15:18:56 »
Oj tam, oj tam... Jakby za kierownicą auta na letnich siedział kolega UPX to generalnie różnicy pomiędzy letnimi a zimowymi by nie było żadnej... Ale, jak to sam wskazał, "tylko trzeba wiedzieć jak" się do tego "zabrać"... :grin:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #263 dnia: 15 Lutego 2021, 15:29:33 »
W tym drugim filmie (4WD AS <-> 2WD W) jest samochód 2WD ale z napędem na tylnej ośce. To trochę inaczej działa niż auto z napędzana przednią ośką, szczególnie w pickup'ie, który pewnie miał pusta pakę. Gdyby ten sam pickup miał obciążenie na skrzyni, to przypuszczam, że podjazd pod wzniesienie szedł by mu dużo lepiej. Szwagier kiedyś jeździł dostawczakiem z tylnym napędem i profilaktycznie miał na pace zawsze kilka płyt chodnikowych. Bez tego w zimie auto tańczyło.

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #264 dnia: 15 Lutego 2021, 15:35:49 »
Pewnie tak. Nigdy takie testy nie są do końca idealne, ale jakieś wyobrażenie dają.

Na pewno doświadczenie, umiejętności i wiedza o ograniczeniach i możliwościach pojazdu i opon pomagają. Jednak pewnych ograniczeń się nie pokona tylko doświadczeniem i umiejętnościami...

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #265 dnia: 15 Lutego 2021, 15:40:40 »
Ostatnio przy wyprzedzaniu gość zjechał mi przed maskę, uciekłem w śnieg 15cm na pobocze, nawet mną nie zarzuciło. Pytanie na ile to zasługa systemów, na ile opon a na ile 4x4.
A może tylko szczęście że nie skończyłem w rowie :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #266 dnia: 15 Lutego 2021, 15:43:14 »
Ogólnie obydwa filmy dają do myślenia.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 15 Lutego 2021, 17:11:48 »
Miałem ograniczyć się tylko do kwestii technicznych bo takie mnie Tu interesują ale skoro zostałem wywołany to odpowiem.

Ja pisałem wcześniej : jeżdżę  na długi trasy głownie autostradami i drogami szybkiego ruch  ( w ciągu miesiąca zrobiłem ca 5 tys km) + czasami jakimiś lokalnymi dojazdówkami ,a także lokalnie to po drogach w dużym mieście.
Przez ten cały czas na autostradach i drogach szybkiego ruch nie miałem śniegu tylko raczej roztwór solanki ( mokra nawierzchnia) w mieście to samo ( poza lokalnymi drużkami na osiedlu i parkingiem)
Jeżdżę na letnich oponach i przy umiejętnym operowaniu gazem, sprzęgłem przy wyłączonej kontroli trakcji jestem w stanie poradzić sobie z wyjazdem z zaśnieżonego parkingu i jazdą po śniegu.

Mam też w bagażniku kupione z alli łańcuchy a raczej zapinki na opony ( super szybkie do zakładania) ale jeszcze ich w tym sezonie nie zakładałem.

Jestem trochę wariatem drogowym ( nie pamiętam kiedy ostatnio miałem mniej niż 10 punktów) więc świadomość, że jest śnieg, ślisko  i mam letnie opony ogranicza moje zapędy na drodze bo wiem to : co ktoś wklej tu powyżej jako link z youtube odnośnie hamowania , a także czym i  jak się hamuje na śliskiej nawierzchni.   

Nie widzę tu też testu jak zachowuje się opona letnia vs zimowa na mokrej nawierzchni ( warstwa solanki) w warunkach poniżej zera to wtedy uwierzę w sens wymiany opon ,a z tego co wiem to opona zimowa jest raczej do d? na wodę  i  tak samo jak zimowka jak i letnia na lód .

Ja czuję się bezpieczniej jadąc w zimie po mokrej nawierzchni na autostradzie 160...180 na oponach letnich ale wy róbcie co uważacie.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2021, 17:13:19 wysłana przez UPX »

Grigson

• Gość
« Odpowiedź #268 dnia: 15 Lutego 2021, 17:29:36 »
To ja napiszę tak. Pierwszy śnieg w styczniu, opony letnie podjazd na placu garażowym pod niedużą górkę...masakra i trochę wstydu jak sąsiad patrzył i miał chyba niezły ubaw co prawda tego nie okazywał a nawet próbował popchnąć :cheesy: Oczekiwałem na zamówione opony wielosezonowe według mnie bardzo dobre pewnej firmy, no i nie tanie, sprawdzone już wcześniej w innych samochodach. Test "parkingu" po dobowych opadach śniegu, śnieg około 15-20 cm. Auto śmigneło do góry jak po suchym. Pomijam już ogólne poruszanie się po drogach. Jak ktoś mi głupoty mówi że na letnich w zimę nie ma problemu to przepraszam ale może niech lepiej zacznie jeździć autobusami oczywiście jako pasażer. Będzie bezpieczeniej dla innych użytkowników drogi. I żeby nie było doświadczenia za kółkiem mam ponad dwadzieścia lat, różnymi samochodami. Nie to żeby to dużo było ale nikt mi nie powie że młody się napalił bo mu raz jazda w śniegu wyszła. Oczywiście rozumu nic nie zastąpi. Szerokości i zdrówka  :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #269 dnia: 15 Lutego 2021, 17:57:07 »
Ja czuję się bezpieczniej jadąc w zimie po mokrej nawierzchni na autostradzie 160...180 na oponach letnich ale wy róbcie co uważacie.
Ja uważam, że powinni Ci odebrać prawo jazdy, ze względu na bezpieczeństwo innych uczestników ruchu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl