Autor Wątek: Poradnik dla detailera  (Przeczytany 49368 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
Poradnik dla detailera
« dnia: 08 Sierpnia 2020, 19:39:04 »
Pucujecie swoje auta? Chciałbym skompletować sobie zestaw początkującego detailera. Co musiałbym Waszym zdaniem zakupić? Wiem, że są liczne poradniki w sieci. Wiele z nich już przeczytałem, ale chciałbym zasięgnąć Waszych opinii, co się sprawdza w praktyce, a czego nie warto kupować. Chodzi mi i o środki chemiczne i o przyrządy potrzebne do mycia. A może macie swoje ulubione sklepy z art. do detailingu? Ja zaczynam od zera i chętnie poczytam Wasze uwagi i opinie.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Poradnik dla detailera
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sierpnia 2020, 22:47:13 »
Generalnie temat rzeka, ale na początek podzielę się doświadczeniem. Nie jestem detailerem (chyba to dobrze bo nie mam schizy), ale od zawsze lubię dbać o samochody (i nimi jeździć). Mam białą perłę i robię tak:
1) używam rękawicę z frędzlami kupioną w Norauto (kosztuje kilkanaście złotych i jest polecana na forach) - gdy korzystam z myjni na monety to wybieram tylko takie które mają szczotkę z pianą, którą jednak nie dotykam samochodu tylko leję wodę jak z węża,
2) po umyciu wycieram na sucho grubym mikrofibrowym ręcznikiem,
3) po każdym myciu używam quickdetailera Binder Premium Hydrophobic Wax - świetna sprawa, zawiera krzemionki, a do tego szybko się nakłada i tworzy powłokę hydrofobową,
4) do plastików wewnątrz używam Poorboy?s Natural Look,
5) do usuwania asfaltu i innych zanieczyszczeń metalicznych - Prick Bort MAC 124 - świetny produkt który usuwa też kleje (np. na felgach po odważnikach) i inne naklejki także w domu,
6) do skóry używam produkty Furniture Clinic.
Czego nie polecam to jakis super produktów do mycia szyb np. Detailer? Glass Magic - zwykły płyn do szyb Ajax czy IPA cleaner np. firmy TENZI lepiej się sprawdza.
To tyle na początek.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpnia 2020, 21:27:30 »
Super!
A co do felg i opon? Potrzebuję też coś do tapicerki materiałowej (nie mam skórzanych foteli).

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpnia 2020, 21:51:47 »
Jeżeli nie zależy Ci na wet look'u, to ja do opon stosuje Sonaxa do elementów gumowych. W/g mnie bardzo dobrze zabezpiecza opony przed starzeniem się i pękaniem.

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2020, 08:12:24 »
Ja swoje auta myje tylko metodą no-rinse https://www.youtube.com/watch?v=NDEibck-558
Jest to mycie które gwarantuje najmniejsze zmatowienie i rysowanie lakieru, po tym tylko wosk Fusso Soft99 i jest gitara przez miesiąc dwa możesz tylko spłukiwać jak byś miał ceramikę na aucie. Taki zestaw na początek ci wystarczy https://photos.app.goo.gl/UbqKQWFCEXgigw5Y9 czerwoną gąbkę lepiej zamawiać w stanach jest taniej.

Już trzy letnie Aygo po myciu tą metodą wygląda tak https://photos.app.goo.gl/VCdyJAPa2ckgc6L58 lakier lustro. Camry też nie gorzej https://photos.app.goo.gl/bUxUFC9bgpzxe2Vx9

Na skóry nałożyłem Ceramic Pro for Leather mam jasne wnętrze i problemem było transferowanie się kolorów z ubrań zwłaszcza spodni na fotele. Odkąd nałożyłem problem zniknął całkowicie.

Na szyby poszło SOFT99 Ultra Glaco ( niewidzialna wycieraczka ) Mega sprawa bardzo ułatwia jazdę w deszczu bardzo polecam !

Dobrze jest mieć też coś na szybko do rozpuszczania robali, ja kupiłem Bug remover od TENZI i jestem zadowolony, mam go cały czas w bagażniku jak wracam z trasy jadę na myjnie spryskuje te badziewia i spłukuje tylko wodą

« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2020, 08:28:20 wysłana przez wisnia87r »

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2020, 10:22:00 »
Gąbeczka Optimum Big Red Sponge fantastyczna! Już mi się podoba, ale oferty na ebay.com nie posiadają wysyłki do Polski, a jak posiadają to najtańszy koszt wysyłki, jaki znalazłem przekracza 30$.

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2020, 11:36:18 »
Ja zamawiałem tu https://www.amazon.com/Optimum-22516-Big-Wash-Sponge/dp/B078DPCYFV/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=Big+Red+Sponge&qid=1597052006&sr=8-1

BTW ostanio jadąc do Chorawcji kamień uderzył mi w karoserie i powtał odprysk bez wgniecenia, wiecie może czy jakiś warsztat robi profesjnalne zaprawki ? Jest to na tyle małe że myślę że zaprawka + polerka poradziła by sobie w 100%. Nie chce się bawić w to sam bo nie mam mechanicznej polerki ani zdolności do malowania

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Sierpnia 2020, 23:00:34 »
Dzięki Waszym sugestiom zakupiłem taki oto zestaw detailera:

Po około godzinie udało mi się uzyskać taki oto efekt:

Końcowy efekt popsuły nieco śmieci spadające z drzew. Ale mimo wszystko sporo zabawy i duża satysfakcja! Szkoda, że nie zrobiłem zdjęć zabrudzonego auta (można by porównać ze stanem obecnym). Jestem pod dużym wrażeniem działania polimerów. Wprawdzie brakuje mi jeszcze kilku drobiazgów, ale niedługo dokonam kolejnych zakupów.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Sierpnia 2020, 23:32:18 »
Fajnie wyszlo. Ubmnie efekt jak ponizej na fusso coat 12.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpnia 2020, 14:40:20 »
Fajnie wyszlo
Ty Klaudiusz bardzo pracowity jesteś. Ciągle coś przy tej "klamerce" dłubiesz.
Może ja swoją podrzucę? :-) :-)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sierpnia 2020, 14:42:38 »
Fajnie wyszlo
Ty Klaudiusz bardzo pracowity jesteś. Ciągle coś przy tej "klamerce" dłubiesz.
Może ja swoją podrzucę? :-) :-)
Zapraszam :)

Grunt to dobrze pod wosk umyc i odtluscic.

Czekam na pensje i leci nowe Fusso 12. Ponoc formula sie zmienila i gorzej sie naklada. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Września 2020, 20:12:02 »
Dziś znów małe pucowanie w polimerach. Poszło szybciej, łatwiej i przyjemniej niż za pierwszym razem. Coraz bardziej mi się podoba takie chałupnicze detailingowanie. Wprawdzie wiedza i umiejętności jeszcze mam bardzo skromne, ale ciągle się uczę.

W czasie mycia zauważyłem dwa małe wgniecenia po gradobiciu.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Września 2020, 20:39:16 »
Na Strykowskiej wyciagna Ci te gradobicia po 100zl za sztuke.

Offline apnk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Września 2020, 12:11:35 »
Jakas łajza zarysowała mi drzwi. Na szczęscie dosc płytko. Znacie jakies miejsce w Warszawie gdzie mi to naprawią bez malowania całych drzwi?

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Września 2020, 15:26:45 »
haha ja oddałem do niby profesjonalnej firmy co się zajmuje detailingiem odprysk na lakierze a o to efekt nie polecam :) Jak ktoś kogoś ma to chętnie również oddam do poprawki :)

https://photos.app.goo.gl/23hgDpDkDhPeVpXU6

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl