Autor Wątek: Poradnik dla detailera  (Przeczytany 49333 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Poradnik dla detailera
« Odpowiedź #135 dnia: 16 Czerwca 2024, 19:28:13 »
Mam tyle water spotów, że nawet glinka ich nie rusza. Chyba tylko polerowanie da im radę.
Szkoda lakieru. Water spoty usuniesz szybko preparatem Optimum MDR.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #136 dnia: 16 Czerwca 2024, 19:39:59 »
Kupiłem Colourlock chciałem go zastosować ale przed tym jeszcze chce sie upewnić że to właściwy środek do skóry jaka jest w moim aucie?
Akurat preparaty Colourlock są przyjazne i dla naturalnej i dla syntetycznej skóry.
Swoje skórzane pokrowce myję Optimum Power Clean (rozcieńczony 1:3 z wodą) i szczotką Colourlocka. Po całkowitym wyschnięciu (najlepiej następnego dnia po czyszczeniu) pokrowce nacieram preparatem Colourlock Leder Versiegelung i mam spokój na kilka miesięcy.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #137 dnia: 16 Czerwca 2024, 19:47:14 »
A ceramikę szkoda pln.
Wszystko zależy co i jak było położone.
Zobacz przykładowo: https://www.youtube.com/watch?v=NEc8HqFYcYc

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #138 dnia: 16 Czerwca 2024, 19:54:46 »
A czy obicie drzwi czy deska rozdzielcza lub podłokietnik to już plastik? Czyścić to plakiem czy też środkiem do skór?
Ja to czyszczę Optimum Power Clean (rozcieńczony 1:3 z wodą). Jak lekko brudne to używam mikrofibry, jak mocno uwalone to szczotki Colourlock'a.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #139 dnia: 16 Czerwca 2024, 20:37:36 »
Zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonego już użytkownika - jakbyś dziś miał wybrać/polecić zestaw dla osoby początkującej, co by to było?  Masz jakiś schemat co robisz po kolei i jakimi środkami itp.?
Zastanawiam się nad zakupek środków do czyszcenia firmy Adbl, do tego ręcznik do osuszania Work Stuff King, gdzie chciałbym myć głownie na myjce beztotykowej. Jednak przegądając wątek widziałem, że korzystałes z Optimum No Rinse z Opt Seal, czy nadal z niego korzystasz jako jedyny sposób mycia? Zastanawiam się czy jest to lepsze niż myjka bezdotykowa.

Z góry dzięki za rady, ewentuamy podpowiedzi czego unikać

Są dwie szkoły mycia. Jedna to ta tradycyjna i druga z No Rinse. Zwolennicy tej pierwszej twierdzą, że No Rinse nie ruszy dużego brudu, a zwolennicy tej drugiej, że nigdy nie wrócą do tradycyjnego mycia. Wybór ulubionej metody mycia należy do Ciebie. Moje doświadczenie detailingowe związane jest z tym wątkiem i poradą użytkownika wisnia87r, który w 2020 roku polecił mi No Rinse. Jestem mu za to wdzięczny, bo poznałem całkiem nową dziedzinę motoryzacji.

Ponieważ to wszystko, co było związane z No Rinse (i szerzej z polimerami) było dla mnie takie egzotyczne, to postanowiłem to sprawdzić jak to wygląda w praktyce. To co mi się podoba w tych polimerach, to całkowity brak wysiłku przy myciu i czyszczeniu. Im delikatniej i lżej to robisz, tym lepsze wyniki osiągasz.

Nic nie wiem o tradycyjnym sposobie mycia auta, bo nigdy jej nie stosowałem. Nigdy też nie byłem Camry na bezdotyku, bo zawsze myję auto No Rinse na działce.

Gdybyś chciał iść w polimery to polecam Ci jedynie na początek zakup Red Sponge (lub Black Sponge) oraz najmniejszych opakowań No Rinse i Opti-Seala. Do tego weź porządny ręcznik z mikrofibry (najpraktyczniejszy wydaje mi się rozmiar 50x75cm). Zrób próbę mycia i zobacz czy Ci się podoba.

Z błędów jakie popełniałem to zakup jakiś budżetowych środków (np. szczotka do mycia kół porysowała mi 1 felgę). Pędzelek zostawiał włosie na czyszczonej powierzchni. Dlatego polecam Ci od razu stawiać na górną półkę (np. zakup szczotki EZ Detail Brush lub Wheel Wollies lub pędzli od CarPro).

Jeśli od razu trafisz na dobre środki i narzędzia, to detailing będzie sprawiał Ci przyjemność i będziesz miał efekty swej pracy. Jeśli trafisz na jakieś badziewie, to i efekt może być słabszy od oczekiwań i szybko się zniechęcisz.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: 16 Czerwca 2024, 21:08:07 »
Optimum Ultra Ceramic SEAL
Znajomy polecił mi wypróbować Optimum Ultra Ceramic SEAL. Byłem zaskoczony, że nie znam tego środka, a przecież to produkt Optimum Polymer Technology, firmy której kosmetyków używam od kilku lat. W necie znalazłem gdzieś informacje, że zapobiega zanieczyszczeniom środowiskowym (osady z twardej wody, rozpryski owadów, ptasie odchody, kwaśne deszcze itd). Brzmiało to trochę bajkowo.
Kupiłem środek. Umyłem auto i zacząłem nakładać. Niestety produkt nie docierał się tak dobrze, jak opisują użytkownicy na forach i grupach portali społecznościowych. Rozcieńczyłem więc środek wodą w proporcji 1 cześć wody i 1,5 części środka. W tej proporcji nakładanie środka jest dużo łatwiejsze. Nałożyłem 2 warstwy na auto. Zrobiłem to po swojemu i nałożyłem doświadczalnie środek na wszystkie elementy (szyby, plastiki, lusterka itd.).
Efekt był taki:

Auto ma niesamowite hydro. Nie znam innego takiego środka, który powoduje taką hydrofobowość. Każde kolejne mycie jest łatwiejsze. Mam wrażenie, że Blue Sponge sama się porusza po powierzchni auta. Praktycznie nie mam rozbitych owadów, nawet po nocnych wyprawach po Podlasiu. Auto zachowuje bardzo długo połysk i nawet pylące trawy i drzewa nie były w stanie na długo pozostawiać pył. Wydaje mi się, że warto nałożyć Optimum Ultra Ceramic SEAL przed zimą.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #141 dnia: 16 Czerwca 2024, 22:24:34 »
Mam tyle water spotów, że nawet glinka ich nie rusza. Chyba tylko polerowanie da im radę.
Szkoda lakieru. Water spoty usuniesz szybko preparatem Optimum MDR.

Nie wiem czy da radę. Próbowałem już octu z wodą 1:1, W9 Water Spot Remover i ta chemia poległa. Zapał do metod chemicznych opadł. Myślałem o Optimum MDR, ale opinie w sieci  też nie są zbyt optymistyczne.

W przeciwieństwie do Max Protect WSR 100ml (polecany przez Colin), który jak nie da rady to każdą inną metodę chemiczną można odrzucić. Niestety preparat ten nie jest nigdzie dostępny.

W ramach testu na fragmencie poszedł pad wykańczający + MENZERNA 2500 i osad schodzi, dalej szukam skutecznej metody chemicznej, ale nie chciałbym skończyć z opakowaniem każdego środka, którego skuteczność jest żadna.

Jeszcze sprawdzę Aqua Sour bo ponoć też się sprawdza w proporcji 1:30 (maks 1:20)
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2024, 23:18:31 wysłana przez aks »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #142 dnia: 17 Czerwca 2024, 07:26:28 »
Mam aqua sour i przy moich water spotkach nie pomogla. Przestawil sie zraszacz i walilo przes 2tyg prosto na auto. A ja wtedy bylem na wakacjach. Tylko polerka…

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 17 Czerwca 2024, 12:59:22 »
Mam aqua sour i przy moich water spotkach nie pomogla. Przestawil sie zraszacz i walilo przes 2tyg prosto na auto. A ja wtedy bylem na wakacjach. Tylko polerka…
Podlewasz wodą z sieci, a nie deszczówką?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #144 dnia: 17 Czerwca 2024, 13:09:07 »
Mam wlasna studnie do podlewabia. 2000m2 samego trawnika

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #145 dnia: 29 Lipca 2024, 16:56:03 »
W przeciwieństwie do Max Protect WSR 100ml (polecany przez Colin), który jak nie da rady to każdą inną metodę chemiczną można odrzucić. Niestety preparat ten nie jest nigdzie dostępny.

Na chwilę obecną są na stanie, jest też wersja mega - mocna STRONG, ale wtedy napisz na sklep@simplyclean.pl
https://simplyclean.pl/kosmetyki-samochodowe/usuwanie-osadow/max-protect-wsr-lite-100ml?search_query=wsr&results=7
https://simplyclean.pl/kosmetyki-samochodowe/usuwanie-osadow/max-protect-wsr-lite-275ml?search_query=wsr&results=7
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #146 dnia: 29 Lipca 2024, 17:13:13 »

Na chwilę obecną są na stanie, jest też wersja mega - mocna STRONG, ale wtedy napisz na sklep@simplyclean.pl
https://simplyclean.pl/kosmetyki-samochodowe/usuwanie-osadow/max-protect-wsr-lite-100ml?search_query=wsr&results=7
https://simplyclean.pl/kosmetyki-samochodowe/usuwanie-osadow/max-protect-wsr-lite-275ml?search_query=wsr&results=7

używa się STRONG wprost na lakier czy wymaga rozcieńczenia tak czy tak? Light jest wprost do bezpośredniego zastosowania?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #147 dnia: 29 Lipca 2024, 17:16:42 »
W zależności od stopnia zakamienienia i ilości water spotów można używać produktu "bezpośrednio" lub rozcieńczyć 1:5. Strong będzie wymagał rozcieńczenia napewno.
Lakier musi być umyty i suchy
Aplikuj preparat na gładką mikrofibrę lub na powierzchnię lakieru, odczekaj 10 sekund i ponownie przecieraj powierzchnię do momentu usunięcia kamienia. Po pierwszym przeciągnięciu zazwyczaj widać drobne water spoty, ale po kilku przejazdach zobaczysz jednolitą powierzchnię.
Następnie przetrzyj powierzchnię suchą mikrofibrą
Pracuj na małych powierzchniach (np: maskę podziel na 2 lub 4 części)
Nie dopuść do zaschnięcia produktu
Nie pozostawiaj nasączonej mikrofibry na szybach lub lakierze!
Na koniec przetrzyj powierzchnię lakieru quick detailerem.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 10 Sierpnia 2024, 00:00:37 »
Czy ktoś z Was mył samodzielnie komorę silnika? Na co zwracać uwagę?

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #149 dnia: 03 Września 2024, 18:28:22 »
Do mocno zakamienionych aut polecam zakup polerki akumulatorowej i stosowanie MDR na pada.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl