Zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonego już użytkownika - jakbyś dziś miał wybrać/polecić zestaw dla osoby początkującej, co by to było? Masz jakiś schemat co robisz po kolei i jakimi środkami itp.?
Zastanawiam się nad zakupek środków do czyszcenia firmy Adbl, do tego ręcznik do osuszania Work Stuff King, gdzie chciałbym myć głownie na myjce beztotykowej. Jednak przegądając wątek widziałem, że korzystałes z Optimum No Rinse z Opt Seal, czy nadal z niego korzystasz jako jedyny sposób mycia? Zastanawiam się czy jest to lepsze niż myjka bezdotykowa.
Z góry dzięki za rady, ewentuamy podpowiedzi czego unikać
Są dwie szkoły mycia. Jedna to ta tradycyjna i druga z No Rinse. Zwolennicy tej pierwszej twierdzą, że No Rinse nie ruszy dużego brudu, a zwolennicy tej drugiej, że nigdy nie wrócą do tradycyjnego mycia. Wybór ulubionej metody mycia należy do Ciebie. Moje doświadczenie detailingowe związane jest z tym wątkiem i poradą użytkownika wisnia87r, który w 2020 roku polecił mi No Rinse. Jestem mu za to wdzięczny, bo poznałem całkiem nową dziedzinę motoryzacji.
Ponieważ to wszystko, co było związane z No Rinse (i szerzej z polimerami) było dla mnie takie egzotyczne, to postanowiłem to sprawdzić jak to wygląda w praktyce. To co mi się podoba w tych polimerach, to całkowity brak wysiłku przy myciu i czyszczeniu. Im delikatniej i lżej to robisz, tym lepsze wyniki osiągasz.
Nic nie wiem o tradycyjnym sposobie mycia auta, bo nigdy jej nie stosowałem. Nigdy też nie byłem Camry na bezdotyku, bo zawsze myję auto No Rinse na działce.
Gdybyś chciał iść w polimery to polecam Ci jedynie na początek zakup Red Sponge (lub Black Sponge) oraz najmniejszych opakowań No Rinse i Opti-Seala. Do tego weź porządny ręcznik z mikrofibry (najpraktyczniejszy wydaje mi się rozmiar 50x75cm). Zrób próbę mycia i zobacz czy Ci się podoba.
Z błędów jakie popełniałem to zakup jakiś budżetowych środków (np. szczotka do mycia kół porysowała mi 1 felgę). Pędzelek zostawiał włosie na czyszczonej powierzchni. Dlatego polecam Ci od razu stawiać na górną półkę (np. zakup szczotki EZ Detail Brush lub Wheel Wollies lub pędzli od CarPro).
Jeśli od razu trafisz na dobre środki i narzędzia, to detailing będzie sprawiał Ci przyjemność i będziesz miał efekty swej pracy. Jeśli trafisz na jakieś badziewie, to i efekt może być słabszy od oczekiwań i szybko się zniechęcisz.