Autor Wątek: Prius Plus - awaria silnika?  (Przeczytany 2266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
Prius Plus - awaria silnika?
« dnia: 09 Sierpnia 2020, 14:31:58 »
Objawy jak na filmiki. Parę razy silnik "skubnął" w trakcie jazdy, potem podczas postoju wpadł po raz pierwszy w takie ciągłe klekotanie i szarpanie.

Po chwili zas się uspokoiło, w wiekszosci na prądzie udało się zjechać do domu. Potem zapaliłem auto(by nagrać film) chodziło znów normalnie, przy dodawaniu gazu ok, czasem znów troche szarpnie, a czasem wejdzie w stałe szarpanie. 335 tys przebiegu. Płyny w normie. Chłodniczego nie ubyło, oleju nie przybyło :)

Wydaje się tak jakby jeden cylinder momentami nie palił? Ktoś miał coś podobnego? W poniedziałek jedzie auto na diagnozę do Serwisu.

https://www.youtube.com/watch?v=ppRfwklKtQA

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Prius Plus - awaria silnika?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpnia 2020, 17:15:33 »
Odłączyć wtyczkę z EGR. Jak pomoże, to do czyszczenia: chłodniczka, zawór, rurka, kolektor ssący.
Jak nie, to UPG i trochę więcej roboty i kasy.

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2020, 20:46:24 »
Sprawdź świece. Wsadz kamerę do cylindrów, u mnie tłok był rozwalony i niestety ale najtańsza opcja była wymiana silnika. U mnie mam lpg ale nie jestem pewien czy to była wina lpg. Jak coś to pytaj.

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpnia 2020, 19:34:46 »
Auto po dwóch dniach w Toyota Zabrze wraca :) Wypadał zapłon. Winne świece. Wymiana świec załatwiła wszystko. Chodzi równo, cichutko.

Auto ma 333 tys, 140 tys na gazie, 150 tys w moich rękach. I głupio wyszło, ale świec nie zmieniałem ani razu, kiedy były wcześniej robione. Nie mam pojęcia :)

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2020, 10:52:33 »
to dobrze ze obylo sie bez paru tysi .....

zapisz przebieg i za max 40-50 tys.km zmien swiece .

sa tacy co wymieniaja co 20 ale przy irydowych to chyba przesada.

pozdr. :good:

ps. moze warto zerknac na pompe wody (plynu chlodzacego silnika)  to tez taki newralgiczny punkt .
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2020, 14:24:05 »
Nie rozumiem jak można zapomnieć o wymianie świec..

Offline Gorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpnia 2020, 14:41:16 »
Auto po dwóch dniach w Toyota Zabrze wraca :) Wypadał zapłon. Winne świece. Wymiana świec załatwiła wszystko. Chodzi równo, cichutko.

Auto ma 333 tys, 140 tys na gazie, 150 tys w moich rękach. I głupio wyszło, ale świec nie zmieniałem ani razu, kiedy były wcześniej robione. Nie mam pojęcia :)
Czyli odkąd go kupiłeś, nie wymieniałeś świec? Nawet przed montażem LPG? Wiesz jakie tam były wcześniej świece (chodzi mi o markę)?

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpnia 2020, 14:58:24 »

Czyli odkąd go kupiłeś, nie wymieniałeś świec? Nawet przed montażem LPG? Wiesz jakie tam były wcześniej świece (chodzi mi o markę)?

Były Toyotowskie oryginalne, tyle przekazał mi serwis. Musiałbym w papierach poszukać czy gdzieś na przeglądzie jest adnotacja o wymianie świec, bo wątpie by przejechały od nowości

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Sierpnia 2020, 15:03:25 »
W hybrydzie wymiana co 90 tys.km tyle że jeśli hybryda dużo jeździ po mieście to świece po 90 tys.km wyglądają bardzo dobrze bo tak naprawdę mają ok. 50 tys.km przebiegu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl