Autor Wątek: Rav4 2019 Hybrid 4x4 - ESP/ kontrola trakcji  (Przeczytany 7776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
Rav4 2019 Hybrid 4x4 - ESP/ kontrola trakcji
« dnia: 09 Sierpnia 2020, 15:24:42 »
Cześć,

zdarzają mi się sporadycznie dziwne sytuacje. Mianowice jadąc z niewielką prędkością, często w mieście po niewielkich nierównościach jak naciskam na chwile hamulec to  słychać jakby odbicie sprężyny pod nogą i na sekundę lub dwie załącza się ikona żółta z kontrolą trakcji.
Nie wpadam w żaden poślizg, nie jadę jak szalony.
Zawsze jak to się dzieje to na jakiejś niewielkiej nierówności na drodze (koleina, łata, mała dziura) i przy hamowaniu. Przebieg mam 11tys km i zdarzyło mi się to do tej pory kilkanaście razy.

Ktoś coś miał podobnego u siebie?

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Rav4 2019 Hybrid 4x4 - ESP/ kontrola trakcji
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpnia 2020, 18:07:05 »
To normalne zjawisko jeśli z jednych kół traci przyczepność.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpnia 2020, 18:09:06 »
wygląda na to, że jedno z kół odrywa się od nawierzchni, zostaje zablokowane, więc abs interweniuje zmniejszając ciśnienie w tym kanale. proszę sprawdzić ciśnienie w ogumieniu, jeśli jest w porządku, skontraktowac się z serwisem. być może jeden z czujników jest niedokładne zamocowany, tzn. w nieco większej odległości od nadajnika niż pozostałe trzy. lub jedno z łożysk kół ma luz, warto to sprawdzić..

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpnia 2020, 18:20:56 »
Dziekuje za odpowiedzi. Latwiej bedzie mi z ASO rozmawiac.
Poruszam sie tez innymi autami na tych samych trasach i nie ma tak dziwnej reakcji systemu. Tylko i wylacznie w nowej Rav to sie dzieje.
Dodatkowo dochodzi taki metaliczny dzwiek jakby odskakujacej sprezyny.

Offline TomaszZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sierpnia 2020, 19:40:41 »
To abs dziala nadreaktywnie, niestety ten i kilka innych modeli toyoty tak ma, wiec watpie czy dealer bedzie chcial cos z tym zrobić

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpnia 2020, 21:02:17 »
To abs dziala nadreaktywnie, niestety ten i kilka innych modeli toyoty tak ma, wiec watpie czy dealer bedzie chcial cos z tym zrobić

Rav 2019 ma dosc niefortunnie zestrojone zawieszenie, natomiast nie slyszalem by ktorys z poprzednich modeli mial problemy tego typu. Moglbys przyblizyc sprawe?

Arst

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2020, 07:21:26 »
Rav 2019 ma dosc niefortunnie zestrojone zawieszenie, natomiast nie slyszalem by ktorys z poprzednich modeli mial problemy tego typu.
U mnie w IV gen jest dokładnie to samo. Wystarczy wpaść kołem w zapadnięta studzienkę, czy nawet na mocno popękanym i pokruszonym asfalcie kontrolka od kontroli trakcji od razu miga i słychać jakieś trzaski/skrzypienie.
Coś, czego w żadnym innym aucie nie doświadczyłem.

Najlepsze jest to, że z kolei na mokrym/śliskim auto prędzej poleci bokiem, nim te liche ESP wyprostuje tor jazdy (reaguje strasznie późno na poślizg, najpierw dołącza tylna oś - co w sumie pozwala na zabawy na śniegu, ale z bezpieczeństwem ma niewiele wspólnego).

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2020, 11:01:10 »
Potwierdzam ze w Camry rowniez taka przypadlosc. W Aurisie tez to mialem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline TomaszZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpnia 2020, 12:31:41 »

Rav 2019 ma dosc niefortunnie zestrojone zawieszenie, natomiast nie slyszalem by ktorys z poprzednich modeli mial problemy tego typu. Moglbys przyblizyc sprawe?
Koledzy ponizej juz wszystko napisali, wiec chyba nie wymaga ode mnie komentarza. Moge jedynie dodac ze w ostatnim priusie xw50 tez tak mam

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sierpnia 2020, 09:40:15 »
Też tak czasami mam - początkowo myślałem, że mam za mało płynu hamulcowego ale po sprawdzeniu okazało się, że płynu jest wystarczająco.

Offline MarcinMAMP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Sierpnia 2020, 17:11:16 »
Cześć,

zdarzają mi się sporadycznie dziwne sytuacje. Mianowice jadąc z niewielką prędkością, często w mieście po niewielkich nierównościach jak naciskam na chwile hamulec to  słychać jakby odbicie sprężyny pod nogą i na sekundę lub dwie załącza się ikona żółta z kontrolą trakcji.
Zawsze jak to się dzieje to na jakiejś niewielkiej nierówności na drodze (koleina, łata, mała dziura) i przy hamowaniu. Przebieg mam 11tys km i zdarzyło mi się to do tej pory kilkanaście razy.

Ktoś coś miał podobnego u siebie?
Niestety to ta słynna wada ESP przez którą auto nie przechodzi testu łososia. Podobno kiedyś ma być aktualizacja ale kiedy tego nikt nie wie.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Sierpnia 2020, 18:34:12 »
Podobno kiedyś ma być aktualizacja ale kiedy tego nikt nie wie.
A to nie jest tak, że wystarczy się zgłosić? Ponoć ta łatka od testu łosia jest dostępna ale nie ma recall tylko trzeba zgłosić potrzebę aktualizacji samemu?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Sierpnia 2020, 18:35:09 »
Potwierdzam, je tez mam to samo w mojej RAV 2020. Ten ESP jest cholernie wrażliwy i tak reaguje. 

Offline MarcinMAMP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Sierpnia 2020, 18:36:06 »
Podobno kiedyś ma być aktualizacja ale kiedy tego nikt nie wie.
A to nie jest tak, że wystarczy się zgłosić? Ponoć ta łatka od testu łosia jest dostępna ale nie ma recall tylko trzeba zgłosić potrzebę aktualizacji samemu?
Nie, to jest zbyt ważna sprawa wizerunkowo do tego musi być oficjalna akcja serwisowa

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sierpnia 2020, 18:42:04 »
Niestety to ta słynna wada ESP przez którą auto nie przechodzi testu łososia. Podobno kiedyś ma być aktualizacja ale kiedy tego nikt nie wie.

Chyba chodzi o upgrade oprogramowania systemu VSC (Vehicle Stability Controll). Jakoś tak pamiętam, że jak wyszedł ten test łosia to po jakiś 1-2 miesiącach chbyba była informacja że poprawka ma być w 2kw. 2020.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl