Autor Wątek: Wyciszenie rav4 2019  (Przeczytany 80117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Wyciszenie rav4 2019
« Odpowiedź #210 dnia: 14 Maja 2024, 21:35:28 »
Drzwi, nadkola, bagażnik to taka najrozsądniejsza opcja.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #211 dnia: 15 Maja 2024, 10:07:10 »
Drzwi, nadkola, bagażnik to taka najrozsądniejsza opcja.
Potwierdzam , wyciszyłem drzwi i nadkola u  Bartka79 , pozostał bagażnik , ale
różnica w odczuciach hałasu z zewnątrz jest już ogromna , radio w RAV 4 z 23 r. z nowymi multimediami gra wspaniale / nie wymieniałem głośników , pozostały oryginały / , przy prędkości ok. 120 km/h prawie nie słychać hałasu od opon , trochę szumi wiatr.
Nie robiłem pomiarów hałasu , ale odczucia jakby 2-3 decybele było  mniej .
polecam wyciszyć minimum  jak pisze Colin , autko staje się dużo przyjemniejsze
w codziennym użytkowaniu nawet w mieście .
pozdrawiam serdecznie
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #212 dnia: 20 Maja 2024, 11:08:11 »
Działam u siebie w garażu

założyłem szyby od plugin,  wygluszylem naprawde WSZYSTKO bardzo naprawde dokladnie zostal mi jeszcze  sufitu i podloga i( to tez w tym roku)
Dowaliłem parę uszczelek , głośniki JBL bida straszna zamieniłem na Focala
Wiec mam ju troche doświadczenie
Widząc Bartek79 jak dokładnie  zrobiłeś Nadkola to moge wszystkim polecić Bartka....widać odrazu ze sie kolega bardzo przykłada do tego co robi ...
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #213 dnia: 04 Listopada 2024, 23:18:05 »
Hej, w temacie wyciszania mam zrobione przednie drzwi, wnękę koła zapasowego i tylne nadkola. Róznica zasadnicza. Najbardziej po nadkolach. Wcześniej wyraźnie słyszałem szum od tylnych kół teraz szum słychać ale zdecydowanie mniej i trudno już go przypisać do tego miejsca.
Pytanie techniczne. Jak zdemontowac przednie nadkola? Zderzak ściagałem do montażu tych blaszek antykradzieżowych ale do tego nie musiałem demontować nadkola.
Oprócz kilku oczywistych spinek i śrub są takie plastikowe kółka ok 15mm średnicy z otworkiem. Ogłądałem to i nie bardzo wiem jak ruszyć. Ktoś, coś?
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2024, 23:20:03 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #214 dnia: 06 Listopada 2024, 20:15:57 »
ja robilem w lato wszystkie 4 nadkola na podworku wiec musialem sie prawie czolgac , ale pamietam ze z przodu jak patrzysz na lewe kolo to tez nie mialem pojecia jak jedno mocowanie na godzinie 11 odczepic ....skonczylo sie na tym ze wisislo na tej jednej i obrobilem nadkole blache stp gold i na to pianke kauczukowa zamknietokomorkowa 9mm  i wypryskalem grubo woskiem  jak masz Problem z 1 lub 2 spinkami to utnij ...zamontuj wszystko na gotowo i jak zamowione spinki przyjda do ASO to je dolozysz ....z tylu nie ma niespodzianek z dziwnymi spinkami ...ja traktuje tez woskiem wszystkie sruby na zewnatrz po zalozeniu z powrotem
Moja pierwsza Toyota...

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #215 dnia: 09 Listopada 2024, 18:15:38 »
Ravkę zostawiłem rano na przegląd po 30 tys. Jeżeli komuś przeszkadza słabe wyciszenie Ravki, sugeruję przesiadkę na Corollę najnowszą 2024. Tam to dopiero głośno, w Ravce błoga cisza.
Potwierdzam że w nowej Corolli (wersja kombi, Comfort) jest powyżej 120 dramatycznie głośno (porownując z Octavią 4). Więc jeśli  RAV4 jest cichsza to może się skuszę. We środę jadę na jazde próbną RAV i Camry.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #216 dnia: 09 Listopada 2024, 22:32:24 »
Daj znac  jakie  wrazenia miedzy RAV a Camry , Jak aktualna Camry to napewno sporo cichsza od RAV ....uwazam nowa Camry za bardzo fajne  Auto...jakby zrobili Kombi + AWDi to odrazu biore
Moja pierwsza Toyota...

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #217 dnia: 09 Listopada 2024, 22:56:34 »
Ja bym brał w ciemno gdyby nie problem z montażem haka i bagażnika dachowego.
Tak to się waham

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #218 dnia: 13 Listopada 2024, 19:40:48 »
Pojeździłem i RAV4 (Executive) i Camry (Executive).
Różnica w głośności zauważalna, pomiarowo (telefonem) ok. 2 dB ale subiektywnie różnica spora.
W RAV oprócz odgłosów samochodu (szum, opony) wyraźnie słyszalny też hałas z pojazdów obok. Chwilami miałem wrażenie, że drzwi i szyby są z papieru.
W Camry zauważalnie ciszej ale dziwnie mocno słychać tylne koła. Być może to problem pustego bagażnika i braku wygłuszenia blachy grodziowej od strony kabiny (bok i góra). Jeśłi tak to powino być dość łatwe do ograniczenia.

Z ogólnych wrażeń- fotele w Camry duuużo wygodniejsze niż w RAV4 (dłuższe siedziska, lepsze wyprofilowanie i regulacja siedziska, bardziej miękka skóra).

Z minusów Camry - światła mijania wyraźnie słabsze niż np. matryce Octavii (którą jeżdzę póki co).

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #219 dnia: 17 Listopada 2024, 18:23:20 »
  Chce Sie zabrac za wyciszanie podlogi jako juz ostatnia rzecz i bedzie Full Wyciszone......wiem ze jest kupe Kabli i wtyczek do zdjecia wiec wyjatkowo bede chcial odpiac Akumulator......na co mam zwrocic uwage przy akcji z Akumulatorem ?   
Moja pierwsza Toyota...

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #220 dnia: 27 Listopada 2024, 19:03:03 »
Na wiosnę planuje wyciszać auto i jak już będę miał zdjęte boczki chciałbym wymienić głośniki w drzwiach. Co polecacie oprócz Focali???

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #221 dnia: 27 Listopada 2024, 19:46:47 »
nie znam wszystkich opcji ale Focale sa dedykowane do ravki i bardzo latwe do zamontowania , wszystko jest w zestawie i po wygluszeniu drzwi i rowniez za glosnikami przy ikazji ich wymiany graja naprawde rewelacyjnie 
Moja pierwsza Toyota...

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #222 dnia: 28 Listopada 2024, 11:52:50 »
W 2023 roku w zakładzie, który specjalizuje się w car audio, przy okazji wyciszenia proponowano mi:
"Głośniki oczywiście może być dedykowany Focal IS TOY 165, ale HELIX CB K165.2-S3 w ciut niższej cenie i gra o klasę wyżej.
Helix jest w wersji 3Ohm, co wyciąga więcej mocy z radia, wysokie tony to jedwabna kopułka a Focal aluminium.
Wysokie tony Focala są po prostu drażniące ludzkie ucho. A basik z wooferów Helixa jest bardziej konturowy, mamy poczucie lepszej jakości.
Głośniki HELIX CB K165.2-S3 899zł, tył HELIX CB C165.2-S3 549zł
Montaż przy wytłumieniu drzwi symbolicznie 100zł za parę, ale dojdą dystanse 2x79zł i kostki głośnikowe 4x10zł."
Głośników nie wymieniłem, jak dla mnie po zmianie multimediów i wyciszeniu gra ok.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #223 dnia: 28 Listopada 2024, 12:24:13 »
Problemem w Toyocie nie są fabryczne głośniki tylko jednostka multimedialna. W Auris między fabryczne radio a fabryczne głośniki wpiąłem wzmacniacz z procesorem DSP i po dostrojeniu systemu nie widzę póki co potrzeby wymiany fabrycznych głośników.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #224 dnia: 28 Listopada 2024, 12:40:45 »
Problemem w Toyocie nie są fabryczne głośniki tylko jednostka multimedialna
Ja mam JBL ze wzmacniaczem i uważam, że dla takiego "melomana" jak ja, jest to bardzo dobry sprzęt.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl