Autor Wątek: Wyciszenie rav4 2019  (Przeczytany 80204 razy)

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wyciszenie rav4 2019
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Lipca 2021, 23:03:43 »
Ja się zgłosiłem do specjalistów z Gdańska. Przekonali mnie, żeby najpierw wyciszyć przednie i tylne drzwi, a następnie rejon deski rozdzielczej i kanał - w sumie chodzi o wyklejenie wszystkich pustych, rezonujących przestrzeni. Samo wygłuszenie drzwi przyniosło rewelacyjny wynik, teraz tylko przód i kończę zabawę - nic więcej mi nie potrzeba. Największym źródłem hałasu są u mnie teraz szyby, a ich raczej nie wykleję. Koszt: 650 zł za parę drzwi i 850 zł za przód i kanał. Nie mam zdjęć, ale widziałem robotę i jestem bardzo zadowolony z jej jakości.

Natrafiłem kiedyś na szyby akustyczne, są montowane w wielu Audi i innych "premium" wozach (sorry, Audi to nie premium ;p).
Zainteresował mnie temat. Kolega pisze, że szyby w RAV4 są cieniutkie i zapewne sporo przez nie słychać. Wrzucam - może kogoś również zainteresuje. ;)

https://www.markoweszyby.pl/rodzaje-i-wlasciwosci-szyb.html

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 18 Lipca 2021, 11:10:09 »
Zamontowałbym takie szyby, ale na "sztukę" chyba nie robią, co? Pewnie musiałby producent zamówić masowo.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #62 dnia: 18 Lipca 2021, 11:43:01 »
Po tak prostym (z pozoru, bo pracy kosztuje sporo) zabiegu efekt jest lepiej niż dobry. Podczas jazdy na "szorstkim" podłożu czy w deszczu, rewelacja.
https://www.youtube.com/watch?v=TtvpxJh9kx0
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 18 Lipca 2021, 13:49:26 »
Ja się zgłosiłem do specjalistów z Gdańska. Przekonali mnie, żeby najpierw wyciszyć przednie i tylne drzwi, a następnie rejon deski rozdzielczej i kanał - w sumie chodzi o wyklejenie wszystkich pustych, rezonujących przestrzeni. Samo wygłuszenie drzwi przyniosło rewelacyjny wynik, teraz tylko przód i kończę zabawę - nic więcej mi nie potrzeba. Największym źródłem hałasu są u mnie teraz szyby, a ich raczej nie wykleję. Koszt: 650 zł za parę drzwi i 850 zł za przód i kanał. Nie mam zdjęć, ale widziałem robotę i jestem bardzo zadowolony z jej jakości.

Natrafiłem kiedyś na szyby akustyczne, są montowane w wielu Audi i innych "premium" wozach (sorry, Audi to nie premium ;p).
Zainteresował mnie temat. Kolega pisze, że szyby w RAV4 są cieniutkie i zapewne sporo przez nie słychać. Wrzucam - może kogoś również zainteresuje. ;)

https://www.markoweszyby.pl/rodzaje-i-wlasciwosci-szyb.html
W porównaniu do Toyoty, zwłaszcza jakością plastików, wyciszeniem itp. Audi to premium :)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #64 dnia: 18 Lipca 2021, 13:59:56 »
@Krisman , ale w RAV4 od strony silnika nie ma do czego przykleić, myślę, że lepszy efekt uzyskamy wyklejając tylne nadkola od zewnątrz. Chodzi mi to po głowie, ale faktycznie kupa roboty.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline czaki58

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 V 222 KM
« Odpowiedź #65 dnia: 18 Lipca 2021, 14:18:23 »
W porównaniu do Toyoty, zwłaszcza jakością plastików, wyciszeniem itp. Audi to premium
Z tym ze Audi ( przykładowo Q5 )jest droższe . Najtańszy Diesel kosztuje od 190 tys...  a benzyna ponad 220 tys. No i dochodzi wyposażenie ... a wiec cena tez premium

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #66 dnia: 18 Lipca 2021, 15:13:29 »
@Krisman , ale w RAV4 od strony silnika nie ma do czego przykleić, myślę, że lepszy efekt uzyskamy wyklejając tylne nadkola od zewnątrz. Chodzi mi to po głowie, ale faktycznie kupa roboty.

Tam nigdzie nie ma wyklejania od strony silnika, tylko nadkola i wnęki.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #67 dnia: 18 Lipca 2021, 15:32:11 »
Źle się wyraziłem, nadkole z zewnątrz w kierunku przodu nie ma blachy tylko jakąś włókninę.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Lipca 2021, 09:46:01 »
Cytat: KubaCamry w Wczoraj o 13:49:26

W porównaniu do Toyoty, zwłaszcza jakością plastików, wyciszeniem itp. Audi to premium

Z tym ze Audi ( przykładowo Q5 )jest droższe . Najtańszy Diesel kosztuje od 190 tys...  a benzyna ponad 220 tys. No i dochodzi wyposażenie ... a wiec cena tez premium

Racja, jednak...
Obok RAV exe stoi A4'19 we miarę podstawowej wersji. I to Audi jest zdecydowanie premium vs RAV. A jak się za coś zapłaciło, to działa - np. ładowarka indukcyjna.
Za to napęd, "łagodność" włączania silnika spalinowego, zdecydowanie gorsza niż w RAV. Choć, gdy nie było RAV do porównania, za bardzo mi to nie przeszkadzało.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Lipca 2021, 16:36:07 »
No nie chce być inaczej tojka ma lexa vw ma ałdi.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Lipca 2021, 17:39:13 »
Cytat: KubaCamry w Wczoraj o 13:49:26

No nie chce być inaczej tojka ma lexa vw ma ałdi.

VW ma Bentleya...

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Lipca 2021, 19:21:57 »
VW ma Bentleya...
No ma ale chyba segmentu premium nie liczysz od bentleja a do tego to nie jest ta klasa w/g klas  :-)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Lipca 2021, 22:18:30 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 17:39:13

VW ma Bentleya...

No ma ale chyba segmentu premium nie liczysz od bentleja a do tego to nie jest ta klasa w/g klas 

No Audi jest jeszcze dla ludu, takiego jak Lexus. Z Lexsusem jakoś nie miałem dłuższego tete a tete, więc nie mam żadnych podstaw do porównywania. Ale za to A3 nie jest premium w wersji gołej, no może poza jakością wykonania i użytych materiałów (nawet plastikowa kierownica była inna niż w Toyocie).

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Lipca 2021, 23:00:56 »
Audi jest jeszcze dla ludu, takiego jak Lexus. Z Lexsusem jakoś nie miałem dłuższego tete a tete, więc nie mam żadnych podstaw do porównywania. Ale za to A3 nie jest premium w wersji gołej, no może poza jakością wykonania i użytych materiałów (nawet plastikowa kierownica była inna niż w Toyocie).

Możemy mowić sobie to czy tamto są pewne segmenty rynkowe i nie po to koncerny inwestują miliony w marketing żebyśmy o tum zapominali. Więc to czy audi ma ceratę na siedzeniach czy skórę z krokodyla to nie ma znaczenia jest to marka premium i tyle. Dlatego vw golf topowy czyli R jest zwyklym a3 s a topowe a3 to rs3 czyli 2,5 a nie 2,0 takie jak w Golfie. Oczywiście 98% sprzedazy a3 to będzie wersja 1,5 no ale tu chodzi o psychologię czyli dać Kowalskiemu namiastkę premium chociażby w samej nazwie.

Reasumując skorzystaj z wiki zobacz co tam piszą o klasach aut.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 20 Lipca 2021, 07:52:14 »
Reasumując skorzystaj z wiki zobacz co tam piszą o klasach aut.

Ja wiem, że Audi jest premium, a Toyota czy VW dla ludu i nie potrzebuję do tego wikipedi. Wystarczy że wejdę do salonu/serwisu Audi, podejdę do recepcji, czy porozmawiam ze sprzedawcą/doradcą, czy jak spojrzę na rachunek. Gama aut i mnogość konfiguracji, jakość materiałów, nowoczesność rozwiązań oczywiście też. I ponadczasowość.
Nie zgodzę się z tym, że premium to tylko psychologia dla Iksińskiego. Za tym stoi co raz więcej.
Jednak RAV4 exe predestynuje do premium, zdaje się że niby puka do drzwi, a jest jeszcze od nich daaaleko. Dalej niż Ford.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl