Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794747 razy)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2580 dnia: 08 Maja 2023, 12:41:06 »
Dla mnie tempomat adaptacyjny i asystent pasa ruchu to duże obciążenie na dłuższych trasach. Jadę np. 500 km autostradami bez przerwy i nie jestem specjalnie zmęczony. Oczywiście wymaga pilnowania i nie zwalnia z myślenia ale dużo pomaga.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Chyba „oDciążenie”?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2581 dnia: 08 Maja 2023, 13:04:47 »
@wszim - tak ale o hamowaniu silnikiem w trybie S+/-.
A sam automat też to robi i nie każdy się z tym spotkał podczas codziennych jazd gdyż to zależy od tras na których się poruszamy.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Wg mnie było także o pracy napędu w trybie automatycznym. Być może dla mnie sytuacja jest naturalna, bo użytkuję w górach i zjawisko jest bardzo częste.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2582 dnia: 08 Maja 2023, 13:57:01 »
Chyba „oDciążenie”?
Tak, ach ta automatyczna korekta, czasem odciąża, a czasem obciąża. ;)

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #2583 dnia: 08 Maja 2023, 14:16:18 »
Nie zauważyłem błędu, bo o ile tempomat aktywny to odciążenie, to asystent pasa w wykonaniu RAV4 to raczej obciążenie dla kierowcy  :grin:

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2584 dnia: 08 Maja 2023, 15:12:06 »
Ja tam sobie chwalę asystenta pasa ruchu, choć wymaga pilnowania i sprawdza się głownie na prostych drogach ;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2585 dnia: 08 Maja 2023, 15:25:20 »
Zawsze się może zdarzyć ten jeden raz kiedy się przyśnie (choć nie powinnismy do tego dopuszczać) albo zagapi i asystent nas utrzyma na drodze. Mi on tez nie przeszkadza choc uważam że jest kretyńsko zaprogramowany, że po wykryciu nietrzymania kierownicy się wyłącza. Powinien drzeć się alarmem jak przy odpietych pasach, a jak nie ma reakcji to zacząć zwalniać w kierunku pobocza i migać awaryjnymi ale nie deaktywować. Jak się przyśnie to obudzi, a jak straci przytomoność to zawsze jest większa szansa że uratuje życie niż po prostu się wyłączając spowoduje że na pełnej prędkości wylecimy na pobocze.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #2586 dnia: 08 Maja 2023, 15:28:59 »
Zawsze się może zdarzyć ten jeden raz kiedy się przyśnie (choć nie powinnismy do tego dopuszczać) albo zagapi i asystent nas utrzyma na drodze. Mi on tez nie przeszkadza choc uważam że jest kretyńsko zaprogramowany, że po wykryciu nietrzymania kierownicy się wyłącza. Powinien drzeć się alarmem jak przy odpietych pasach, a jak nie ma reakcji to zacząć zwalniać w kierunku pobocza i migać awaryjnymi ale nie deaktywować. Jak się przyśnie to obudzi, a jak straci przytomoność to zawsze jest większa szansa że uratuje życie niż po prostu się wyłączając spowoduje że na pełnej prędkości wylecimy na pobocze.
7 lat temu mój Tiguan po odpuszczeniu rąk na kierownicy darł ryja i jak nie było reakcji, to zatrzymał auto na awaryjnych na skraju pasa. Ciekawe czy w bz4x to skośnoocy ogarnęli czy pika przez 10 sekund, a potem w las  :grin: :grin: :grin:
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2023, 15:57:09 wysłana przez wpisdu »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2587 dnia: 08 Maja 2023, 15:45:46 »
No właśnie. A najbardziej w tym wszystkim irytuje, że to nie są jakieś kosmiczne nakłady potrzebne. Wszystko w aucie jest. Parę linijek kodu należy zmienić/napisać i już by było lepiej/bezpieczniej. Podobnie jak z włączaniem świateł przy deszczu czy mgle. Deszcz - banał - czujnik wykrywa mokrą szybę, jak sie to powtarza powiedzmy przez 5 min to odpalamy światła i już. Drugie wymagałoby pewnie jakiejś lepszej analizy obrazu więc trochę trudniej ale to dalej tylko oprogramowanie - kamera jest.
Z tymi automatycznymi światlami to spotkałem się już ze stwierdzeniem: "Jak to nie miałem świateł we mgle??? Przecież są automatyczne to mają sie włączyć" W ten sposób bajer, który ma poprawić bezpieczeństwo w pewnych sytuacjach je pogarsza je w innych, bo tak działają ludzie. Skoro nie muszę juz włączać świateł to nie włączam, a kto by tam doczytywał, że automat działa tylko na zmierzch.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2588 dnia: 08 Maja 2023, 15:49:01 »
Przecież masz to napisane w instrukcji.

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2589 dnia: 08 Maja 2023, 16:11:52 »
Dubel

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2590 dnia: 08 Maja 2023, 17:04:01 »
Topoll wiem, że jest to w instrukcji, albo nawet inaczej - ja wiem że tak to działa i nie mam z tym problemu. Piszę ogólnie, że mało kto czyta instrukcje, a systemy podstawowe (takie jak światła) mają być tak konstruowane żeby działały intuicyjnie, a nie, że mamy tryb automatycznego włączania świateł ale jednak nie działa on zawsze. Obserwuję wielu kierowców i widzę że sporo z nich nie interesuje się detalami działania poszczególnych systemów w aucie.  Wsiadają i jadą. Jest na manetce "auto" no to jest automatycznie i tyle. Można na takich kierowców narzekać, kpić czy cokolwiek ale prawda jest taka, że mają prawo jeździć i tyle.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2591 dnia: 08 Maja 2023, 17:05:17 »
Ale od lat tak to działa… Fakt. Idiotów przybywa….

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2592 dnia: 08 Maja 2023, 17:24:30 »
Moze nie idiotów tylko osób, które niezupełnie interesują się techniką. Tez kiedyś się piekliłem jak n-razy tłumaczyłem komuś cos dla mnie oczywistego technicznie i wszystko jak kulą w płot ale też zrozumiałem w końcu że ja tez w jakiś innych dzidzinach zycia jestem ignoratem bo po prostu nie potrafie ogarnąć tematów psycho czy socjologicznych. Tak to juz jest, ze jeden łapie jedno, a drugi drugie. Jeśli komus się mówi, że ma w aucie automtyczne swiatła to niech one zapalają się w 110% sytuacji w których się maja świecić. Jak sie pisze, że jest asystent pasa ruchu to niech on działa faktycznie i w razie zawału kierowcy zatrzyma auto na drodze, a nie na tirze jadącym z przeciwka i w ogóle niech on działa zawsze, a nie tylko w czasie jazdy z tempomatem, bo co ma piernik do wiatraka. Jak juz są czujniki TPMS to niech one wyświetlaja jakie jest to ciśnienie bo gdy mi się zapali kontrolka to nie wiem czy jade juz na feldze i musze bezwględnie stanąć w idiotycznym miejscu czy jednak cisnienie schodzi powoli i dokulam do parkingu na luzaku.

To są właściwie moje obserwacje rozwiazań które mnie bolą, bo własciwie to w aucie są - wystarczy tylko troche dopracowac oprogramowanie, żeby lepiej pełniły swoja rolę.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2593 dnia: 08 Maja 2023, 17:29:32 »
Co racja to racja. Choćby to, że światła włączać powinien też czujnik deszczu, co zresztą toyota jest sklonna dołożyć za dodatkową opłatą.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2594 dnia: 08 Maja 2023, 17:49:02 »
To nawet nie kwestia czytania instrukcji lub bezmyślności kierowców ale nawyków - jeśli przez dłuższy czas nie obsługujemy ręcznie świateł - to po pewnym czasie przestajemy o nich myśleć.
W poprzednim aucie światła mijania świeciły się zawsze po uruchomieniu auta - toteż gdy czasem wsiadałem do innego auta, bez stałych świateł mijania to dopiero po dłuższej chwili lub mrugnięciach innych kierowców zauważałem że trzeba je włączyć, a przecież jeszcze wcześniej jeżdżąc autami gdzie wszystko trzeba było włączać - nie miałem z tym problemu.
Gdy producent wprowadza jakiś automat to powinien on działać poprawnie w każdych warunkach - deszcz czy mgła to nie są rzadkie sytuacje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl