Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794747 razy)

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR'25 ; RAV'25
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3720 dnia: 08 Października 2025, 15:49:48 »
czyli co, nie przejmować się :) ?  Byłem największym wrogiem systemu Start-Stop, w Tucsonie pierwsze co robiłem po uruchomieniu auta, wyłączałem start-stop, a teraz mam auto które samo gaśnie , uruchamia się na chwilę po czym znowu gaśnie , serce pęka

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3721 dnia: 08 Października 2025, 15:56:40 »
Wszystko zależy od rozwiązania konstrukcyjnego
Start - Stop realizowany na rozruszniku czy alternatorze-rozruszniku czy jeszcze z dodatkowym modułem kondensatorów to jednak było gówno ale to było kiedyś
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3722 dnia: 08 Października 2025, 15:58:24 »
czyli co, nie przejmować się :) ?  Byłem największym wrogiem systemu Start-Stop, w Tucsonie pierwsze co robiłem po uruchomieniu auta, wyłączałem start-stop, a teraz mam auto które samo gaśnie , uruchamia się na chwilę po czym znowu gaśnie , serce pęka
Pocieszę Cię, że w moim hybrydowym Tucsonie też tak się dzieje, więc hybrydy tak mają. Możesz jeździć na sport, wtedy silnik dużo dłużej pracuje.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3723 dnia: 08 Października 2025, 16:05:03 »
W moim Mercedesie z 2009 roku z systemem start-stop silnik ma się dobrze, rozrusznik także, duży akumulator wytrzymał 12 lat, mały bodaj 14. Na początku trochę się tym pobawiłem i tyle. Potem już dałem temu spokój. Tym bardziej żona miała to gdzieś, syn też tego nie rusza. Samochód ma 169 tys km.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3724 dnia: 08 Października 2025, 16:14:10 »
Pocieszę Cię, że w moim hybrydowym Tucsonie też tak się dzieje, więc hybrydy tak mają. Możesz jeździć na sport, wtedy silnik dużo dłużej pracuje.
Miałem 5 lat zwykłego Tucsona 1.6GDI z 2020 , zero awarii , tylko wymiana oleju co 10 tysięcy , ale chciałem zmiany bo spodobał mi się automat w CHR mojej żony.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3725 dnia: 09 Października 2025, 12:48:02 »
Miałem 5 lat zwykłego Tucsona 1.6GDI z 2020 , zero awarii , tylko wymiana oleju co 10 tysięcy , ale chciałem zmiany bo spodobał mi się automat w CHR mojej żony.
pół polskiego internetu minusuje Toyote  za ecvt a jednak są ludzie którym się to podoba. Pozdrawiam

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3726 dnia: 09 Października 2025, 13:17:27 »
w nowej CHR 2025 działa to wszystko bardzo fajnie , ja przesiadłem się z Tucsona w którym brakowało mocy, więc nie narzekam

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #3727 dnia: 09 Października 2025, 13:27:21 »
pół polskiego internetu minusuje Toyote�  za ecvt a jednak są ludzie którym się to podoba
mój pierwszy kontakt z hybrydami toyoty to corolla, ale z dwulitrowym silnikiem, bardzo pozytywnie mnie ten samochód zaskoczył (służbowe - idealne do testów); gdyby nie ten epizod to chyba nigdy bym do toyoty nie zajrzał (miałem wcześniej avensis i corollę, ale to dawne czasy - zwykłe benzyny)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3728 dnia: 09 Października 2025, 13:44:18 »
pół polskiego internetu minusuje Toyote  za ecvt a jednak są ludzie którym się to podoba. Pozdrawiam
A to akurat jeden z głównych atutów. Toyoty/Lexusa. Co jednak wymagać od ludzi, którzy nie odróżniają dźwięku silnika na obrotach od „wycia” skrzyni biegów.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #3729 dnia: 09 Października 2025, 14:04:12 »
Kompletnie nie rozumiem hejtu na eCVT za wycie podczas przyspieszania. Silnik ma najwyższą sprawność przy konkretnych obrotach, skrzynia typu CVT pozwala na utrzymywanie tego silnika właśnie w tym oknie działania. Hejterzy tego rozwiązania przekładają komfort swojego ucha nad sprawność, ok można tak ale jak można hejtować rozwiązanie które obiektywnie jest po prostu lepsze.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #3730 dnia: 09 Października 2025, 14:19:29 »
Hejterzy tego rozwiązania przekładają komfort swojego ucha nad sprawność, ok można tak ale jak można hejtować rozwiązanie które obiektywnie jest po prostu lepsze.
Dokładnie a sprawność to i mniejsze spalania i większa moc i mniejsze przeciążenia dla tłoków etc..
To tacy samo co mówią że ręczna skrzynia jest lepsza, ba znam takich co mówią nawet że ich szyby na korbkę są lepsze...

Offline atek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris2, RAV4'19
« Odpowiedź #3731 dnia: 09 Października 2025, 14:44:28 »
Ciekawe, ja wlaśnie wybralem rozwiązanie toyoty ktote jest proste i skuteczne. Bez jakichs problematycznych sprzegielek, bez sypiacych sie przekladni. Poprostu dziala bezawaryjnie. A jesli chodzi o jakies wycie, to chyba jestem gluchy ale slyszac lekki swist belek bagaznika raczej powinienem niesamowicie narzekac na skrzynie gdyby to byl jakikolwiek problem. Moze o wczesniejszych generacjach mowia, o cvt a nie ecvt. Mylą technologie.

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #3732 dnia: 09 Października 2025, 14:46:34 »
Nie no trzeba oddać im że jak robisz sprint na autostradzie z MOPu do 140 km/h to wycie jest okropne, absolutnie zerowe wyciszenie tych aut nie pomaga. Dla mnie to nie problem bo jak już osiągnie się prędkość przelotową to jest względnie ok.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3733 dnia: 09 Października 2025, 15:03:13 »
Mam znajomą, miłośniczkę lotnictwa i bardzo lubi kiedy na autostradzie wciskam gaz bo czuje się jak podczas startu samolotem 

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #3734 dnia: 09 Października 2025, 15:07:54 »
z MOPu do 140 km/h to wycie jest okropne
to prawda
wycie jest największe przy dużych prędkościach i przyspieszaniu

Jak jechałem na aktywnym tempomacie w DE 160/h ustawione  i jakies auto przede mna zwolniło do 120 więc i moje auto też, potem zjechał i RAV4 sama do 160 zaczela przyspieszac to masakra, aż dałem cancel i recznie lżej gazu dodawałem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl