Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794967 razy)

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #135 dnia: 21 Października 2020, 09:59:12 »
Robi się to paluszkiem :grin:  Musisz gdzieś knypelek ECO/SOFT/FAST (albo jakoś podobnie) na panelu klimatyzacji odnaleźć i nadusić.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #136 dnia: 21 Października 2020, 10:01:25 »
Robi się to paluszkiem :grin:  Musisz gdzieś knypelek ECO/SOFT/FAST (albo jakoś podobnie) na panelu klimatyzacji odnaleźć i nadusić.
Do tego przestawienie trybu jazdy na eco przestawia też klimatyzację.

Ale faktycznie w auto nadmuch na szyby bywa czasem słaby. Zimą kilka razy na autostradzie musiałem włączyć tryb osuszania szyb albo ręcznie przestawić nadmuch.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2020, 10:03:13 wysłana przez Boldwyn »

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #137 dnia: 21 Października 2020, 10:08:15 »
Cytuj (zaznaczone)
To domykanie samemu przez prosty interfejs można włączyć.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Rav4 V Nasze modyfikacje ->#657 się 26 3020
@doswiadczony

"Kupiłem ostatnio interfejs OBD2 MINI VCI za 43 zł
https://pl.aliexpress.com/item/32647867920.html

Wraz z interfejsem chińczyk dołożył program diagnostyczny Techstream. Dostawa w 10 dni.
Wraz z diagnostyką (odczyt i kasowanie błędów) dostępne także ukryte opcje ustawienia auta, np. sterowanie drzwiami,  ustawienia klimy, światła, także automatyczne domykanie szyb po zamknięciu auta z pilota i inne.

Przykładowo można sterować oświetleniem ambientowym, tz. można wyłączyć na amen, lub włączyć tylko po otwarciu drzwi na określony czas, można włączyć zarówno po otwarciu oraz w trakcie jazdy (Drive), można ustawić przygasanie o różnym stopniu natężenia w trakcie jazdy.

Ponadto, co mnie szczególnie interesowało, mogę teraz samodzielnie zaprogramować drugi komplet czujników np. na zimówkach, a następnie już na panelu kierowcy przełączać dwa komplety."
1

Dzieki za pomysł i nazwę, bo wlasnie znalazlem https://allegro.pl/oferta/interfejs-toyota-lexus-mini-vci-techstream-obd2-9583553679
bo chyba mi sie ten gadzet przyda  ;) - czekam na info od dilera ''ile kosztuje kodowanie czujników TPMS'' do felg, bo kupuje drugi komplet, .. i moze by by jakoś po kosztach przy świerzym zakupie auta - podmienili od razu opony - by mieć letni komplet.
Noi będzie zabawa tymi ukrytymi ustawieniami :D

« Ostatnia zmiana: 21 Października 2020, 10:39:10 wysłana przez crystian09 »

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #138 dnia: 21 Października 2020, 10:16:15 »
Do tego przestawienie trybu jazdy na eco przestawia też klimatyzację.
- aaaaa :) no a ja w eco wlasnie caigle jezdze :D

Ale faktycznie w auto nadmuch na szyby bywa czasem słaby. Zimą kilka razy na autostradzie musiałem włączyć tryb osuszania szyb albo ręcznie przestawić nadmuch.
- cieszy mnie, ze to nie tylko u mnie tak.

Pozdr,
n.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #139 dnia: 21 Października 2020, 10:18:28 »
Wystarczy wycisnąć ten guzik pod eco
Auto może zostać
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #140 dnia: 21 Października 2020, 10:35:20 »
[
To domykanie samemu przez prosty interfejs można włączyć.

Wraz z interfejsem chińczyk dołożył program diagnostyczny Techstream. Dostawa w 10 dni.
Wraz z diagnostyką (odczyt i kasowanie błędów) dostępne także ukryte opcje ustawienia auta, np. sterowanie drzwiami,  ustawienia klimy, światła, także automatyczne domykanie szyb po zamknięciu auta z pilota i inne.

Przykładowo można sterować oświetleniem ambientowym, tz. można wyłączyć na amen, lub włączyć tylko po otwarciu drzwi na określony czas, można włączyć zarówno po otwarciu oraz w trakcie jazdy (Drive), można ustawić przygasanie o różnym stopniu natężenia w trakcie jazdy.

Ponadto, co mnie szczególnie interesowało, mogę teraz samodzielnie zaprogramować drugi komplet czujników np. na zimówkach, a następnie już na panelu kierowcy przełączać dwa komplety."
1

Dzieki za pomysł i nazwę, bo wlasnie znalazlem https://allegro.pl/oferta/interfejs-toyota-lexus-mini-vci-techstream-obd2-9583553679
bo chyba mi sie ten gadzet przyda  ;) - czekam na info od dilera ''ile kosztuje kodowanie czujników TPMS'' do felg, bo kupuje drugi komplet, .. i moze by by jakoś po kosztach przy świerzym zakupie auta - podmienili od razu opony - by mieć letni komplet.
Noi będzie zabawa tymi ukrytymi ustawieniami :D

Cofam mój ostatni wpis - by wam nie namieszać odnośnie oferty z A... -->wersje, które są ofertach to V.14 - i tu nie da sie podpiąć Ravki z 2020r. Skąd Chińczyki mają V.15  :wallbash: :o :grin:  bo od tej najnowszej wersji podejdzie 2020 rocznik.
Tak  że szukam dalej ..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #141 dnia: 21 Października 2020, 10:40:54 »
Skąd wiesz, że się nie da?

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #142 dnia: 21 Października 2020, 10:43:16 »

Dają za free BLE42

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Wczoraj do mnie diler dzwonil i mowił,że do Hestii (zakladalem wątek nt Ubezpieczenia OC/AC) - wlasnie ten BLE42 oni akceptują jako drugie zabezpieczenie ... i za 200 pln (wg 'promocji'') podepną mi to.

Zaraz zaraz... czyli RAV4 nie ma fabrycznego immobilizera??

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #143 dnia: 21 Października 2020, 10:44:34 »

Pisalem wlasnie do goscia z allegro - i mi napisal, ze od V.15 podejdzie rocznik 2020 ... bo juz mialem kupowac, ale nie podobało mi sie w ofercie, ze slabsza wersja opgrogramowania - niż kolegi z Ali...

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #144 dnia: 21 Października 2020, 10:45:45 »

Dają za free BLE42

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Wczoraj do mnie diler dzwonil i mowił,że do Hestii (zakladalem wątek nt Ubezpieczenia OC/AC) - wlasnie ten BLE42 oni akceptują jako drugie zabezpieczenie ... i za 200 pln (wg 'promocji'') podepną mi to.

Zaraz zaraz... czyli RAV4 nie ma fabrycznego immobilizera??

ma ma ;)  ALE ten model z oferty co mają ; BLE42 - mozna podpiąć jako ''drugie zabezpieczenia anty''

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 21 Października 2020, 11:21:17 »

Pisalem wlasnie do goscia z allegro - i mi napisal, ze od V.15 podejdzie rocznik 2020 ... bo juz mialem kupowac, ale nie podobało mi sie w ofercie, ze slabsza wersja opgrogramowania - niż kolegi z Ali...

A na Amazonie jest:
Firmware Version: 1.4.3
Software Version: Techstream_Setup_V15.00.026
https://www.amazon.com/VCI-Cable-Connector-Techstream-Diagnostic/dp/B087CZDF4H#productDetails

pytanie czy to V15 to nie tylko o soft chodzi, zeby mial swieza baze. W ogole co to za pomysl...soft na płytkach ???

Pozdr,
n.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #146 dnia: 21 Października 2020, 11:25:14 »

"Zaraz zaraz... czyli RAV4 nie ma fabrycznego immobilizera??"

Ma, to jest dodatkowe rozszerzenie

« Ostatnia zmiana: 21 Października 2020, 11:27:08 wysłana przez Krisman »

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #147 dnia: 21 Października 2020, 11:27:03 »
Cytat: Krisman

1

Moje pytanie - działa Ci to? Czy dopiero paczka idzie z Chin ?

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 21 Października 2020, 14:25:12 »
Musisz gdzieś knypelek ECO/SOFT/FAST (albo jakoś podobnie) na panelu klimatyzacji odnaleźć i nadusić.
works :) Danke :D

Pozdr,
n.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #149 dnia: 21 Października 2020, 15:10:19 »
Kurczę, a flaszka?  :shock: Może chociaż piwo?  :o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl