Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomfer

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #480 dnia: 09 Grudnia 2020, 16:53:42 »
Witam , jestem nowym użykownikiem Toyty rav4 4x4 hybryda 2017. Czy koś może mi podpowiedzieć co powoduje zmianę kolorów na wyświetlaczu wielofunkcyjnym w górnym pasku . Tam gdzie wyświetla się stan ustawienia biegów oraz tempomaty ? przeważnie jest w odcieniu niebieskim , czasem różowym lub czarny czyli w ogóle bez koloru. Nie mogę tego trafić nigdzie w instrukcji . Dziękuję

Kolory są w zależności od wybranego trybu jazdy :) Zielony dla Eco, Czerwony dla Sprot, Czarny dla Normal. Jeszcze są Kamienie dla Trail ;)

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #481 dnia: 10 Grudnia 2020, 11:30:22 »
Jak działa u was ładowarka indukcyjna ? Moja chce mnie doprowadzić do szału. Na plecach telefonu mam etui gumowane - jednak w domu zwykła chińska ładowarka za 50 zł radzi sobie bez najmniejszego kłopotu. W aucie znowu po odłożeniu telefonu dioda zmienia kolor na pomarańczowy i zaczyna ładować .. mija kilka sekund / minut i pomarańcz zaczyna migać - ładowanie przerwane. Pomaga zmiana położenia telefonu lub wyłączenie przyciskiem ładowarki i ponowne włączenie - jednak nie jest to reguła. Czasem morduje się się z tym dłuższy czas. Próbowałem raz bez etui - szło poprawnie - jednak ściąganie go za każdym razem to już wolę wpinać kabel :/

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #482 dnia: 10 Grudnia 2020, 11:35:06 »
Jak działa u was ładowarka indukcyjna ? Moja chce mnie doprowadzić do szału. Na plecach telefonu mam etui gumowane - jednak w domu zwykła chińska ładowarka za 50 zł radzi sobie bez najmniejszego kłopotu. W aucie znowu po odłożeniu telefonu dioda zmienia kolor na pomarańczowy i zaczyna ładować .. mija kilka sekund / minut i pomarańcz zaczyna migać - ładowanie przerwane. Pomaga zmiana położenia telefonu lub wyłączenie przyciskiem ładowarki i ponowne włączenie - jednak nie jest to reguła. Czasem morduje się się z tym dłuższy czas. Próbowałem raz bez etui - szło poprawnie - jednak ściąganie go za każdym razem to już wolę wpinać kabel :/

ja indukcji wogole nie używam, bo dziad robi jak u Ciebie..raz ładuje,raz zaniknie - noi to jest wolniejsze ładowanie niż przez kabel.
Ja mam przewaznie naładowany tel,a jak juz gdzies jade - no to kabel -> apple car (mapy + janosik+youtube) i wioo <taniec>

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #483 dnia: 10 Grudnia 2020, 11:38:30 »
W etui cyrk jak u Ciebie
Ładowarkę zaliczam przez to  do pozycji "zbędny gadżet"
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #484 dnia: 10 Grudnia 2020, 11:51:29 »
zmieniamy przy 1000
Ja już raczej nie zdążę ;-)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #485 dnia: 10 Grudnia 2020, 12:31:37 »
W etui cyrk jak u Ciebie
Ładowarkę zaliczam przez to  do pozycji "zbędny gadżet"
A mnie z tego powodu wymienili i ta jest znacznie stabilniejsza. Działa S8+etui silikonowe.
Ale chyba najlepiej kupić u Chińczyka z szybkim ładowaniem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #486 dnia: 10 Grudnia 2020, 12:41:32 »
mnie z tego powodu wymienili i ta jest znacznie stabilniejsza. Działa S8+etui silikonowe.

Nie zależy mi na szybkim ładowaniu a tylko na tym by oryginał działał z silikonem jak trzeba :( . Założyli Ci jakąś inna wersję ? Sądząc po postach innych użytkowników "ten typ tak ma" :(

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #487 dnia: 10 Grudnia 2020, 12:59:46 »
mnie z tego powodu wymienili i ta jest znacznie stabilniejsza. Działa S8+etui silikonowe.

Nie zależy mi na szybkim ładowaniu a tylko na tym by oryginał działał z silikonem jak trzeba :( . Założyli Ci jakąś inna wersję ? Sądząc po postach innych użytkowników "ten typ tak ma" :(
Nie mam pojęcia. Na pewno na nowszą.
W tej chwili ładuje nawet bezprzerwowo.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #488 dnia: 10 Grudnia 2020, 14:46:06 »

?????????
No a jak inaczej ona na lądować
My tu piszemy właśnie o bezprzewodowej, a nie USB.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #489 dnia: 10 Grudnia 2020, 15:29:15 »

?????????

''bezprzeRwowo'' - czyli ze indukcja nie przerywa ładowania  :cool: ..o to zapewne chodzilo..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #490 dnia: 10 Grudnia 2020, 15:35:58 »

?????????

''bezprzeRwowo'' - czyli ze indukcja nie przerywa ładowania  :cool: ..o to zapewne chodzilo..
No tak, nie wychwyciłem literówki.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #491 dnia: 10 Grudnia 2020, 17:32:20 »

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #492 dnia: 11 Grudnia 2020, 11:21:48 »
Kolejne kilometry, kolejne obserwacje:
- ładowarka indukcyjna - faktycznie, tak jak piszecie powyżej, są z nią jakieś dżezy - raz ładuje, raz przerywa, nie wiem od czego to zależy.
- Android auto - ma tą samą przypadłość, którą zauważyłem na jeździe próbnej - obraz zawiesza się w jednym miejscu jeśli nie pojadę zgodnie ze wskazówkami gmaps - muszę sprawdzić czy z innym telefonem jest to samo.
- Aktywny tempomat - tak jak ktoś już zauważył, jest dość paliwożerny przez to swoje zwalnianie i przyspieszanie - jestem w stanie jechać bardziej płynnie i oszczędnie bez używania go. Mój sposób na niego - lekkie wciśnięcie gazu po tym jak już "zauważy" samochód przede mną i w ten sposób nie zwalnia - szczególnie przydatne w sytuacjach typu: jestem na lewym pasie, jedna osobówka mija drugą i widzę, że się zaraz schowa na prawy pas - nie ma potrzeby zwalniania, bo odstęp duży - tempomat w takiej sytuacji zaczyna hamować choć nie ma takiej potrzeby. Może ta opcja z "nadpisywaniem" tempomatu gazem nie jest optymalna, ale wolę to niż to niepotrzebne zwalnianie i przyspieszanie.
- Napęd AWD - śnieg czy gołoledź nie robią na nim wrażenia - może jakiejś ciężkiej zimy nie ma, ale ani razu nic nie ślizgnęło, cały czas pełna kontrola. Czekam na ciężki warun ;)
- Klamki zewnętrzne - przy obecnej pogodzie są uwalone syfem z ulicy - oczywiście w innych autach też się brudzą, ale tak jak w RAV4 to jeszcze się nie spotkałem. Żeby zamknąć bezdotykowo trzeba ubrudzić paluch.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2020, 12:17:17 wysłana przez diesel_power »

Offline aro23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #493 dnia: 13 Grudnia 2020, 10:40:07 »
  Witam
Czy ktoś by mi wytłumaczył jak jest z tym napedem 4x4. Czy on jest załączany tylko po wcisnieciu trybu TRIAL ? Czy jest załączany automatycznie kiedy jest bardziej ślisko na jednej stronie i wtedy następuje jego dołączenie. Czy wreszcie on cały czas jest załączony i powyżej jakieś prędkości odłącza się czy jak ?
Pytam, bo szczerze przyznaje ze nie wiem do końca kiedy on jest a kiedy go nie ma, i jeszcze wiem ze to nie jest taki klasyczny napęd jak w innych SUV-ach ze jest tylni wał i blokady tylko tu decyduje dodatkowy silnik elektryczny.
Pozdrowionka <kawusia> :-)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #494 dnia: 13 Grudnia 2020, 11:01:07 »
4x4

Z tego co wiem, załącza się dopiero przy uślizgu, gdy jest różnica prędkości obrotowej przednich i tylnych kół. Tryb Trail działa tak, że załącza elektroniczną szperę. Polega to na tym, że gdy któreś koło wisi lub nie ma trakcji, zostaje zwolnione przez hamulec, żeby więcej momentu mogło trafić na koło które ma przyczepność. Działa to całkiem fajnie, jest sporo filmików na YT.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl