Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794686 razy)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #540 dnia: 18 Grudnia 2020, 09:46:21 »
dzięki! wprawdzie język najeźdźców jest mi bardzo obcy, ale translator poradził sobie. Szczegółów za dużo nie ma, ale lepsze to niż ten artykuł w polsku.

Poza tematem dodam, że woziłem ostatnio styropian, po złożeniu kanap, udało mi się wcisnąć 3 paczki po 0,3m3 styropianu (płaskie ranty, bez fazowania). dwie wzdłuż do przodu, jedna w poprzek z tyłu (ledwo klapa się domyka). Pod sufit może parę warstw by jeszcze weszło, jakby rozpakować kolejną paczkę. Mi szkoda było sufit brudzić;). Styropian o oba fotele mocno się opierał.

Offline woodysurf

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #541 dnia: 18 Grudnia 2020, 11:30:22 »
Rozważam (rozważałem do wczoraj) zakup RAV4 Hybrid i po krótkiej jeździe próbnej mam bardzo mieszane uczucia:

+ auto przestronne, wygodne, dobra widoczność do przodu, fotele ok,
+ solidne materiały i spasowanie
+ hybryda jedzie płynnie i dobrze reaguje na gaz (porównuję ze 190KM dieslem)

- niestety wyciszenie liche, silnik wyje, a na autostradzie przy 140km/h na gps zmierzone tą samą aparaturę +3dB wobec mojego 8-letniego Peugeot 508SW
- brak choćby otworu na narty (SUV, auto dla aktywnych??)
- faktycznie wielokrotnie wspominane braki w podświetleniu wnętrza tj. przycisków szyb oraz podświetlenia wnętrza
- podgrzewanie kierownicy działa mocno, ale... jedynie "za piętnaście trzecia" :)))), manewrując w zimowy poranek macie gratis zabawę w ciepło-zimno :)))

Miałem okazję jeździć testowo nowym Fordem Kugą i siedzieć w Tiguanie. Też mają jakieś wady, ale takich głupich wpadek użytkowych brak.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #542 dnia: 18 Grudnia 2020, 13:37:12 »
Na Twoim miejscu nie kupowałbym RAV4.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #543 dnia: 18 Grudnia 2020, 14:40:05 »
Heh - sąsiad tak się męczył z wyborem i kupił nowego VW Tiguana 1,5 150 KM. W pierwszym dniu zacięła mu się na cały dzień nawigacja ( ale puściło ją na drugi dzień). Oddał auto do konserwacji i dzisiaj go odbiera już po zabiegu to ciekawe jakie będzie miał wrażenia z bieżącego użytkowania w porównaniu do RAV4.  No ale wiadomo zazwyczaj bliższa ciału jest koszula :)

Z tym, że wiadomo, że jak się człowiek zrazi do  jakiegoś auta już na jeździe próbnej to nie ma go co kupować tylko trzeba wybrać coś innego.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2020, 14:42:09 wysłana przez czp »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #544 dnia: 18 Grudnia 2020, 14:41:53 »
manewrując w zimowy poranek macie gratis zabawę w ciepło-zimno
Darmowy, poranny zabieg fizyko terapeutyczny - pobudzający krążenie, i to wszystko w cenie ;-).

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #545 dnia: 18 Grudnia 2020, 14:49:21 »
VW Tiguana 1,5 150 KM
Ja też przed wyborem Ravki testowałem Tiguana AllSpace 1.5 TSI DSG (większość w mieście więc diesle odpuściłem) i owszem wnętrze miłe, z zewnątrz też elegancki ale napęd mnie zupełnie nie przekonał, a wersja 2.0 TSI (której obecnie nie widzę w Tiguanie, jest za to w Kodiaku i daje radę) wychodziła poza budżet.
Wiem, ktoś mi już zwracał uwagę, że 1.5TSI ma się nijak do 2.5 hybrydy ale cenowo te samochody były podobne.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #546 dnia: 18 Grudnia 2020, 15:06:19 »
Rozważam (rozważałem do wczoraj) zakup RAV4 Hybrid i po krótkiej jeździe próbnej mam bardzo mieszane uczucia:

- niestety wyciszenie liche, silnik wyje, a na autostradzie przy 140km/h na gps zmierzone tą samą aparaturę +3dB wobec mojego 8-letniego Peugeot 508SW
- faktycznie wielokrotnie wspominane braki w podświetleniu wnętrza tj. przycisków szyb oraz podświetlenia wnętrza
- podgrzewanie kierownicy działa mocno, ale... jedynie "za piętnaście trzecia" :)))), manewrując w zimowy poranek macie gratis zabawę w ciepło-zimno :)))

Miałem okazję jeździć testowo nowym Fordem Kugą i siedzieć w Tiguanie. Też mają jakieś wady, ale takich głupich wpadek użytkowych brak.

tak tylko dodam od siebie, że zastanawiałem się nad kugą hybrydową, ale już 2 akcje serwisowe (i brak 4x4 w plug in) związane z układem hybrydowym przekonały mnie, że jednak lepiej iść w doświadczonego producenta (puma hybrid też zresztą już miała akcję)
https://www.uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=16728
https://www.uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=16686
https://www.uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=16791

zatem tu jest standardowy wybór - trwałe rozwiązania japońskie [czyli też oldschool a la patyczek do zmiany przebiegu) czy fajne lampki i psujący się samochód (w sumie głównie domena francuskich samochodów, choć przy obecnych międzynarodowych aliansach jest już jakaś poprawa)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #547 dnia: 18 Grudnia 2020, 16:31:37 »
Teraz wszyscy producenci starają się szybko wejść w hybrydy z racji kar za przekraczanie norm emisji.
Ale jeśli już iść w hybrydy to lepiej od firm, które już to robią od lat (Honda, Toyota), niż stać się testerem nowych technologii.

Offline woodysurf

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #548 dnia: 18 Grudnia 2020, 16:34:43 »
Myślę tak samo, jeśli hybryda to Toyota, choć Ford ma technicznie zbliżony napęd, a od stycznia wchodzi zwykła hybryda 190km tez AWD (mechaniczne).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #549 dnia: 18 Grudnia 2020, 18:46:08 »
Nie wiem czy jeździliście nową Kugą, ja dwukrotnie z racji tego, że koleżanka jest tam dealerem i...dla mnie nawet fajnie tylko ten fotel, prawdziwa makabra. Na tym się siedzi jak na jakimś zydelku, jak na krześle przy stole babci. na 20km ok, ale ja miałem na weekend i to mnie odrzuciło.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #550 dnia: 18 Grudnia 2020, 19:17:23 »

- podgrzewanie kierownicy działa mocno, ale... jedynie "za piętnaście trzecia" ))), manewrując w zimowy poranek macie gratis zabawę w ciepło-zimno ))

komentarz do wad:
- porównujesz suv-a do kombi czyli do innej brył auta, więc nic dziwnego, że będzie głośniej, aczkolwiek RAV-4 jest głośna nawet jak na suva, co do silnika to taki urok w połaczeniu ze skrzynia cvt
- otwór na narty, fakt brak, ale z praktyki: jak jedziesz na narty w 1-3 osoby, to nie jest problemem przewiezienie nart nawet w środku, a w 4 osoby rzeczywiscie wtedy tylko cos na dach
- oswietlenie mozna tanim kosztem (do 500 pln) ogarnac
- podgrzewanie kierownicy .. hm tutaj chyba na ten przytyk wyrost lekko ....

no i przeciez nie ma przymusu kupna ... jest wiele innych, też lepszych, aut.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #551 dnia: 18 Grudnia 2020, 21:29:27 »
tak się ostatnio zastanawiałem czy tylko ja mam problem z otwieraniem drzwi od środka? zazwyczaj miałem samochody, które mają uchwyt mniej więcej przed panelem do sterowania szybami - w rav4 mogę popchnąć drzwi w tej okolicy, ale nie ma za co złapać (jeśli np jest ciasno i nie można drzwi do końca otworzyć ryzykuję, że drzwi uderzą w coś). otwieranie za uchwyt do zamykania jest niepraktyczne - uchwyt jest zbyt blisko zawiasów i chyba trzeba być jakimś strongmenem, żeby mieć wystarczająco pary w rękach, żeby tak otworzyć drzwi... w skrócie za co trzymacie drzwi przy otwieraniu, żeby kontrolować szerokość otwarcia?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #552 dnia: 18 Grudnia 2020, 22:34:10 »
zero problemów tego typu i nawet nie wiem za co trzymam, jakoś intuicyjnie :) Jutro jadę w trasę, to spróbuję zaobserwować ;) jak coś stwierdzę, to Ci odpiszę.
Dobra, nie wytrzymałem i porownalem z fotką by to sprawdzić.
Klamka jest wygodnie nad panelem...zero problemu (może wzrost robi różnicę,  mam fotel cofniety dość daleko i 184cm wzrostu)
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2020, 22:42:04 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #553 dnia: 18 Grudnia 2020, 22:55:06 »
co do silnika to taki urok w połaczeniu ze skrzynia cvt
W hybrydach toyoty jest bezawaryjna e-CVT.
CVT to już nie tak do końca(bezawaryjna) . Tak naprawdę to ja ze względu na e-CVT, kupiłem hybrydę. Wielu dziennikarzy motoryzacyjnych, też robi ten błąd myląc e-CVT z CVT.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2020, 22:58:25 wysłana przez mbauris »

Offline woodysurf

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #554 dnia: 18 Grudnia 2020, 23:54:19 »
Hałas porównuję na razie do swojego kombi i do Kugi. Akurat wersja, którą jeździłem miała akustyczne klejone szyby i system Active Noise Control (cos podobnego chyba jest w Lexusach), więc auto było cichsze, może też jest bardziej opływowe.

Co do fotela w Kudze, to się zgodzę. Trochę płaski stołek. Nie żeby był niewygodny, ale dziwnie się siedzi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl