Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #720 dnia: 14 Stycznia 2021, 20:07:53 »
Mam kilka pytań o ustawienia RAVki u Was:

czy przy opadach jak wycieraczki macie np w "auto" po wrzuceniu wstecznego tylna wycieraczka czysci Wam szybe tylna?

Czy jezeli jezdzicie na zamknietym obiegu powietrza i gasicie auto, to przestawia sie z automatu na obieg zewnetrzny?
Czy dopiero po ponowynym uruchomieniu auta?

Czy przy podchodzeniu do auta (bez otwierania) zalacza Wam sie oswietlenie wewnatrz?

Probuje ustalic co moga ustawic przed wydaniem auta.

Pozdrawiam
Krzysiek

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #721 dnia: 14 Stycznia 2021, 20:13:54 »
1- tak
2- nie mam pojęcia, nie używałem jeszcze obiegu zamkniętego.
3- tak
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #722 dnia: 14 Stycznia 2021, 22:11:57 »
nie mam pojęcia, nie używałem jeszcze obiegu zamkniętego
Naprawdę? To jak sobie radzisz, gdy jedziesz za śmierdzącym dieslem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #723 dnia: 14 Stycznia 2021, 22:22:50 »
Nie mówię, że w ogóle, w rav4 jeszcze nie musiałem tego robić, ale mam ją dopiero od niecałych 4 miesięcy i tak jakoś się złożyło :) Zresztą i w innych moich autach baaardzo rzadko z tego korzystam, łatwo zagrzybić wentylację, parują szyby jeśli klima nie jest używana (w ravce parują wyjątkowo chętnie niestety), a jeśli włączam to tylko na daną sytuację na drodze. Jak tylko to możliwe, wyłączam.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #724 dnia: 14 Stycznia 2021, 23:18:26 »
Czy przy podchodzeniu do auta (bez otwierania) zalacza Wam sie oswietlenie wewnatrz?
Tak działa system bezkluczykowy.
Z tym, że ostatnio - za radą któregoś z kolegów - nauczyłem się usypiać pilota po zamknięciu auta (by mi nie buchnęli go na walizkę) - i teraz mogę "bezkarnie" chodzić koło auta, a ono mnie nie zauważa ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #725 dnia: 14 Stycznia 2021, 23:23:05 »
Przy okazji systemu bezkluczykowego - już rozumiem dlaczego kilku kolegów chciało zainstalować w wolnym slocie przycisk od pilota bramy - wczesniej jeździłem autem z konwencjonalnym kluczykiem i pilot od bramy wisiał sobie przy stacyjce, a teraz ciągle go nerwowo szukam przy podjeżdżaniu do domu. Automatyka jak mawiał nasz wodzu ma plusy dodatnie i ujemne.

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #726 dnia: 14 Stycznia 2021, 23:46:19 »
Przy okazji systemu bezkluczykowego - już rozumiem dlaczego kilku kolegów chciało zainstalować w wolnym slocie przycisk od pilota bramy - wczesniej jeździłem autem z konwencjonalnym kluczykiem i pilot od bramy wisiał sobie przy stacyjce, a teraz ciągle go nerwowo szukam przy podjeżdżaniu do domu. Automatyka jak mawiał nasz wodzu ma plusy dodatnie i ujemne.

Do tego idealnie nadaje się poleczka po lewej idealne małe miejsce na pilota. Ogarnąłem dodatkowy przycisk, ale raczej chciałem go użyć do panelu oświetleniowego LED który mam w planach tyle ze jeszcze nie wiem jak montowany albo na przyssawki na dachu czy na rurce wkręcanej w haki holownicze z przodu...taka offroadowa fanaberia która można by było zdemontować.

Szkoda ze nie można wykorzystać tego przycisku w lusterku co zmienia chyba Auto przyciemnianie...w selection i tak mam przyciemniane szyby wiec chyba nigdy się nie przyda. Wiem ze niektóre modele chyba w USA maja to w pakiecie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #727 dnia: 14 Stycznia 2021, 23:56:55 »
Do tego idealnie nadaje się poleczka po lewej idealne małe miejsce na pilota.
Wypróbuję, dzięki.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #728 dnia: 15 Stycznia 2021, 14:03:15 »
#Ubezpieczenie OC/AC - zakres treści na papierze

tak sie zastanawiam..

BLE mi w salonie zakladali, ale sie walneli i...nie naliczyli mi te 200pln za niego  :cool: ok ok ale..

Na papierze ubezpieczenia z Hestii w polu 'Zabezpieczenia antykradzieżowe' -> mam tylko wpisane 'Immobilizer'' .
Przy wy;iczaniu składki no kobitka w salonie wiedziala, ze mam to BLE zamontowane - bo przez to wlasnie niższa stawka jako, ze mam '2 zabezpieczenia' : oryginalne + to BLE.

ALE - no czy nie powinno byc na papierze wpisane; 2 immo - salonowy + BLE ? dmucham na zimne,żeby np nie wydymali przy ewentualnej akcji...

jak wy macie ? Chodzi mi o tych, co brali w takiej ubezpieczalni, co wymaga 2 Zabezpieczenia ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #729 dnia: 15 Stycznia 2021, 14:13:58 »
Możesz zażądać aneksu do umowy, choć oni w razie W i tak ZAWSZE chcą klienta wydymać, o ile to nie  idzie z ubezpieczenia drugiej strony.
Ja mam wpisane dwa zabezpieczenia. Ale miewałem jedno.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #730 dnia: 15 Stycznia 2021, 15:59:36 »
BLE mi w salonie zakladali,
Jeżeli zakładali w salonie to powinni mieć do tego dokumentację z montażu w komputerze, bo ze wszystkiego się rozliczają i muszą zejść ze stanu magazynowego. Dlatego specjalnie bym się nie denerwował. Gorzej by było, gdybyś miał w dokumentach ubezpieczenia 2 zabezpieczenia a faktycznie tylko jedno.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2021, 16:02:06 wysłana przez pireus »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #731 dnia: 15 Stycznia 2021, 16:27:05 »
Mi zakładali BLE w salonie, bo ubezpieczyciel nie uznawał bear-lock'a za dodatkowe zabezpieczenie i jako podkładkę wysłałem skan z książeczki od BLE gdzie jest opisane, że zamontowali takie urządzenie w aucie o nr VIN... i kto montował imiennie.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #732 dnia: 15 Stycznia 2021, 19:11:04 »
Mi zakładali BLE w salonie, bo ubezpieczyciel nie uznawał bear-lock'a za dodatkowe zabezpieczenie i jako podkładkę wysłałem skan z książeczki od BLE gdzie jest opisane, że zamontowali takie urządzenie w aucie o nr VIN... i kto montował imiennie.
ano wlasnie patrze teraz w ksiazeczke od BLE i nie mam nic wpisane ..to jutro podjade by mi to wpisali aa potem do kobitki by mi aneks do ubezpieczenia zrobila

btw Ustawilem to otwieranie klapy - bez odblokowywania reszty drzwi

ai taki myk ustawilem - pewnie tez to znasz ze z pilota otwierasz wszystkie drzwi (1 klik) -> a na klamce mozna otworzyc tylko drzwi kierowcy - a jak przytrzymasz chwile reke - to otwierasz reszte drzwi z klamki

aa jak podejde z pilotem od str pasażera - to klamka otwiera wszystkie drzwi (opcjonalnie sprawdzilem co sie stanie)

Mi to pasuje,bo jezdze czasami sam,wiec jest git,aa jak wiecej ludzi - to szybkie otwarcie z daleka z pilota, bo są czasami narwańcy co po klamke szybciej gonią

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #733 dnia: 15 Stycznia 2021, 20:32:49 »
ano wlasnie patrze teraz w ksiazeczke od BLE i nie mam nic wpisane ..to jutro podjade by mi to wpisali aa potem do kobitki by mi aneks do ubezpieczenia zrobila

btw Ustawilem to otwieranie klapy - bez odblokowywania reszty drzwi

ai taki myk ustawilem - pewnie tez to znasz ze z pilota otwierasz wszystkie drzwi (1 klik) -> a na klamce mozna otworzyc tylko drzwi kierowcy - a jak przytrzymasz chwile reke - to otwierasz reszte drzwi z klamki

aa jak podejde z pilotem od str pasażera - to klamka otwiera wszystkie drzwi (opcjonalnie sprawdzilem co sie stanie)

Mi to pasuje,bo jezdze czasami sam,wiec jest git,aa jak wiecej ludzi - to szybkie otwarcie z daleka z pilota, bo są czasami narwańcy co po klamke szybciej gonią

Też tak mam poustawiane. Pamiętaj że po otwarciu i zamknięciu klapy z kluczyka ona się nie rygluje, odkryłem to niedawno. Żeby zaryglować trzeba nacisnąć kłódkę w trakcie jak klapa jedzie w dół, zaryglowanie zostanie potwierdzone mrugnięciem kierunków.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #734 dnia: 15 Stycznia 2021, 21:19:57 »

Też tak mam poustawiane. Pamiętaj że po otwarciu i zamknięciu klapy z kluczyka ona się nie rygluje, odkryłem to niedawno. Żeby zaryglować trzeba nacisnąć kłódkę w trakcie jak klapa jedzie w dół, zaryglowanie zostanie potwierdzone mrugnięciem kierunków.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

tak tak .. to od poczatku wiem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl