Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794848 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Skylog

• Gość
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #915 dnia: 05 Lutego 2021, 08:58:01 »
Wcześniej auto garażowałem, teraz przy tych mrozach zostawiłem na zewnątrz i dzisiaj rano kiedy wiozłem córę do żłobak auto zmrożone. I pojawiła się dziwna dolegliwość, cały dach pokryty szronem i kroplami zamarzniętej wody. I albo relingi albo antena, może wszystko, skrzypiało i stukało na dachu, dźwięk trochę jak w żuku od zawieszenia. Problem ustał jak auto się nagrzało w środku czyli po jakiś 10minutach, bo pewnie dzięki 0 wygłuszeniu RAVki szybko ciepło rozgrzało dach. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim w nowym samochodzie.

Offline koks70

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #916 dnia: 05 Lutego 2021, 09:35:34 »
Wcześniej auto garażowałem, teraz przy tych mrozach zostawiłem na zewnątrz i dzisiaj rano kiedy wiozłem córę do żłobak auto zmrożone. I pojawiła się dziwna dolegliwość, cały dach pokryty szronem i kroplami zamarzniętej wody. I albo relingi albo antena, może wszystko, skrzypiało i stukało na dachu, dźwięk trochę jak w żuku od zawieszenia. Problem ustał jak auto się nagrzało w środku czyli po jakiś 10minutach, bo pewnie dzięki 0 wygłuszeniu RAVki szybko ciepło rozgrzało dach. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim w nowym samochodzie.

To raczej uszczelki drzwi zmorożone mogą być.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #917 dnia: 05 Lutego 2021, 09:39:15 »
Też tak myślałem, ale zatrzymałem się na chwilę i poruszałem tymi listwami do montażu relingów i mają one taką gumę na łączeniu z dachem, i to tam się pojawiał ten dźwięk. Są one dość luźne.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #918 dnia: 06 Lutego 2021, 11:37:34 »
Pytanko, podobno da się jakoś zamknąć klapę żeby zaryglować od razu zamki? Jest też jakaś opcja wyciszyć dźwięk alertu gdy ktoś odepnie pasy?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #919 dnia: 06 Lutego 2021, 14:02:55 »
Pytanko, podobno da się jakoś zamknąć klapę żeby zaryglować od razu zamki? Jest też jakaś opcja wyciszyć dźwięk alertu gdy ktoś odepnie pasy?
ad1. klape zamykasz i od razu mozesz na pilocie kliknąć kłódke, ale klamke musnąć

ad2. Da sie - jest temat tu o tym Techstream ..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #920 dnia: 06 Lutego 2021, 15:25:10 »
ad1. klape zamykasz i od razu mozesz na pilocie kliknąć kłódke, ale klamke musnąć

Wyjmowanie pilota przy dostępie bezkluczykowym? :D nie da się inaczej?

ad2. Da sie - jest temat tu o tym Techstream
Chodziło mi bardziej tymczasowo, w Renault np jak tak piszczy można nacisnąć guzik na kierownicy i przestaje do następnego razu

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #921 dnia: 06 Lutego 2021, 15:40:37 »
Wyjmowanie pilota przy dostępie bezkluczykowym? :D nie da się inaczej?
Da się, machasz nogą i muskasz klamkę. Zaryglowanie potwierdza mrugnięcie kierunków.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #922 dnia: 06 Lutego 2021, 16:50:48 »
machasz nogą i muskasz klamkę.
No niby tak ale trzeba iść do drzwi... Nie ma jakiegoś myku typu nacisnąć dwa razy guzik na klapie albo przytrzymać?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #923 dnia: 06 Lutego 2021, 16:54:45 »
Na tylnej klapie bagażnika obok przycisku otwierania masz taki mały dygs. Naciśnij go i zamkniesz całe auto, nie trzeba muskać klamki.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #924 dnia: 06 Lutego 2021, 16:56:02 »
machasz nogą i muskasz klamkę.
No niby tak ale trzeba iść do drzwi... Nie ma jakiegoś myku typu nacisnąć dwa razy guzik na klapie albo przytrzymać?
aa jaki masz problem nacisnäć guzik na pilocie odchodzäc juz od auta jak Ci klapa leci w dół..

klapa nie jest spięta z automatycznym
zamykaniem.
Jedynie mozna samä klape otworzyc - gdy reszta dzwi zaryglowanych

szukasz dziury .. tak samo jak jakis przycisk w 'reno' do pasôw

btw Jak Ci brakuje bajerów, to trzeba bylo nowego Tucsona kupic .. to i go zapalisz z pilota ai pojedzie Ci sam 7 m ........

« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2021, 16:58:49 wysłana przez crystian09 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #925 dnia: 06 Lutego 2021, 16:58:21 »
Nie ma, chyba że przez kompa coś można zmienić. A do klamki nie trzeba iść, bo guzik do zamknięcia/otwarcia  auta jest obok guzika do zamknięcia/otwarcia klapy w... klapie. ten mniejszy z prawej to czyni, obok tego większego do klapy. Nie mylić z tym dużym przyciskiem w klapie widocznym po otwarciu.
Oooo, zostałem wyprzedzony  :song:
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2021, 16:59:59 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #926 dnia: 06 Lutego 2021, 17:19:25 »
mniejszy z prawej
Dzięki, o to mi chodziło :)

masz problem
Mam problem, bo nie po to brałem system bezkluczykowy żeby szukać kluczyka po gaciach jak idę z gratami do auta. Nie są to żadne bajery tylko podstawowe rzeczy które mają nawet auta z okolic 2008.

Co do Ad2. Nie chodzi mi o to żeby wyłączyć to na stałe, to bardzo dobra rzecz. Jedynie czasem jedzie się z kimś kilkaset metrów bez zapinania pasów i fajnie byłoby to wyciszyć na chwilę.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #927 dnia: 06 Lutego 2021, 17:25:50 »

Co do Ad2. Nie chodzi mi o to żeby wyłączyć to na stałe, to bardzo dobra rzecz. Jedynie czasem jedzie się z kimś kilkaset metrów bez zapinania pasów i fajnie byłoby to wyciszyć na chwilę.

ano dlatego ja to przez Techstream wyłäczylem przód/tył .. bo albo u mnie wlasnie mam droge luźnâ polnä gdzie juz bez pasa mozna..

..np w trasie, jak widze na ekranie,ze ktoś ma odpiëty pas z tyłu, to mowie grzecznie..by zapiäł

co do 'bezkluczyka' to lepiej na pilocie ciskać-nawet z kieszeni ... niz czekac na klape(az sie zamknie) i zniej guzik naciskać no ale gusta sä inne..

« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2021, 17:28:41 wysłana przez crystian09 »

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #928 dnia: 06 Lutego 2021, 17:41:05 »
Techstream
Techstream dobra rzecz, trzeba będzie nabyć. Nawet bym nie wyłączył do końca tylko sciszył maksymalnie ;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #929 dnia: 06 Lutego 2021, 17:47:29 »
Techstream
Techstream dobra rzecz, trzeba będzie nabyć. Nawet bym nie wyłączył do końca tylko sciszył maksymalnie ;)
nie da sie wlasnie tego dziada ściszyć

jedynie można ściszyć dzwięk powiadomienia  klapy
ale nie włäczaj przypadkiem dzwieku ciäglego otwierania/zamykania klapy ... bo bedzie jak w dostawczakach co na 'wstecznym' ich zawsze słychać

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl