Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1140 dnia: 02 Marca 2021, 21:46:08 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 18:18:20

Gdzieś była mowa o biuletynie do poprawy nierównych końcówek wydechu - za cholerę nie moge znaleźć... Ktoś z Was może pamięta gdzie to było? Jaki to był biuletyn?

Edit:
    Zdaje się ten: BO-00231T-TME

Uniżenie poproszę, jakby ktoś miał dostęp. Bo serwis głupka ze mnie robi większego niż jestem...

Tzn co Ci mówią? Bo sam lada dzień miałem się umówić na poprawkę w MY21.

Mówią że nie ma problemu i prezentują na dowód nową sztukę, na której też jest różnica. Więc wyślę im biuletyn.
Bo i tak mają dzwonić umówić się na update ESP po teście łosia. BTW, byłem pierwsza osobą, która powiedziała im, że jest na to update softu i sprawdzili - jest!
Ogólnie wcześniej nie znali problemu mażącej wycieraczki, wyciągnięte siedzisko pasażera z tyłu to taki urok skóry (jakoś w innych autach tak nie miałem, a fotel kierowcy się nie fałduje), padający akumulator czasem po pięciu dniach bez jazdy - to jest hybryda tak może być, a zapadająca się podłoga - trzeba sprawdzić dopuszczalne obciążenie podłogi bagażnika, drgające lusterka - ten typ tak ma... Ogólnie super...

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1141 dnia: 02 Marca 2021, 22:01:20 »
Ale za to że producent zaleca wymianę oleju po 1000 km to słyszeli choć akurat producent nic takiego nie zaleca ;) (tylko nie rozpoczynajmy teraz dyskusji czy trzeba czy nie - na to pytanie już jest odpowiedź w innym wątku - chodzi o informację, której udziela serwis). Dziwne są te ASO toyoty - z tego co tu czytam na forum to poziom i praktyki są totalnie nierówne. Lada dzień się chcę umówić z wycieraczką i końcówkami wydechu - pewnie będą rozkładać ręce. Dobrze, że są 3 salony u mnie, a jak nie to jestem skłonny jeździć do innego miasta.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1142 dnia: 02 Marca 2021, 22:16:51 »
Mi za montaż wiązki haka w jednym ASO powiedzieli 900PLN, w drugim za to samo + badanie na ich SKP zapłaciłem 360PLN (co i tak jest dużo za ~1RBG...).

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1143 dnia: 02 Marca 2021, 22:52:58 »
Bo i tak mają dzwonić umówić się na update ESP po teście łosia. BTW, byłem pierwsza osobą, która powiedziała im, że jest na to update softu i sprawdzili - jest!

A jaką masz datę produkcji auta?  Ja mam z grudnia 2020 i wydawało mi się, że ten update już dawno jest wprowadzony fabrycznie.  Jutro jestem umówiony na zamontowanie modułu navi, to może przy okazji mogliby mi to też wgrać, jeśli jest taka potrzeba/możliwość.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1144 dnia: 02 Marca 2021, 23:00:11 »
grudzień 2019, MY'20

Offline koks70

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1145 dnia: 03 Marca 2021, 07:57:30 »
Mówią że nie ma problemu i prezentują na dowód nową sztukę, na której też jest różnica. Więc wyślę im biuletyn.

Witam.
W sprawie aktualizacji oprogramowania ESP, to można się na coś powołać? Wiem, że Toyota to poprawiłą, ale kwestia jak przymusić serwis do sprawdzenia tego.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1146 dnia: 03 Marca 2021, 08:33:57 »
Jedziesz i mówisz, że chcesz na gwarancji zrobić aktualizację oprogramowania, bo auto nie przechodziło testu łosia. I tyle.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1147 dnia: 03 Marca 2021, 13:45:12 »
Od znajomego byłego pracownika TMP w Mszczonowie:
Najlepiej jak kupuje się wersję bez dodatkowych pakietów montowanych w Mszczonwie
Niby na montaż doposażenia są opracowane przez fabrykę procedury ale oprócz nowych pracowników nikt się nimi nie przejmuje a ważne są tylko przy rozliczeniu roboczogodzin.
Dlatego macie skrzypiące auta bo procedura swoje a pracownik swoje bo wie lepiej i zrobi to szybciej niż to co jest w procedurze
Stąd źle poskładane plastiki, niedokręcone śruby, urwane zaczepy, braki w spinkach
burdel w okablowaniu, braki w uszczelnieniu dachu, zagubione elementy w podwoziu hałasujące na nierównościach
źle zamontowane chlapacze itp itd
Nikt z pracowników tego nie zgłasza bo to dodatkowa robota i szkoda premii a nadzór musi odwalić kupę dodatkowych papierow związanych w wydanej nowego nieuszkodznego elementu.
Doposażenie najlepiej robić w aso bo tam się przejmują jeszcze procedurami no i obok jest klient

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1148 dnia: 03 Marca 2021, 14:16:45 »
W Mszonowie to Ci mogą alarm czy navi dołożyć.  a nie pakiety wyposażenia które są instalowane na lini produkcji Co niby by musieli dokładać by ciekł dach?
Mi dokładali navi, a nic nie trzeszczy

Wysłane z mojego -J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1149 dnia: 03 Marca 2021, 14:57:53 »
^ powiedz jeszcze, że masz w niej cicho  :cool:
Ja jeżdżę od wielkiego dzwonu, a zawsze i tak dostaję k***icy. Do ceny samochodu w ciemno trzeba doliczać 7-8k na porządne wyciszenie. No chyba, że ktoś przesiada się z Poloneza, wtedy może wydawać mu się, że jest cicho.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1150 dnia: 03 Marca 2021, 15:33:01 »
Mam 2.0 benzynę i źle nie jest z wyciszeniem, ale doopy nie urywa. Przy rozsądnych prędkościach jazdy jest przyzwoicie, a przesiadłem się z Tucsona (hałas porównywalny) wcześniej Nissan, Honda, Ford, Fiat, i inne popierdółki, w naszej mazdzie 6 - 2.5 at (2014) Też cicho nie jest, szczególnie z tyłu.
Hybryda ma większy silnik, jest cięższa... może rzeczywiście jest głośniejsza? Ja naprawdę jestem zadowolony, lexus to nie jest ale nie jest źle

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1151 dnia: 03 Marca 2021, 16:04:55 »
Przejechane 1900km. Dziwną rzecz zauważyłem, po krótkiej jeździe typu 300m do sklepu, przerwa 10 minut i ponowny rozruch, silnik na wolnych obrotach lekko się trzęsie. Czuć coś jakby zapłon wypadał. Dwa razy zdarzyła mi się taka sytuacja. Ktoś miał coś podobnego?

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1152 dnia: 03 Marca 2021, 16:16:57 »
W Mszonowie to Ci mogą alarm czy navi dołożyć.  a nie pakiety wyposażenia które są instalowane na lini produkcji Co niby by musieli dokładać by ciekł dach?
Mi dokładali navi, a nic nie trzeszczy

Navi w Mszczonowie?  Ciekawe, bo mi w salonie tłumaczyli, że montują w ASO.  Właśnie dziś byłem, żeby mi zamontowali navi, o które się wykłuciłem jeszcze przed wpłatą (bo już w styczniowym cenniku było gratis dla exe).  Na razie nic mi tam nie skrzypi i jestem generalnie zadowolony.  Pojeździmy to zobaczymy jak się na dłuższą metę sprawdza.

Mówiono mi też, ze immobilizery montują tylko w Mszczonowie.  Domyślam się, że alarmy tak samo.  Za to wszystkie inne pierdoły typu listwy na progi, stopnie, koła zimowe, chlapacze, itp., w ASO.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1153 dnia: 03 Marca 2021, 17:37:43 »
Przed rejestracją auto nie mogło mieć zamontowanej NAVI i stało w Mszczonowie. Po rejestracji założyli tam navi i alarm. Auto do Szczecina przyjechało gotowe i tego samego dnia je widziałem, a dzień później odebrałem.
Z bonu 1000 za aplikację, dołożono w salonie chlapacze, mata + dywaniki gumowe +nakrętki złodziejki, z moją lekką dopłatą.
Wszystko zależy od tego, kiedy to zamówiono. Montują potem i w ASO jeśli trzeba.
Generalnie przed rejestracją nic nie chcą dokładać.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2021, 17:43:34 wysłana przez Krisman »

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1154 dnia: 03 Marca 2021, 18:21:57 »
Exe ma w cenniku navi za free? Wydaje mi się, że dalej jest jako opcja (...nie warta nawet 500 złotych).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl