Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794688 razy)

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1185 dnia: 17 Marca 2021, 08:47:27 »
No wlasnie, wydaje mi sie ze swiatla swieca troche za blisko, na dlugich jest ok.
To powiedzcie mi jeszcze, jedna rzecz. Podczas mycia auta - karcherem. Strumien wody natryskuje na czujnik zamykania auta na klamce. I co chwila auto zamyka sie i otwiera. Sklada lusterka i rosklada. Jest na to jakis patent? Bo takie otwieranie i ryglowanie samochodu przez strumien wody, denerwuje  :-(

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1186 dnia: 17 Marca 2021, 08:55:09 »
No wlasnie, wydaje mi sie ze swiatla swieca troche za blisko, na dlugich jest ok.
To powiedzcie mi jeszcze, jedna rzecz. Podczas mycia auta - karcherem. Strumien wody natryskuje na czujnik zamykania auta na klamce. I co chwila auto zamyka sie i otwiera. Sklada lusterka i rosklada. Jest na to jakis patent? Bo takie otwieranie i ryglowanie samochodu przez strumien wody, denerwuje  :-(

w prawo kliknij tu - i lusterka po zamnkieciu/otwarciu przez myjke - nie beda sie skladac
auto sie bedzie otwierac/zamykac - jak trafisz myjkä na czujke na klamce ale to nie denerwuje jak te lusterka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1187 dnia: 17 Marca 2021, 09:34:38 »

Blokowanie kluczyka powinno pomóc - tzn jego usypianie.
Przyciskasz przycisk zamykania na pilocie i trzymając go klikasz 2 x przycisk otwierania.
Dioda zamruga 4 x i pilot jest "martwy" - zbliżeniówka (czyli całe auto) go nie widzi.
Potem klikasz sobie na pilocie guzik otwierania i całość wraca do stanu wyjściowego.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1188 dnia: 17 Marca 2021, 09:37:22 »
To powiedzcie mi jeszcze, jedna rzecz. Podczas mycia auta - karcherem. Strumien wody natryskuje na czujnik zamykania auta na klamce. I co chwila auto zamyka sie i otwiera. Sklada lusterka i rosklada. Jest na to jakis patent? Bo takie otwieranie i ryglowanie samochodu przez strumien wody, denerwuje 

Mój patent na czas mycia:
1. Przełącznik lusterek na cały czas otwarte.
2. Pilot wyłączony.

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1189 dnia: 17 Marca 2021, 12:07:05 »
Nooo i super. Dzieki za podpowiedzi. Dobre rady zawsze pomocne   :-)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1190 dnia: 17 Marca 2021, 17:32:13 »
a przy okazji - czy ktoś zauważył, że dużo wody dostaje się do drzwi/wolno wysycha? generalnie 2 dni po myciu jeszcze szyba jest mokra po opuszczaniu i podnoszeniu; nigdy tak jeszcze nie miałem; najpóźniej następnego dnia szyba była już sucha...

Offline Lisek.19

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1191 dnia: 17 Marca 2021, 17:46:24 »
Też tak mam z tymi szybami sam zastanawiam czemu tak jest

Offline marti3210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1192 dnia: 17 Marca 2021, 21:13:56 »
Czy miał ktoś ostatnio  drugi przegląd w RAV4 2.0 benzyna 2019- 4x4  ? Na jakie koszty się nastawić ? Ile  trwa,  co jest wymieniane standardowo ? Czy warto mieć własny olej i  filtry czy lepiej dać
sobie spokój ? Niestety w mojej okolicy nie ma warsztatów poza ASO , które oferowałyby przeglądy gwarancyjne.

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1193 dnia: 18 Marca 2021, 12:12:42 »
Każdy warsztat może Ci wykonać przegląd gwarancyjny.

Offline marti3210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1194 dnia: 18 Marca 2021, 15:24:21 »
Proszę o konkretną informację co jest wymieniane standardowo na przeglądzie  P-24
Poprzednio był tylko olej i filtr ze znaczących -  - 260 pln, przegląd 2 godziny 570 pln, razem 840
Być może można poza ASO ale ja tu nie widzę w okolicy warsztatu z taką ofertą.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1195 dnia: 18 Marca 2021, 15:55:15 »
Proszę o konkretną informację co jest wymieniane standardowo na przeglądzie  P-24
Poprzednio był tylko olej i filtr ze znaczących -  - 260 pln, przegląd 2 godziny 570 pln, razem 840
Być może można poza ASO ale ja tu nie widzę w okolicy warsztatu z taką ofertą.
Ceny chyba przez Covida nawet chyba lokalnie poszły w góre ponieważ wymiana kompletu kół (w moim przypadku założenie nowej opony na felge co wlasnie przyjechała) + zaprogramowanie czujników (bo tez 1y raz to musze zrobić):
- lokalny gościu co ma program do wgrania czujników (oryginałki toyoty) chce 100pln + 160 za koła;

- Toyote tez mam blisko ii za to samo 120 + 200 (mam pkt z Toyota More) .. wiec skorzystam!

# Niestety mój kabel do Techstream nie ma tego chipa - co by mi zaprogramował czujniki
Wszystko inne sie udało poustawiać aa tego dziada nie idzie zrobić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline marti3210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1196 dnia: 20 Marca 2021, 01:17:37 »
Informacja od dilera, że wymieniane jest olej 5W30 z filtrem, filtr kabinowy, płyn hamulcowy i olej skrzynki rozdzielczej w napędach 4x4. Reszta sprawdzenie. Przegląd jest 1/2 droższy niż  P-12.
Jeden z serwisów z kolei proponuje podobnie, z tym że filtr kabinowy i powietrza wymiana w razie potrzeby a olej w tylnym moście.  Instrukcja serwisowa użytkownika
mówi z kolei: olej z filtrem, płyn hamulcowy, filtr kabinowy, płyn w układzie włączania sprzęgła.   Olej w skrzynce rozdzielczej i tylnym moście po 4 latach ( po 30 tys km).  Co ciekawe, instrukcja dla ego modelu na amerykańskim rynku mówi o wymianie oleju i filtra 0W16 do 24 -ca a pozostałe wyżej wymienione dopiero po 36 miesiącach ( 48 tys km) w normalnym użytkowaniu.  Czy może ktoś potwierdzić, że olej z filtrem, filtr kabinowy, płyn hamulcowy i olej skrzynki rozdzielczej to jest krajowy standard na dwuletnim przeglądzie ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1197 dnia: 20 Marca 2021, 09:59:13 »
Dlaczego 5W30 Toyota się nie stosuje do własnych zaleceń?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1198 dnia: 20 Marca 2021, 10:13:59 »
W moim ASO jest też tak, że jak nie przypilnujesz aby Ci wlali właściwy olej wskazany przez Toyotę to też wleją 5W30 - chyba maja większą marżę na tym oleju  :(

Offline marti3210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1199 dnia: 20 Marca 2021, 13:54:02 »
Na to wygląda, cena tego oleju 5W30 w detalu to 26 zł/l,  ASO liczy przy wymianie 50 zł/l. Cena  0W20 w detalu 38 zł/l
W karcie kontrolnej nowego auta ani książce serwis i gwarancja  nie ma informacji jakim olejem był zalany silnik.
Zwykły klient dostaje powiadomienie o przeglądzie, przekonany że tylko ASO może go zrobić, o kosztach robocizny i użytych materiałach dowiaduje się
przy odbiorze dostając do ręki fakturę  do kasy.   I nie ma się co dziwić skoro nawet na forum użytkowników ciężko o konkretną informację.
Ponawiam pytanie, co na drugim przeglądzie mieliście wymieniane oprócz oleju z filtrem, filtru kabinowego, płynu hamulcowego ?
Czyżby nikt jeszcze nie miał drugiego przeglądu w RAV4 V benzyna 4x4 manual tylko sami użytkownicy hybrydy?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl