Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 795420 razy)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1620 dnia: 31 Stycznia 2022, 16:54:45 »
Na filmiku auto ma biało szarą tapicerkę, w ogłoszeniu jest beżowa. No i w ogłoszeniu hybryda a tam benzyna. To inne auta
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1621 dnia: 02 Lutego 2022, 14:23:13 »
No to chyba potrzebujesz nowszego sprzętu, jak nie widzisz...o zdrowe oczy nie pytam ;) Bez urazy, ale widać  plamy na całej górnej linii lampy.
A dłuuugi zaciek na środku to już moja ślepa ciotka widzi  :cool: Przy bardzo podobnych zaciekach w Tucsonie, wymienili mi lampy.
Dzwoniłem dziś do salonu. Lampy do wymiany. Maja mnie umówić na przyszły tydzień jak już będę negatywny ;)

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1622 dnia: 05 Lutego 2022, 09:04:05 »
W mojej Ravce reflektory wymienione na nowe w ubiegłym roku na wiosnę i jest ok. Lecz zauważyłem tej zimy, że w tylnych kloszach lamp, przy światłach cofania jest delikatne zaparowanie. Chyba tylne lampy też do wymiany. Może zaparowanie kloszy ma związek z wymianą żarówek cofania na led? Wycieraczki też wymienione na nowe ,ale szału nie ma. Jeżdżę i chyba się do tego przyzwyczaiłem.     

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1623 dnia: 11 Lutego 2022, 09:23:40 »
Czy ma ktoś numer biuletynu serwisowego co do stuków w słupkach z przodu?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1624 dnia: 12 Lutego 2022, 21:51:28 »
Mam 3 pytania związane z działaniem układu hybrydowego:
1. Dziś miałem sytuację, że włączał się silnik spalinowy, mimo, że według mnie nie powinien. Jak chciałem wymusic elektryka guzikiem EV, pojawił się komunikat, że niedostępne, bo bateria za słaba. Na grafice pokazywało 3 kreski (na 8 możliwych), więc blisko połowy - to normalne?
2. Mam włączone pokazywanie EV na zegarach, ale czasem mi się to nie pokazuje... Na wyświetlaczu jak włączę przepływ energii, to widzę, że jadę na elektryku, ale ikonki EV brak. Zwykle wystarczy, że puszcze gaz i nacisne ponownie, czasem musi minąć kilka sekund i się pojawia
3. Nie potrafię zrozumieć działania przycisku EV. Wiem niby do czego służy według instrukcji, ale mam wrażenie, że układ działa identycznie jak go włączę i bez niego... Jak się kulam z naładowanym akumulatorem, to leci na EV tak czy siak, jak tylko ciut mocniej nacisnę gaz, to EV się wyłącza w obydwu przypadkach...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1625 dnia: 13 Lutego 2022, 17:11:48 »
1. 3. W ogóle nie używam przycisku EV, hybryda ma za mały akumulator by to miało jakiś większy sens.
        Chyba że masz full na akumulatorze, teren jest płaski, bez świateł / skrzyżowań itp  i będziesz jechał 30..40 km/h
2. Czasem też tak mam, wiem że jadę na EV, a lampka się nie świeci, a za kawałek dalej już się świeci - pewnie błąd oprogramowania komputera wyświetlającego wskazania.
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2022, 17:13:42 wysłana przez Markid »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1626 dnia: 14 Lutego 2022, 08:21:10 »
Używam sobie EV czasami, jak dojeżdżam do domu i nie ma sensu grzanie silnika, jazda na spalinowym, a wszędzie i tak limity 30kmh.
Warunki do działania EV:

- skończone pierwsze 1-3 minuty pracy napędu (od włączenia). Nie wiem co robi wtedy, ale nie pozwala nigdy EV włączyć, nawet jak silnik ciepły (zgasiłem niedawno). Może testuje baterię? Ciężko powiedzieć
- prędkość bezwzględnie poniżej 30 kmh, przekroczysz, to ev mode się od razu wyłączy. Może zostanie tylko EV aktywne, ale pełny ev-mode się wyłącza od razu
- temperatura/ogrzewanie - jak włączysz na ciepłym silniku ev-mode to wychłodzi go do zera i potem "może" załączy napęd, na zimnym silniku ciężko włączyć ev-mode jak się ma ogrzewanie odpalone
- zauważyłem, że z ev-mode da się zrobić nawet efekt mokrej szmaty -zimny silnik całkowicie - ale to jak było bliżej jesieni, w zimę w końcu włącza ICE.
- bezwzględnie ponad 3 kreski. Dla T 3 kreski to jest koniec baterii. Trup (oczywiście ma dużo jeszcze zapasu).

Udaje mi się nawet pod duże góry wspinać na EV-mode, nawet dla zabawy kiedyś w górach wjechałem w Szczyrku pod wysoki stromy podjazd - dał radę, wyłącznie na EV-mode.
Też tak mam, że słyszę, że napęd ICE na pewno jest wyłączony, a lampka się nie zapala. Podejrzewam, że to jakiś bug, ale mi to nie przeszkadza. Błędów w kodzie sterującym taki samochód jet pewnie i ponad 1000, to nie rakieta lecąca w kosmos, a misra przed wszystkim nie uchroni jak kod piszą juniory ;).

Na koniec - jak chcesz maxa wycisnąć z ev-mode - wyłączasz całkowicie ogrzewanie/klimę i jak masz pełny aku to wyzerujesz go do 3 kresek - potem się włączy znów ICE.

Da się w normalnych warunkach - płaski teren zrobić 1-3 km. Przy górkach (raczej zjazdy, ale mówimy o pomorskim, a nie podkarpackim), to i da się zrobić 5-10 km na samym elektryku.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2022, 08:23:11 wysłana przez hardtmuth »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1627 dnia: 14 Lutego 2022, 09:14:50 »
Ja też podobne testy sobie robiłem z trybem EV, ... i po nich przestałem używać EV bo nie mam gdzie tak jeździć.
Oczywiście często mi się zapala EV ale w zwykłych trybach jazdy,
np. gdy jadę lekko pod górkę swoją ulicą do domu, gdzie jest ograniczenie do 30 km/h i co kawałek progi,
nie przyspieszam, nie zwalniam praktycznie całość na EV ale to tylko 250 m.

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #1628 dnia: 14 Lutego 2022, 15:10:09 »
Przesiadłem się z Tiguana na PHEVa i jestem w szoku jak to auto się brudzi, zwłaszcza tylna klapa, a boki w sumie też, potrafią być u***ne po same klamki, a auto nigdy nie widziało terenu  :roll: Brak spryskiwacza dla tylnej kamery nie pomaga w tej sytuacji, kamera po kilku dniach staje się bezużyteczna ... Pomyśleć, że mój Tiguan wyprodukowany w 2016 roku miał taki ficzer, a tu brak.
Wrażenia ogólnie są takie, że jazda tym autem to jest bajka, nawet w trybie hybrydowym auto jest praktycznie bezgłośne, no ile to ma mocy, istny diabeł, tylko trzeba bardzo uważać, bo do przodu idzie w moment, ale póżniej trzeba to wyhamować ... Auto ogólnie ma jak dla mnie kilka irytujących przypałów, jak np brak możliwości zamknięcia drzwi przy otworzonej tylnej klapie, więc nie mam możliwości po prostu zamknięcia klapy po wyciągnięciu zakupów i odejściu od auta, tylko muszę czekać aż klapa się zamknie aby zamknąć całe auto, brak spryskiwacza kamery, lampki w środku po włączanie ręcznym na stałe i zamknięciu auta nie gaszą się więc można ubić aku przy dzieciakach, ale to wszystko da się przeżyć, jazda wynagradza.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2022, 15:18:28 wysłana przez wpisdu »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1629 dnia: 14 Lutego 2022, 15:59:14 »
Spryskiwacz tylnej (i przedniej) kamery możesz sobie sam zainstalować wpisdu ;)
https://cleancam.ru/omyvateli-kamery-toyota/omivatel-kameri-zadnego-vida-rav4/omivatel-kameri-zadnego-vida-toyota-rav4-2019-2020-3058.html

Co do zamykania drzwi przy otwartej klapie - nie musisz czekać aż się zamknie, możesz wcisnąć przycisk zamykania klapy, a następnie dotknąć klamki lub wcisnąć przycisk zamykania na pilocie. Po zamknięciu klapy drzwi się ryglują i jest potwierdzenie mrugnięciem kierunkowskazów.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2022, 16:03:39 wysłana przez Markid »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1630 dnia: 14 Lutego 2022, 16:03:05 »
nie mam możliwości po prostu zamknięcia klapy po wyciągnięciu zakupów i odejściu od auta, tylko muszę czekać aż klapa się zamknie aby zamknąć całe auto

W momencie jak klapa się zamyka, klikam na pilocie zamknięcie zamków i na nic nie muszę czekać. Auto będzie zamknięte.

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #1631 dnia: 14 Lutego 2022, 16:44:37 »
To dalej nie jest tak samo praktyczne jak w VW, w VW wysiadając z auta otwierałem bagażnik, dotykałem klamki, auto się zamykało, a ja brałem rzeczy z bagażnika który po odejściu sam się zamykał.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1632 dnia: 14 Lutego 2022, 18:44:50 »
To dalej nie jest tak samo praktyczne jak w VW, w VW wysiadając z auta otwierałem bagażnik, dotykałem klamki, auto się zamykało, a ja brałem rzeczy z bagażnika który po odejściu sam się zamykał.
No niestety, niemiecka myśl techniczna jest diametralnie inna niż Japońska filozofia. Niemcy nawet wcześniej wpadli na pomysł, że w samochodzie powinny być podświetlane wszystkie guziki, których używasz, a nie tylko niektóre. Wcześniej też wpadli na pomysł, że telefon powinien łączyć się z Android auto bezprzewodowo. Jedyne, czego się nie nauczyli, to że silnik TSI nie powinien palić oleju i nie powinien w nim rozciągać się łańcuch po 30 tys km. No i nie nauczyli się robić Hybryd, a ich Hybrydy plug-in to rozpaczliwe próby zrobienia czegokolwiek ze słowem hybryda. Oczywiście ideałem byłoby dodać do Toyoty kilka sprawdzonych niemieckich rozwiązań, ale samuraje myślą bardziej filozoficznie i długodystansowo. Zobaczysz, że za 10 lat, Toyota będzie miała wszystkie te rozwiązania, które dziś mają Niemcy. Jednak dla mnie nie zmienia to faktu, że i tak wolę RAV 4 2022 Executive od Tiguana. Jeżeli miałbym wybrać VW zamiast Toyoty, to Touarega z V6 diesla. Żadnych wysilonych TSI.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1633 dnia: 14 Lutego 2022, 19:06:07 »
Tez mi sie marzy ravka z silnikiem z  Land Cruiser 2.8 D-4D. 500 Nm!!!!!!
RAV4 2.5 hybrid

Offline emdzej

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1634 dnia: 14 Lutego 2022, 19:07:38 »
Od kilku miesiecy jestem posiadaczem RAVki 4 PHEV. Od paru tygodni mam z nia nastepujacy problem...

Parkuje auto w garazu, zamykam z pilota, centralny zamek zamyka drzwi, uzbraja sie alarm - wszystko jak trzeba. Wracam do auta po kilku godzinach, auto mnie "rozpoznaje" otwieram normalnie drziw, centralny zamek dziala, wsiadam, naciskam hamulec zeby wlaczyc auto i w tym momencie auto kompletnie zdycha - jakby nie bylo zasilania. Zawieszka od Cobry jest, w niej swieża bateria (wymieniona tydzien temu), zero sygnalow dzwiekowych, zadnego awaryjnego migania diody na panelu Cobry. Auto ma kilka miesiecy, nie jest zajezdzane do upadlego, nie jezdze tez nim na minimalnych dystansach, zatankowane, bateria Plug-In naladowana, przed parkowaniem bateria Hybrydy tez pelna. Kompletny random. Podlaczam pod zewnetrzen zasilanie (akumulator sasiada na przyklad) auto od razu ozywa, nawet bez odpalania... to jest jedna z kilku takich sytuacji w ostatnich tygodniach, trzy w tym tygodniu.

Slyszalem sugestie, ze to moze byc Cobra i ze to jej normalne dzialanie ale prawde mowiac nie chce mi sie w to wierzyc. Gdyby to byl immobilizer to by byly jakies sygnaly, alarm by sie aktywowal no i przede wszystkim dawalby sie deaktywowac czy z pilota czy z kodu na panelu a tutaj auto umiera totalnie jakby nie bylo akumulatora.

Jutro wizyta w ASO a tymczasem moje pytanie - czy ktos sie spotkal z czyms podobnym?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl