Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1755 dnia: 12 Maja 2022, 08:45:32 »
No to może precedens i będę miał podkładkę. U mnie nie jest selection, więc może reflektory mają inne oznaczenia...

Offline piotko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1756 dnia: 13 Maja 2022, 09:09:01 »
Witam, czy spotkał się ktoś z Was z sytuacją, że czasami obraz kamery tylnej przy wstecznym ma takie małe artefakty, jest jakby lekko zniekształcony? Pomaga wtedy wyłączenie wstecznego i włączenie jeszcze raz. Zdarza mi się to coraz cześciej. Dodam, że dokładałem spryskiwacz tylnej kamerki.Czy możliwe jest, że przy tej modyfikacji np. źle wpiąłem kostkę do kamery, nie do końca ją wcisnąłem ? Pytam zanim zacznę rozbierać jeszcze raz klapę, bo może się okaże , że ktoś też się z tym spotkał i nie ma potrzeby rozbierania.
Zacytowałem sam siebie, żeby było wiadomo o co chodzi i wracam ze swoim problemem Sprawdziłem kostkę do kamery, wszystko jest dobrze wpięte a problem dalej występuje. Udało mi się zrobić zdjęcie i całkiem dobrze to widać, szczególnie na tych przyciskach od przełączania widoku kamery (tak jest na całym obrazie, nie tylko na tych stałych elementach). Jak myślicie czy to jest problem samej kamery, czy raczej wyświetlacza (tabletu)? Czy za tą stałą grafikę, te przyciski, ten napis na dole żeby sprawdzić czy można bezpiecznie ... odpowiada kamera czy sam tablet? ( wiem, mógłbym rozebrać trzeci raz, odpiąć kamerę i sprawdzić, ale może jest ktoś, kto się orientuje jak to działa). Dodam że te dwa przyciski od zmiany widoku nawet jak obraz wyświetlany jest dobrze cały czas tak delikatnie jakby migotają, smużą jak się dokładnie przyjrzę.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1757 dnia: 13 Maja 2022, 09:16:28 »
ma spryskiwacz, nie miałem takich problemów.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1758 dnia: 13 Maja 2022, 09:50:53 »
Mały Offtopik: Kiełek widziałeś jak w RAVkach rosną małe Kiełki na wydmach ;)
https://www.youtube.com/watch?v=fbxgRM_Jaqs (od 10:50)
U mnie jeszcze nie sprawdzałem ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2022, 09:52:25 wysłana przez Markid »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1759 dnia: 13 Maja 2022, 10:34:11 »
Niech rosną.
Jak oglądam te filmy, to wychodzi na to, że wszyscy producenci aut nasz oszukują. Pewnie Bentley i Bugatti też.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1760 dnia: 13 Maja 2022, 10:40:40 »
Witam, czy spotkał się ktoś z Was z sytuacją, że czasami obraz kamery tylnej przy wstecznym ma takie małe artefakty, jest jakby lekko zniekształcony? Pomaga wtedy wyłączenie wstecznego i włączenie jeszcze raz. Zdarza mi się to coraz cześciej. Dodam, że dokładałem spryskiwacz tylnej kamerki.Czy możliwe jest, że przy tej modyfikacji np. źle wpiąłem kostkę do kamery, nie do końca ją wcisnąłem ? Pytam zanim zacznę rozbierać jeszcze raz klapę, bo może się okaże , że ktoś też się z tym spotkał i nie ma potrzeby rozbierania.
Zacytowałem sam siebie, żeby było wiadomo o co chodzi i wracam ze swoim problemem Sprawdziłem kostkę do kamery, wszystko jest dobrze wpięte a problem dalej występuje. Udało mi się zrobić zdjęcie i całkiem dobrze to widać, szczególnie na tych przyciskach od przełączania widoku kamery (tak jest na całym obrazie, nie tylko na tych stałych elementach). Jak myślicie czy to jest problem samej kamery, czy raczej wyświetlacza (tabletu)? Czy za tą stałą grafikę, te przyciski, ten napis na dole żeby sprawdzić czy można bezpiecznie ... odpowiada kamera czy sam tablet? ( wiem, mógłbym rozebrać trzeci raz, odpiąć kamerę i sprawdzić, ale może jest ktoś, kto się orientuje jak to działa). Dodam że te dwa przyciski od zmiany widoku nawet jak obraz wyświetlany jest dobrze cały czas tak delikatnie jakby migotają, smużą jak się dokładnie przyjrzę.

Stały obraz, OSD nakładane jest przez ekran, nie kojarzę, by pomiędzy kamerą a ekranem był jakiś dodatkowy blok, więc problem jest już w torze obrazu raczej wewnątrz ekranu. Może pretekst, by Teyesa założyć ;).

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1761 dnia: 13 Maja 2022, 13:22:42 »
... Jak oglądam te filmy, to wychodzi na to, że wszyscy producenci aut nasz oszukują. Pewnie Bentley i Bugatti też.
Obawiam się, że nie tylko producenci aut ;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1762 dnia: 16 Maja 2022, 08:57:51 »
Mam pewien problem, może ktoś też to przerabiał z ASO? Przy zaciąganiu ręcznego ostatnia faza dociągania stała się strasznie głośna (w kabinie słabo słychać, ale jak zdążę otworzyć drzwi na końcowej fazie to można doznać zaskoczenia). Pisk/hałas na pół ulicy ;). Dawniej było w miarę cicho, delikatna praca napędu. Czuję, że coś się tam zajeżdża. Za 3-4 tyg. mam przegląd 30kkm, więc zgłoszę.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1763 dnia: 16 Maja 2022, 11:02:12 »
Mam pewien problem, może ktoś też to przerabiał z ASO? Przy zaciąganiu ręcznego ostatnia faza dociągania stała się strasznie głośna (w kabinie słabo słychać, ale jak zdążę otworzyć drzwi na końcowej fazie to można doznać zaskoczenia). Pisk/hałas na pół ulicy ;). Dawniej było w miarę cicho, delikatna praca napędu. Czuję, że coś się tam zajeżdża. Za 3-4 tyg. mam przegląd 30kkm, więc zgłoszę.

aa sprawdze to sobie dzis po poludniu jak sie rusze z chaty..

btw - to co mi zgrzytało przy cofaniu w lewo - to dzis rano slysze tez jakies stuki - jak cofam w prawo :D  tak że ... coś tam pokombinowali i poprzykrecali..ale zamiast pomóc - to namieszali.
Jak przyjdą te nowe lampy przednie i to ambientowe oświetlenie ...... to im powiem by to awieszeni z przodu sprawdzili .. może coś bedzie do wymiany - a nie dokręcanie ;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1764 dnia: 16 Maja 2022, 11:19:04 »
powiem by to awieszeni z przodu sprawdzili .. może coś bedzie do wymiany - a nie dokręcanie
Sprzedałem swoją Rav4 w dieslu z przebiegiem 140 tys km. Zawieszenie i przednie i tylne było bez zarzutu. Niczego nie musiałem wymieniać oprócz łączników stabilizatora po 70 zł za sztukę i to na siłę, bo chciałem mieć pewność, że nowemu właścicielowi nic nie będzie pukać podczas jazdy próbnej. Także jeżeli Ci coś trzeszczy przy skręcaniu kół, stawiałbym na łożyska McPersona. I raczej nie trzeba ich wymieniać, tylko sprawdzić, oczyścić i dokręcić raz jeszcze. No chyba, że trzasnąłeś już większy przebieg?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1765 dnia: 16 Maja 2022, 11:40:31 »
Po wczorajszym przeparkowywaniu auta, gdzie ja byłem z zewnątrz, muszę się wsłuchać ponownie, bo parę dźwięków auto wydaje przy skręconych kołach i zmianie kierunku przód tył (albo mi się wydaje). Na pewno hamulce odpuszczając klocki (z tym już żyję), ale chyba coś jeszcze. Może będzie miał serwis co robić ;).

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #1766 dnia: 16 Maja 2022, 13:35:55 »
Ja się na razie kontaktowałem z serwisem, bo już 3 raz mi nie odpaliło auto rano (jump starter pomógł). Po pierwszym razie wyłączyłem tryb Eco i zacząłem jeździć bardziej dynamicznie (we wtorek nie odpalił). 10.05 - pierwsze nie odpalenie, 14.05 drugie i dzisiaj było trzecie. Jazdy zazwyczaj min. 15 km, kilka krótszych ale nie brakuje też dłuższych (wczorajsze jazdy od rana w km: 14,15,17,56,53)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1767 dnia: 16 Maja 2022, 14:31:52 »
Ja się na razie kontaktowałem z serwisem, bo już 3 raz mi nie odpaliło auto rano (jump starter pomógł). Po pierwszym razie wyłączyłem tryb Eco i zacząłem jeździć bardziej dynamicznie (we wtorek nie odpalił). 10.05 - pierwsze nie odpalenie, 14.05 drugie i dzisiaj było trzecie. Jazdy zazwyczaj min. 15 km, kilka krótszych ale nie brakuje też dłuższych (wczorajsze jazdy od rana w km: 14,15,17,56,53)
A jakie masz odbiorniki prądu? Kamerkę, czy może coś jeszcze? Sprawdzałeś stopień naładowania baterii 12V?

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #1768 dnia: 16 Maja 2022, 14:40:02 »
A jakie masz odbiorniki prądu? Kamerkę, czy może coś jeszcze? Sprawdzałeś stopień naładowania baterii 12V?
Kamerki (przód, tył, środek) podłączona przez powerbank Cellink. "Zabawne" jest to, że jak dzisiaj rano odpaliłem przejechałem na trening 14km, 2 godziny przerwy i 16km i sprawdziłem poziom naładowania powerbanka i było 100%. Nie sprawdzałem stopnia naładowania.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1769 dnia: 16 Maja 2022, 14:45:36 »
Kamerki (przód, tył, środek) podłączona przez powerbank Cellink. "Zabawne" jest to, że jak dzisiaj rano odpaliłem przejechałem na trening 14km, 2 godziny przerwy i 16km i sprawdziłem poziom naładowania powerbanka i było 100%. Nie sprawdzałem stopnia naładowania.
A masz tak podłączone od odbioru Ravki, czy niedawno podłączałeś? Musi być gdzieś lewy pobór prądu. Może Powerbank ładuje się na postoju? A może jest uszkodzony Aku 12V?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl