Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1770 dnia: 16 Maja 2022, 14:57:39 »
Kamerki (przód, tył, środek) podłączona przez powerbank Cellink. "Zabawne" jest to, że jak dzisiaj rano odpaliłem przejechałem na trening 14km, 2 godziny przerwy i 16km i sprawdziłem poziom naładowania powerbanka i było 100%. Nie sprawdzałem stopnia naładowania.
A masz tak podłączone od odbioru Ravki, czy niedawno podłączałeś? Musi być gdzieś lewy pobór prądu. Może Powerbank ładuje się na postoju? A może jest uszkodzony Aku 12V?
Tak mi zamontowali w ASO - na własną rękę podłączyłem tylko AAW

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1771 dnia: 16 Maja 2022, 15:12:19 »
Tak mi zamontowali w ASO
Możesz sprawdzić, czy ładowanie Cellinka (złącze Input) podłączyli ci do bezpiecznika z ACC (napięcie pojawia się dopiero po uruchomieniu napędu), czy do ciągłego 12V.
Można prześledzić trasę kabelka (od złącza Input w Cellinku) i zobaczyć do którego bezpiecznika jest wpięty, a potem sprawdzić multimetrem kiedy pojawia się napięcie na tym bezpieczniku - tylko przy włączonym napędzie, czy też występuje cały czas, nawet gdy napęd jest wyłączony.
Zasilanie powinno być wpięte do ACC, wtedy powerbank nie jest ładowany na postoju lecz tylko w trakcie jazdy.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1772 dnia: 16 Maja 2022, 15:17:22 »
Markid wyjął mi słowa z ust. Można też po prostu na dwa dni odłączyć kamerkę i sprawdzić, czy pomoże.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1773 dnia: 16 Maja 2022, 16:54:09 »
I od razu doładuj sobie aku porządnym prostownikiem, sam w aucie się dobrze nie doładuje.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1774 dnia: 16 Maja 2022, 21:24:44 »
Nie mam gdzie ładować, a samo naładowanie nie rozwiąże problemu rozładowywania. Auto nocuje w serwisie. Zapytałem o samochód zastępczy i dostałem...ale ASO liczy sobie za dobę 180 zł netto. IMHO to jest skandal, że auto po dwóch tygodniach od odebrania musi być na serwisie i auto zastępcze jest dla klienta płatne.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1775 dnia: 16 Maja 2022, 22:09:23 »
Nie mam gdzie ładować, a samo naładowanie nie rozwiąże problemu rozładowywania. Auto nocuje w serwisie. Zapytałem o samochód zastępczy i dostałem...ale ASO liczy sobie za dobę 180 zł netto. IMHO to jest skandal, że auto po dwóch tygodniach od odebrania musi być na serwisie i auto zastępcze jest dla klienta płatne.
Jak się rozładował, to trzeba było wezwać lawetę, wtedy auto zastępcze przysługuje zawsze.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1776 dnia: 16 Maja 2022, 22:51:02 »
ASO liczy sobie za dobę 180 zł netto. IMHO to jest skandal, że auto po dwóch tygodniach od odebrania musi być na serwisie i auto zastępcze jest dla klienta płatne.
No faktycznie:-| jak ci padł 3 razy w 2 tyg. używania, to powinni nie tylko zastępcze dać gratis, ale jeszcze jakiś bonus dorzucić:-\

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1777 dnia: 17 Maja 2022, 06:17:09 »
W jakim Wy ASO serwisujecie. Ja dostaję za darmo zastępczy nawet jak na przegląd przyjeżdżam...

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1778 dnia: 17 Maja 2022, 08:01:45 »
Może czasy coraz chudsze to zmienia się podejście. Zaraz czeka mnie przegląd na 30 kkm - zobaczymy czy dadzą auta i czy będzie to yaris, czy coś większego ;).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1779 dnia: 17 Maja 2022, 08:23:21 »
Ja ostatnio na czas przeglądu dostałem NXa, oczywiście gratis.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1780 dnia: 17 Maja 2022, 09:13:22 »
Ja ostatnio na czas przeglądu dostałem NXa, oczywiście gratis.
To może nie warto było oddawać ? ;)

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1781 dnia: 17 Maja 2022, 09:18:40 »
Czyli, będę musiał jeździć do innego ASO...i w przyszłości w innym salonie kupić auto

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1782 dnia: 17 Maja 2022, 09:25:34 »
Czyli, będę musiał jeździć do innego ASO...i w przyszłości w innym salonie kupić auto
Dokładnie.
Zwykle jechałem na przegląd w drodze do pracy. Zostawiałem auto i jechałem dalej zastępczym. Po robocie, po 8 godzinach znowu podmianka.
Jak hak zakładałem, to gościu mówi do mnie, po co będzie Pan tu siedział, proszę wziąć zastępczy i jechać do domu.

Samochody zastępcze to przeważnie jednoroczniaki  więc jak jedziesz starszym samochodem, to dodatkowo mają reklamę i pokaz możliwości nowego.
Ja tak się kiedyś zakochałem w silniku hybrydowym. Dostałem wtedy Aurisa.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2022, 09:30:00 wysłana przez tomeksp »

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1783 dnia: 17 Maja 2022, 15:28:32 »
Gościu z serwisu przeprosił, że nie wykreślił informacji o płatności z umowy - w takich przypadkach (naprawy i przeglądy gwarancyjne) oczywiście auto jest bezpłatnie. Z minusów, to poza naładowaniem aku nic nie zrobili.....pomierzyli i nie znaleźli nigdzie nadmiarowego poboru...

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1784 dnia: 17 Maja 2022, 18:34:43 »
Gościu z serwisu przeprosił, że nie wykreślił informacji o płatności z umowy - w takich przypadkach (naprawy i przeglądy gwarancyjne) oczywiście auto jest bezpłatnie. Z minusów, to poza naładowaniem aku nic nie zrobili.....pomierzyli i nie znaleźli nigdzie nadmiarowego poboru...
Może rzeczywiście miałeś nie naładowany w pełni akumulator od nowości? Pojeździsz i zobaczysz. Jak nie pomoże, odłącz na kilka dni kamerkę i sprawdź.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl