Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1815 dnia: 22 Maja 2022, 21:24:27 »
Przetestowałem Eco, normal i sport na autostradzie. Spalanie prawie takie samo, jedyna różnica to krótszy czas wyprzedzania. Na drogach lokalnych różnica znaczna.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1816 dnia: 23 Maja 2022, 09:07:53 »
Po prostu przestałem się przejmować tym co inni myślą na drodze. Szanujemy się, ale po zjechaniu kogoś i przyblokowaniu pasa na tę chwilę nie mam zamiaru zaraz piłować napędu z pedałem w podłodze, bo ktoś chce ze 110kmh w kilka sekund wskoczyć na przelotową prędkość. Odstęp od poprzedzającego auta i spokój na drodze - to jest dla mnie najważniejsze (w większości przypadków).

Widzę po sobie, gdy utrzymuję duży odstęp (min 100-150m) na trasie jak się przyjemniej i płynnie jedzie. Zderzakowcy dostają pierdolca ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1817 dnia: 23 Maja 2022, 09:21:38 »
Fakt jazda na zderzak jest stresująca. Wystarczy to zauważyć i odpuścić. Zwykle wynika to z tego, że komuś się bardzo śpieszy. Niestety z czasem wchodzi w krew.
Przez wiele lat pracowałem w korporacjach, ciągle w biegu i często tak właśnie jeździłem. Niekiedy jest to odreagowywanie stresu i czasem wiąże się z dyscyplinowaniem "bogu ducha winnych" zawalidrogów - czyli jadących normalnie. Kierowcy aut służbowych z większych ośrodków w tym przodują. Na szczęście kilka lat temu po prostu zwolniłem się z kolejnej już korporacji i zacząłem inne życie.
Nigdy nie zapomnę poczucia wolności jakie mi towarzyszyło w ostatnim dniu pracy o godz. 17:00 gdy ostatni raz wychodziłem z biura - świat znów stał się piękny. ;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1818 dnia: 23 Maja 2022, 10:39:05 »
Ja miałem kiedyś na S8 sytuację, kiedy zacząłem wyprzedzać 4 TIRy. Jechałem tak ok 150 km/h i zdążyłem wyprzedzić pierwszego, kiedy nie wiem skąd na zderzak wskoczył mi Audi A8. Musiał jechać blisko 200 km/h, bo jak zaczynałem wyprzedzać widziałem w lusterku, że jest bardzo daleko ode mnie. Gość migał światłami i trąbił na mnie przez cały czas aż do pierwszego z 4 TIRów. Kiedy zjechałem na prawy pas obejrzałem się, żeby zobaczyć co za młody ułan tak mnie pogania. Facet za kierownicą to był starszy pan, w wieku ok 70 lat w naleśniczku na głowie. A myślałem, że ułańska fantazja mija z wiekiem:). A chyba jest w tym prawda, że nie ważne ile masz lat, ale na ile się czujesz:) Reasumując, nie rozumiem zachowania takich ludzi. Co miałem mu zrobić? Wcisnąć się między TIRy jadące w zwartej kolumnie 90 km/h ryzykując kolizję? Rozumiem, żebym mu drogę zajechał, ale tu gościu wyraźnie przykozaczył.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1819 dnia: 23 Maja 2022, 11:53:08 »
Jak mi coś znika z pasa, to przy aktywnym zawsze można pedałem przygazować
IMHO problemem nie tyle jest wolne rozpędzanie w trybie Eko co zwłoka po jakiej to rozpędzanie zaczyna nastepować. Samochód przed nami juz zjeżdża, a tempomat dalej trzyma jego prędkość. To mnie trochę irytuje i nic tu nie pomoże tryb normal czy sport. W takich momentach używam po prostu nogi.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1820 dnia: 23 Maja 2022, 12:05:57 »
Co do samej kultury - po prostu trzeba wyluzować, od czasu jak używam klaksona tylko jak jest zagrożenie życia/zdrowia, nie migam światłami, trzymam odstęp i uśmiecham się kącikiem jak mnie ktoś prawym wyprzedza (bo przecież ten odstęp trzeba zapełnić) to od razu przyjemniej się jeździ i aż przybywanie oleju w 2.5, czy mazanie wycieraczek nie denerwuje tak mocno ;).

marekj: niestety radar w T ma takie coś, że póki auto nie przekroczy linii w całości to nie dojdzie do przyśpieszania. Wykrywa auto jak wjedzie dość mocno na nasz pas, a z kolei zjechanie z pasa wykrywa dopiero jak zjedzie w całości. Trzeba mieć świadomość, że to tak działa i z tym żyć. Jak widzę, że przydałoby się szybciej przyśpieszyć (niezależnie od trybu), to jak ktoś zjeżdża to wciskam pedał gazu. Trzeba tylko w tym przypadku uważać, bo odjęcie pedału gazu do zera spowoduje intensywne hamowanie (by uniknąć kolizji - tak myśli T). Stąd jak już pedałujemy gazem, to trzymać, chociaż lekko.

Hillbilly: Kompletnie bym się nie przejmował. Często tiry wyprzedzam z vmax 140 i jedynie na co uważam to by nikogo przy rozpoczynaniu manewru nie przyhamować, a potem jak już mijam 2, czy 3 auto? Nie mam zamiaru zwalniać do 80, 90, 100kmh.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1821 dnia: 23 Maja 2022, 14:26:21 »
Też mnie irytuje to dość późne przyspieszanie, ale cóż - tak już jest... Może kiedyś zrobią pod to jakąś poprawkę w sofcie?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1822 dnia: 23 Maja 2022, 20:41:23 »
Wątpie, skoro Safety Sense robią nową wersję od yaris crossa czy camry (gdzieś ktoś pisał, że któreś auto dostanie wersje 3.0), to wątpię, że naszą wersje 2.0 zaktualizują. Nawet za kasę pewnie nie przejdzie.

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #1823 dnia: 25 Maja 2022, 01:29:00 »
Jest to mój pierwszy post na forum więc witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Jestem posiadaczem RAV4 5 gen Exe, Hybryda, rocznik 2021. Był wcześniej w tym wątku opisywany problem krótkiego zasięgu świateł mijania, oczywiście moja Ravka pod tym względem nie jest lepsza, światła kończą się w niedalekiej odległości przed maską, zero poświaty, byłem w trzech stacjach diagnostycznych i w każdej z nich usłyszałem, ze światła są idealnie ustawione, moim zdaniem na pewno nie są. Pamiętam z lektury tego wątku, że udało się paru osobom skorygować te światła, powiedzcie mi gdzie w Warszawie można to zrobić. 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1824 dnia: 25 Maja 2022, 06:27:59 »
Jeśli trzech niezależnych  diagnostów stwierdziło, że są idealnie ustawione, to są. Światła led mają taką specyfikę,  że linia odcięcia jest gwałtowna bez poświaty i stąd przy dużej ich jasności takie wrażenie.
Sprawdzenie poprawności to nie filozofia a prosta czynność.
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2022, 06:30:09 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1825 dnia: 25 Maja 2022, 08:39:11 »
Przed pierwszym przegladem światła mijania świeciły mi na okolo50-60m, wiec na przegladzie zgłosiłem, ze za krotko świecą.
No i przestawili i teraz potrafia swiecic na 90-100m.

Czasem sie zastanawiam czy nie za mocno wyregulowali, bo przy ruszaniu regularnie swiece po znakach.

Aha byłem na stacji i stwierdzili, że ustawione idealnie, a jak mi za wysoko, to moga obnizyc.
Zostawilem jak sa.

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1826 dnia: 25 Maja 2022, 12:16:11 »
Jest to mój pierwszy post na forum więc witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Jestem posiadaczem RAV4 5 gen Exe, Hybryda, rocznik 2021. Był wcześniej w tym wątku opisywany problem krótkiego zasięgu świateł mijania, oczywiście moja Ravka pod tym względem nie jest lepsza, światła kończą się w niedalekiej odległości przed maską, zero poświaty, byłem w trzech stacjach diagnostycznych i w każdej z nich usłyszałem, ze światła są idealnie ustawione, moim zdaniem na pewno nie są. Pamiętam z lektury tego wątku, że udało się paru osobom skorygować te światła, powiedzcie mi gdzie w Warszawie można to zrobić. 
Miałem tak samo. w stacji diagnostycznej powiedzieli, że jest ok. Ale u mnie ostatnio wymieniłem reflektory ze względu na zacieki. Po instalacji nowych świecą tak daleko że czasami mi się wydaje że mogą oślepiać, ale jeszcze nikt mi nie dawał znać z naprzeciwka.
Kolega  @krzychook chyba zrobił najlepiej. Ja też bym podkręcił w serwisie gdyby nie wymiana.

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #1827 dnia: 25 Maja 2022, 17:47:53 »
Przed pierwszym przegladem światła mijania świeciły mi na okolo50-60m, wiec na przegladzie zgłosiłem, ze za krotko świecą.
No i przestawili i teraz potrafia swiecic na 90-100m.
Moje świecą na niesamowitą odległość 25 metrów, żaden diagnosta ani Krisman nie wmówią mi, że jest to prawidłowe ustawienie świateł, podejrzewam, że te chłopkiroztropki ze stacji diagnostycznej w ogóle nie wiedzieli jak je regulować więc stwierdzili, że jest OK. Znaki drogowe nie będące przy krawędzi jezdni a lekko oddalone np z uwagi na pas asekuracyjny w nocy w ogóle nie odbijają światła, pieszy w ciemności na przejściu przy mojej prędkości 70 km/h to w najlepszej sytuacji szpital. Zresztą nie chcę wszczynać dyskusji na temat moich idealnych świateł, chcę by ci którzy mieli taki problem powiedzieli gdzie im go naprawiono, najlepiej w Warszawie. Był ten temat w tym wątku poruszany. W ASO bez patrzenia facet z serwisu powiedział, ze na pewno jest dobrze, że powinienem używać automatycznej zmiany drogowe/mijania i żadna regulacja nie ma większego sensu bo układ poziomujący wszystko wyrówna do starej odległości, ręce opadają jak się tego słucha. 

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1828 dnia: 25 Maja 2022, 21:22:54 »
Hybryda jeżdżąca po włoskich miasteczkach, prędkości 50-80km/h :-D

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1829 dnia: 25 Maja 2022, 22:09:27 »
@Krzysztof1964 jeśli byłeś w trzech SKP i dalej uważasz  że Cię zbywają, to nic prostszego jak  sprawdzić to samemu. Płaskie równe podłoże, ściana i jakaś miarka. Jak to zrobić znajdziesz w necie, strony, filmy itp.
Miałem taki sam problem w Tucsonie, już pierwsza wizyta w SKP I diagnosta sam mnie spytał "jak ja jeździłem z tak nisko ustawionymi światłami"
(full led) Stąd mój wpis, że skoro trzech diagnostów Ci sprawdzało,  to moim zdaniem niemożliwe,  że wszyscy się mylą. Sprawdza się to w banalny sposób i nie jest to trudne.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2022, 22:14:53 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl