Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1830 dnia: 26 Maja 2022, 11:42:35 »
@Krzysztof1964 jeśli byłeś w trzech SKP i dalej uważasz  że Cię zbywają, to nic prostszego jak  sprawdzić to samemu. Płaskie równe podłoże, ściana i jakaś miarka. Jak to zrobić znajdziesz w necie, strony, filmy itp.
Miałem taki sam problem w Tucsonie, już pierwsza wizyta w SKP I diagnosta sam mnie spytał "jak ja jeździłem z tak nisko ustawionymi światłami"
(full led) Stąd mój wpis, że skoro trzech diagnostów Ci sprawdzało,  to moim zdaniem niemożliwe,  że wszyscy się mylą. Sprawdza się to w banalny sposób i nie jest to trudne.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Krisman ja miałem podobnie choć byłem tylko w jednej SKP. Powiedzieli że jest ok a na pewno świeciły gorzej/bliżej niż LED w mojej poprzedniej Avensis. Po zmianie lamp jest niebo a ziemia. Doświetlone oba pobocza a strumień światła leci na odległość 3-4 razy większą.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1831 dnia: 26 Maja 2022, 12:47:25 »
To u Ciebie winne były lampy, a nie ustawienie, skoro po wymianie lamp. Ewentualnie system poziomujący był d.d.

« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2022, 12:50:02 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1832 dnia: 26 Maja 2022, 13:00:08 »
Ja tez muszę podjechać do SKP coś ostatnio mi się wydaje, że mały zasięg jest na światłach mijania ( a może lepiej do okulisty ;) ).

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #1833 dnia: 26 Maja 2022, 13:35:05 »
W moim przypadku nie widzę sensu samodzielnego sprawdzania poprawności ustawienia świateł mijania, tak jak napisałem wcześniej świecą na odległość 25 m, zmierzyłem. W ostateczności sam je trochę podniosę i założę się, że na tych samych SKP gdzie je badałem znów powiedzą mi, że jest idealnie.
Pomyliłem wątki, jest na tym forum oddzielny wątek dotyczący problemów z ustawieniem świateł w RAV 4 V gen. Może go odkurzę.

Przy okazji skoro jest to wątek o wrażeniach, problemach i obserwacjach podzielę się tym co zaobserwowałem przez rok w moim egzemplarzu.
Hałas przy wyższych prędkościach to przede wszystkim interakcja opony z nawierzchnią. Z praktyki wiem, że wygłuszenie takich efektów jest bardzo trudne, wręcz niemożliwe. Letnie opony z jakimi wyjechałem z salonu to TOYO, są bardzo wrażliwe na rodzaj nawierzchni, hałasują i ogólnie oceniam je jako słabe, zwłaszcza na mokrej nawierzchni. Będąc ostatnio w salonie Toyoty zauważyłem, że nowa RAV 4 w wersji hybrydowej nie dość, że była fabrycznie na Bridgestonach to jeszcze były one o szerokości 235 (wcześniej 225, 19",55). Zmiana o tyle istotna, że być może nowe opony są mniej hałaśliwe (tego nie wiem) ale na pewno jest trochę szerszy asortyment opon o takim rozmiarze w handlu, np Dunlopy są tylko 235. Piszę o Dunlopach gdyż w przeszłości przekonałem się, że generalnie Dunlopy są bardzo ciche na trudnym asfalcie, nawet przy sporych prędkościach, nie chciałbym by ktoś odebrał ten wpis jako jakąś reklamę, nic mnie z Dunlopem nie łączy, ot moje wieloletnie spostrzeżenia.
Zamówiłem również w Toyocie całe koła zimowe, tym razem otrzymałem Nokiany. Bez porównania cichsze, nie reagują tak mocno na złą nawierzchnię, aż żal było je z powrotem zmieniać na letnie TOYO, normalnie inny samochód.

Kolejny problem, którego tym razem nie da się wyeliminować to promień skrętu. Exe kręci takie balony, że trzeba na nowo potrenować parkowanie, nikt chyba o tym jeszcze nie pisał.
Inne moje spostrzeżenia pokrywają się z tym co zostało tu już napisane więc nie ma co powielać, ciekawostka, po 2 tygodniach od zakupu zaczęły dochodzić hałasy z okolic  prawego słupka, krew mnie zalała, że w nowym samochodzie takie cuda, notabene opisywane już wcześniej przez użytkowników, winą okazała się ...puszka RedBulla wrzucona do schowka przez moją córkę, jaka ulga.

Napisałem trochę o problemach jednak generalnie jest bardzo dobry samochód, najlepszy do długich przejażdżek przez miasto, ostatnio z trasy 20km otrzymałem wynik 4.1 l/100km, nie mogłem uwierzyć w to co zobaczyłem, jeżdżę na "normal".

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1834 dnia: 26 Maja 2022, 14:10:07 »
Co do Dunlop, to ja mam je fabryczne I większość tu ludzi (Dunlop lub Bridgestone) I też wszyscy narzekają,  że głośne ( w Ravce jak i Camry) Też lubię tą markę, ale sam widzisz, że z hałasem to ravka ma problem z wszystkimi wymienionymi.
Też zimowe mam Nokiany i dokładnie te same odczucia jak Ty.

« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2022, 14:11:54 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1835 dnia: 26 Maja 2022, 15:07:55 »
Kolejny problem, którego tym razem nie da się wyeliminować to promień skrętu. Exe kręci takie balony, że trzeba na nowo potrenować parkowanie, nikt chyba o tym jeszcze nie pisał.
Chyba tak źle w RAVce nie jest (10,6), bo np. CR-V (11,4) albo Tiguan Allspace (11,9) mają o metr większą średnicę zawracania, a nawet w CX-5 (11,0) i Tucsonie (10,8) jest minimalnie większa (choć auta nieco krótsze).

Co do głośności to wcześniej jeździłem Mondkiem i było trochę ciszej, zwłaszcza przy prędkościach autostradowych ale SUVy generalnie są głośniejsze, np. żony Mokka jest wyraźnie głośniejsza od RAVki na szorstkim asfalcie w mieście (czasem jeżdżę i mam porównanie).
U mnie przy jeździe po mieście zrobiło się trochę ciszej po konserwacji podwozia.
Marcin nałożył grubszą warstwę masy w nadkolach i nie tylko subiektywnie ale i wg pomiarów (mierzyliśmy sonometrem w RAVce bez masy i po jej nałożeniu) jest ciszej.
Przy prędkościach autostradowych to już nie daje efektu, prawdopodobnie udział innych szumów (opływ powietrza, silnik) niż z nadkoli w całości jest już zdecydowanie większy.
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2022, 15:20:17 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1836 dnia: 26 Maja 2022, 15:56:36 »
Wozimy coś niecoś na Naszą Wiochę :)

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

ps. w nawiązaniu do tematu wątku - problemów z tym nie ma, natomiast są wrażenia i obserwacje ...
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2022, 16:03:19 wysłana przez Markid »

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #1837 dnia: 27 Maja 2022, 01:10:47 »
Chyba tak źle w RAVce nie jest (10,6), bo np. CR-V (11,4) albo Tiguan Allspace (11,9) mają o metr większą średnicę zawracania, a nawet w CX-5 (11,0) i Tucsonie (10,8) jest minimalnie większa (choć auta nieco krótsze).
Katalog podaje dla kół 17" - 11m, dla 18" - 11,8, dla 19" katalog nic nie podaje, wartość stała się chyba wstydliwa :). Katalog 5 gen. z 2019roku.

Grigson

• Gość
« Odpowiedź #1838 dnia: 27 Maja 2022, 03:18:15 »
Miałem tak samo. w stacji diagnostycznej powiedzieli, że jest ok. Ale u mnie ostatnio wymieniłem reflektory ze względu na zacieki. Po instalacji nowych świecą tak daleko że czasami mi się wydaje że mogą oślepiać, ale jeszcze nikt mi nie dawał znać z naprzeciwka.
Kolega  @krzychook chyba zrobił najlepiej. Ja też bym podkręcił w serwisie gdyby nie wymiana.

Miałes jakieś problemy z  wymiana lamp? Ja mam podobnie jeżeli chodzi o zacieki i usłyszałem na serwisie że czekają na odpowiedź z TMP czy wyrażą zgodę na wymianę w ramach gwarancji. Pytam bo zastanawiam się czy mam sie przygotować na ostrą batalię. Pozdrawiam

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1839 dnia: 27 Maja 2022, 08:19:59 »
Nie wiem czy dobry wątek, ale gdyby ktoś chciał potestować alfe to:
https://www.naviexpert.pl/blog/witaj-w-gronie-testerow-naviexpert/

jest AA, na razie bez abo odpaliłem (bo w samochodzie nie dałem rady szybko na miesiąc kupić), ale na forum opisują (ne), że chodzi alfa obiecująco. Wreszcie pożegnam gmaps (na to liczę). Dzisiaj na powrót z pracy będę testował ;).

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1840 dnia: 27 Maja 2022, 08:42:00 »
Elegancko! Zainstalowałem na drugim telefonie, zobaczymy jak się będzie sprawdzać w weekend.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1841 dnia: 27 Maja 2022, 08:44:40 »
Katalog podaje dla kół 17" - 11m, dla 18" - 11,8, dla 19" katalog nic nie podaje, wartość stała się chyba wstydliwa . Katalog 5 gen. z 2019roku
Rzeczywiście, tak jest napisane w katalogu.
Odszczekuję ;)
Widać na informacjach z autocentrum.pl nie można polegać :(

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1842 dnia: 27 Maja 2022, 10:02:57 »
Katalog podaje dla kół 17" - 11m, dla 18" - 11,8, dla 19" katalog nic nie podaje, wartość stała się chyba wstydliwa . Katalog 5 gen. z 2019roku.
Z czego może wynikac tak duża różnica w promieniu skrętu między różnymi rozmiarami felg? Przecież średnica koła jest w zasadzie taka sama ..

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1843 dnia: 27 Maja 2022, 10:45:36 »
Szerokość opony jest inna.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1844 dnia: 27 Maja 2022, 11:12:05 »
Szerokość opony jest inna.
Do 2021 wszędzie jest ta sama 225 (tylko w plugin-ach i benzynie było 235). Od tego roku we wszystkich modelach na 19" opona jest 235 i to istotnie może mieć wpływ na promień skrętu. Dodatkowo 19" felgi mają inny offset.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl