Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794854 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1860 dnia: 10 Czerwca 2022, 21:37:48 »
Nie wiem czy dobry wątek, ale gdyby ktoś chciał potestować alfe to:
https://www.naviexpert.pl/blog/witaj-w-gronie-testerow-naviexpert/

jest AA, na razie bez abo odpaliłem (bo w samochodzie nie dałem rady szybko na miesiąc kupić), ale na forum opisują (ne), że chodzi alfa obiecująco. Wreszcie pożegnam gmaps (na to liczę). Dzisiaj na powrót z pracy będę testował ;).

Testuje, jest trochę błędów, ale ogólnie spoko.
1. Nie wiem jak go wyłączyć... Zawsze automatycznie się uruchamia po uruchomieniu AA. Co jest denerwujące, bo nie zawsze chcę słuchać komunikatów o odcinkowym pomiarze prędkości
2. jakość głosu powiadomień gdy źródłem dźwięku jest AA (playery typu Spotify, etc.) super, a gdy nadaje radio FM - głos lektora tragedia
3. Parę razy zawiesił się "system multimedialny" Toyoty - w momencie gdy ja wywołałem z kierownicy asystenta Google żeby wybrać numer, a on akurat zaczął podawać komunikat nawigacji. W efekcie ściszył źródło dźwięku AA (Spotify) do takiego poziomu jak podczas podawania komunikatu nawigacji i już tak zostało. Radio (FM i DAB) głośność OK. Odłączanie tel od AA bez skutku, dopiero reset jednostki przywrócił normalny poziom dźwięku.

ad1. nie wyłączam, korzystam, zresztą jak zaczniesz korzystać z MAP G. to powinny one się włączać zamiast NE. Cisnę na forum NE, by wprowadzili zapamiętywanie ustawień komunikatów (najlepiej błoga cisza).
ad2. z jakością głosu powiadomień - niektórzy mają z  tym problem, u mnie w obu autach jest perfekcyjnie, widać jest to zależne od telefonu.
ad3. ten ostatni przypadek jest ciekawy, może napisz im o nim na forum? https://www.naviexpert.pl/forum/naviexpert-android-auto/testy-alfa-naviexpert-na-android-auto/paged/30/

czy można w jakiś sposób rozpoznać (po wskaźniku mocy?) od którego momentu auto hamuje hamulcami, a do którego tylko silnikiem?
według mnie nie do końca można, ale dobicie wskaźnika do prawie samego końca na pewno skutkuje pracą ciernych hamulców. Też jak w czasie hamowania zgaśnie lampka ev to znaczy, że albo bateria nie może przyjąć, albo coś innego się dzieje (zbyt ciepło baterii/falownikowi/itd).

Podsumowanie przeglądu, po 30kkm niecałe 2 lata

Wycieraczki (niby nowe, nie mażą, nowy mpn):
A855222-YZZTN kiero - 130 zł
A85212-YZZTB pasożyt - 77 zł (brutto)

Wymienili olej, filtr, filtr kabinowy, ozon, dolali hamulcowego (nie wiem tylko gdzie tam szło wlać 0,5l), 2,6rbg wyrobili. Całość wyszła 1843 zł brutto - się cenią ;)

Z ciekawych obserwacji. Opony Crossclimaty:
Po 1 roku P / P / T / T: 7,1 mm / 7,1 mm / 5,7 mm / 5 mm
Po 2 roku P / P / T / T: 5,2 mm / 5,2 mm / 4,8 mm / 4,4 mm
Oczywiście były rok temu rotowane, więc żeby nie było, od nowości były na odwrót. W tym przeglądzie nie zalecali rotacji, bo wtedy na przód, by były prawie zużyte (w zimę wypadłaby napędzająca w okolicy 3-4mm max).

Hamulce:
Po 1 roku tarcze P / P / T / T: 34 / 34 / 17,9 / 18
Po 2 roku tarcze P / P / T / T: 33,5 / 33,5 / 17,8 / 17,8 ;]

Po 1 roku klocki: 11 / 12 / 8,5 / 9
Po 2 roku klocki: 9,2 / 9,2 / 7 / 7 :]

Siła hamowania w porządku (4040 / 3800 / 3480 / 3240 (widać koła prawe słabsze, ale w granicach). Postojowy 3120 / 2960 N.
Test amortyzatorów: P / P / T / T: 73 / 71 / 76 / 77 [%]
Na wycieraczki jest kampania serwisowa i dziwie się że cię skroili na kasę !

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1861 dnia: 10 Czerwca 2022, 23:07:31 »
Po 2 latach/30kkm - płyn hamulcowy się wymienia, nie dolewa (stąd te 0,5l). Co do opon, szybko znikają te CC, a są tu na forum osoby które pisały, że 100-120kkm i jeszcze dobre  :cool:
To chyba Ci sami co Passat 2.0tdi przy 200kmh pali 4.5l/100km   :roll:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1862 dnia: 12 Czerwca 2022, 08:41:17 »
W piątek odebrałem moją perłową strzałę. Jestem pod bardzo pozytywnym wrażeniem. Jedzie się super, zarówno w mieście jak i w trasie. Starałem się nie przekraczać 140km/h, dam się trochę ułożyć silnikowi. Głośność przy 140 ok. Nie przeszkadza mi wycie silnika przy przyśpieszaniu, powiem wam, że nawet brzmi rasowo:). Samochód zwarty, sztywny, prowadzi się dobrze. Ustawiłem sobie zdalne otwieranie szyb i dachu. Miałem problem z ustawieniem pamięci siedzeń, bo serwis zapomniał skalibrować. Ale znalazłem filmik na amerykańskim YouTube i odblokowałem. Czy JBL ma jakieś ustawienia typu: zwiększyć basy, balans itp? Nie mogę znaleźć tego w menu ani w instrukcji.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1863 dnia: 12 Czerwca 2022, 09:13:48 »
Nie przeszkadza mi wycie silnika przy przyśpieszaniu, powiem wam, że nawet brzmi rasowo:).
To jest radość z posiadania nowego samochodu, obawiam się. że potem będzie ci przeszkadzał

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1864 dnia: 12 Czerwca 2022, 15:48:18 »
Zużycie paliwa mi to osłodzi. Znajomy ma ciche audi q5. W mieście pali 12 litrów.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1865 dnia: 12 Czerwca 2022, 17:46:20 »
A Tobie 5-5.5l. W sumie jak komuś nie pasuje RAV4 to może wyskubane pare tysięcy i zamówić nowego NX-a wtedy będzie cicho, luksusowo z super ekonomicznym napędem. Ja tem ze swojej RAV4 jestem zadowolony a przejechałem już nią ponad 30kkm w ponad 2-a lat. A przy dzisiejszy cenach tankuje sie RAV4 z uśmiechem na twarzy i nie straszne mi śmiganie po zatłoczonych ulicach mista stołecznego. Niebawem pewnie paliwo będzie po 10zl/l i wtedy będziemy w mega szczęśliwi z posiadania takiej hybryd a o ewentualnych wadach zapomnimy

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1866 dnia: 12 Czerwca 2022, 18:11:06 »
W sumie jak komuś nie pasuje RAV4 to może wyskubane pare tysięcy i zamówić nowego NX-a wtedy będzie cicho, luksusowo z super ekonomicznym napędem.
Nie wiem jak wypada to w przypadku najsłabszych wersji, ale jak chxesz mieć pełen pakiet systemów wspomagających no i przynajmniej większy ekran, podgrzewane fotele itp, to przy cenie executive z jbl ze stycznia (195k) to NX wyjściowo wychodził 250k za prestige z pakietami, lub 270k za fsport i omotenashi. 70k to nie jest parę tysięcy.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #1867 dnia: 12 Czerwca 2022, 18:35:14 »
Cytuj (zaznaczone)
To jest radość z posiadania nowego samochodu, obawiam się. że potem będzie ci przeszkadzał
Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z tym wyciem silnika? W sensie jak w zwykłym samochodzie wcisnę pedał w podłogę to jest cicho i nie słychać silnika?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1868 dnia: 12 Czerwca 2022, 18:54:11 »
Jak w zwykłym samochodzie z automatem wciśniesz gaz w podłogę to skrzynia zrzuci bieg na niższy a silnik tez zawyje do momentu kiedy go odpuścisz. W hybrydzie z e-CVT masz tak ze po wciśnięciu pedału do podłogi silnik wchodzi na obroty momentu maksymalnego i tak jest utrzymywany do momentu jego odpuszczenia. Prędkość jazdy sie zmienia a silnik cały czas pracuje z taka sama prędkością obrotowa. W klasycznym automacie obroty silnika sie zmieniają.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1869 dnia: 12 Czerwca 2022, 19:05:08 »
W sumie jak komuś nie pasuje RAV4 to może wyskubane pare tysięcy i zamówić nowego NX-a wtedy będzie cicho, luksusowo z super ekonomicznym napędem.
Nie wiem jak wypada to w przypadku najsłabszych wersji, ale jak chxesz mieć pełen pakiet systemów wspomagających no i przynajmniej większy ekran, podgrzewane fotele itp, to przy cenie executive z jbl ze stycznia (195k) to NX wyjściowo wychodził 250k za prestige z pakietami, lub 270k za fsport i omotenashi. 70k to nie jest parę tysięcy.

No za luksus trzeba zapłacić. Jest wybór, jest kasa na stole. A czy warto wszystko zależy od preferencji, portfela….

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1870 dnia: 12 Czerwca 2022, 19:43:09 »
Jak w zwykłym samochodzie z automatem wciśniesz gaz w podłogę to skrzynia zrzuci bieg na niższy a silnik tez zawyje do momentu kiedy go odpuścisz. W hybrydzie z e-CVT masz tak ze po wciśnięciu pedału do podłogi silnik wchodzi na obroty momentu maksymalnego i tak jest utrzymywany do momentu jego odpuszczenia. Prędkość jazdy sie zmienia a silnik cały czas pracuje z taka sama prędkością obrotowa. W klasycznym automacie obroty silnika sie zmieniają.
Natomiast warto dopisać , że w normalnej jeździe się tego nie zauważa.  Raczej rzadko przyspiesza się z pedałem w podłodze. Poza tym dzięki doładowaniu elektryka przyspieszanie jest tu fajne w każdym zakresie prędkości, więc nawet jak potrzeba takiego dynamicznego przyspieszania, to trwa to kilka sekund

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1871 dnia: 12 Czerwca 2022, 19:43:35 »
.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1872 dnia: 12 Czerwca 2022, 20:58:10 »
Działa wam dzisiaj aplikacja MyT? U mnie od samego rana problem z zalogowaniem...

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1873 dnia: 12 Czerwca 2022, 22:24:54 »
Nie działa.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1874 dnia: 13 Czerwca 2022, 09:30:45 »
Dziś działa ... I auto mało pali :)

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl