Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794705 razy)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1875 dnia: 13 Czerwca 2022, 09:31:05 »
Po 2 latach/30kkm - płyn hamulcowy się wymienia, nie dolewa (stąd te 0,5l). Co do opon, szybko znikają te CC, a są tu na forum osoby które pisały, że 100-120kkm i jeszcze dobre  :cool:

Nie wiem gdzie mnie trollujesz;), ale 0,5l to się nie dolewa do hamulców, bo pewnie zbiorniczek ma coś koło tego. Chyba, że spuszczają z zacisków "zaległy" płyn i dolewają nowy "od góry". Nie wiem jaka jest technika w ASO. Z oponami nie wiem kto 100kkm, ale to pewnie już slicki ;).

Na wycieraczki jest kampania serwisowa i dziwie się że cię skroili na kasę !
Eh. Już raz miałem akcje serwisową 1,5 roku temu - nic nie dało, więc strzeliłem focha i przestałem marudzić uznając, że nie potrafią tego.

Jeszcze mi zostaje piszczący ręczny. W ASO nagle ucichł, pierwszy raz od 2-3 tygodni (ale czuję, że coś mieszali i dlatego ucichł - nie przyznają się). I znów następnego dnia już hałasuje.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1876 dnia: 13 Czerwca 2022, 09:40:06 »
Rok temu w lutym / marcu tak miałem z wycieraczkami - umówiona wymiana pióra i ramienia - wcześniej ciągle wycieraczka mazała - w dniu gdy pojechałem na wymianę zaczęła ścierać idealnie. ;)
Ech ta złośliwość rzeczy martwych. ...
Wymienili tylko pióro - na kilka dni pomogło, potem znów mazało, następnie zrobiło się cieplej i przestało mazać.
Mazanie wróciło dopiero jesienią.
Dziś będę w ASO - przy okazji zapytam o tę wymianę wycieraczki kierowcy wg biuletynu.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1877 dnia: 14 Czerwca 2022, 12:22:10 »
Ja na razie nie zaobserwowałem niczego, co chciałbym reklamować w mojej białej strzale od piątku 10 czerwca. Powiem więcej, to auto podoba mi się coraz bardziej z każdym następnym dniem. Oczywiście multimedia i aplikacja Toyoty w telefonie to jakieś nieporozumienie, ale działa i podstawowe funkcje ma. Także ja nie ponarzekam:))

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1878 dnia: 14 Czerwca 2022, 13:30:19 »
Oczywiście multimedia i aplikacja Toyoty w telefonie to jakieś nieporozumienie

Ja tam do apki nic nie mam. Mogłaby jedynie dawać trochę więcej statystyk + fajna byłaby opcja zdalnego zamknięcia auta, skoro już jest powiadamianie o otwartym

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1879 dnia: 15 Czerwca 2022, 08:17:09 »
Cytat: wicher13 w 10-06-2022, 21:37:48
Eh. Już raz miałem akcje serwisową 1,5 roku temu - nic nie dało, więc strzeliłem focha i przestałem marudzić uznając, że nie potrafią tego.

Biuletyn pokazał się w maju tego roku a na produkcji rav4 zmiana tych części poszła na koniec marca. Sprawdź po numerach części które u Ciebie użyto a tych co podałem. 1,5 roku temu to wymieniali na to samo zepsute aby tylko klient był zadowolony :)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1880 dnia: 15 Czerwca 2022, 09:15:41 »
No to u mnie tylko gumki wymienili, ramię jest oryginalne. Sugerujesz, by uderzyć? Skoro ramienia u mnie nie wymieniali, to raczej problem wróci.

Offline viorafa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1881 dnia: 15 Czerwca 2022, 09:36:18 »
Cytat: wicher13 w 10-06-2022, 21:37:48

Biuletyn pokazał się w maju tego roku a na produkcji rav4 zmiana tych części poszła na koniec marca. Sprawdź po numerach części które u Ciebie użyto a tych co podałem. 1,5 roku temu to wymieniali na to samo zepsute aby tylko klient był zadowolony :)
Cześć, masz może numer tego biuletynu? bym go wydrukował i uderzył do nich z wymianą.
dzięki z góry

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1882 dnia: 15 Czerwca 2022, 10:34:09 »
Gdzie szukać tych biuletynów?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1883 dnia: 15 Czerwca 2022, 18:44:13 »
Tak długo tego szukałem, że jak się udało, to zrobiłem screenshota 2, które mnie interesują (pierwszy i ostatni)

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1884 dnia: 19 Czerwca 2022, 18:55:53 »
Po prawie 2-ch latach zrobiłem odkrycie - właczyłem system celem schłodzenia auta, wychodzę a postojowe nie są włączone. One chyba włączają się dopiero jak się przestawi wajchę na D.

Piszę bo na forum było kilka pytań czy da się wyłączyć postojowe, z doświadczenia wynika że można nie włączyć  :grin:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1885 dnia: 19 Czerwca 2022, 22:17:03 »
A nie masz na myśli świateł dziennych a nie postojowych?

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1886 dnia: 20 Czerwca 2022, 07:43:45 »
Oczywiście, dziennych

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1887 dnia: 20 Czerwca 2022, 09:03:56 »
Jak kontaktujecie się z Toyota Motor Poland? Napisałem maila na klient@toyota.pl, ale bez odpowiedzi.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1888 dnia: 20 Czerwca 2022, 09:18:38 »
Ja zwykle zaczynam od czatu na stronie toyota.pl i staram się szybko spławić automat i przebić do konsultanta.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1889 dnia: 20 Czerwca 2022, 10:08:04 »
Po prawie 2-ch latach zrobiłem odkrycie - właczyłem system celem schłodzenia auta, wychodzę a postojowe nie są włączone. One chyba włączają się dopiero jak się przestawi wajchę na D.

Piszę bo na forum było kilka pytań czy da się wyłączyć postojowe, z doświadczenia wynika że można nie włączyć  :grin:
No więc jeżeli chodzi o światła dzienne a nie postojowe, też zauważyłem tą regułę. Po uruchomieniu zapłonu światła te zapalą się dopiero po przestawieniu lewarka z pozycji P. Nie musi to być D, może być tez R.  Żeby zgasić gdy sobie stoimy i na kogoś czekamy, trzeba więc wyłączyć i ponownie włączyć zapłon. Chyba ta sytuacja nie dotyczy świateł mijania, które gdy jest odpowiednio ciemno i tak nam się same załączą i nie da się ich zgasić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl