Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794674 razy)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1920 dnia: 05 Lipca 2022, 10:21:53 »
Lub ręczna aktualizacja kontaktów z poziomu menu multimediów auta. Będzie trochę szybciej
Ok. O to mi chodziło.
Niestety włączenie ręcznej aktualizacji powoduje rozłączenie BT i ściąganie kontaktów się nie odbywa. Kurczę a dobrze to działało i się zesr* . Chyba aktualizacja androida w moim tel do wersji 12 coś tu zamiąchała.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1921 dnia: 13 Lipca 2022, 09:48:50 »
Cześć,

Czy ktoś z forumowiczów posiada już wersję poliftową? Chciałem dowiedzieć się, czy poprawili coś w kwestii wyciszenia, czy nadal jest dramat przy wyższych prędkościach?

Auto ma być użytkowane głównie w trasach, często autostrady - więc zastanawiam się, czy to jednak dobry wybór.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1922 dnia: 13 Lipca 2022, 10:57:50 »
Czy ktoś z forumowiczów posiada już wersję poliftową? Chciałem dowiedzieć się, czy poprawili coś w kwestii wyciszenia, czy nadal jest dramat przy wyższych prędkościach?
Powiem szczerze, że nie wiem, co to znaczy dramat. Ja nie odczuwam żadnego hałasu uciążliwego. Silnik 2,5 L mruczy podobnie do V8, więc nie irytuje. Ale jeżeli masz robić głównie trasy, nie kupuj SUVa. Kup kombi lub limuzynę z oszczędnym dieslem. Na trasy na razie nic lepszego nie wymyślili. Ja wybrałem Hybrydę z kilku powodów:
1. Jest to na tę chwilę najnowocześniejsza i sprawdzona od 25 lat technologia, nie licząc samochodów elektrycznych, które nie mają dziś jeszcze racji bytu.
2. Jeżdżę w 70% miasto i bliskie okolice.
3. Stosunek wyposażenia do ceny. Mam wersję EXE 4x4 z Skywiev, JBL, Hakiem i w zasadzie oprócz Navi, której nie chciałem, nic więcej nie mogłem do tego samochodu wepchnąć. Cena brutto 186900 zł.
Po miesiącu użytkowania utwierdziłem się w przekonaniu, że dokonałem dobrego wyboru.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1923 dnia: 13 Lipca 2022, 22:15:39 »
Panowie - katastrofa ;) CleanCam się rozpadł. Wcześniej zrzuciło mi wężyk gdzieś przy samej kamerze (ten fabryczny przez russkich dodawany i zmontowany) - poprawiłem trytkami.
A teraz zauważyłem, że sprysk tak trochę lżej psika ale i tu i tu leciało.
Po psikaniu otwieram klapę, a tu leje mi się woda do bagażnika z osłony klapy. Otwieram, a okazuje się, że winowacją jest dodawany trójnik od Cleancama, po prostu pękł sobie... (ta część idąca do kamery). Radzę wszystkim wymienić na coś porządniejszego.

Teraz szukam trójnika z allegro i zastanawiam się jakie fi... czy to 6 czy to 7 czy 8 mm.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1924 dnia: 14 Lipca 2022, 07:48:12 »
Ja po tych wszystkich wpisach o dramacie z głośnością przy dużych prędkościach, mam wrażenie, że wszystko zależy od opon. Mam Michelin CC i podobnie jak hilibilly nie widzę tu żadnego problemu

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1925 dnia: 14 Lipca 2022, 07:57:24 »
Ja żadnego dramatu nie słyszę nawet na fabrycznych, kwestia czym się jeździło. Ostatnio jechałem X4 zięcia i jakiejś wielkiej różnicy nie uświadczyłem (prędkości do 150 licznikowo, ok.140 GPS)
Do aut niskich nie porównuję, to inna bryła.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1926 dnia: 14 Lipca 2022, 08:27:08 »
Ja się przesiadłem z niskiego mondeo, więc czytając o tej głośności byłem trochę przerażony. Ale jest naprawdę ok

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1927 dnia: 14 Lipca 2022, 08:53:31 »

Ja żadnego dramatu nie słyszę nawet na fabrycznych
Potwierdzam. Letnie Bridgestone 235/55/19 są ciche. Zobaczymy jak będzie na zimowych Michelin Pilot Alpin 5 SUV. Na pewno głośniej, ale mam nadzieję, że znośnie.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1928 dnia: 14 Lipca 2022, 11:32:54 »
Powiem szczerze, że nie wiem, co to znaczy dramat. Ja nie odczuwam żadnego hałasu uciążliwego. Silnik 2,5 L mruczy podobnie do V8, więc nie irytuje. Ale jeżeli masz robić głównie trasy, nie kupuj SUVa. Kup kombi lub limuzynę z oszczędnym dieslem. Na trasy na razie nic lepszego nie wymyślili. Ja wybrałem Hybrydę z kilku powodów:
1. Jest to na tę chwilę najnowocześniejsza i sprawdzona od 25 lat technologia, nie licząc samochodów elektrycznych, które nie mają dziś jeszcze racji bytu.
3. Stosunek wyposażenia do ceny. Mam wersję EXE 4x4 z Skywiev, JBL, Hakiem i w zasadzie oprócz Navi, której nie chciałem, nic więcej nie mogłem do tego samochodu wepchnąć. Cena brutto 186900 zł.
Po miesiącu użytkowania utwierdziłem się w przekonaniu, że dokonałem dobrego wyboru.

Osobiście wolę właśnie porządne kombi, niestety, żona uparła się na SUVa, no i masz...
jakis kompromis musi być, zależy mi głównie na porządnej przestrzeni i komforcie

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1929 dnia: 14 Lipca 2022, 13:03:25 »

Osobiście wolę właśnie porządne kombi, niestety, żona uparła się na SUVa, no i masz...
jakis kompromis musi być, zależy mi głównie na porządnej przestrzeni i komforcie
Niestety o ile kombi tej wielkości (długości i szerokości) można mieć podobny, lub nawet większy bagażnik, to niestety, nie ma tam tak wygodnej tylnej kanapy. Po prostu siedzi się na podłodze, przez co trzeba siedzieć w kuckach, albo nie mieć podpartych ud.
Poza tym, rav4, w porównaniu do tucsona i kugi, ma się wrażenie, że jedziemy autem większym niż jest faktycznie, co w mojej opinii jest fajne.
A znowu 5m kombi, to o 40cm (a w praktyce więcej, bo gorzej się skręca z dłuższym rozstawem osi) więcej miejsca parkingowego do znalezienia.
Mnie podobnie wygodnie jak w rav4 to było dopiero w a6 i superb, A4 czy seria 3 były bardzo ciasne i siedziało się bardzo nisko.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1930 dnia: 15 Lipca 2022, 08:41:12 »
jakis kompromis musi być

To żeś wywalczył kompromis :-D

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #1931 dnia: 15 Lipca 2022, 09:26:28 »
Cześć,

Auto ma być użytkowane głównie w trasach, często autostrady - więc zastanawiam się, czy to jednak dobry wybór.

Do 100 km/h jest możliwa normalna rozmowa z pasażerami. Powyżej 130 km/h musisz już krzyczeć jak chcesz rozmawiać. Jest głośno. Tylko pozostaje wyciszenie. Na razie nie robiłem, ale się przymierzam.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1932 dnia: 15 Lipca 2022, 10:10:03 »
Nie wiele pomaga bo najbardziej szumi powietrze opływając tą wielką kanciastą bryłę i przedostaje się przez cienkie szybki. Szyb nie wygłuszysz.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1933 dnia: 15 Lipca 2022, 11:07:09 »
Do 100 km/h jest możliwa normalna rozmowa z pasażerami. Powyżej 130 km/h musisz już krzyczeć jak chcesz rozmawiać. Jest głośno. Tylko pozostaje wyciszenie. Na razie nie robiłem, ale się przymierzam.
Ja powiem szczerze. Jeżeli miałbym taki problem, że nie mogę w trasie rozmawiać z pasażerami, to nie kupiłbym RAV4 a Lexusa NX. Rozbierać Ravkę na części, wymieniać szyby, wyklejać podłogę, ścianę grodziową. Raz, że to kupa kasy. Dwa, nie poskładasz wszystkiego z powrotem tak, żeby nie skrzypiało, trzeszczało, żeby czegoś nie porysować. Dzięki za taki tunning. Dzięki Bogu u mnie tragedii nie ma, rozmawiam z rodziną przy 140 km/h, nie krzyczę. Przy 180 km/h nie próbowałem, ale rzadko przekraczam 160. Ale dopuszczam, że można mieć ucho melomana i takie jak moje. Ja decydując się na Ravkę, wiedziałem jak jedzie się nią w trasie, bo brałem na testy przed zakupem.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1934 dnia: 15 Lipca 2022, 11:41:31 »
Moje poprzednie auta też były głośne na autostradzie więc dla mnie w RAV4 nie jest źle.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl