Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1980 dnia: 17 Sierpnia 2022, 17:17:38 »
Jeśli wskażesz numer biuletynu to nie będą mogli ci odmówić, aczkolwiek jak Ci nic nie trzeszczy, to nie ruszaj. Mi nie trzeszczy już 2 lata od samego początku.
Miałem problem z zapadającą się podłogą bagażnika (tą wkladką) i też stwierdzili że nie ma takiego problemu. Gdy pokazałem numer biuletynu i sprawdzili to, przyznali mi rację. Okazało się że niby mam już boczek nowego typu, a podłoga pod ciężarem i tak się zapadła.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1981 dnia: 17 Sierpnia 2022, 22:09:00 »
Proszę

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

dzięki

Wszystkie biuletyny odnajdziesz w darmowej części  na https://www.toyota-tech.eu/

ta strona dla mnie jest mega nieintuicyjna i ciężko mi tam idzie szukanie - można tam zobaczyć więcej niż wkleił firek? bo wygląda jakby treść była już za pieniądze

Przy okazji postoju ravki na blacharni, zgłosiłem 2 usterki, które były w tym aucie od początku, a mianowicie trzeszczącą ładowarkę indukcyjną i mazanie wycieraczki kierowcy. Zgodnie z biuletynami zamontowali jakieś wyciszenie na ładowarce i wymienili ramię wycieraczki (i przy okazji pióro- również gwarancyjne bez opłaty). Po kilku dniach jeżdżenia wygląda, że w końcu obydwa problemy ustąpiły:-D

jest biuletyn na ładowarkę?
u mnie mówią, że muszę zostawić samochód na cały dzień i będą wszystko sprawdzać, poprawiać, sprawdzać, poprawiać itd... masz może nr biuletynu?

10 minut roboty z wygłuszeniem tej cześci pojazdu

szukałem w necie, nie znalazłem filmików, nie chce mi się kombinować co i gdzie mam wcisnąć, żeby przestało, a skoro mają procedurę to niech zrobią

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1982 dnia: 17 Sierpnia 2022, 23:10:56 »
Tak, poza nr biuletynu reszta jest w tym przypadku platna (np.5 euro/1h=masa danych do ściągnięcia m/i schematy, oprogramowanie itp.) to są informacje serwisowe, a że niestety w PL bez zgłoszenia z Twojej strony najczęściej nic nie robią (ba, robią wielkie oczy , że coś takiego jest}, to sobie radzę często sam, szczególnie z różnymi poprawkami oprogramowania np. stacji multimedialnej.
Przykład: po vin mojego auta z tego miesiąca, jeden z wielu biuletynów - BE-00101T-TME i połączone
https://www.toyota-tech.eu/td/ditabulletin/index.aspx?link=fi9OR0J1bGxldGluL0JFLTAwMTAxVC1UTUVFTi9pbmRleC5odG1s
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2022, 23:12:29 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1983 dnia: 20 Sierpnia 2022, 15:34:15 »
No różnie bywa z tymi serwisantami... Ja już umawiając się telefonicznie zaznaczyłem, ze wiem, że na te przypadłości są biuletyny techniczne.
Na miejscu gość chyba za bardzo nie wiedzial o czym mówię, ale poprosił kolegę, żeby spisał moje zgłoszenie. Rozmowa z tym drugim wyglądała mniej więcej tak:
- ok, to jakie usterki piszemy?
- trzeszcząca ładowarka indukcyjna i marząca wycieraczka kierowcy
- czyli to będzie rav4, tak?

W tym momencie poczułem, że tematy będą załatwione :-)

PS: dodam, że zgadzam się tu z Krissmanem - jeśli nie trzeszczy, to lepiej nie ruszać. U mnie to było niemal od początku

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1984 dnia: 22 Sierpnia 2022, 08:35:03 »
Niah, niah, ostatnio dużo jeździłem międzymiastowo max 100 km na trasę. Bez autostrad i obwodnic, więc ciągle 50-90 kmh. I udało się! Nie dobiłem do tripa 1000 km, ale udałoby się, a kolejna moja stacja byłaby znacznie poniżej zasięgu + moja Żona tylko wymownie na mnie spojrzała jak powiedziałem, że zrobię 10 km okrążenia, by dobić do 1000 km tripa :).

1000 km na jednym baku (dokładnie 990,5km), 4,87l/100km z całości wyszło.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #1985 dnia: 22 Sierpnia 2022, 08:57:02 »
Ile litrów paliwa weszło Ci po tankowaniu? W sensie ile jeszcze zostało w baku przy tych 14km pozostałych.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1986 dnia: 22 Sierpnia 2022, 09:24:21 »
Na drogach lokalnych jak się nie spieszysz to tyle wychodzi. Nie dobiłem do 1000, ale na znanej mi trasie 100 km w jedną stronę też mi wychodziło regularnie 4,8.
A swoją drogą że względu na hałas to auto średnio nadaje się na autostrady.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1987 dnia: 22 Sierpnia 2022, 09:31:37 »
A swoją drogą że względu na hałas to auto średnio nadaje się na autostrady.
Generalnie to auto, ze względu na hałas nadaje się tylko do stania w garażu. Nawet radia posłuchać nie można, bo zestaw JBL też do dypy. Jak ja funkcjonuję jeżdżąc swoją Ravką po autostradach, mieście, górach, szutrach to nie wiem. Medal mi się chyba należy:)) A JBL u mnie też bajka.
Nie wiem, co wy macie z tym hałasem? Czy zawsze jeździcie 180 km/h? A może każdy z Was po szkole muzycznej z nadzwyczajnym wyczulonym słuchem? No jest jeszcze jedna możliwość. Może Executive jak dla księciunia jest lepiej wygłuszona? Mi obce są wasze problemy. Mój samochód nadaje się na autostrady, wakacje, zakupy, garażowanie, pikniki i inne aktywności. Ale jakby mnie wnerwiał tak jak co niektórych, sprzedałbym i przyciął na tym interesie jakieś 30 tysięcy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1988 dnia: 22 Sierpnia 2022, 10:21:05 »
Nie wiem, co wy macie z tym hałasem?
Nie wiem dlaczego Ciebie tak denerwują opinie i odczucia innych? Najważniejsze, że Ty jesteś zadowolony. I nie jest istotne, czy Ty jesteś głuchy, czy ktoś ma wyczulony słuch. Jak się cieszysz to jest fajnie. Ja tez jestem zadowolony ze swojego samochodu a innym, może on nie odpowiadać z wielu względów i też to rozumiem.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1989 dnia: 22 Sierpnia 2022, 10:51:50 »
Nie wiem dlaczego Ciebie tak denerwują opinie i odczucia innych
Po prostu nie rozumiem tego masohizmu? Po co umartwiać się i jeździć samochodem, który nie nadaje się do jazdy, bo w środku głowę rozrywa hałas? Ja bym nie dał rady. I rozumiem, że dostępność samochodów do jazd testowych może być ograniczona, ale kupować samochód bez sprawdzenia go choćby przez 1 dzień to ryzyko jak widać. Ja jeździłem 2 dni Ravką przed zakupem. Raz miałem wersję Selection z dachem Skyview i napędem na przód. Potem Selection bez dachu szklanego, ale z napędem 4x4. Przejechałem się zarówno w mieście jak i w trasie. Nie zaobserwowałem niczego niepokojącego i zamówiłem samochód. Dealer ostrzegał mnie, że przy szklanym dachu hałas wewnątrz może być większy, ale przy zasuniętej rolecie tego nie odczułem. Wybrałem samochód świadomie znając jego niedostatki w porównaniu do samochodów konkurencji. I wiem, że są na rynku lepsze, bardziej wygłuszone, lepiej przyśpieszające. Nauczyłem się jeździć hybrydą tak, żeby wewnątrz było w miarę cicho( chodzi mi o przyśpieszanie przy wyprzedzaniu). Nie wlokę się na autostradach i wewnątrz hałas jest akceptowalny. Sorki, że się trochę zirytowałem, ale naprawdę nie rozumiem problemu.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #1990 dnia: 22 Sierpnia 2022, 11:32:54 »
Po prostu nie rozumiem tego masohizmu?

Ja piszę jak jest w rzeczywistości pomimo wersji z roku 2023. Nie będę owijał w bawełnę. Przy 80 km/h cicho lecz dochodzi hałas z lusterek, przy 100 km/h coraz głośniej a przy 120 km/h i powyżej naprawdę szumi intensywnie. Co do jazdy testowej to mogłem pojeździć godzinę ale po przejechaniu 15 minut zwróciłem samochód do salonu, bo co można przy jeździe testowej nowego samochodu sprawdzić ? Dla mnie jedynie głośność w samochodzie, przyśpieszenie i spalanie? Głośność niezadowalająca, ale w innych samochodach w tej cenie było podobnie, przyśpieszenie przy benzynie 4x4 i redukcji na 3 nie wciska w fotel ale dla mnie wystarczy, SUV przecież to nie samochód sportowy, a spalanie było na poziomie 7,4. Myślałem również o Skodzie Kodiaq ale niestety spalanie mnie przeraziło i do tego skrzynia Automat.
Wybrałem szumiącą RAV4 i pomimo tego szumu jestem zadowolony. Bo co niektórzy jak wybiorą i kupią samochód nowy to piszą tylko same pozytywne komentarze, a ja wiem, że nie ma idealnego samochodu, bo każdy z nas jest jednostką indywidualną i jednemu podoba się w samochodzie np. nieoświetlony schowek i nie klimatyzowany a inny lubi jak samochód przy prędkości 120 km/h i powyżej mu szumi i jedzie z uśmiechem na twarzy bo zakłócający szum samochodu niweluje zrzędzenie pasażera.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1991 dnia: 22 Sierpnia 2022, 11:44:21 »
Bo co niektórzy jak wybiorą i kupią samochód nowy to piszą tylko same pozytywne komentarze, a ja wiem, że nie ma idealnego samochodu, bo każdy z nas jest jednostką indywidualną i jednemu podoba się w samochodzie np. nieoświetlony schowek i nie klimatyzowany a inny lubi jak samochód przy prędkości 120 km/h i powyżej mu szumi i jedzie z uśmiechem na twarzy bo zakłócający szum samochodu niweluje zrzędzenie pasażera.
Dokładnie tak jest  :-)
Własny wybór i zakup zawsze musi być najlepszy na świecie

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1992 dnia: 22 Sierpnia 2022, 11:55:39 »
Ile litrów paliwa weszło Ci po tankowaniu? W sensie ile jeszcze zostało w baku przy tych 14km pozostałych.

Weszło 48,26l (do drugiego odbicia pistoletu).

Najwięcej nalałem po zakupie auta (jakieś 51-52 l - jak dobrze pamiętam).

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1993 dnia: 22 Sierpnia 2022, 12:07:00 »
Rav4 to jest mój trzeci SUV, więc wiem jak taki typ samochodu zachowuje sie w różnych warunkach. RAV-ka na S-ce Poznań - Wrocław jedzie wspaniale, głównie za sprawą gładkiej nawierzchni, ale A1 od węzła Marzy do Gdańska to hałas męczący bo nawierzchnia bardzo porowata. Nie narzekam bo głównei jeżdżę lokalnymi i po mieście więc przy spalaniu 5,0 teraz i 7,0 zimą to bajka. Ostatni SUV to XC60 ze wspaniałym sześcicylindrowym silnikiem rzędowym o poj 3,0, ale w mieście palił 13, a na trasie 10 i to była główna przyczyna zamiany na hybrydę.
Tak, że Toyota była moim świadomym wyborem, a to że teraz samochody projektują księgowi to już inna sprawa. Zresztą trafiłem na unikalny egzemplarz, bo nie zaobserwowałem żadnej bolączki/usterki o których tu na forum sporo się pisze. Oleju nie przybywa, wycieraczka nie cięgnie smug, tacka od ładowania nie trzeszczy, AA działa, więc jest super i się cieszę. 

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1994 dnia: 22 Sierpnia 2022, 12:24:04 »
co niektórzy jak wybiorą i kupią samochód nowy to piszą tylko same pozytywne komentarze
Niektórzy tak, inni obiektywnie oceniają samochód i wykazują jego niedostatki. Ja nie uważam, że RAV4 piątej generacji to samochód bez wad. Pisałem, co bym zmienił, żeby podobał mi się w 100%. Ale to tylko nasze opinie, których z jakiegoś powodu nie czyta TMP, a powinna. Reasumując, z hałasem problemu nie mam, nic mi nie skrzypi, nie stuka, nie trzeszczy. Może trafiłem na egzemplarz, który składał Japończyk nie na kaca. Pewnie, że chciałbym, żeby samochód za te pieniądze miał wyciszenie BMW, Multimedia Audi i linię nadwozia Alfy Romeo. Ale jest co jest i to mój świadomy, przemyślany wybór. A technologia hybrydowa- majstersztyk, lata świetlne przed konkurencją.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl