Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 795294 razy)

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1995 dnia: 22 Sierpnia 2022, 13:06:24 »
Cytuj (zaznaczone)
Ja piszę jak jest w rzeczywistości pomimo wersji z roku 2023. Nie będę owijał w bawełnę. Przy 80 km/h cicho lecz dochodzi hałas z lusterek, przy 100 km/h coraz głośniej a przy 120 km/h i powyżej naprawdę szumi intensywnie.
To jak dla mnie ewidentnie model 2022 został poprawiony jeśli chodzi o wyciszenie.
Przy 80km/h cisza, z lusterek nie wydobędzie się nawet szum. Przy 120km/h lekko zaczyna szumieć przy bocznych szybach, ale nadal można szeptać do pasażerów w tylnym rzędzie. Przy 140km/h jest już głośniej, ale nadal nie powoduje to dyskomfortu. W sumie porównując do KIA Ceed Kombi, czyli samochodu dużo bardziej opływowego to nie ma różnicy z korzyścią na RAV 4 do około 130km/h (chociaż gdyby ceed był na lepszych oponach...).

Może to też zasługa tego że uszczelki są nowe itp. ale ogólnie w kabinie jest jakoś ciszej. Ciszej słychać silnik, i ciszej dochodzą dźwięki z zewnątrz samochodu.

Nie zgodzę się z tym że samochód nie nadaje się na autostrady, to kompletne brednie i ludzie którzy to piszą zapominają o tym że nie każdy potrzebuje zapier***** 180km/h
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2022, 13:11:26 wysłana przez dejmieno »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1996 dnia: 22 Sierpnia 2022, 13:14:59 »
Może masz rację z tym wyciszeniem. Na czas przeglądu w lipcu dostałem nowiutką Corolle i też mi się wydawało, że silnik mniej słychać. Nawet pytałem czy to już ta nowa generacja hybrydy, ale nie.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #1997 dnia: 22 Sierpnia 2022, 13:37:08 »
Jeszcze raz powtórzę: Rav4V wybrałem świadomie, po jazdach testowych, nie tylko Toyotami ale także innymi SUVami dla ludu czyli za mniej niż 200k. Rav4 w testach była najcichsza, ale pod każdym innym względem również wypadała dobrze, chociaż np. kokpit i multimedia to chyba co najmniej klasa w dół w porównaniu do Tiguana czy Skody. Wybierając auto nie kieruję jedynie hałasem w środku. Zrobiłem rachunek sumienia, bilans plusów i minusów, i padło na Rav4 exe RM 2021. Minusów jest niewiele, przy ciszy w mieście i na drogach lokalnych jednocześnie na eskach jest głośno jeśli jadę z dopuszczalną prędkością a na betonie jest już masakrycznie, i jestem świadom że na ten hałas składa się szereg kwestii, których już nie zmienię jak sylwetka, przekrój itp. ale zmiana opon już być może coś choć trochę poprawić. Zamierzam też zainwestować w wyciszenie, tylko nie chcę tego robić na raty tylko raz a kompleksowo, ostatnio niestety nie mam na to czasu.
Nie oczekuję odniesienia się do mojej wypowiedzi i proszę nie dawać mi cudownych rad, a przyrównanie tych co mówią, że jest głośno do tych co to jeżdżą 180 na 90 jest po prostu głupie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1998 dnia: 22 Sierpnia 2022, 23:36:53 »
Głośność niezadowalająca, ale w innych samochodach w tej cenie było podobnie,
Czyli ty po prostu oczekujesz cichszego samochodu, niż rynek oferuje w tych pieniądzach i na każdy byś narzekał

RAV-ka na S-ce Poznań - Wrocław jedzie wspaniale, głównie za sprawą gładkiej nawierzchni, ale A1 od węzła Marzy do Gdańska to hałas męczący bo nawierzchnia bardzo porowata.
Jeśli czujesz takie różnice na różnych nawierzchniach, to znaczy, że kiepskie opony

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1999 dnia: 23 Sierpnia 2022, 11:03:52 »
Fabryczne Dunlopy są bardzo wrażliwe na zmianę  nawierzchni jeśli chodzi o hałas,  ale trzymają bardzo dobrze.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #2000 dnia: 23 Sierpnia 2022, 12:43:38 »
Czyli ty po prostu oczekujesz cichszego samochodu, niż rynek oferuje w tych pieniądzach i na każdy byś narzekał

Tak, procesy produkcyjne zostały usprawnione, elektronika również a wyciszenie pojazdów jak było 15 lat temu tak pozostało. Przecież głośność w pojeździe nie ma znaczenia. Mamy zatem do wyboru JBL lub inne bajery typu podgrzewanie kierownicy podgrzewanie/schładzanie foteli. Zamiast tych nowinek technologicznych wolałbym dobrze wyciszony samochód.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #2001 dnia: 23 Sierpnia 2022, 13:31:16 »
Cytuj (zaznaczone)
Fabryczne Dunlopy są bardzo wrażliwe na zmianę  nawierzchni jeśli chodzi o hałas,  ale trzymają bardzo dobrze.
A które wersje wyjeżdżają na Dunlopach? Moja wyjechała na Bridgestone i jeśli chodzi o hałas na różnych nawierzchniach to jest to bardzo cicha opona.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #2002 dnia: 23 Sierpnia 2022, 13:34:23 »
Z tym wyciszeniem nie można też przesadzać, w niedzielę wracałem eską i był długiiiii odcinek gładkiego, cichego asfaltu i przy 160 (nie było ograniczenia do 90) mogłem delektować się niezakłóconym brzmieniem silniczka, który w górnych zakresach PWR brzmi cudnie.
Ci, co mówią, że mają ciszę w Rav4 mogą jedynie pozazdrościć  :cool:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2003 dnia: 23 Sierpnia 2022, 13:36:21 »
wracałem eską
S- Klasą?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #2004 dnia: 23 Sierpnia 2022, 14:55:57 »
Z tym wyciszeniem nie można też przesadzać, w niedzielę wracałem eską i był długiiiii odcinek gładkiego, cichego asfaltu i przy 160 (nie było ograniczenia do 90) mogłem delektować się niezakłóconym brzmieniem silniczka, który w górnych zakresach PWR brzmi cudnie.
Ci, co mówią, że mają ciszę w Rav4 mogą jedynie pozazdrościć  :cool:

A widzisz u Ciebie lepiej wyciszyli bo w wersji EXE to jest taki dodatek :) ,u mnie niestety powyżej 120 km/h jest dość głośno w kabinie. Ale cóż można zrobić jedynie napisać jak jest a nie czarować się że idealny zakup.

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2005 dnia: 23 Sierpnia 2022, 15:54:20 »
Ile litrów paliwa weszło Ci po tankowaniu? W sensie ile jeszcze zostało w baku przy tych 14km pozostałych.

Weszło 48,26l (do drugiego odbicia pistoletu).

Najwięcej nalałem po zakupie auta (jakieś 51-52 l - jak dobrze pamiętam).
Ja najwięcej co wlałem to 55,07 l. Ominąłem zjazd na stację bo się zagadaliśmy. Łącznie przejechałem 72 km od momentu kiedy na zegarze pojawiło się 0 km.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2006 dnia: 23 Sierpnia 2022, 16:42:42 »
O ile dobrze pamiętam 55l to pojemność zbiornika, czyli weszło więcej niż ma pojemności

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline oldman

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2007 dnia: 23 Sierpnia 2022, 18:01:40 »
A które wersje wyjeżdżają na Dunlopach? Moja wyjechała na Bridgestone i jeśli chodzi o hałas na różnych nawierzchniach to jest to bardzo cicha opona.

moja ravka C+S 2022 wyjechała fabrycznie na Dunlopach

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2008 dnia: 24 Sierpnia 2022, 01:27:47 »
O ile dobrze pamiętam 55l to pojemność zbiornika, czyli weszło więcej niż ma pojemności

Pewnie wlazło w przewód doprowadzający ;)
WhatsApp Image 2022-08-24 at 01.19.30.jpeg

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2009 dnia: 24 Sierpnia 2022, 07:51:11 »
Ryzykowałeś trochę, zaraz by zgasł :). A lejąc po korek mamy jeszcze pewnie z 0,5-1l lekko w rurze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl