Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794733 razy)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2025 dnia: 28 Sierpnia 2022, 17:12:44 »
Po pierwsze radary w samochodach mają szeroką wiązkę, więc on nie wie, czy na pasie przed tobą jest auto, rower, motocykl, czy pół auta, bo jedzie środkiem.
Poza tym, tempomat jest robiony pod obowiązujące przepisy.
Oczywiście, że wie. Toyota ma systemy zapobiegające potrąceniem, które odróżniają człowieka (w tym rowerzystę) od zwierzęcia.

Co do przepisów to nie rozumiem... Czy według ciebie zachowanie tempomatu z sytuacji nr. 3 jest takie, a nie inne że względu na przepisy i nie powinno się go zmieniać?
Tempomat adaptacyjny nie korzysta z kamery, tylko z radaru.

Jak jedziesz 30m za autem, na ekspresówce z prędkością 120kmh, to w większości krajów Europy jest to niezgodne z rpzepsiami.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2026 dnia: 28 Sierpnia 2022, 17:13:25 »
Kamera zapewne obserwuje linie i dopóki na tym samym pasie jest inny pojazd, nie przyspieszy.
Pewnie korzysta z obu rozwiązań, ale może i tylko radar 

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2022, 17:15:20 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2027 dnia: 28 Sierpnia 2022, 18:36:52 »
Nawet gdyby korzystał tylko z radaru (co już samo w sobie jest ułomnością po stronie oprogramowania), to sytuację 2 i 3 powinny być rozwiązane lepiej (czyli po prostu powinno brać pod uwagę prędkość drugiego pojazdu, a nie tylko odległość od niego)

Sytuacja nr 3 jest bez wątpienia zagrożeniem bezpieczeństwa, co nie powinno mieć miejsca

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2028 dnia: 28 Sierpnia 2022, 20:49:06 »
Kamera zapewne obserwuje linie i dopóki na tym samym pasie jest inny pojazd, nie przyspieszy.
Pewnie korzysta z obu rozwiązań, ale może i tylko radar 

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Jedyną firmą, która używa(ła) jednocześnie radaru i kamery do tempomatu adaptacyjnego, wycofuje się z tego rozwiązania, bo nawet firma, która jest 10 lat do przodu w rozwoju względem Toyoty, nie potrafiła połączyć tych dwóch sensorów i obecnie wyłączają radary w nowszych autach i nie montują w ogóle do nowych.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2029 dnia: 28 Sierpnia 2022, 21:42:44 »
Co do sytuacji 2,to jechałem kilka dni temu eską. Tempomat aktywny ustawiony na 130 km/h. Jeśli przede mnie wjedzie pojazd, który jedzie szybciej ode mnie, to samochód nie zwolni, tylko trzyma zadaną prędkość. Jeśli jedzie wolniej, to oczywiste, że samochód zwolni, żeby nie wjechać w kufer lub trzymać bezpieczną odległość. Dystans od auta przede mną ustawiona na jedną kreskę.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2022, 21:45:04 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #2030 dnia: 05 Września 2022, 21:24:07 »
Dziękuję, no i teraz pytanie czy C+S jest instalacja zasilająca?

Krisman ma rację, wątek Nasze modyfikację, ok. czerwiec 2020.
Niestety wiązka nie jest kompletna, dla zwykłego elektrycznego fotela trzeba doprowadzić jedynie +12V.
aa Pasażera elektryczny znalazles juz ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #2031 dnia: 06 Września 2022, 08:00:01 »
Na razie widziałem całe komplety i żaden nie miał elektrycznego fotela pasażera.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2032 dnia: 06 Września 2022, 09:44:08 »
To wątek o wrażeniach i obserwacjach, więc kilka moich z ostatniej podróży do Wloch.
Przejechane w sumie 5000km - udało sie bez ryski choć momentami byłem przerażony co oni tam wyczyniają na drogach.

1. Spalanie - średnio z całej trasy 6.6 - jestem bardziej niz zadowolony. W kalkulacjach zakładałem 7 - 7.2 - jednak spora część drogi to autostrady. Kumpel Qashqaiem tankował zwykle 2-5 litrów więcej. Róznica była tym większa im drogi były bardziej lokalne, pagórki itp.

2. Komfort - plecy nie bolały, audio mogło by być lepsze i myślę o wymianie głośników. Klima w 36 stopniach bez problemu dawała radę. Generalnie jestem bardzo zadowolony.

3. Praca napędu. Ktoś kiedys tu pytał czy tylny napęd dołacza się przy wyższych prędkościach. Tak, dołącza się. Autostrada wzdłuż wschodniego wybrzeża jest dość kręta (przy okazji wąska - lewego pobocza nie ma, od razu bariera). Na łukach które były IMHO max na 120km/h pomimo dozwolonych 130 wskażnik pokazywał pracę tylnego napędu.

4. Hamowanie silnikiem. Na jednym z odcinków autostrady gdzie były dłuuuuuuugie zjazdy, nagle silnik zaczął pracować na wysokich obrotach. Jechałem na tempomacie i nie kontrolowałem hamowania i najwyraźniej elektronika uznała, że za chwilę przegrzeję hamulce. A może sa jakieś czujniki temperatury klocków??? Nie wiem. Do tej pory w górach sam używając łopatek przy kierownicy hamowałem silnikiem ale tu stało się to samoistnie. Oczywiście aku hybrydowy był już dawno na full naładowany.

5. Bagażnik dał radę. Podróżowaliśmy w 3 a na pewnym etapie w 4 osoby i wszystko się zmieściło bez upychania pod fotelami itp. Do tego akcesoria plażowe, lodówka itp. Przed wyjazdem kupiłem dojazdówkę więc pod podłogą było dodatkowo sporo miejsca.

No, to tyle pochwał :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #2033 dnia: 06 Września 2022, 10:47:24 »
Na razie widziałem całe komplety i żaden nie miał elektrycznego fotela pasażera.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka
aaa to musimy poczekać na jakieś ze szrotu
moja żona na szczescie niska, wiec dla niej ten ' ie ruchomy' jest git .. ale no … moze sie kiedys trafi to bedsie na wymiane

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2034 dnia: 07 Września 2022, 11:08:11 »
W ravce można ustawić w multimediach czułość przycisków na ekranie od 1 do 3. Które jest najbardziej czułe, 1 czy 3?

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2035 dnia: 14 Września 2022, 09:54:09 »

4. Hamowanie silnikiem. Na jednym z odcinków autostrady gdzie były dłuuuuuuugie zjazdy, nagle silnik zaczął pracować na wysokich obrotach. Jechałem na tempomacie i nie kontrolowałem hamowania i najwyraźniej elektronika uznała, że za chwilę przegrzeję hamulce. A może sa jakieś czujniki temperatury klocków??? Nie wiem. Do tej pory w górach sam używając łopatek przy kierownicy hamowałem silnikiem ale tu stało się to samoistnie. Oczywiście aku hybrydowy był już dawno na full naładowany.

5. Bagażnik dał radę. Podróżowaliśmy w 3 a na pewnym etapie w 4 osoby i wszystko się zmieściło bez upychania pod fotelami itp. Do tego akcesoria plażowe, lodówka itp. Przed wyjazdem kupiłem dojazdówkę więc pod podłogą było dodatkowo sporo miejsca.

No, to tyle pochwał :)

Re 4. To się chyba właśnie dzieje jak aku się już naładuje do 100% i samochód przestaje generować prąd. Zamiast hamowania (ładowania) silnikami elektrycznymi, hamowanie odbywa się bez ładowania silnikiem spalinowym.

Re 5. Ja na takie wyjazdy zakładam kratkę żeby móc ładować po dach.

Też dojechałem w tym roku na południe Włoch, spalanie wyszło mi równe 6 L / 100 km.

Niedawno zrobiłem przegląd po 45 kkm i robiłem sobie podsumowanie: nadal uważam, że RAV4 to świetny dupowóz, do którego wsiadam, wciskam guzik i jadę, przy okazji nie martwię się specjalnie drogami z kiepską nawierzchnią i nie mam problemu z zaparkowaniem pod wysoki krawężnik, a zimą nie mam obaw na oblodzonych podjazdach. Ogólnie uważam, że relacja cena do tego co się dostaje jest naprawdę korzystna (dotyczy wersji C+S AWDi, którą jeżdżę, bo 180 czy 200 k za exe nigdy w życiu bym nie dał). Nie przeszkadza mi brak oświetlenia przycisków w drzwiach, za to czasami denerwuje mnie brak podświetlonych przycisków w podsufitce. Z rzeczy, które niezmiennie mnie irytują:
- słaby infotainment (człowiek, który zadecydował o rozdzieleniu informacji o przebiegu/czasie jazdy od spalania dwoma innymi ekranami to musi być przemózg! :shock:) i Android Auto, który informuje mnie, że Spotify nie jest uruchomiony podczas gdy odtwarza z niego muzykę;
- klimatyzacja, która "nadgorliwie" reaguje na zmiany temperatury na zewnątrz i momentalnie zaczyna dmuchać ciepłym albo zimnym mimo, że temperatura we wnętrzu nie uległa zmianie;
- szum wiatru powyżej 130 km/h.
Te "minusy" jednak nie wpływają na moją pozytywną ocenę samochodu i w przyszłości rozważę przesiadkę do następnej Toyoty (Highlander :grin:).

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2036 dnia: 14 Września 2022, 11:50:46 »
Te "minusy" jednak nie wpływają na moją pozytywną ocenę samochodu i w przyszłości rozważę przesiadkę do następnej Toyoty (Highlander ).
Myślałem też o tym, ale Highlander to dla mnie niepotrzebny gabaryt. Straszna krowa jak na ruch miejski. Jeżeli rozważałbym zamianę, to na Lexusa NX, ale jak powiększą mu bagażnik do rozmiaru RAV 4.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2037 dnia: 14 Września 2022, 12:19:45 »
NX z bagażnikiem Rav4? Nie ma szans, gdzie wtedy zmieszczą wygłuszenie?:P

Mam bardzo podobne odczucia co diesel_power. Jest fajnie, 35kkm przebiegu i dalej z przyjemnością się jeździ :-). Czekam na wieści, czy będzie rozszerzona gwarancja też dla Toyoty (jak Lexus Relax). To byłoby miłe :).

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2038 dnia: 14 Września 2022, 13:20:40 »
Lexusa NX, ale jak powiększą mu bagażnik do rozmiaru RAV 4.
Jak nie masz dzieci, które muszą wozić wózek (czytaj, nie musisz wozić dużych gabarytów, tylko bagaż w torbach), to nx ma 540l z głębokim, ale wąskim schowku pod podlaga, przy 580l z opuszczoną podłogą w rav4.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2039 dnia: 14 Września 2022, 13:27:14 »
Jak nie masz dzieci, które muszą wozić wózek (czytaj, nie musisz wozić dużych gabarytów, tylko bagaż w torbach), to nx ma 540l z głębokim, ale wąskim schowku pod podlaga, przy 580l z opuszczoną podłogą w rav4.
No to w stosunku do poprzedniej wersji parę litrów mu dodali. Już sobie skonfigurowałem wersję, która mi się podoba- OMOTENASHI. Wyszło 400 tys przed rabatem. Chyba jednak zostanę przy RAVce:))

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl