Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794529 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2055 dnia: 15 Września 2022, 15:41:53 »
Skoro nie marzyłeś o Audi i BMW, to i MB był w podobnym miejscu
Warto marzyć,  to napędza.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2056 dnia: 15 Września 2022, 16:01:54 »
Warto marzyć,  to napędza.
Każdy ma inne marzenia, ale warto je spełniać. Jako dziecko marzyłem o posiadaniu psa, a nie kota, a jedno i drugie jest zwierzakiem domowym.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2057 dnia: 15 Września 2022, 16:27:27 »
No i...miałeś psa? Ja kilka I koty też

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2058 dnia: 15 Września 2022, 16:51:06 »
Owszem, dwa czarne dogi. Teraz ma kota, bo jest mniej absorbujący od psa.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #2059 dnia: 28 Września 2022, 14:35:49 »
. Także jeżeli Ci coś trzeszczy przy skręcaniu kół, stawiałbym na łożyska McPersona. I raczej nie trzeba ich wymieniać, tylko sprawdzić, oczyścić i dokręcić raz jeszcze. No chyba, że trzasnąłeś już większy przebieg?
mam dopiero 31k km

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bylem w czerwcu w ASO - dokręcali coś. Mowili zebym pojezdzil/obserwował. Mało pomogło, wiec w lipcu wymienili mi jakieś gumy z przodu w zawieszeniu - bo gościu powiedział, ze wymieni ,ze może to pomoże - troche pomogło. Chociaz zzapomnialem potem o tym.. bo aż tak mnie nie bolało to..

Ai wlasnie - w zimie padlo mi ambientowe oświetlenie i sie bujałem z tym tez do czerwca/lipca tego roku - bo w kwietniu na 2 Serwisie zapomnialem im o tym wspomnieć. Przy tablecie Teyess .. i tak jest super jasno, wiec mi ambientowe nie bylo potrzebne,aa malo nocami jezdzimy..
Szukali to ambientowe, bo sie okazało, ze 'padło' i lepiej Nowe dać, ale to tak jak z pół przewodnikami - ni ch* ... nigdzie nie bylo :D Noi w lipcu przy wymianie tych lamp od razu mi to wymienili

Teraz jak jak szybciej sie ciemno robi - to dopiero widze, ze chyba jest lepsze to ambientowe - niz to fabryczne, bo jaśniej świeci - wiec nic nie usialem juz sam grzebać w Techstream.

Przednie lampy - tez mi w lipcu wymienili - pisalem kiedys o zaciekach - gościu nie kombinował z czyszczeniem, tylko zamówil nowe - bo ponoć wiedzieli o takich przypadkach i lampy nawet mają inny nr seryjny, wieć coś było do poprawki jak widać ;)

Trzeci Serwis za ok 7k km .. aa kobitka dzis do mnie dzwoni - tu ode mnie z okolicy z  ASO Toyki - ze nie ma w systemie mojego 2go Serwisu ...ii czy sie wogole wybieram na jakis serwis - a ja jej mowie, ze mam 2 Serwis, ale robilem w N Sączu (nie powiedzialem jej,ze mialem o ponad 500pln TANIEJ ;) i w dodatku oczyscili mi wtedy chamulce-ten wyzszy pakiet bralem) .

w MyT - w zakladce Historia serwisowa mam wbite nie 'przegląd' tylko 'naprawa samochodu' pisalem wtedy do Kobos do N Sącza - ale mnie kobita uspokoila - ze to sie moze pomylili, ale ze ona w systemie widzi,ze to jest jako Przegląd ... - to moze dlatego w Krakowie nie widzą '2go przeglądu' .

Noi mam Cene na 3 Serwis na pakiety: mini 970 ; standard 1350 ; full 1700

« Ostatnia zmiana: 28 Września 2022, 14:43:51 wysłana przez crystian09 »

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2060 dnia: 24 Października 2022, 16:32:50 »
Witajcie,

w ostatnią niedzielę wybrałem sie doskonalanie jazdy na Tor Łódź.
Przy okazji sprawdziłem jak RAVka zachowuje sie w bardziej ekstremalnych warunkach pogodowo/drogowych.
I muszę Wam powiedzieć, że się zaskoczyłem pozytywnie :) - choc w drodze na tor na wjeździe na autostrade przy ciasnych wilgotnych łukach (jazda +15-20 do ograniczenia) probowal mnie tył wyprzedzić.
Na torze w zakrętach zachowywała się nadspodziewanie dobrze (tor jest mocno techniczny).
Płyty poślizgowe przejeżdżała bez problemu z i bez ESP.
W ostrych łukach/skretach o 180st przy wilgotnej nawierzchni zdarzało sie, że lekko zarzucała tyłem.

Problemy były dwa - nadwyżka momentu na przednich kołach i lipne na mokrym DUNLOPy :/ Dopoki tor nie przesechł troche to każde wejście w zakręt to płużenie.
Za to jak juz podeschło Dunlopy juz dawały radę i jazda była przednia :D

Dla ciekawskich mimo jazdy 0-1 spalanie po przejechaniu 8-10 okrazen nie przekraczało 18l/100km.

Polecam każdemu wybrać się na takie szkolenie :)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2061 dnia: 25 Października 2022, 08:14:07 »
Jaka wersja RAV4? Hybryda? AWD?

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2062 dnia: 25 Października 2022, 09:28:24 »
Hybdryda bez AWD.

A co do opon, to przy zmianie  z/na zimowe Nokiany czuć zdecydowanie różnicę in plus na korzysc Nokianów jeśli chodzi o ruszanie na mokrym.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2022, 09:29:57 wysłana przez krzychook »

Offline fenomenolog

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 2021
« Odpowiedź #2063 dnia: 06 Listopada 2022, 20:53:55 »
Dobry wieczor. Mam pytanie odnośnie BLE24. Gdzie znajdę PIN? Gdzies na tej czerwonej plastikowej karcie czy w innym miejscu?
I jeszcze jedno pytanie: pierwszy raz byłem zmuszony uzyc kluczyka zapasowego. Do auta sie dostalem ale odpalić auta sie nie dalo. Czy to moze byc przez BLE24? Czy przy kluczyku zapasowym te piloty do immobilizera są jednakowe i mozna jednocześnie z obydwu korzystać czy też trzeba ten drugi wgrać i wtedy z niego korzystać? Pomóżcie prosze

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2064 dnia: 06 Listopada 2022, 21:09:05 »
Oba piloty jednakowe

Zapewne nie możesz odpalić przez ble

Kod PIN jest na karcie, trzy pierwsze cyfry

Dostałeś instrukcje do pojazdu odnośnie ble?
Tłumaczył to ktoś przy wydaniu auta???
Czy olali ciepłym m bo auto już sprzedane??
?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline fenomenolog

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 2021
« Odpowiedź #2065 dnia: 06 Listopada 2022, 21:23:31 »
Zero tłumaczenia. Sam teraz czegos szukam po internetach bo jestem w potrzebie.
Ale mam dwie plastikowe czerwone karty i tam są nalepki z kodem kreskowym i tam jest "MAC Adress..." i dwa roze ciagi które zawierają i cyfry i litery. To chyba nie to

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2022, 21:28:10 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #2067 dnia: 06 Listopada 2022, 21:36:48 »
Zero tłumaczenia. Sam teraz czegos szukam po internetach bo jestem w potrzebie.
Ale mam dwie plastikowe czerwone karty i tam są nalepki z kodem kreskowym i tam jest "MAC Adress..." i dwa roze ciagi które zawierają i cyfry i litery. To chyba nie to

zero tlumaczenia? jakos nie wierze…

to…wypadalo zapytac? poza tym .. na sztywnej krcie jest PIN do BLE . Instrukcja jest na tej karcie…. to nie fizyka kwantowa….

Wystarczy zadzwonic na Infolinie na nr co na drzwiach kierowcy masz aaaa nie pisanie na forum….

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2068 dnia: 06 Listopada 2022, 22:10:46 »
czy też trzeba ten drugi wgrać i wtedy z niego korzystać? Pomóżcie prosze
Drugiego pilota do ble trzeba sobie zaktywować. W instrukcji napisali że poprzez naciśnięcie 5 razy przycisku i wtedy "zacznie migać 1 raz co 3 sek. co oznacza że pilot jest aktywny"
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2069 dnia: 06 Listopada 2022, 22:22:15 »
Przecież w instrukcji jest wszystko napisane, oznaczone i narysowane...
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl