Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2070 dnia: 15 Listopada 2022, 19:39:02 »
Jako, że zbliża się 1k przejechanych kilometrów chciałbym podzielić się z Wami kilkoma plusami i minusami jakie do tej pory zauważyłem.

Plusy:
  • spalanie 6.0 l/100km i hybryda
  • ilość miejsca w środku - przód i tył
  • pojemny bagażnik
  • ilość schowków i portów USB
  • przemyślany panel sterowania z fizycznymi przyciskami

Neutralne:
  • multimedia i głośniki - dużo naczytałem o się o słabych multimediach i głośnikach, ale w moim odczuciu jest wszystko to czego potrzebuję, szczególnie, że używam AA przez większość czasu. Głośniki również grają poprawnie i nie mam żadnych zastrzeżeń.
  • raz miałem problem z parowaniem szyb, ale myślę, że to kwestia przetestowania różnych ustawień
  • jako, że jestem fanem spokojnej jazdy, w ogóle nie zwróciłem uwagi na hałas w samochodzie, a zrobiłem też 3-4 trasy po autostradzie (prędkość do 120km/h). Ale rozumiem też osoby, które narzekają na hałas bo rzeczywiście przy bardziej agresywnej jeździe albo dużych prędkościach może być już bardziej dokuczliwy.

Minusy:
  • słaba jakość kamer
  • słaba konserwacja podwozia (praktycznie są gołe blachy)

Ogólnie jestem zadowolony z zakupu i uważam, że cena do jakości jest dobra. Być może lista minusów i plusów się wydłuży, dlatego jak tylko zauważę coś nowego to zaaktualizuję post. :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2071 dnia: 15 Listopada 2022, 20:20:38 »
słaba jakość kamer
Hmm... Parę osób na to już narzekało i faktycznie - kamera (u mnie tylko tył) nie jest jakaś rewelacyjna, ale czy w czymś to przeszkadza? To ma pokazywać odległość do przeszkody i tyle. Jak dla mnie totalnie nieistotne

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2072 dnia: 16 Listopada 2022, 06:26:10 »
Czy u Was też tak klocki piszczą? Muszę mocniej zahamować i trochę jest spokoju. Za jakiś czas to samo. Już raz mi w serwisie czyścili, ale teraz to samo.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2073 dnia: 16 Listopada 2022, 08:07:51 »
Jak czytam to forum,  to taki urok  hybryd. Trwały ponadprzeciętnie układ klocki/tarcze i niestety związane z rzadkim używaniem tegoż układu efekty uboczne (piski, szuranie, łapanie syfu itp.)
W benzynie tego nie ma, to mogę potwierdzić.
Swoją drogą muszę pochwalić aso, że przy przeglądzie jednak czyścili układ i go zabezpieczyli (co wcale nie jest normą) wczoraj przy zmianie kół zauważyłem.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #2074 dnia: 16 Listopada 2022, 08:55:26 »
Przy 2 przeglądzie jest czyszczenie. Ja miałem przegląd przy 15k i z przodu klocków 99% z tyłu 90%

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline bilans

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2075 dnia: 16 Listopada 2022, 10:47:50 »
w mojej Rav4 w bodaj marcu  wymieniono Gwarancyjnie ramię/docisk i pióro wycieraczki bo mazało ....
no i było ok,  a że pogoda się już ... spie..  to i wycieraczka dała popis....
tak Hu.....wo ! jeszcze nie było maże jak diabli ... tragedia , to już lepiej było po poprzedniej naprawie polegającej na podgięciu ramienia wycieraczki
tragedia co za syf .....

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2076 dnia: 16 Listopada 2022, 11:36:46 »
Witajcie,

mam pytanko do trzymajacych auta pod chmurka i tych ktorym zdaza sie parkowac pod drzewami szczególnie teraz jak liscie lecialy masowo.

Czy tez zauwazyliscie, ze czesc lisci nie da sie wyciagnac z okolic ośki silnika wycieczaczek albo spadaja przez ta kratke w podszybiu?
Probowaliście czyścić pod tym plastikiem przy szybie?
Zastanawiam sie ile syfu sie tam zbiera i jak można to wyczyścić?
 odpiałem to przyszybie od strony grodzi silnika, to mimo odchylenia nie mogłem tam nawet reki za bardzo włożyć :/

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2077 dnia: 16 Listopada 2022, 12:18:31 »
Ja miałem przegląd przy 15k i z przodu klocków 99% z tyłu 90%
Masz FWD ?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #2078 dnia: 16 Listopada 2022, 12:28:18 »
nie, awdi

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2079 dnia: 16 Listopada 2022, 12:34:22 »
nie, awdi
A to ciekawe. Widać ze oszczędność klocków w hybrydzie jest wieksza z przodu niz z tyłu. Normalnie to przód chyba szybciej leci. Ja po przeglądzie na 15kkm nie dostałem chyba informacji jakie jest zużycie klocków. Organoleptycznie badając to po tarczach ani śladu. Może i palcem da się wyczuć delikatny rant ale wszystko wygląda jak nowe. Ciekawym jest jak to w FWD jest. Teoretycznie tył powinien szybciej się zużywać.
Generalnie to i tak jest super. 5-10% zuzycia na 15kkm to tak widzę że te klocki z tyłu to ponad 100kkm powinne przeżyć a przednie to w ogóle są na wieczność.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2080 dnia: 16 Listopada 2022, 14:32:56 »
W moich postach pisałem ile było zużycia klocków po 2 latach i 30kkm. Marginalne zużycie jest dla tarcz, gdyby nie ulegały degradacji to na >10 lat może by wystarczyły, a klocki sukcesywnie, powoli zużywają się, ale też powinny ponad 6-8 lat wytrzymać. Inna sprawa, że moje tarcze mają wżery, są całe poplamione przez to, że są mało używane.

Witajcie,
mam pytanko do trzymajacych auta pod chmurka i tych ktorym zdaza sie parkowac pod drzewami szczególnie teraz jak liscie lecialy masowo.

Czy tez zauwazyliscie, ze czesc lisci nie da sie wyciagnac z okolic ośki silnika wycieczaczek albo spadaja przez ta kratke w podszybiu?
Probowaliście czyścić pod tym plastikiem przy szybie?
Zastanawiam sie ile syfu sie tam zbiera i jak można to wyczyścić?
 odpiałem to przyszybie od strony grodzi silnika, to mimo odchylenia nie mogłem tam nawet reki za bardzo włożyć :/

Warto się tym przejmować? Wyjmuję co widać, reszta nie przeszkadza. Jak chcesz zobaczyć muł, to zdejmij klapkę osłony tylnej lampy jak się bagażnik otworzy. Ten plastik co zasłania śruby mocujące lampę - tam się kryje niezły szlam też ;).

Pochwalę się, za poleceniem kolegi z forum (chyba lol19?) kupiłem i położyłem Gyeon can coat evo :). Bajeczne nakładanie, auto glinkowałem w sierpniu, więc teraz tylko dokładnie mycie, czyszczenie + ipa i na to can coat. Na razie mija 2 tydzien, ale efekt jest bajeczny. A nakładanie w porównaniu do wosku... nigdy nie wrócę, nawet do najlepszego wosku. Z dodatkowych zalet to preparat można kłaść na wszystko (na ręce też, stają się hydrofobowe ;)  ), moje zabrudzone woskiem plastiki (wersja c+s) na biało po potraktowaniu tym preparatem odzyskały świetność. Zero śladów, efekt wow - jak nowe czarne, piękne plastiki tu mega zaleta. Uważajcie na overspray przy nakładaniu preparatu, robiłem to na dworze, więc może zawiać chmurka na auto i będzie nieszczęście... Używać jak najmniej preparatu na dany panel.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2081 dnia: 16 Listopada 2022, 15:11:56 »
Inna sprawa, że moje tarcze mają wżery, są całe poplamione przez to, że są mało używane.
No. czasami warto jednak ich użyć. Jakis czas temu wiozłem ludzi którym sie zepsuła CHR w korku - niby aku 12V ale nawet z kabli nie odpalili i wyladowała na lawecie. Ale to nie o tym. Wspominali że to auto mało jeździ i mieli niedawno wymieniane tarcze i klocki własnie z powodu wżerów.

BTW to głupia sytuacja była. Stoją w korku i nagle wszystko zgasło. Ciemno, nie ma awaryjnych, nie da się auta zepchnąć, bo zablokowane na P, nie da się bagaznika otworzyć żeby trójkąt wyjąć. Lipa ogólnie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2082 dnia: 16 Listopada 2022, 20:36:50 »
Jak ktoś czytał instrukcjeeeeeęę, to by wiedział co zrobić jak jest w P i jak odblokować auto ;).

Rok temu w zimę było ciągłe szorowanie - trochę hamowań z N i doszlifowały się. Póki krzywe nie będą nie mam zamiaru wymieniać z powodu wżerów.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2083 dnia: 16 Listopada 2022, 22:23:24 »
Jak ktoś czytał instrukcjeeeeeęę, to by wiedział co zrobić jak jest w P i jak odblokować auto ;).

Rok temu w zimę było ciągłe szorowanie - trochę hamowań z N i doszlifowały się. Póki krzywe nie będą nie mam zamiaru wymieniać z powodu wżerów.
Tak tak wszystko się zgadza. Gdzieś tam widziałem że trzeba coś tam kluczykiem od przodu drążka nacisnąć ale jest cała grupa użytkowników aut, a nie właścicieli, którzy biorą auto z parkingu firmowego i jadą. Nie bronię i nie ganię. Tak tylko przytoczyłem zaobserwowane zdarzenie. Za nimi w korku jechała pusta laweta, sprawdzili w googlu co z tym P zrobić i auto zapakowali.

Nie wiem jak wyglądały ich tarcze, może ich serwis naciągnął, może było faktycznie źle. Laska która prowadziła mówiła też że wcześniej jakiś komunikat miała o awarii ABSu. Potem stanęli w korku i słuchali radia z wyłączonym napędem. Po jakiś 30 min wszystko zgasło. Mówiłem im, że źle zrobili i z uwagą słuchali :)

Sorki za off-top, to jakis CHR był, a my tu Rav4 mamy :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #2084 dnia: 17 Listopada 2022, 14:12:46 »
# Łańcuchy na opony

Nie moge znalezc w wyszukiwarce czy ktoś już ma sprawdzone takie....
 Ma ktoś linka na łańcuchy ?

https://allegro.pl/oferta/lancuchy-sniegowe-na-kola-225-60-r18-suv-bus-4x4-9922925543

takie moga być ?
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2022, 14:37:25 wysłana przez crystian09 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl