Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2085 dnia: 17 Listopada 2022, 14:48:51 »
Strasznie grube - 16mm. Masz AWD to pewnie w ogóle nie będą potrzebne oprócz samej swojej obecności np. w Austrii. Ja bym szukał chuszych trochę - mam 9mm - Gdzieś pisałem jakie. O tu:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46997.msg733753.html#msg733753
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #2086 dnia: 17 Listopada 2022, 19:11:40 »
w mojej Rav4 w bodaj marcu  wymieniono Gwarancyjnie ramię/docisk i pióro wycieraczki bo mazało ....
no i było ok,  a że pogoda się już ... spie..  to i wycieraczka dała popis....
tak Hu.....wo ! jeszcze nie było maże jak diabli ... tragedia , to już lepiej było po poprzedniej naprawie polegającej na podgięciu ramienia wycieraczki
tragedia co za syf .....
Jest osobny wątek w temacie (wycieraczki / smugi). Niektórzy zmieniali kierunek gumek, podobno pomaga. Jeszcze nie próbowałem. U mnie też wymienili na gwarancji, pomogło na parę tygodni.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #2087 dnia: 17 Listopada 2022, 19:17:30 »
Plusy:
  • spalanie 6.0 l/100km i hybryda
  • ilość miejsca w środku - przód i tył
  • pojemny bagażnik
  • ilość schowków i portów USB
  • przemyślany panel sterowania z fizycznymi przyciskami

Neutralne:
  • multimedia i głośniki - dużo naczytałem o się o słabych multimediach i głośnikach, ale w moim odczuciu jest wszystko to czego potrzebuję, szczególnie, że używam AA przez większość czasu. Głośniki również grają poprawnie i nie mam żadnych zastrzeżeń.
  • raz miałem problem z parowaniem szyb, ale myślę, że to kwestia przetestowania różnych ustawień
  • jako, że jestem fanem spokojnej jazdy, w ogóle nie zwróciłem uwagi na hałas w samochodzie, a zrobiłem też 3-4 trasy po autostradzie (prędkość do 120km/h). Ale rozumiem też osoby, które narzekają na hałas bo rzeczywiście przy bardziej agresywnej jeździe albo dużych prędkościach może być już bardziej dokuczliwy.

Minusy:
  • słaba jakość kamer
  • słaba konserwacja podwozia (praktycznie są gołe blachy)

Co do panelu sterowania to dla mnie jest niezbyt dobrze. No ale na pewno lepiej niż przyciski na kierownicy, mam auto dwa lata a do tej pory wciskam zmianę źródła zamiast zmiany stacji/utworu. To samo z drugiej strony. A wystarczyło dać kropkę wyczuwalną palcem.
Głośniki słabo, trochę żałuję że nie poszedłem w jbl. Czasem ciężko zrozumieć słowa piosenek bez znacznego podgłośnienia.
Parowanie szyb - tak, czasem trzeba manualnie osuszać. Ale nie ma tragedii. 
Kamery dla mnie są ok. Poziom hałasu w aucie akceptowalny.

Spalanie super, komfort jazdy super.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2088 dnia: 17 Listopada 2022, 21:33:49 »
# Łańcuchy na opony

Nie moge znalezc w wyszukiwarce czy ktoś już ma sprawdzone takie....
 Ma ktoś linka na łańcuchy ?

https://allegro.pl/oferta/lancuchy-sniegowe-na-kola-225-60-r18-suv-bus-4x4-9922925543

takie moga być ?
W AWD twierdzę, że niepotrzebne. Jeżdżę zimą w górach po prawdziwych zimowych uj*bach. Jak nie zamierzasz ciągnąć za sobą pod 12% górę ściętego buka, to dobre zimówki wystarczą.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2089 dnia: 17 Listopada 2022, 21:51:37 »
# Łańcuchy na opony

Nie moge znalezc w wyszukiwarce czy ktoś już ma sprawdzone takie....
 Ma ktoś linka na łańcuchy ?

https://allegro.pl/oferta/lancuchy-sniegowe-na-kola-225-60-r18-suv-bus-4x4-9922925543

takie moga być ?
W AWD twierdzę, że niepotrzebne. Jeżdżę zimą w górach po prawdziwych zimowych uj*bach. Jak nie zamierzasz ciągnąć za sobą pod 12% górę ściętego buka, to dobre zimówki wystarczą.
Myślę, że 90% ludzi, i tak łańcuchów nie zakłada, a kuouje je tylko, dlatego, że na niektórych drogach w Europie, łańcuchy są wymagane.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #2090 dnia: 17 Listopada 2022, 22:27:06 »
Strasznie grube - 16mm. Masz AWD to pewnie w ogóle nie będą potrzebne oprócz samej swojej obecności np. w Austrii. Ja bym szukał chuszych trochę - mam 9mm - Gdzieś pisałem jakie. O tu:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46997.msg733753.html#msg733753

chociaz jeden konkretny 'co nie myśli za dużo..'
poszukam te 9mm - dzieki za cynk ;)

Offline oldman

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2091 dnia: 18 Listopada 2022, 13:12:11 »
witam,

mam przejechane RAV-ką ok 11K (autko z 2022) i mam takie małe spostrzeżenie odkąd panuje "zgniła pogoda" dot. świateł automatycznych, czy nie wydaje się Kolegom że światła przełączają się trochę za późno jeśli chodzi o światła dzienne na drogowe w automacie, tak wiem jest w setupie na konsoli/radiu możliwość przesunięcia na plus i minus czułości, pytanie czy coś się z tym robi w okresie jesiennozimowym, czy ufacie czujnikom, czy też jest to moje subiektywne odczucie ???

jeżeli chodzi o wrażenia z posiadania auta to mogę z pełną świadomością potwierdzić, że gdybym musiał kupować auto to z pewnością wybrałbym RAV4 V.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #2092 dnia: 18 Listopada 2022, 13:31:40 »
witam,

mam przejechane RAV-ką ok 11K (autko z 2022) i mam takie małe spostrzeżenie odkąd panuje "zgniła pogoda" dot. świateł automatycznych, czy nie wydaje się Kolegom że światła przełączają się trochę za późno jeśli chodzi o światła dzienne na drogowe w automacie, tak wiem jest w setupie na konsoli/radiu możliwość przesunięcia na plus i minus czułości, pytanie czy coś się z tym robi w okresie jesiennozimowym, czy ufacie czujnikom, czy też jest to moje subiektywne odczucie ???
We mgle / lekkim deszczu faktycznie czujnik jest trochę mało czuły, za to przy dobrej pogodzie sporo przed zmierzchem dość szybko się włącza kiedy jest jeszcze zupełnie jasno. Nie próbowałem grzebać w ustawieniach.
Miałem przez chwilę zastępczą Skodę i tam światła dodatkowo się włączały jeśli czujnik wycieraczek zaczynał działać - to było fajne rozwiązanie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2093 dnia: 18 Listopada 2022, 13:35:42 »
Czasem faktycznie AHB za długo zwleka z przełączeniem długie / mijania - aż z przeciwka mrugną.
W drugą stronę też jak na mój gust AHB zbyt długo się zbiera.
Jak jest kręta trasa, a mnie się spieszy to sam steruję - lepiej to wtedy działa. ;)
Edit: sorki chyba nie o tym było pytanie ;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2094 dnia: 18 Listopada 2022, 13:39:43 »
witam,

jeżeli chodzi o wrażenia z posiadania auta to mogę z pełną świadomością potwierdzić, że gdybym musiał kupować auto to z pewnością wybrałbym RAV4 V.
Chodzi ci zapewne o automat dzienne/mijania a nie drogowe? (drogowe=długie). Ludzkie oko działa na światło adaptacyjnie (zmienna szerokość źrenicy) i wpływ ma także barwa, dlatego odczucia mogą być bardzo subiektywne. Ustaw tak żeby ci pasowało i działaj rozumem bo i tak automat nie ogarnia wszystkich sytuacji. Np poranne zamglenia lub deszcz, śnieg, to sytuacje gdy mimo odpowiedniej ilości światła konieczne jest ręczne włączenie świateł mijania by zaświeciły się tylne pozycyjne.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2095 dnia: 18 Listopada 2022, 13:46:25 »
To jeszcze z ostatnich dni takie spostrzeżenie - jak jest gęsta mgła ale jest dość jasno (na auto są dzienne) i trzeba włączyć p. mgielne to najpierw trzeba przełączyć światła z auto na mijania, bo na automacie gdy świeca się dzienne to p. mgielne się nie włączą.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #2096 dnia: 18 Listopada 2022, 14:17:46 »
To jeszcze z ostatnich dni takie spostrzeżenie - jak jest gęsta mgła ale jest dość jasno (na auto są dzienne) i trzeba włączyć p. mgielne to najpierw trzeba przełączyć światła z auto na mijania, bo na automacie gdy świeca się dzienne to p. mgielne się nie włączą.
Przy mgle musisz i tak włączyć światła mijania. Na automacie jak są włączone mijania to prrzeciwmieglne się uruchomią.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2097 dnia: 18 Listopada 2022, 14:22:43 »
Przy mgle musisz i tak włączyć światła mijania.
Zgadza się, ale jeżdżąc na auto łatwo o tym zapomnieć.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #2098 dnia: 18 Listopada 2022, 22:39:18 »
Powinien jeszcze być automat rozpoznający ułomnego osobnika za kierownicą, a jak go rozpozna to ten automat powinien wyłączyć wszystkie automatyczne funkcje świateł.
Jadąc niedawno w gęstej mgle w dzień 200 km szacuję, że 9 na 10 osobówek miała jedynie światła dzienne, zero światełek z tyłu, wracając nocą też we mgle już było lepiej, niektórzy nawet mieli włączone przeciwmgielne.
W mojej RAV, odnoszę wrażenie, że zmiana czułości niewiele zmienia, często przy słabej widoczności i w gęstej mżawce nie przełącza na mijania, dlatego już mam wyrobiony nawyk wyłączania automatu, kiedy trzeba. 
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2022, 22:45:07 wysłana przez RPW »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2099 dnia: 19 Listopada 2022, 08:47:05 »
A ja nie wiem, jak to działa, czy jest to połączone z zegarem, ale jak jadę rano i jest np. 6:50, czy po 7mej, świeci słońce, to światła są włączone, a jak było lato i dst, to w takich warunkach przełączały się na dzienne. Co do przeciwmgielnych, to się zgadzam. Kierowcy nie umieją zmieniać świateł własnoręcznie dostosowując je do warunków. Jak ostatnio jechałem, to kilka razy włączałem i wyłączałem przeciwmgielne, bo warunki tak się zmieniały. Ludzie nawet jak jest deszcz czy mrzawka to jeżdżą na dziennych zamiast włączyć mijania.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl