Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794698 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2325 dnia: 11 Lutego 2023, 21:16:06 »
Ja właśnie też tego nie zauważam... Nie wiem - może zupełnie nieświadomie naciskam hamulec mocniej jak auto przestaje hamować?

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
« Odpowiedź #2326 dnia: 11 Lutego 2023, 22:18:56 »
Wczoraj miałem jazdę hybrydowa corolla cross strasznie wyje przy wciśnięciu gazu w podłogę mam pytanie czy rav4  hybryda tez tak wyje przy wciśnięciu pedału w podłogę, proszę o jakieś sprawdzone info

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2327 dnia: 11 Lutego 2023, 22:30:51 »
Wczoraj miałem jazdę hybrydowa corolla cross strasznie wyje przy wciśnięciu gazu w podłogę mam pytanie czy rav4  hybryda tez tak wyje przy wciśnięciu pedału w podłogę, proszę o jakieś sprawdzone info
Nie, nie wyje tak jak CC. Ma większy silnik i jej wycie nie jest tak drażniące jak w CC.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2328 dnia: 11 Lutego 2023, 22:32:27 »
Wyje, bo taki jest urok CVT/eCVT, jednak nie słychać tego aż tak mocno jak w CC.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2329 dnia: 11 Lutego 2023, 22:38:44 »
Wyje, bo taki jest urok CVT/eCVT, jednak nie słychać tego aż tak mocno jak w CC.

No i niewiem co wybrać czy co czy rav 4 teraz mam Rav4 2.0 manual ale chciałem przejść na hybrydę tak z ciekawości czy są jakieś zalety względem spalania i dynamiki jazdy bi w hybrydzie mamy 2.5 w rav 4 a w co tylko 2.0

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2330 dnia: 11 Lutego 2023, 22:39:09 »

Jeśli będzie traktował pedał gazu za każdym razem w podłogę,to spodziewaj się głośniejszej pracy silnika. Jeśli będziesz traktował gaz umiarkowanie i normalnie ,to wszystko jest w normie.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2331 dnia: 11 Lutego 2023, 22:40:09 »

No i niewiem co wybrać czy co czy rav 4 teraz mam Rav4 2.0 manual ale chciałem przejść na hybrydę tak z ciekawości czy są jakieś zalety względem spalania i dynamiki jazdy bi w hybrydzie mamy 2.5 w rav 4 a w co tylko 2.0

A jaki problem wybrać się do salonu celem wykonania jazdy próbnej  :-)

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2332 dnia: 11 Lutego 2023, 22:44:21 »

A jaki problem wybrać się do salonu celem wykonania jazdy próbnej  :-)
Byłem na jeździe jednego i drugiego chociaż nie katowałem tak rav 4 i dla tego pytam czy tez tak wyje przy wciśnięciu pedału w podłogę czy w 2.5 hybryda jest inaczej, jak trzeba będzie to będzie kolejna jazda rav 4

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2333 dnia: 11 Lutego 2023, 22:51:19 »
...będzie trzeba, bo to Ty musisz ocenić. Każdy ms inne odczucia i przyzwyczajenia i to co dla jednego będzie muzyką, inny oceni jako jazgot.
Mam CVT i pierwsze wrażenie było podobne doTwojej reakcji, teraz uważam tą skrzynkę za bardzo fajną :)

« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2023, 22:53:15 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2334 dnia: 11 Lutego 2023, 22:58:15 »
I kolejna ciekawa obserwacja i pytanie czy też to zauważyliście?

Obserwowałem symulację przepływu energii na ekranie przy zegarach i na tablecie. Ta symulacja przy zegarach wskazywała, że samochód napędzany jest spalinowo (tylko czerwony wykres) a ta na tablecie wskazywała, że pojazd napędzany jest spalinowo i elektrycznie (wykres czerwony i żółty przepływu energii).
Która aplikacja wskazuje prawidłowo?
A na temat zjawiska z cytatu, ktoś może powiedzieć coś?
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2335 dnia: 12 Lutego 2023, 13:37:11 »
Takie nieścisłości we wskazaniach ktoś zgłaszał w dziale Camry. Ale jak to zwykle na forum bywa, o sposobie rozwiązania problemu informacji już nie podał.
W mojej ocenie to jakiś problem z softem, komunikacją modułów, źle wykonaną aktualizacją itp.

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2336 dnia: 12 Lutego 2023, 14:24:16 »
Też miałem obawy do eCVT oraz tego wycia. Jednak w RAV4, czy Camry nie słychać aż tak tego wycia. Wiadomo, że jak się naciśnie mocniej to silnik wejdzie na obroty, ale nie trzeba często tak robić. Można też spokojnie przyspieszać i wycia nie ma. Dla mnie największy plus eCVT to zero szarpnięć i natychmiastowa reakcja na gaz.

Wysłane z mojego Pixel 6a przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2337 dnia: 12 Lutego 2023, 15:45:21 »

Obserwowałem symulację przepływu energii na ekranie przy zegarach i na tablecie. Ta symulacja przy zegarach wskazywała, że samochód napędzany jest spalinowo (tylko czerwony wykres) a ta na tablecie wskazywała, że pojazd napędzany jest spalinowo i elektrycznie (wykres czerwony i żółty przepływu energii).
Mi bardzo często pokazuje, że jedzie na samym prądzie, a słyszę pracujący silnik :).
Czasem jak stoję na światłach to też wyraźnie słyszę pracujący silnik spalinowy, wg. wyświetleń nie pracuje.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2338 dnia: 12 Lutego 2023, 16:25:30 »

Mi bardzo często pokazuje, że jedzie na samym prądzie, a słyszę pracujący silnik :).
Czasem jak stoję na światłach to też wyraźnie słyszę pracujący silnik spalinowy, wg. wyświetleń nie pracuje.

Może być taka sytuacja że bateria trakcyjna jest naładowana i nie pokazuje przesyłu energii do baterii ,a silnik spalinowy pracuje jeszcze przez chwile.

Mowa o takiej sytuacji na przykładzie tej grafiki.

« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2023, 16:30:41 wysłana przez Bartek79 »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2339 dnia: 12 Lutego 2023, 17:04:48 »
Na tej grafice bateria nie jest naładowana aczkolwiek też to u siebie zaobserwowałem - zwłaszcza zimą, ze jak silnik juz odpali to kręci się aż osiągnie temperaturę. Gdy jest zimno to może to trwać na tyle długo że bateria sie juz naładuje. Zauwżyłem też że zaraz po ruszeniu w zimie, jadąc po osiedlu jadę na 100% na elektrykach a silnik spalinowy pracuje jednostajnie rozgrzewając się i ładując baterię.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl