Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794833 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2505 dnia: 16 Kwietnia 2023, 08:41:05 »
Dzięki, czyli bez szału jak myślałem nawet żal było tasmy dac w drzwiach. Bieda straszna, coraz bardziej się przekonuje ze źle zrobiłem zamawiając ravke. Za tą samą kasę to kolega w V60 ma dekadę technologi do przodu.
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2506 dnia: 16 Kwietnia 2023, 11:24:39 »
Świecidełka nazywasz technologią?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2507 dnia: 16 Kwietnia 2023, 11:32:47 »
Dzięki, czyli bez szału jak myślałem nawet żal było tasmy dac w drzwiach. Bieda straszna, coraz bardziej się przekonuje ze źle zrobiłem zamawiając ravke. Za tą samą kasę to kolega w V60 ma dekadę technologi do przodu.
A jakiej technologii? Brat ma V60 właśnie i jakoś nie widzę jakiejś technologicznej przewagi Volvo na Toyotą. W drugą stronę, przewagę widzę w układzie napędowym Toyoty.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2508 dnia: 16 Kwietnia 2023, 11:39:00 »
Pomijając uklad napędowy który poza spalaniem dużo więcej nie oferuje to jakość wykonania, materiały, wyciszenie,  świecidełka jak to nazywacie,  są jednak lepsze w volvo. No sorry. Wiadomo że ravka niektóre elementy ma lepsze ale to jednak nie klasa premium. No i to czekanie. 6 miesiecy max koledzy czekali na swoje v60, xc40 i xc60.
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2509 dnia: 16 Kwietnia 2023, 12:08:21 »
Pomijając uklad napędowy który poza spalaniem dużo więcej nie oferuje to jakość wykonania, materiały, wyciszenie,  świecidełka jak to nazywacie,  są jednak lepsze w volvo.
Bo na tym forum, co trudno się dziwić, Toyota ma przewagę nad wszystkimi samochodami. O dziwo, nawet nad siostrzanym Lexusem  :grin: A samochody premium, które tak naprawdę nie są premium, i do niczego się nie nadają, to kupują je wyłącznie buce, lub kanalie, chcące podnieść swoje ego i pochwalić się przed innymi. A właśnie ja jestem ich niechlubnym przedstawicielem i zakałą tego forum  :grin: I kilka osób, najchętniej utopiłoby mnie w misce sedesowej, zaraz po wyjściu z kościoła, gdzie głosili umiłowanie bliźniego swego  :grin:
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2023, 12:15:20 wysłana przez pireus »

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2510 dnia: 16 Kwietnia 2023, 12:10:09 »
Tak ogólnie czytając ten i inne tematy dowiedziałem się, że praktycznie wszystkie samochody są lepsze od toyoty.
A nie, no może poza dacią.
I tak się zastanawiam dlaczego ludzie czekają tak długo na toyoty i dlaczego toyota jest liderem sprzedaży?
Przecież można mieć o wiele szybciej o wiele lepsze wozy.
No dziwny ten naród i chyba cały świat.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2511 dnia: 16 Kwietnia 2023, 12:15:33 »
Za chwilę ktoś rozwikła zagadkę długiego oczekiwania na Toyoty pisząc o milionach much.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2512 dnia: 16 Kwietnia 2023, 12:15:58 »
Chwila, chwila. Rozmawiamy o technologii, wykończeniu czy czasach dostaw?
Technologicznie napęd HSD jest zdecydowanie bardziej zaawansowany od MildHybrid w Volvo. Nie chodzi tylko o spalanie ale to też ważny element. Jakość wykończenia. Tak, Volvo aspirujące do Premium generalnie ma lepsze wykończenie. Tylko w porównywalnym wyposażeniu XC40 jest 30-40 tysięcy droższe a XC60 50-60 tysięcy. Czas dostawy - odzwierciedla jak rynek ocenia samochód. Ludzie akceptują dwukrotnie dłuższy czas oczekiwania na RAV4 względem Volvo, znaczy wyżej ocenia RAV4 niż XC40.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2513 dnia: 16 Kwietnia 2023, 12:16:59 »
Tak ogólnie czytając ten i inne tematy dowiedziałem się, że praktycznie wszystkie samochody są lepsze od toyoty.
Widocznie masz kłopot ze zrozumieniem słowa pisanego.
Czas dostawy - odzwierciedla jak rynek ocenia samochód.
Czas dostawy jest uzależniony od mocy produkcyjnych i podaży na dany samochód. Najczęściciej na tańsze produkty jest większy popyt, a co za tym idzie , trzeba na nie dłużej czekać.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2023, 12:21:46 wysłana przez pireus »

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2514 dnia: 16 Kwietnia 2023, 12:32:26 »
Chwila, chwila. Rozmawiamy o technologii, wykończeniu czy czasach dostaw?
Technologicznie napęd HSD jest zdecydowanie bardziej zaawansowany od MildHybrid w Volvo. Nie chodzi tylko o spalanie ale to też ważny element. Jakość wykończenia. Tak, Volvo aspirujące do Premium generalnie ma lepsze wykończenie. Tylko w porównywalnym wyposażeniu XC40 jest 30-40 tysięcy droższe a XC60 50-60 tysięcy. Czas dostawy - odzwierciedla jak rynek ocenia samochód. Ludzie akceptują dwukrotnie dłuższy czas oczekiwania na RAV4 względem Volvo, znaczy wyżej ocenia RAV4 niż XC40.
No nie wiem.  Wyjściowa cena jest większa ale przykładowo w volvo rabat miałem 30%. Autobwyszlo dokładnie tyle samo co rav4. XC60 nie wziąłem tylko dlatego że niestety normy floty nie puściły. Xc40 już wyszło taniej ale jednak mniejsze niż ravka. Na ravke dostałem 8% co jest ściema bo to było od ceny katalogowej maksymalbej bez upustow

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2515 dnia: 16 Kwietnia 2023, 12:39:31 »
Jak negocjowałem to w Volvo dostałem w sumie 9% (łącznie z upustem dla grupy zawodowej) a w Toyocie trochę ponad 13% (bez dodatkowych upustów zawodowych). Fakt, Volvo było na tapecie w październiku a Toyota listopad/grudzień. Koniec roku sprzyja rabatom ;)
Zakup gotówkowy przez osobę prywatną. Zakupy flotowe rządzą się swoimi prawami. Tak poza wszystkim.

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2516 dnia: 16 Kwietnia 2023, 13:02:31 »
Prawda.flota to co innego. Ale żeby było jasne trochę fiksuje tutaj dlatego że mnie diler wkurzył tym ściemnianiem i zmianami terminu. Niefajne jak w sumie nie wiesz kiedy będzie. Poza tym to wiem że ravka nie jest zła i wizualnie fajnie wygląda. A jak się jeździ to się okaże jak laskawie odbiorę.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2517 dnia: 16 Kwietnia 2023, 13:12:57 »
Fakt, ja od czasu do czasu robię przegląd co w zamian…

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2518 dnia: 16 Kwietnia 2023, 19:41:00 »
Widocznie masz kłopot ze zrozumieniem słowa pisanego.

No właśnie chciałem zapytać Ciebie czy masz z tym problemy, czy jesteś tylko zwykłym trollem. W 2 miejscach już napisałeś, że ludzie tu uważają rav4 za lepsze auto, niż Lexus i zastanawiam się z czego to wynika
Cytuj (zaznaczone)
Czas dostawy - odzwierciedla jak rynek ocenia samochód.
Czas dostawy jest uzależniony od mocy produkcyjnych i podaży na dany samochód. Najczęściciej na tańsze produkty jest większy popyt, a co za tym idzie , trzeba na nie dłużej czekać.

Moce produkcyjne toyoty są spore, co widać w statystykach ilości zarejestrowanych samochodów

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2519 dnia: 16 Kwietnia 2023, 20:00:42 »
W 2 miejscach już napisałeś, że ludzie tu uważają rav4 za lepsze auto, niż Lexus i zastanawiam się z czego to wynika
Pewnie z posiadania RAV4 przez te osoby
Moce produkcyjne toyoty są spore, co widać w statystykach ilości zarejestrowanych samochodów
Nie wiem jaką liczbą jest słowo
spore, ale widocznie też mogą być za małe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl