Jestem po 3 tys przejechanych RAV4. EXE Hybrid 2,5 napęd na przód odebrana miesiąc temu. Jazda mieszana. Przesiadłem się z Corolli 2019 1,8 EXE i będę się odnosił porównując te dwa auta. Moje odczucia są bardzo pozytywne. Więcej pali niż corolla (ale 1900 kg do 1200 kg) i mniej opływowa. Spalanie średnie 6,7 (corolla 5,2) liczone z tankowania. Wygoda i dynamika jazdy bez porównania. Wykończenie wnętrza porównywalne.
Plusy
-zegary, można sobie bardzo dużo poustawiać do swoich potrzeb wyświetlania
-multimedia są bardzo ok (bezprzewodowe apple car, dobry dzwięk ustawiany dla różnych wejść)
-pamięć ustawienia siedzeń (żona zadowolona)
-kontrola pasa ruchu poprawiona względem corolli ( milej prowadzi się sama)
-tempomat aktywny "mniej hamujący" niż w corolli
-światła automatyczne bardzo dobrze reagują na samochody
-naprawdę auto dobrze reaguje na pieszych i rowerzystów w nocy (ciężko nie zareagować)
Minusy dla mnie
-brak oświetlenia w schowku pasażera ( naprawdę szkoda jednej małej diody)
-roleta bez prowadnic i brak uchwytu do zaciągania rolety ( uchwyt dorobiłem od volvo, prowadnice mam zamiar zrobić na drukarce 3D) powinna być opcja z prowadnicami lub bez.
-siedzenia tylne nie składają się na płasko tylko są lekko podniesione
-bardzo słabe oświetlenia bagażnika (dołożyłem oświetlenie w klapie)
-plastikowe wykończenie bagażnika
-mogło by być bardziej wygłuszone (szczególnie tylne koła) mam zamiar wygłuszyć bagażnik i tylne nadkola, mnie przeszkadza.
-wycieraczki przednie !!!!!!! ten sam problem co w corolli i CHR. robią smugi w na powrocie wycierania. O CO CHODZI ????
Jestem zadowolony, auto nie premium ale odczucia dobre, i polecam jeszcze nie zdecydowanym.
Teraz napewno nie wrócę do corolli.
A i ważne Żona zadowolona

chociaż woli prowadzić Swoją zieloną Żabkę CHR