Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2535 dnia: 22 Kwietnia 2023, 10:30:41 »
Miałem właśnie dziś brać Lexa na weekend, ale ze względu na zdarzenie losowe musiałem zrezygnować (a szkoda, bo piękna pogoda się zapowiada). Ale w maju pewnie się uda i będę mógł porównać ten "piniąc" z pienędzmi włożonymi w ravkę. Póki co ravka jak dla mnie jest wystarczająca, jednak wolałbym żeby była pluginem, bo jakoś wydaje mi się tańszym rozwiązaniem ładowanie z gniazdka niż z dystrybutora, chociaż się mogę mylić. Wiadomo, że apetyt rośnie w marę jedzenia. Póki co nic u mnie nie stuka, nie puka, może nieco za głośna przy większych prędkościach. I pewnie będzie upierdliwa przy wymianie żarówek kierunkowskazów, które jednak moim zdaniem powinny być ledowe (nawet w Corolli wszystko było ledowe).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2536 dnia: 22 Kwietnia 2023, 10:55:53 »
Wczoraj byłem w Lexusie i na 350h w podstawowej wersji 2x4 trzeba czekać 6-mc, na lepiej wyposażone wersje około 1.5 roku. Na XC60 do produkcji około 7-8-mc, RAV4 około 12-mc, X3 około 12-mc. Niestety nie widać poprawy w dostępności samochodów nowych. Muszę zajrzeć jeszcze do Audi i zobaczyć co jak z Q5, ale pewnie tez z 6-mc minimum. Muszę powiedzieć wam że NOWY NX 350h skradł moje serce. Cytując klasyka w środku „czuć piniąc”. Lexus ma bardzo fajne podejście do klienta w stosunku do ceny, jeśli dziś zamówi sie 350h za cenę 230k PLN i przyjedzie on za 1.5 roku to cena zostanie taka jak w dniu podpisania umowy i gwarantują ze z ich strony zamówienie nie zostanie skasowane / unieważnione bo np. auto podrożeje o kolejne 25k PLN.
Toyota też mam gwarancję ceny.
Wczoraj byłem w Skodzie. Kodiaq i Karoq 8 miesięcy czekania.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2537 dnia: 22 Kwietnia 2023, 12:00:50 »
Miałem właśnie dziś brać Lexa na weekend, ale ze względu na zdarzenie losowe musiałem zrezygnować (a szkoda, bo piękna pogoda się zapowiada). Ale w maju pewnie się uda i będę mógł porównać ten "piniąc" z pienędzmi włożonymi w ravkę. Póki co ravka jak dla mnie jest wystarczająca, jednak wolałbym żeby była pluginem, bo jakoś wydaje mi się tańszym rozwiązaniem ładowanie z gniazdka niż z dystrybutora, chociaż się mogę mylić. Wiadomo, że apetyt rośnie w marę jedzenia. Póki co nic u mnie nie stuka, nie puka, może nieco za głośna przy większych prędkościach. I pewnie będzie upierdliwa przy wymianie żarówek kierunkowskazów, które jednak moim zdaniem powinny być ledowe (nawet w Corolli wszystko było ledowe).

U mnie tez w RAV4 nic nie puka, stuka, skrzypi jadąc po wertepiastej drodze, czy śpiących policjantach. Zacząłem sie rozglądać bo chce użytkować RAV4 5 lat i wziąć coś nowego na kolejne 5 lat. Powód jest prosty, za 5-cio letnie auto można wziąć niezłe pieniądze i stosunkowo niewiele dołożyć do nowego. Natomiast jak auto sie już „wpędzi w lata” to szkoda sprzedawać bo wartość maleje, a wartość użytkowa jest na wysokim poziomie i aby kupić potem nowy to trzeba znowu dokładać 100 - 130k PLN do nowego.

Ja z RAV4 tez jestem zadowolony i dziś tez bym ja wybrał, lub zajrzał głębiej do portfela po LEX NX 350h.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2538 dnia: 22 Kwietnia 2023, 15:33:32 »
Jeździłem tylko kilka godzin bez dłuższych tras. A dopiero na dłuższej trasie poczułem się niezawygodnie
U mnie zgoła odmiennie. Pierwsze auto, w którym nie bolą mnie plecy po długich trasach. Widać zależy od czloy

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2539 dnia: 22 Kwietnia 2023, 15:56:45 »
Mnie też plecy nie bolą. chodzi mi raczej o trzymanie kierownicy i wysokość podłokietnika w drzwiach. Dla mnie jest za nisko i źle mi się trzyma kierownice.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Koziolek1970

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2540 dnia: 22 Kwietnia 2023, 16:04:10 »
Jestem po 3 tys przejechanych RAV4. EXE Hybrid 2,5  napęd na przód odebrana miesiąc temu. Jazda mieszana. Przesiadłem się z Corolli 2019 1,8 EXE i będę się odnosił porównując te dwa auta. Moje odczucia są bardzo pozytywne. Więcej pali niż corolla (ale 1900 kg do 1200 kg) i mniej opływowa. Spalanie średnie 6,7 (corolla 5,2) liczone z tankowania. Wygoda i dynamika jazdy bez porównania. Wykończenie wnętrza porównywalne.

Plusy
-zegary, można sobie bardzo dużo poustawiać do swoich potrzeb wyświetlania
-multimedia są bardzo ok (bezprzewodowe apple car, dobry dzwięk ustawiany dla różnych wejść)
-pamięć ustawienia siedzeń (żona zadowolona)
-kontrola pasa ruchu poprawiona względem corolli ( milej prowadzi się sama)
-tempomat aktywny "mniej hamujący" niż w corolli
-światła automatyczne bardzo dobrze reagują na samochody
-naprawdę auto dobrze reaguje na pieszych i rowerzystów w nocy (ciężko nie zareagować)

Minusy dla mnie
-brak oświetlenia w schowku pasażera ( naprawdę szkoda jednej małej diody)
-roleta bez prowadnic i brak uchwytu do zaciągania rolety ( uchwyt dorobiłem od volvo, prowadnice mam zamiar zrobić na drukarce 3D) powinna być opcja z prowadnicami lub bez.
-siedzenia tylne nie składają się na płasko tylko są lekko podniesione
-bardzo słabe oświetlenia bagażnika (dołożyłem oświetlenie w klapie)
-plastikowe wykończenie bagażnika
-mogło by być bardziej wygłuszone (szczególnie tylne koła) mam zamiar wygłuszyć bagażnik i tylne nadkola, mnie przeszkadza.
-wycieraczki przednie !!!!!!! ten sam problem co w corolli i CHR. robią smugi w na powrocie wycierania. O CO CHODZI ????
Jestem zadowolony, auto nie premium ale odczucia dobre, i polecam jeszcze nie zdecydowanym.
Teraz napewno nie wrócę do corolli.
A i ważne Żona zadowolona  :grin: :cheesy: chociaż woli prowadzić Swoją zieloną Żabkę CHR <diabel>

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2541 dnia: 22 Kwietnia 2023, 16:50:58 »
Wczoraj byłem w Lexusie i na 350h w podstawowej wersji 2x4 trzeba czekać 6-mc, na lepiej wyposażone wersje około 1.5 roku. Na XC60 do produkcji około 7-8-mc, RAV4 około 12-mc, X3 około 12-mc. Niestety nie widać poprawy w dostępności samochodów nowych. Muszę zajrzeć jeszcze do Audi i zobaczyć co jak z Q5, ale pewnie tez z 6-mc minimum. Muszę powiedzieć wam że NOWY NX 350h skradł moje serce. Cytując klasyka w środku „czuć piniąc”. Lexus ma bardzo fajne podejście do klienta w stosunku do ceny, jeśli dziś zamówi sie 350h za cenę 230k PLN i przyjedzie on za 1.5 roku to cena zostanie taka jak w dniu podpisania umowy i gwarantują ze z ich strony zamówienie nie zostanie skasowane / unieważnione bo np. auto podrożeje o kolejne 25k PLN.
Hehe. No tak kolorowo to nie jest. To ze nie skaduja Ci zamowienia to nie zmaczy ze wszystko vo zamowiles to Ci zamontuja. Mi nie zalozyli kamer 360st oraz odsuwanego fotela po wylaczeniu zaplonu. Ale w zamian chociaz cene o 2500zl oblinizyli i dali dwa darmowe przeglady w ASO Lexusa.
No i to czekanie pol roku to mozna sobie miedzy bajki wlozyc. Ciagle przekladanie terminow. U mnie mial byc wrzesien a byl koniec marca. Ale i tak mialem szczescie. Zamowienia z pazdzietnika 202- jeszcze nie wszystkie wydane.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalky

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2542 dnia: 22 Kwietnia 2023, 18:25:36 »
Mi nie zalozyli odsuwanego fotela po wylaczeniu zaplonu.
Jesteś pewien, że nie masz odsuwanego fotela? Ja też myślałem, że funkcja komfortowy fotel u mnie nie działa. ale okazało się, że od pewnej odległości, jeżeli człowiek nie jest zbyt blisko przysunięty do kierownicy, to fotel się  nie odsuwa przy wysiadaniu i nie przysuwa po zajęciu miejsca. Działa to tylko jak ktoś jest bardzo niski.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2543 dnia: 22 Kwietnia 2023, 19:15:16 »
Mi nie zalozyli odsuwanego fotela po wylaczeniu zaplonu.
Jesteś pewien, że nie masz odsuwanego fotela? Ja też myślałem, że funkcja komfortowy fotel u mnie nie działa. ale okazało się, że od pewnej odległości, jeżeli człowiek nie jest zbyt blisko przysunięty do kierownicy, to fotel się  nie odsuwa przy wysiadaniu i nie przysuwa po zajęciu miejsca. Działa to tylko jak ktoś jest bardzo niski.
Nie dziala. Nie mam pamieci foteli

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #2544 dnia: 22 Kwietnia 2023, 19:53:30 »
Ja z RAV4 tez jestem zadowolony i dziś tez bym ja wybrał, lub zajrzał głębiej do portfela po LEX NX 350h.

L350H fajne autko, miałem 1 dzień, gdy na przeglądzie był mój służbowy Lexus ES. Dynamika jazdy taka sama jak w ES, lepsza niż RAV4 (która miałem przez 3 lata prywatnie do listopada). Jedyne co  mnie zaskoczyło, to to że wygłuszenie silnika jest praktycznie niewiele lepsze niż to w RAV4 (mówię tylko o wygłuszeniu silnika, nie reszty pojazdu), na pewno gorsze niż w ES i w poprzedniej wersji NX (którą mam teraz prywatnie).

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2545 dnia: 24 Kwietnia 2023, 08:48:37 »
Dla mnie jest za nisko i źle mi się trzyma kierownice.
Są uniwersalne, regulowane podkładki na Aliexpress.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2546 dnia: 24 Kwietnia 2023, 08:53:09 »
-wycieraczki przednie !!!!!!! ten sam problem co w corolli i CHR. robią smugi w na powrocie wycierania. O CO CHODZI ????
To jest problem z tych "nie do rozwiązania". Podginają ramiona wycieraczki, wymieniają pióra, wymieniają gumki, pomaga na dwa dni. W poprzedniej Ravce też było to samo, w nowej lepiej, ale nie idealnie. Nauczyłem się z tym żyć. Szybę mam grzaną, szkoda mi wymieniać bez powodu, bo niektórzy twierdzą, że pomaga wymiana szyby na nieoryginalną.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #2547 dnia: 24 Kwietnia 2023, 09:55:00 »
To jest problem z tych "nie do rozwiązania". Podginają ramiona wycieraczki, wymieniają pióra, wymieniają gumki, pomaga na dwa dni. W poprzedniej Ravce też było to samo, w nowej lepiej, ale nie idealnie. Nauczyłem się z tym żyć. Szybę mam grzaną, szkoda mi wymieniać bez powodu, bo niektórzy twierdzą, że pomaga wymiana szyby na nieoryginalną.
Mi po uderzeniu kamieniem na autostradzie wymienili pękniętą przednią szybę na zamiennik (też podgrzewaną). Problemy z wycieraczkami całkowicie zniknęły, więc jakby ktoś już musiał wymienić polecam poważnie rozważyć rezygnację z oryginalnej.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2548 dnia: 24 Kwietnia 2023, 17:48:06 »

U niektórych pomaga wymiana ramienia, u innych nie. Czemu? Nie wiadomo. U mnie pomogło. Wymiana blisko rok temu i cały czas jest ok.

Offline SpiderPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2549 dnia: 24 Kwietnia 2023, 19:01:08 »
Mam pytanie o funkcję opisaną na 492 str instrukcji.

Bezprzewodowe zdalne sterowanie / Aktywowanie przycisku [ikona klapy bagażnika]
bezprzewodowego zdalnego sterowania po zablokowaniu drzwi (→S. 137)

normalnie ta funkcja jest wyłączona, ale jak rozumiem może zostać włączona i może odblokowywac przyciskiem otwierania bagaznika na pilocie wszystkie drzwi lub tylko drzwi bagaznika. Czy to rzeczywiscie dziala? Czy jedno nacisniecie, a potem przytrzymanie odblokuje i otworzy bagaznik?
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2023, 19:08:17 wysłana przez SpiderPL »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl