Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794999 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2565 dnia: 03 Maja 2023, 20:38:37 »
A ja przy okazji wyjazdu majowkowego w góry (gdzie często bateria jest w stanie doładować się na maxa) zauważyłem coś, o czym nie wiedziałem przez blisko 1.5 roku użytkowania. Mianowicie: jak bateria jest bliska 100% (wszystkie kreski i chyba też bez jednej), to ravka dąży do jej rozładowania. Objawia się to tym, że dużo później włącza silnik spalinowy - nie po przekroczeniu kreski ECO, a bliżej pierwszej kreski POWER. Do tego momentu jeździ tylko na prądzie. Ot - taka ciekawostka

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2566 dnia: 03 Maja 2023, 23:43:02 »
Objawia się to tym, że dużo później włącza silnik spalinowy - nie po przekroczeniu kreski ECO, a bliżej pierwszej kreski POWER.
Ufff,...  już się bałem, że napiszesz że elektryk kręci spaliniakiem na postoju żeby rozładować baterię jak to ponoć jest w Aurisach....
Tak, to co piszesz to się zgadza. Jak ma prąd to go używa. Na ekowskaznik praktycznie nie patrzę ale ogólnie sie zgadza.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2567 dnia: 04 Maja 2023, 10:29:51 »
A ja przy okazji wyjazdu majowkowego w góry (gdzie często bateria jest w stanie doładować się na maxa) zauważyłem coś, o czym nie wiedziałem przez blisko 1.5 roku użytkowania.
Zaskakujesz. A niby nie po to w hybrydzie energia jest odzyskiwana  i ładowana do akumulatora żeby z niej jak najczęściej korzystać?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2568 dnia: 04 Maja 2023, 18:16:07 »
A ja przy okazji wyjazdu majowkowego w góry (gdzie często bateria jest w stanie doładować się na maxa) zauważyłem coś, o czym nie wiedziałem przez blisko 1.5 roku użytkowania.
Zaskakujesz. A niby nie po to w hybrydzie energia jest odzyskiwana  i ładowana do akumulatora żeby z niej jak najczęściej korzystać?

I tak się dzieje. Jest wykorzystywana niemal przy każdym przyspieszeniu RAZEM z silnikiem spalinowym. Ja dotychczas nie widziałem u siebie trybu EV z wskazówką mocy znacznie przekraczającą kreskę ECO

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2569 dnia: 04 Maja 2023, 19:56:50 »
Bo może to już energetycznie jest trochę gorzej, czyli mniej eco , ale dalej lepiej niż gdyby dołożyć silnik spalinowy. Czysto elektryczny napęd też ma swoje straty generowane w ciepło. Im większy prąd tym niższa sprawność.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2570 dnia: 05 Maja 2023, 14:39:24 »
Tak więc skoro mamy juz specyfikację i cennik RAV4 na rocznik 2024 to stąd wniosek, że na rok 2025 będzie szykowany nowy model RAV4 :)
Może nawet na przełomie roku będą już jakieś "przebitki" tej nowości :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2571 dnia: 05 Maja 2023, 17:44:47 »
Tak więc skoro mamy juz specyfikację i cennik RAV4 na rocznik 2024 to stąd wniosek, że na rok 2025 będzie szykowany nowy model RAV4
Nie rozumiem jak Ci to wyszło:P

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2572 dnia: 05 Maja 2023, 18:01:06 »
Sam nie wiem jak wyszło ale mogło by tak być :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2573 dnia: 05 Maja 2023, 23:24:12 »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2574 dnia: 08 Maja 2023, 11:02:29 »
Ja dotychczas nie widziałem u siebie trybu EV z wskazówką mocy znacznie przekraczającą kreskę ECO
No i mogę potwierdzić. Przyznam że przed Twoim wpisem nigdy specjalnie nie przyglądałem sie zaleznosci trybu EV i położenia wskazówki ale faktycznie EV gaśnie po przejściu wskazówki powyżej ECO. Byłem w górach w ten weekend i po długich zjazdach gdy bateria była full dało się zaobserwować, że EV wyłączało się przy wyższym położeniu wskazówki. Widać że komp dba o to żeby utrzymywać baterię w optymalnym stopniu naładowania.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2575 dnia: 08 Maja 2023, 11:21:33 »
Ostatnie dni też jeździłem w górach i zauważyłem, że przy długich zjazdach napęd sam od czasu do czasu hamuje silnikiem - słychać takie mało przyjemne wycie przez kilka sekund.
Nie sprawdziłem tylko (akurat nie ja prowadziłem auto), czy miało to związek z naładowanymi do pełna akumulatorami, czy może z temperaturą baterii czy falownika.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2576 dnia: 08 Maja 2023, 12:12:46 »
Dokladnie tą samą obserwację miałem w zeszłym roku we Włoszech. Długi dośc stromy zjazd na autostradzie, tempomat na 120 i momentami zaczynal wyć silnik. Bateria była na full i myślę że to było celowe działanie żeby nie spalić hamulców skoro rekuperacja nie wystarczała. Prowadząc samemu takie rzeczy się kontroluje (kto wie) i nie trzyma cały czas hamulca. Tempomat ogłupia bo w sumie to nie zastanawiamy się w jaki sposób auto utrzymuje prędkość. 

[offtop] BTW tak na marginesie. Tydzień temu jeżdziłem po Czarnogórze Fabią z automatem DSG. Całkiem sprytnie skrzynia się orientowała że z gorki na pazurki jedziemy i po pierwszym dohamowaniu hamukcami sama dośc mocno redukowała przełożenia aż do momentu nacisnięcia gazu. Nie wiem w sumie jak inne automaty działają ale kiedys tam w Szkocji Hyundai i800 nie redukował i przełączałem w tryb sekwencyjny żeby trochę wspomóc hamowanie na długich zjazdach [/offtop]
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2577 dnia: 08 Maja 2023, 12:33:45 »
Koledzy. Przecież o hamowaniu silnikiem w hybrydzie było już wielokrotnie pisane i dywagowane, chyba nawet w tym wątku. Gdyby to jacyś nowi użytkownicy wypytywali - rozumiem. Ale jestem zaskoczony gdy zaskoczeni są starzy wyjadacze.   :shock:

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2578 dnia: 08 Maja 2023, 12:36:31 »
Dla mnie tempomat adaptacyjny i asystent pasa ruchu to duże obciążenie na dłuższych trasach. Jadę np. 500 km autostradami bez przerwy i nie jestem specjalnie zmęczony. Oczywiście wymaga pilnowania i nie zwalnia z myślenia ale dużo pomaga.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2579 dnia: 08 Maja 2023, 12:39:35 »
@wszim - tak ale o hamowaniu silnikiem w trybie S+/-.
A sam automat też to robi i nie każdy się z tym spotkał podczas codziennych jazd gdyż to zależy od tras na których się poruszamy.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl