Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794964 razy)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2640 dnia: 06 Czerwca 2023, 16:11:03 »
Bardziej coś ci się noga wygła albo źle wykonujesz ruch.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2641 dnia: 08 Czerwca 2023, 12:58:09 »
Sporo mamy zgłoszeń tego typu w Lexusie , ze klapa nie działa z gestu nogą , a co sie okazuje , że większość użytkowników zle wykonuje ruch nogą. Najważniejsze to wykonać ruch dokładnie i powoli , nie można wykonać gwałtownego ruchu nogą , bo czujnik nie wykryje gestu.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2642 dnia: 08 Czerwca 2023, 21:25:02 »
Witam, dawno nie wstawiałem postu na forum ,ale czytam wszystkie wątki z uwagą. Od ostatniego czasu w Ravce wymieniono mi dwa razy reflektory ponieważ posiadały zacieki wewnątrz ,z wycieraczkami dałem sobie spokój mażą jak mazały, ale dzisiaj pojawił się kolejny problem ponieważ coś zaczęło trzeszczeć w zawieszeniu przy skręcie kierownicy jak trzymam nogę na hamulcu, jakby sworznie były zapieczone. Czy ktoś miał taki przypadek?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2643 dnia: 08 Czerwca 2023, 21:36:19 »
Raczej nie ma tam sworzni, które mogłyby się zapiec lub w taki sposób hałasować. Jak trzeszczy przy skręcie, to może być wina łożyska kolumny mcphersona. Zdarza się że łożysko się zablokuje i wtedy mogą się pojawić trzaski napinanej skrętem sprężyny zawieszenia, co może się skończyć jej pęknięciem. Jednak to wszystko nie ma związku z używaniem hamulca. Jeździć obserwować :)
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2023, 21:38:01 wysłana przez surrender »

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2644 dnia: 08 Czerwca 2023, 21:46:24 »
Ok, dzięki za odpowiedź, będę obserwował, ale na pewno skończy się w serwisie, a gwarancja też się kończy :-)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2645 dnia: 09 Czerwca 2023, 13:38:00 »
Sporo mamy zgłoszeń tego typu w Lexusie , ze klapa nie działa z gestu nogą , a co sie okazuje , że większość użytkowników zle wykonuje ruch nogą. Najważniejsze to wykonać ruch dokładnie i powoli , nie można wykonać gwałtownego ruchu nogą , bo czujnik nie wykryje gestu.
Być może użytkownicy źle wykonują ruch nogę, nie przeczę.
Ale w moim przypadku klapa otwierała się przez pół roku za każdym razem a po wymianie immo nie chce.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2646 dnia: 09 Czerwca 2023, 15:16:56 »
Opisz w jaki sposób wykonujesz ruch nogą. A może czymś się zapaćkał sensor?

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #2647 dnia: 09 Czerwca 2023, 19:22:52 »
Czujnik zdaję się być bardzo czuły, jak po odbiorze auta miałem problem, żeby go aktywować tak teraz idzie za pierwszym razem spokojnie, centralnie pod zderzakiem i niezbyt głęboko. Powiem więcej, ostatnio musiałem zawiązać sznurówkę przy lewym tylnym kołem i bagażnik zaczął się otwierać ilekroć razy przycupnalem, nie pytać jak :D
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline mihnu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2648 dnia: 10 Czerwca 2023, 13:15:02 »
Zrobiło się ciepło, to wróciłem do używania wentylowanych foteli i mam wrażenie, że działają słabiej - wcześniej wystarczyło mieć na jedną lub dwie kropki a teraz na trzech ledwo wieje.
Ktoś też ma takie obserwacje?

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #2649 dnia: 10 Czerwca 2023, 14:09:48 »
Zrobiło się ciepło, to wróciłem do używania wentylowanych foteli i mam wrażenie, że działają słabiej - wcześniej wystarczyło mieć na jedną lub dwie kropki a teraz na trzech ledwo wieje.
Ktoś też ma takie obserwacje?

Nie znam dokładnie zasady działania tej wentyalcji, ale
 wydaje mi się, że wentylator mieli powietrze z kabiny a nie z klimy, stąd w nagrzanym aucie nie czuć takiego powiewu od razu. Ja auto odbierałem niecały miesiąc temu i też wtedy było stosunkowo chłodno i czułem na plecach zimno. Teraz po kilku dniach upału takiego zimna nie czuję, co nie znaczy, że wentylacja nie działa, bo fotele są naprawdę przyjemne w dotyku i nic nie parzy w tylek, nawet po kilkugodzinnym staniu na słońcu.
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline mihnu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2650 dnia: 10 Czerwca 2023, 14:36:16 »
Nie znam dokładnie zasady działania tej wentyalcji, ale
 wydaje mi się, że wentylator mieli powietrze z kabiny a nie z klimy, stąd w nagrzanym aucie nie czuć takiego powiewu od razu. Ja auto odbierałem niecały miesiąc temu i też wtedy było stosunkowo chłodno i czułem na plecach zimno. Teraz po kilku dniach upału takiego zimna nie czuję, co nie znaczy, że wentylacja nie działa, bo fotele są naprawdę przyjemne w dotyku i nic nie parzy w tylek, nawet po kilkugodzinnym staniu na słońcu.
Chyba mieli prosto z kabiny - ale wcześniej na mniejszych mocach było czuć dobrze - teraz mam cały czas rozkręcone na 3 i to ledwo czuć.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2651 dnia: 10 Czerwca 2023, 16:40:42 »
Fakt, na plecach tak nie czuć, ale jak się rękę umieści między kolanami, to czuć powiew :). Ostatnio też mam ustawione na trzy kropki.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline mihnu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2652 dnia: 10 Czerwca 2023, 20:30:17 »
p
Może pogrzebie przy bezpiecznikach, bo mnie to troche wkurza ;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2653 dnia: 10 Czerwca 2023, 20:43:00 »
Jeśli to RAV z roku 21 to producent wprowadził poprawkę oprogramowania sterownika klimatyzacji.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mihnu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2654 dnia: 12 Czerwca 2023, 14:18:44 »
Jeśli to RAV z roku 21 to producent wprowadził poprawkę oprogramowania sterownika klimatyzacji.
Czyli osłabił wianie? Tak jak wcześniej zrobił z grzaniem w modelach z 2019? :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl