Niedokładnie opisałem, masz rację, chodzi o dźwięk zgrzytania.jesli chodzi i zgrzytanie przy ruszaniu to tutaj jest to dla mnie zrozumiałe, chyba w każdym automacie się tak dzieje po delikatnym zwalnianiu hamulca, kiedy silnik zaczyna ciągnąć do przodu.
Bardziej mnie zastanawia dlaczego przy każdym dojechaniu do skrzyżowania, ten sam dźwięk pojawia się przy zatrzymaniu auta. Auto ogólnie hamuje bezgłośnie, ale ostatnia faza jak już auto jedzie 3-4 kmh i zaczyna się zatrzymywać to wtedy jest taki sekundowy zgrzyt. Pomaga mocne dochamowywanie ale nie jest to za bardzo przyjmne za każdym razem zatrzymywać się na ,,sztorc".
Przeglądałem trochę internet i chyba na forum każdej marki jest ten sam problem opisany- najbardziej Suzuki i Mazda- te podobno tak już mają i tyle. Natomiast u mnie możliwe jest też, że jeszcze musza się ułożyć hamulce i dotrzeć, bo przebieg nie za duży (2kkm) I zrobiony w połowie na ekspresówkach z małym natężeniem ruchu. Ciekawa sprawa.
Może wezmę auto I kilka razy mocniej pohamuje? Może pomoże to ułożyć się hamulca ?
Co do tego grzechotania głośnego co się zdarzyło 3 razy, chodziło mi o ten sam dźwięk zgrzytania tylko kilka razy głośniejszy. Zdarzyło się to po dynamicznym ruszeniu spod świateł i następnym lekko-srednio wciśnięciu hamulca. Dźwięk podobny do tego jakby jakiś kamien się dostał pomiędzy klocki, mocniejsze dociśnięcie i problem zniknął.