Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794531 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2655 dnia: 12 Czerwca 2023, 14:26:55 »
wydaje mi się, że wentylator mieli powietrze z kabiny a nie z klimy,
To się nazywa wentylacja, bo jest wentylator. Nie wiem, czy są marki, które dmuchają w siedzisko z klimy. Podejrzewam, że to mogłoby być zabójcze dla nerwów kulszowych czy szyjnych latem.

Offline mihnu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2657 dnia: 12 Czerwca 2023, 18:38:48 »
To się nazywa wentylacja, bo jest wentylator. Nie wiem, czy są marki, które dmuchają w siedzisko z klimy. Podejrzewam, że to mogłoby być zabójcze dla nerwów kulszowych czy szyjnych latem.
Nie o to chodzi czy jest powietrze z klimy czy nie - problemem jest to że przez dwa lata ustawienie wentylacji na 1 dawało radę, a teraz na 3  nie daje :)

Jeśli to RAV z roku 21 to producent wprowadził poprawkę oprogramowania sterownika klimatyzacji.
Możesz podać jakieś dokładne informacje na ten temat?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2658 dnia: 12 Czerwca 2023, 21:58:53 »
Nie wiem jak jest w rav4, ale w s-klasie z 2007 roku jest powietrze podawane z klimy, można sobie co nieco odmrozić, ale co ciekawe, w zimie można włączyć jednocześnie nawiew i ogrzewanie. Wtedy z siedzenia wieje jak z suszarki

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2659 dnia: 13 Czerwca 2023, 08:13:08 »
w s-klasie z 2007 roku jest powietrze podawane z klimy, można sobie co nieco odmrozić, ale co ciekawe, w zimie można włączyć jednocześnie nawiew i ogrzewanie.
Też tak mam, mimo, że nie S klasa

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2660 dnia: 13 Czerwca 2023, 08:49:25 »
W rav 4 jest wentylacja realizowana przez wentylatory w siedzisku, nie jest zależna od klimy, dlatego ma 3 stopnie regulacji.

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #2661 dnia: 13 Czerwca 2023, 11:36:58 »
Porównaj sobie jeszcze czy tak samo wieje z fotela kierowcy i pasażera. U mnie po przyłożeniu ręki wieje mocno siedzisko i górny odcinek oparcia. Lędźwie chyba w ogole nie są wentylowane- przynajmniej nie czuć. Wczoraj jak przyłożyłem większą uwagę na tą wentylacje w trakcie jazdy- to odniosłem wrażenie jakby mocniej zaczynało chłodzić po wjeździe na drogi szybkiego ruchu, nie wiem, może mi sie wydaje tylko, albo faktycznie zmienia sie przy wyższych prędkościach na tyle cyrkulacja powietrza w kabinie, że zasysa wentylator chłodniejsze powietrze.
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2662 dnia: 13 Czerwca 2023, 11:52:51 »
Wiać może tylko przez dziurki w skórze. Lędźwia nie mają perforacji.

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2663 dnia: 14 Czerwca 2023, 20:31:53 »
Wiać może tylko przez dziurki w skórze. Lędźwia nie mają perforacji

Częściowo mają perforację, zależy kto na jakiej wysokości ma lędźwia :D. Ale nie o to dokładnie mi chodziło. Sprawdziłem ręką jak wieje z fotela i wydaje mi się, że wentylacja jest tylko w siedzisku, w przedniej części do przeszycia oraz w górnej części oparcia - też do od góry fotela do najbliższego przeszycia. Stosunkowo niewielki obszar wentylacji, ale i tak czuć różnice w nagrzanym aucie.
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2664 dnia: 14 Czerwca 2023, 20:43:03 »
Pytanie z innej beczki. Czy normalnym jest, że w trakcie jazdy z prędkością miejska, przy średniej siłę nacisku hamulca, wydobywany jest krotki dźwięk grzechotania? Dość głośny, jakby o coś szurały tarcze. Zdarzyło się 3 razy przez 2000km więc stosunkowo rzadko.

Dodatkowo chciałbym zapytać czy macie już wypracowana technikę hamowania, aby przy zalkowitym zatrzymaniu auta nie było słuchać również krótkiego grzechotniecia ? Nie wiem czy to normalne, mam tylko doświadczenie z manuala  gdzie dochamowywanie odbywa się bez żadnego dźwięku. Chodzi mi o ten dźwięk takiego typu kiedy macie już wrzucony D, i delikatnie puszczacie hamulec i auta zaczyna szarpać
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2665 dnia: 14 Czerwca 2023, 21:48:49 »
Hmm - nie mam żadnego grzechotania ani przy prędkościach miejskich, ani przy całkowitym zatrzymaniu. Przy ruszaniu też nigdy nie zauważyłem, żeby auto szarpało

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2666 dnia: 15 Czerwca 2023, 01:02:08 »
Moze kolega ma na myśli szuranie klocków po tarczach?  W hybrydzie, zwłaszcza jak się nią delikatnie jeździ to hamulce są używane stosunkowo niedużo. Efektem jest niestety że tarcze mają miejscami lekkie wżery z rdzy i klocki po nich chroboczą. Dobrze to widać na tarczach Bartka tutaj: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,53442.150.html  Auta z konwencjonalnym napedem mają tarcze zwykle gładziutkie jak lustro. Podbnie powinno być w hybrydach FWD.
Lekarstwem na to zapewne byłoby jedzenie po sportowemu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2667 dnia: 15 Czerwca 2023, 08:20:04 »
Pytanie z innej beczki. Czy normalnym jest, że w trakcie jazdy z prędkością miejska, przy średniej siłę nacisku hamulca, wydobywany jest krotki dźwięk grzechotania? Dość głośny, jakby o coś szurały tarcze. Zdarzyło się 3 razy przez 2000km więc stosunkowo rzadko.
No to grzechotania czy szuraania? Grzechotania nie powinno być a szurania może się zdarzyć przy tarczy pokrytej nalotem rdzy.

Dodatkowo chciałbym zapytać czy macie już wypracowana technikę hamowania, aby przy zalkowitym zatrzymaniu auta nie było słuchać również krótkiego grzechotniecia ? Nie wiem czy to normalne, mam tylko doświadczenie z manuala  gdzie dochamowywanie odbywa się bez żadnego dźwięku. Chodzi mi o ten dźwięk takiego typu kiedy macie już wrzucony D, i delikatnie puszczacie hamulec i auta zaczyna szarpać
Znowu czepie się opisu dźwięku. Grzechotania nie powinno być. Domyślam się, że chodzi ci o dźwięk momentu luzowania się klocków z tarczy. To bardziej jest zgrzyt wynikający z zadrgania, zawibrowania klocków skutkiem takiego trochę odlepienia się ich od tarczy.  Wg mojej oceny to cecha charakterystyczna klocków z okładzinami organicznymi. Być może zmiana klocków na ceramiczne lub metaliczne byłaby rozwiązaniem.

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2668 dnia: 15 Czerwca 2023, 08:38:11 »
Niedokładnie opisałem, masz rację, chodzi o dźwięk zgrzytania.jesli chodzi i zgrzytanie przy ruszaniu to tutaj jest to dla mnie zrozumiałe, chyba w każdym automacie się tak dzieje po delikatnym zwalnianiu hamulca, kiedy silnik zaczyna ciągnąć do przodu.

Bardziej mnie zastanawia dlaczego przy każdym dojechaniu do skrzyżowania, ten sam dźwięk pojawia  się przy zatrzymaniu auta. Auto ogólnie hamuje bezgłośnie, ale ostatnia faza jak już auto jedzie 3-4 kmh i zaczyna się zatrzymywać to wtedy jest taki sekundowy zgrzyt. Pomaga mocne dochamowywanie ale nie jest to za bardzo przyjmne za każdym razem zatrzymywać się na ,,sztorc".

Przeglądałem trochę internet i chyba na forum każdej marki jest ten sam problem opisany- najbardziej Suzuki i Mazda- te podobno tak już mają i tyle. Natomiast u  mnie możliwe jest też, że jeszcze musza się ułożyć hamulce i dotrzeć, bo przebieg nie za duży (2kkm) I zrobiony w połowie na ekspresówkach z małym natężeniem ruchu. Ciekawa sprawa.

Może wezmę auto I kilka razy mocniej pohamuje? Może pomoże to ułożyć się hamulca ?

Co do tego grzechotania głośnego co się zdarzyło 3 razy, chodziło mi o ten sam dźwięk zgrzytania  tylko kilka razy głośniejszy. Zdarzyło się to po dynamicznym ruszeniu spod świateł i następnym lekko-srednio wciśnięciu hamulca. Dźwięk podobny do tego jakby jakiś kamien się dostał pomiędzy klocki, mocniejsze dociśnięcie i problem zniknął.
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2669 dnia: 15 Czerwca 2023, 10:48:34 »
... Lekarstwem na to zapewne byłoby jedzenie po sportowemu.
Tzn. jak jeść, szybko? Przecież to niezdrowe :grin:
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl