Dawno nikt nie pisał w tym wątku, więc może taka garść spostrzeżeń po 1.5roku używania i ok. 27k km przebiegu. Zacznę od wad (ściąga dla kolegi pireusa do trollowania w innych wątkach:)
....
Wszystkie te systemy w moim poprzednim mondeo działały zdecydowanie lepiej (poza otwieraniem bagażnika z buta i aktywnym tempomatem, ale to pewnie tylko dlatego, że tam ich nie miałem)
.............
Też przesiadłem się z mondeo, ( MKV) i porównując te dwa auta mam trochę dziwne uczucie, że to co miałem w mondeo 2015 a to co jest w RAV 4 to trochę uczucie na minus.
Nie mamy w Toyocie matrycowych lamp przednich które by reagowały na innych użytkowników i wycinały światło , żeby nie oślepiać innych, samo nie przełączy między krótkimi a długimi ( jeszcze nie testowałem - tak piszą). Światło w toyocie wygląda ładnie, ale nie miałem jeszcze okazji jechać dłużej w nocy, żeby ocenić czytelność.
póki co nie umiem albo nie da się na stałe wyłączyć asystentów trzymania pasa ruchu co przeszkadza trochę na wąskich i trochę krętych drogach, nie da się chyba w ogóle wyłączyć znaków, a mnie denerwuje ta ikonka.
Nie umiem lub się nie da zmienić ustawień telewizora, nie podoba mi się kolorystyka animacji przepływu energii, wydaje mi się że w testowanej poliftowej już wersji rocznika 2022 były inne, żywsze. U mnie jest to jakieś blade
Nie mam dostępu w menu telewizorka do ustawień systemowych, pamiętem, że w testowej np przez przypadek wyłączyłem zdalny kluczyk, tak, że system widział go dopiero po zbliżeniu do przycisku start/stop. Przynajmniej nie umiem tego znaleźć
Ale się uczę, ciągle się uczę

Ogóle wrażenia na plus i na minus mam prawie dokładnie takie same jak Ty. Czy minusy będą mi w perspektywie czasu przeszkadzać okaże się po długim czasie z racji tego , że po pierwsze mam przejechane dopiero 250 km w tydzień, a po drugie planowo głównym użytkownikiem ma być żona., bo ja na co dzień użytkuję służbową octavię w bieda wersji, więc tak naprawdę różnicę odczuwam dużą między skodą a toyotą. Oczywiście na plus !!!
I tak szczerze mówiąc nie zdążyłem się przez prawie 8 lat nacieszyć mondeem, bo jeździłem nim regularnie tylko dwa lata, resztę czasu żona. i przez te 8 lat mondeo przejechało z nami 58tys km.
W wydłużony weekend czeka nas wycieczka nad morze, więc w jedną stronę około 600 km, to będzie pierwszy prawdziwy test funkcjonalności systemów czujników, aktywnych tempomatów , radarów, foteli, ustawień etc