Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2685 dnia: 09 Sierpnia 2023, 18:00:56 »
- konieczność wyłączenia przednich czujników po zamontowaniu haka
Nie bardzo rozumiem. Ja wyciszam czujniki tylne podczas cofania z rowerami i wyłączam automatyczne hamowanie. Przednie działają normalnie.

Jak wyłączyć same czujniki tylne? W opcja h mam po prostu wyłączenie czujników, które działa globalnie

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2686 dnia: 09 Sierpnia 2023, 18:04:16 »
Może po prostu wycisza pikanie Escapem na kierownicy, a nie wyłącza czujniki.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline labusm

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid Exe
« Odpowiedź #2687 dnia: 09 Sierpnia 2023, 18:30:24 »
Dawno nikt nie pisał w tym wątku, więc może taka garść spostrzeżeń po 1.5roku używania i ok. 27k km przebiegu. Zacznę od wad (ściąga dla kolegi pireusa do trollowania w innych wątkach:)

....

Wszystkie te systemy w moim poprzednim mondeo działały zdecydowanie lepiej (poza otwieraniem bagażnika z buta i aktywnym tempomatem, ale to pewnie tylko dlatego, że tam ich nie miałem)

.............

Też przesiadłem się z mondeo, ( MKV) i porównując te dwa auta mam trochę dziwne uczucie, że to co miałem w mondeo 2015 a to co jest w RAV 4 to trochę uczucie na minus.
Nie mamy w Toyocie matrycowych lamp przednich które by reagowały na innych użytkowników i wycinały światło , żeby nie oślepiać innych, samo nie przełączy między krótkimi a długimi ( jeszcze nie testowałem - tak piszą). Światło w toyocie wygląda ładnie, ale nie miałem jeszcze okazji jechać dłużej w nocy, żeby ocenić czytelność.
póki co nie umiem albo nie da się na stałe wyłączyć asystentów trzymania pasa ruchu co przeszkadza trochę na wąskich i trochę krętych drogach, nie da się chyba w ogóle wyłączyć znaków, a mnie denerwuje ta ikonka.
Nie umiem lub się nie da zmienić ustawień telewizora, nie  podoba mi się kolorystyka animacji przepływu energii, wydaje mi się że w testowanej poliftowej już wersji rocznika 2022 były inne, żywsze.  U mnie jest to jakieś blade
Nie mam dostępu w menu telewizorka do ustawień systemowych, pamiętem, że w testowej np przez przypadek wyłączyłem zdalny kluczyk, tak, że  system widział go dopiero po zbliżeniu do przycisku start/stop. Przynajmniej nie umiem tego znaleźć

Ale się uczę, ciągle się uczę :)

Ogóle wrażenia na plus i na minus mam prawie dokładnie takie same jak Ty. Czy minusy będą mi w perspektywie czasu przeszkadzać okaże się po długim czasie z racji tego , że po pierwsze mam przejechane dopiero 250 km  w tydzień, a po drugie planowo głównym użytkownikiem ma być żona., bo ja na co dzień użytkuję służbową octavię w bieda wersji, więc tak naprawdę różnicę odczuwam dużą między skodą a toyotą. Oczywiście na plus !!!

I tak szczerze mówiąc nie zdążyłem się przez prawie 8 lat nacieszyć mondeem, bo jeździłem nim regularnie tylko dwa lata, resztę czasu żona. i przez te 8 lat mondeo przejechało z nami 58tys km.

W wydłużony weekend czeka nas wycieczka nad morze, więc w jedną stronę około 600 km, to będzie pierwszy prawdziwy test funkcjonalności systemów czujników, aktywnych tempomatów , radarów, foteli, ustawień etc
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2023, 18:35:00 wysłana przez labusm »
Odebrałem RAV4 biała perła Exe AWDi + skywiev   31.07.2023

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2688 dnia: 09 Sierpnia 2023, 18:47:14 »
Długie włączają się z automatu, tylko musisz ten automat załączyć (po lewej nad kolanem)

Asystenta chyba nie da się wyłączyć na stałe, jak i czytania znaków (ale mi to akurat w ogóle nie przeszkadza). O multimediach się nie wypowiem, bo ja mam jeszcze te starsze

Fakt, że mondeo V był w środku jakby nowocześniejszy - na początku mi to przeszkadzało, ale szybko się przyzwyczaiłem.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2689 dnia: 09 Sierpnia 2023, 20:53:07 »
Dawno nikt nie pisał w tym wątku, więc może taka garść spostrzeżeń po 1.5roku używania i ok. 27k km przebiegu. Zacznę od wad (ściąga dla kolegi pireusa do trollowania w innych wątkach:)

....

Wszystkie te systemy w moim poprzednim mondeo działały zdecydowanie lepiej (poza otwieraniem bagażnika z buta i aktywnym tempomatem, ale to pewnie tylko dlatego, że tam ich nie miałem)

.............

Też przesiadłem się z mondeo, ( MKV) i porównując te dwa auta mam trochę dziwne uczucie, że to co miałem w mondeo 2015 a to co jest w RAV 4 to trochę uczucie na minus.
Nie mamy w Toyocie matrycowych lamp przednich które by reagowały na innych użytkowników i wycinały światło , żeby nie oślepiać innych, samo nie przełączy między krótkimi a długimi ( jeszcze nie testowałem - tak piszą). Światło w toyocie wygląda ładnie, ale nie miałem jeszcze okazji jechać dłużej w nocy, żeby ocenić czytelność.
póki co nie umiem albo nie da się na stałe wyłączyć asystentów trzymania pasa ruchu co przeszkadza trochę na wąskich i trochę krętych drogach, nie da się chyba w ogóle wyłączyć znaków, a mnie denerwuje ta ikonka.
Nie umiem lub się nie da zmienić ustawień telewizora, nie  podoba mi się kolorystyka animacji przepływu energii, wydaje mi się że w testowanej poliftowej już wersji rocznika 2022 były inne, żywsze.  U mnie jest to jakieś blade
Nie mam dostępu w menu telewizorka do ustawień systemowych, pamiętem, że w testowej np przez przypadek wyłączyłem zdalny kluczyk, tak, że  system widział go dopiero po zbliżeniu do przycisku start/stop. Przynajmniej nie umiem tego znaleźć

Ale się uczę, ciągle się uczę :)

Ogóle wrażenia na plus i na minus mam prawie dokładnie takie same jak Ty. Czy minusy będą mi w perspektywie czasu przeszkadzać okaże się po długim czasie z racji tego , że po pierwsze mam przejechane dopiero 250 km  w tydzień, a po drugie planowo głównym użytkownikiem ma być żona., bo ja na co dzień użytkuję służbową octavię w bieda wersji, więc tak naprawdę różnicę odczuwam dużą między skodą a toyotą. Oczywiście na plus !!!

I tak szczerze mówiąc nie zdążyłem się przez prawie 8 lat nacieszyć mondeem, bo jeździłem nim regularnie tylko dwa lata, resztę czasu żona. i przez te 8 lat mondeo przejechało z nami 58tys km.

W wydłużony weekend czeka nas wycieczka nad morze, więc w jedną stronę około 600 km, to będzie pierwszy prawdziwy test funkcjonalności systemów czujników, aktywnych tempomatów , radarów, foteli, ustawień etc
Toyota nie daje matrycowych lamp zeby nie konkurowac z NXem. W NXie ocztwiscie matrycowe lampy sa i dzialaja swietnie. Banan na twarzy caly xzas.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2690 dnia: 09 Sierpnia 2023, 22:06:53 »
..
W 90% zgodne z moimi odczuciami. Kilka słabych punktów, które jednak są mało istotne, że ogarniam westchnieniem, machnięciem ręki, wzruszeniem ramion.  I ciągle mam dużą przyjemność z prowadzenia tego samochodu. Nie kumam do końca w czym rzecz i czym to bydle tak mnie czaruje ale po prostu lubię skubańca.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2691 dnia: 10 Sierpnia 2023, 08:58:09 »
Dokładnie tak robię. Kiedy jadę z rowerami na haku, wyłączam automatyczne hamowanie z tyłu, a sygnał czujników ściszam OK na kierownicy przy każdym cofaniu. Mi takie rozwiązanie pasuje, bo przypomina mi, że nie mogę śmiało cofać, bo z tyłu rowery:))

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2692 dnia: 10 Sierpnia 2023, 11:18:34 »
I ciągle mam dużą przyjemność z prowadzenia tego samochodu. Nie kumam do końca w czym rzecz i czym to bydle tak mnie czaruje ale po prostu lubię skubańca.
Bo to nie on tylko ona - RAVka ;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2693 dnia: 10 Sierpnia 2023, 17:40:27 »
Dokładnie tak robię. Kiedy jadę z rowerami na haku, wyłączam automatyczne hamowanie z tyłu, a sygnał czujników ściszam OK na kierownicy przy każdym cofaniu. Mi takie rozwiązanie pasuje, bo przypomina mi, że nie mogę śmiało cofać, bo z tyłu rowery:))

W sumie nigdy o tym nie pomyślałem, ale to z konkretnego powodu. Przykładowo - parkuję samochód przodem, dojeżdżam do jakiegoś znaku, czy krzaków, czujniki pikają, ok

Następnego dnia chce stamtąd wyjechać. Odpalam więc auto i wrzucam wsteczny, a czujniki.... nadal pikają! To kolejna taka drobnostka, która dość mocno mnie irytuje. W mondeo jak miałem wrzucony wsteczny, to reagowały tylko tylne, a jak miałem jedynkę, to te przednie - w rav4 niezależnie od kierunku jazdy działają wszystkie

Idąc tym tropem założyłem, za jak mam bagażnik na haku, to będzie mi pikalo zawsze i wszędzie (czyli przy jeździe do przodu) - nie jest tak?
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2023, 17:42:06 wysłana przez firek »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2694 dnia: 11 Sierpnia 2023, 11:32:37 »
Jeżeli jedziesz do tyłu i przód znajdzie się niebezpiecznie blisko przeszkody, o którą możesz zawadzić, np. przy skręcie kół, to dlaczego nie powinno pikać?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2695 dnia: 11 Sierpnia 2023, 11:36:07 »
Zasadniczo przednie skrajne powinny monitorować - jakby nie patrzeć, przód zachodzi przy skręcaniu w trakcie jazdy wstecz.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2696 dnia: 11 Sierpnia 2023, 13:11:15 »
I monitorują i przewidują ruch z wyprzedzeniem na wyświetlaczu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2697 dnia: 11 Sierpnia 2023, 13:54:01 »
O ile fabryczny system a nie dokładane pikaczu… :(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2698 dnia: 11 Sierpnia 2023, 14:04:24 »
O ile fabryczny system a nie dokładane pikaczu… :(
Ja stosuję 2 komplety kół i przy zmianie zawsze opony i felgi myję i konserwuję. Moje  już 3 letnie koła zimowe wyglądają jak nowe, zarówno felgi jak i boki opon. Z wielosezonowymi jest jeden mały problem, mianowicie ludzie często nie zaglądają co się dzieje  z felgą i oponą od wewnatrz.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2699 dnia: 11 Sierpnia 2023, 14:06:46 »
Ja od lat jeżdżę na całorocznych, ale na wiosnę i na jesieni zawsze przeważam i przy okazji mały serwis czyli mycie, czyszczenie itp.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl