Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794646 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2805 dnia: 30 Listopada 2023, 09:20:18 »
@Hillbilly: ale podczas tego przejazdu autobusu ty stoisz, czy bardzo powoli się toczysz? Pikają Ci wtedy czujniki?
Stoję, czujniki nie pikają, bo nie jestem na tyle blisko, kamera też nie wrzuca obrazu. Przejeżdża autobus, z lewej mam wolną drogę, gaz, a samochód toczy się ledwie. Jakieś 5 sek, potem wszystko wraca do normy. Dwa razy miałem taki przypadek. mniej więcej raz na pół roku.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2806 dnia: 30 Listopada 2023, 17:31:57 »
@Hillbilly: ale podczas tego przejazdu autobusu ty stoisz, czy bardzo powoli się toczysz? Pikają Ci wtedy czujniki?
Stoję, czujniki nie pikają, bo nie jestem na tyle blisko, kamera też nie wrzuca obrazu. Przejeżdża autobus, z lewej mam wolną drogę, gaz, a samochód toczy się ledwie. Jakieś 5 sek, potem wszystko wraca do normy. Dwa razy miałem taki przypadek. mniej więcej raz na pół roku.
Mega dziwne jak dla mnie. Skoro czujniki nie reagują, to może jednak pomysł Colina jest złym tropem?
PS: w tym systemie można zmienić czułość, może spróbuj dla testów? Choć jeśli to na tyle rzadkie, to ciężko będzie sprawdzić...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2807 dnia: 01 Grudnia 2023, 10:02:56 »
Ja uważam, że Colin ma rację. Głupieje czujnik i stara się uchronić przed wjechaniem w poprzedzający pojazd.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2808 dnia: 03 Grudnia 2023, 23:24:11 »
Pomimo że to trzecia zima ravki to jeszcze nie miałem okazji pojeździć w takim konkretnym śniegu jak w ten weekend. Zarówno po zaspach na ulicy osiedlowej jak i po białej lub lub lekko przetartej dwupasmówce jak również po drogach lokalnych z całkiem ciekawymi pagórkami. W sumie jakieś 350km. No napęd AWDi daje radę. Zero jakiś uślizgów czy innych atrakcji. Podjazdy na których FWD trzeba by już ostrożnie operować gazem tutaj mamy pełen komfort. Ruskie Nokiany też dają radę  :-P - no jest naprawdę miło. Wskażnik AWD pokazuje wyraźnie jak przy ruszaniu auto się mocno odpycha tyłem czyli uprzedza uślizgi przodu, a nie próbuje ratować dopiero jak już przód się ślizga. Przyspieszając na zakręcie 90st można ładnie nawet pójść bokiem - oczywiście nie zachęcam ale miałem kilka razy okazję spróbować przy wjeżdżaniu na szerszą drogę gdy było szeroko, bez innych aut i drzew. Oczywiście od razu odezwała się kontrola trakcji ale jak będę miał czas i odpowiedni placyk to można się pobawić.

Reasumując. Oczywiście, że bez AWDi się by dało ale czemu nie mieć przyjemniej, spokojniej? Za te parę tysi więcej....  no i złącze zabezpieczyć ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2809 dnia: 04 Grudnia 2023, 11:24:46 »
Weź pod uwagę, że taka zabawa w latanie bokiem po placyku jest po zmianie taryfikatora odpowiednio wyceniana tak więc wybór odpowiedniego miejsca jest kluczowy.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2810 dnia: 04 Grudnia 2023, 11:31:49 »
No w sumie nie analizowałem taryfikatora pod tym kątem ale to osobna kwestia. Placyk oczywiście musi być odpowiedni, najlepiej na prywatnym terenie jak ktoś ma taką możliwość.  :cheesy:
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2811 dnia: 04 Grudnia 2023, 12:21:07 »
W poprzedniej Ravce 2013 latanie bokiem zakończyło się wymianą łożyska w tylnym kole. Uderzyłem w krawężnik. Felga ani opona nie ucierpiały, ale łożysko zaczęło hałasować przy dużych prędkościach. Także lepiej uważać. Może być krawężnik, może być pod śniegiem dziura w nawierzchni. Efekt ten sam:))

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2812 dnia: 04 Grudnia 2023, 12:46:44 »
Wszystko się zgadza. Wszelkie próby - nazwijmy to - sportowe wiążą się z ryzykiem popsucia czegoś. W sumie to chodzilo mi tylko o to, że po raz pierwszy od czasu posiadnia malucha doświadczyłem zarzucenia tyłem po dodaniu gazu. Wszystkie FWD oczywiście pojadą w takiej sytuacji prosto co jest bardzo nieprzyjemne choc w praktyce różnica jest tylko taka,  że w FWD widzisz drzewo które Cie zabije, w RWD - nie, a w AWD jest szansa że Cie nie zabije ;)

Inne AWD którymi jeździłem to było Subaru Impreza i Jeep Renegade ale było to lato i asfalt więc za bardzo nie poczulem zalet napędu. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2813 dnia: 04 Grudnia 2023, 13:55:55 »
Pamiętam jak pod koniec lat 90-tych kolega wylądował w rowie bo zbyt pewnie poczuł się na zimówkach, które dopiero co założył. Także rozwagą przede wszystkim.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2814 dnia: 04 Grudnia 2023, 14:49:26 »
Napęd to wartość dodana, jak i dobre opony. Ale rozwaga zawsze wskazana.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2815 dnia: 05 Grudnia 2023, 07:47:54 »
chyba tak do konca nie jest. FWD to jest podsterowne ale tylko po dodaniu na maksa gazu w luku. a w luku wystarczy odjac gaz by nagle auto zrobilo sie pieknie nadstereowne bardziej niz rwd czy awd. awd ma tez wady. jest ciezszy a wiec gorzej skreca, hamuje i przyspiesza a takze wiecej pali. cos za cos. trakcja na sliskim to nie wszystko. szczerze od awd wolalbym jezdzic zawsze na
 najlepiej trzymajacych  dostepnych na rynku oponach zamniast jakichs tanich pseudo oponach. da to duzo wiecej niz jakiekolwiek rwd i to wszedzie czyli i na hamowaniu i przyspieszaniu i w luku.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2023, 07:50:30 wysłana przez Piwo »

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #2816 dnia: 05 Grudnia 2023, 08:27:19 »
Tylko że ravka w AWD ma lepsze przyspieszenie na papierze i w testach. W tej i poprzednich generacjach. Trakcja panie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2817 dnia: 05 Grudnia 2023, 09:07:56 »
Rav4...nazwa zobowiązuje.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #2818 dnia: 05 Grudnia 2023, 10:16:39 »
Też się pobawiłem na dużym placu oczywiście na terenie prywatnym, wyłączona kontrola trakcji i faktycznie fajnie lata bokami, można kontrę zakładać, wspomnienia  z F126 P; F125P i Poloneza wróciły, to była motoryzacja , maluch 24 KM i można było kręcić bączki na śniegu , ravka 222 KM i też tylko na śniegu bączki pokręcisz( choć w sumie  nie , tylko bokiem polatasz) :) Jakoś w malaczu frajda była większa , może niżej się siedziało to odczucie inne.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2819 dnia: 05 Grudnia 2023, 16:02:00 »
Powiedzcie mi proszę, czy w momencie, kiedy w Ravce pojawiły się wszystkie podświetlane przyciski ( chyba od 2022), to przyciski pamięci ustawień fotela kierowcy też dostały podświetlenie, czy ten "smaczek" Toyota zostawiła dla kolejnej generacji?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl