Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794737 razy)

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 4X4
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2820 dnia: 05 Grudnia 2023, 19:08:38 »
Pomimo że to trzecia zima ravki to jeszcze nie miałem okazji pojeździć w takim konkretnym śniegu jak w ten weekend. Zarówno po zaspach na ulicy osiedlowej jak i po białej lub lub lekko przetartej dwupasmówce jak również po drogach lokalnych z całkiem ciekawymi pagórkami. W sumie jakieś 350km. No napęd AWDi daje radę. Zero jakiś uślizgów czy innych atrakcji. Podjazdy na których FWD trzeba by już ostrożnie operować gazem tutaj mamy pełen komfort. Ruskie Nokiany też dają radę  :-P - no jest naprawdę miło. Wskażnik AWD pokazuje wyraźnie jak przy ruszaniu auto się mocno odpycha tyłem czyli uprzedza uślizgi przodu, a nie próbuje ratować dopiero jak już przód się ślizga. Przyspieszając na zakręcie 90st można ładnie nawet pójść bokiem - oczywiście nie zachęcam ale miałem kilka razy okazję spróbować przy wjeżdżaniu na szerszą drogę gdy było szeroko, bez innych aut i drzew. Oczywiście od razu odezwała się kontrola trakcji ale jak będę miał czas i odpowiedni placyk to można się pobawić.

Reasumując. Oczywiście, że bez AWDi się by dało ale czemu nie mieć przyjemniej, spokojniej? Za te parę tysi więcej....  no i złącze zabezpieczyć ;)

Pełna zgoda, też potestowałem na śniegu na lokalnych drogach, w zakrętach trzyma tak stabilnie aż sam się zdziwiłem i fajnie odpycha tyłem.
Zresztą to też trochę zasługa opon (chyba takie same jak kolegi bo też Nokian Tyres Snowproof 2 SUV SilentDrive). Na zakrętach nawet na tych łagodnych na monitorze z przepływem energii dużo częściej załączała się tylna oś niż latem na letnich.
Tylko spalanie większe :-( Fakt, że EFEKTYWNOŚĆ PALIWOWA (OPÓR TOCZENIA) opon to C natomiast letnich A

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2821 dnia: 05 Grudnia 2023, 19:14:34 »
Powiedzcie mi proszę, czy w momencie, kiedy w Ravce pojawiły się wszystkie podświetlane przyciski ( chyba od 2022), to przyciski pamięci ustawień fotela kierowcy też dostały podświetlenie, czy ten "smaczek" Toyota zostawiła dla kolejnej generacji?
Podświetlenie ustawień fotela ma sens jak przyciski są na drzwiach jak w MB , a w innym przypadku chyba i tak ich nie widzisz.

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2822 dnia: 05 Grudnia 2023, 19:17:42 »
Powiedzcie mi proszę, czy w momencie, kiedy w Ravce pojawiły się wszystkie podświetlane przyciski ( chyba od 2022), to przyciski pamięci ustawień fotela kierowcy też dostały podświetlenie, czy ten "smaczek" Toyota zostawiła dla kolejnej generacji?

Ten smaczek to jednak zostawili dla następnej generacji :-) (albo i nie:-)),
bo ja mam rok prod. luty 2023 i wszystkie przyciski podświetlane oprócz przycisków pamięci ustawień fotela kierowcy :-(

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2823 dnia: 05 Grudnia 2023, 19:21:08 »
Podświetlenie ustawień fotela ma sens jak przyciski są na drzwiach jak w MB , a w innym przypadku chyba i tak ich nie widzisz.

Zgoda, w RAV4 akurat są na drzwiach więc podświetlenie ma sens.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2824 dnia: 05 Grudnia 2023, 19:24:28 »
Zgoda, w RAV4 akurat są na drzwiach więc podświetlenie ma sens.
Myślałem, że regulacja jest z boku fotela.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2825 dnia: 05 Grudnia 2023, 19:41:34 »
Nie chodzi o regulacje tylko o pamięć ustawień. Te są na drzwiach koło klamki
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2826 dnia: 05 Grudnia 2023, 19:43:40 »
hyba takie same jak kolegi bo też Nokian Tyres Snowproof 2 SUV SilentDrive
Inne - moje to Nokian WR SUV 4
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2827 dnia: 05 Grudnia 2023, 19:50:00 »
Hillbilly

Nie chodzi o regulacje tylko o pamięć ustawień. Te są na drzwiach koło klamki

kolega Hillbilly pytał przyciski pamięci ustawień fotela kierowcy i te są na drzwiach.
natomiast przyciski regulacji fotela są jest z boku fotela

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2828 dnia: 05 Grudnia 2023, 20:07:53 »
kolega Hillbilly pytał przyciski pamięci ustawień fotela kierowcy
Ok, źle zrozumiałem. Ale chyba z pamięci ustawień to korzysta się tylko, jak zmienia się osoba kierująca samochodem, to oświetlenie raczej jest zbędne.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2829 dnia: 05 Grudnia 2023, 20:17:08 »
No nie koniecznie. Jeżeli kierowca nr 1 przekazuje samochód kierowcy nr 2 w nocy, to dobrze widzieć przycisk, który musisz wcisnąć dla swojego ustawienia.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2830 dnia: 05 Grudnia 2023, 20:17:53 »
Ok, źle zrozumiałem. Ale chyba z pamięci ustawień to korzysta się tylko, jak zmienia się osoba kierująca samochodem, to oświetlenie raczej jest zbędne.
masz rację
jak się jest jedynym kierującym  to w zasadzie nie przeszkadza,
ale wszystkie przyciski są podświetlane tylko te nie  :-).
ja nawet bym na to nie zwrócił uwagi gdyby Hillbilly nie zapytał, więc z własnej ciekawości poszedłem do garażu i sprawdziłem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2831 dnia: 05 Grudnia 2023, 20:35:56 »
Dokładnie odwrotnie. Jak jest jeden kierownik, to raz ustawia i z zasady zapomina.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2832 dnia: 05 Grudnia 2023, 20:46:01 »
Pomimo że to trzecia zima ravki to jeszcze nie miałem okazji pojeździć w takim konkretnym śniegu jak w ten weekend. Zarówno po zaspach na ulicy osiedlowej jak i po białej lub lub lekko przetartej dwupasmówce jak również po drogach lokalnych z całkiem ciekawymi pagórkami...

Marek: wiem, że jesteś z moich okolic. Jeździłeś może w sobotę w godzinach przedpołudniowych? Jak już spadł śnieg, jeszcze porządnie nie odśnieżali, a auta rozjechały to, co było na drodze i było kupę chlapy, a do tego temperatura poniżej 0 (mam na myśli drogi w mieście, ale nie takie osiedlowe, które były w śniegu).

Pytam, bo że 2 razy zdarzyło mi się wtedy pojechać trochę prosto na zakręcie - problem, który nie występuje na ośnieżonych drogach. Zastanawiam się, czy na pełnych zimówkach mogło by być lepiej, czy przy tych warunkach nic już nie pomoże
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2023, 20:47:33 wysłana przez firek »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2833 dnia: 05 Grudnia 2023, 21:00:47 »
Rav4...nazwa zobowiązuje.
Ci bez AWD powinni mieć znaczek Rav2

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2834 dnia: 05 Grudnia 2023, 21:37:38 »
Pomimo że to trzecia zima ravki to jeszcze nie miałem okazji pojeździć w takim konkretnym śniegu jak w ten weekend. Zarówno po zaspach na ulicy osiedlowej jak i po białej lub lub lekko przetartej dwupasmówce jak również po drogach lokalnych z całkiem ciekawymi pagórkami...

Marek: wiem, że jesteś z moich okolic. Jeździłeś może w sobotę w godzinach przedpołudniowych? Jak już spadł śnieg, jeszcze porządnie nie odśnieżali, a auta rozjechały to, co było na drodze i było kupę chlapy, a do tego temperatura poniżej 0 (mam na myśli drogi w mieście, ale nie takie osiedlowe, które były w śniegu).

Pytam, bo że 2 razy zdarzyło mi się wtedy pojechać trochę prosto na zakręcie - problem, który nie występuje na ośnieżonych drogach. Zastanawiam się, czy na pełnych zimówkach mogło by być lepiej, czy przy tych warunkach nic już nie pomoże

Tak, w sobotę jechałem ok 9 do Psar koło Trzebini i wracałem do Zabrza przed 12. Tam DTŚ+A4, powrót A4. Powiem tak. Jako wieloletni ujeżdżacz aut FWD w zakręty wchodzę bardzo ostrożnie. Gdy już sobie popatrzyłem na wskaźniku AWD jak się rozkłada napęd przy ruszaniu to w kilku miejscach gdzie miałem dość szeroko pozwoliłem sobie trochę mocniej przycisnąć na gaz. Raz mnie wyniosło za bardzo na zewnątrz ale nie było to klasyczne pojechanie prosto ze skręconymi kołami tylko zarzucenie tyłem i być może za duża kontra spowodowała że pojechałem za szeroko. Za szeroko czyli nie zmiesciłem się na lewym pasie po lewoskręcie tylko wyprostowałem na środku. Te zabawy to jednak robiłem gdy było białe ugniecione. W momencie gdy już czułem, że doopa zarzuca od razu odzywał się ABS w którymś przednim kole - tak przynajmniej mi się wydaje, że w przednim. Na błocie to raczej auto jechało jak po sznurku. Nie wiem czy jednak te obserwacje są miarodajne. Trzeba by wsiąść na zmianę do jednego i drugiego auta i w ten sam zakręt tak samo wejść.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl