Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794741 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2835 dnia: 05 Grudnia 2023, 22:12:05 »
Nie wiem czy jednak te obserwacje są miarodajne. Trzeba by wsiąść na zmianę do jednego i drugiego auta i w ten sam zakręt tak samo wejść.
To może kiedyś się umówimy i protestujemy? W sumie sam jestem ciekawy jak się sprawują moje Michelin CC na tle zimówek. No ale fajnie by było z tym błotem, a teraz już go nie ma:/

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2836 dnia: 05 Grudnia 2023, 22:20:29 »
Da się zrobić. Byle warunki sie nadarzyły i czas pozwolił :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2837 dnia: 08 Grudnia 2023, 12:03:18 »
Dopiero po dwóch miesiącach od zakupu miałem okazję przetestować jak sprawiają się światła LED w mojej RAV4 (Executive). Już na etapie zamawiania auta wiedziałem, że na matrycowe LED-y i HUD nie mam co liczyć, co dziwiło, bo w Corolli z 2019 r. to miałem. Ale do rzeczy. Wyjechałem za stolicę, drogi krajowe, wojewódzkie. No niestety mocne rozczarowanie. Miałem wrażenie, że przeniosłem sie dekadę wstecz na poziom biksenonów, które miałem w Auris TS HSD. Jednak te w Auris z 2014 r. nie miały tego problemu by w trybie automatycznych świateł drogowych tak często mylić się nie wyczuwając lamp w terenie zabudowanym lub oślepiając innych kierowców, bo lampy drogowe nie chciały się zmienić. Moje obserwacje - to loteria. Raz oślepiam innych, raz nie. Przez 4 lata jazdy w Corolli na matrycowych LED-ach zapomniałem już, co to znaczy mieć światła zero-jedynkowe. To dodatkowo zabolało. Choć matryce  w Corolli odstawały i tak od tego co np. oferuje w tej technologii Volvo, BMW czy Audi, to i tak Corolla sprzed 5 lat z matrycami miażdży LEDy w nowej RAV4, które osobiście uważam za prehistoryczny wynalazek. Trudno zrozumieć politykę Toyoty, że mając sprawdzoną technologię matrycowych LED z Corolli z 2019 r. - nie rozwinęli jej lub nie powielili chociaż, a w aucie pozycjonowanym półkę wyżej i w najnowszej odsłonie A.D. 2023/2024. Szkoda. I to właściwie mój jedyny zarzut do nowej RAV4 (ok, czasem tęsknię też za HUD), ale multimedia rekompensują te niedogodności, bo wreszcie są takie, jak być powinny. Jest też wyraźnie ciszej niż w Corolli przy prędkości 140 km/h, co mnie najbardziej zaskoczyło patrząc na gabaryty i aerodynamikę obu modeli. 
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2023, 12:08:38 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2838 dnia: 08 Grudnia 2023, 12:07:27 »
Matrycowe są w Lexusie NX. HUD jest w PlugInie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2839 dnia: 08 Grudnia 2023, 12:11:03 »
Matrycowe są w Lexusie NX. HUD jest w PlugInie.

tak wiem, ale to niczego nie tłumaczy ;), mowa o RAV4 w Hybrydzie i fakcie, że RAV4 nie oferuje matryc, po tylu latach....

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2840 dnia: 08 Grudnia 2023, 12:13:31 »
Tłumaczy, NX to RAV4 pod brandem Lexusa. „Smaczki” zachowali dla Lexa a nie dla popularnej Toyoty, by ograniczać wewnętrzną konkurencję.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2841 dnia: 08 Grudnia 2023, 12:21:45 »
Tłumaczy, NX to RAV4 pod brandem Lexusa. „Smaczki” zachowali dla Lexa a nie dla popularnej Toyoty, by ograniczać wewnętrzną konkurencję.

Całkowicie się nie zgadzam. Dlaczego zatem matryce są w Corolli od blisko 5 lat?  Idąc Twoją logiką nie powinno ich być by kupić Lexusa jakiegoś, np. IS jak jeszcze był wtedy oferowany? NX to nie do końca "przebrana RAV4" - spójrz na gabaryty obu aut. Jeździłem poza tym wielokrotnie i RAv4 i NX-em, naprawdę czuć różnicę gabarytu bez zagladania w tabelki z danymi.  Wspólna platforma podłogowa nie oznacza, że to auta 1:1 pod tym względem. Znając trochę specyfikę polityki Japończyków wiem, że tu kryje się coś innego. Wytłumacz mi to - w Corolli z 2019 r. miałem zamykanie el. klapy bagażnika z opcją dwóch klawiszy, podświetlanych nocą z opcją ryglowania zamków. W nowej RAV4 cały czas jest ten sam tani, gumowany przycisk od zamykania klapy (bez podświetlenia), który był jeszcze w RAV4 poprzedniej generacji, czyli sprzed dekady. Myślę, że to bardziej księgowy, niż chęć by z tego powodu wybrać NX-a zamiast RAV4.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2842 dnia: 08 Grudnia 2023, 12:44:55 »
Myślę, że to bardziej księgowy, niż chęć by z tego powodu wybrać NX-a zamiast RAV4.
Powodów do tego, żeby wybrać Lexusa zamiast RAV4 jest więcej, niż tylko światła czy przycisk zamykania bagażnika. Jest lepsza jakość materiałów, wyciszenie, moc napędu. Natomiast nie da się tego porównać cenowo, bo NX wyposażony tak jak RAV4 Exe to cena kosmos. Poza tym ja osobiście, jak miałbym wymieniać RAV4 na Lexa, to nie na NX, a RX, a tam to już w ogóle ceny kosmos. Także chwalę ravkę, światła mam w EXE 2022 dużo lepsze niż w Prestige 2013. A jak mi stopa urośnie, nie koniecznie w bucie, to może się skuszę na RX:))

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2843 dnia: 08 Grudnia 2023, 13:22:02 »
Myślę, że to bardziej księgowy, niż chęć by z tego powodu wybrać NX-a zamiast RAV4.
Powodów do tego, żeby wybrać Lexusa zamiast RAV4 jest więcej, niż tylko światła czy przycisk zamykania bagażnika. Jest lepsza jakość materiałów, wyciszenie, moc napędu. Natomiast nie da się tego porównać cenowo, bo NX wyposażony tak jak RAV4 Exe to cena kosmos. Poza tym ja osobiście, jak miałbym wymieniać RAV4 na Lexa, to nie na NX, a RX, a tam to już w ogóle ceny kosmos. Także chwalę ravkę, światła mam w EXE 2022 dużo lepsze niż w Prestige 2013. A jak mi stopa urośnie, nie koniecznie w bucie, to może się skuszę na RX:))

pełna zgoda, ale ja nie o tym, kolega nawiązał do NX-a. Ja tylko wyrazić chciałem swoją opinie o LED-ach RAV4 żałując i nie rozumiejąc zarazem dlaczego nie oferują od tylu lat matryc. Kropka. Trzymam kciuki za RX-a. Szwagrowi strzeli rok za chwilę jak go ma. Rewelacyjne auto.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2844 dnia: 08 Grudnia 2023, 13:54:23 »
Ja tylko wyrazić chciałem swoją opinie o LED-ach RAV4 żałując i nie rozumiejąc zarazem dlaczego nie oferują od tylu lat matryc.
Całkowicie się z Tobą zgadzam i również o tym kiedyś pisałem na forum.
Podejrzewam, że chodzi o to, że to jest spowodowane faktem, że RAV4 (ponoć) jest projektowane głównie pod rynek amerykański, a tam matrycowe światła są (albo do niedawna były) niedozwolone przez przepisy.
Do tego beznadziejnie działacy asystent świateł drogowych, którego przestałem używać, bo nigdy nie było wiadomo, czy kogoś nie oślepi.

Przy okazji, jedna wskazówka - podjedź na SKP i sprawdź, czy przypadkiem światła nie są ustawione zbyt nisko. Oczywiście nie rozwiązuje to braku matrycowych świateł, ale mi trochę poprawiły komfort w porównaniu do ustawień fabrycznych.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2845 dnia: 08 Grudnia 2023, 14:13:51 »
Ja tylko wyrazić chciałem swoją opinie o LED-ach RAV4 żałując i nie rozumiejąc zarazem dlaczego nie oferują od tylu lat matryc.
Całkowicie się z Tobą zgadzam i również o tym kiedyś pisałem na forum.
Podejrzewam, że chodzi o to, że to jest spowodowane faktem, że RAV4 (ponoć) jest projektowane głównie pod rynek amerykański, a tam matrycowe światła są (albo do niedawna były) niedozwolone przez przepisy.
Do tego beznadziejnie działacy asystent świateł drogowych, którego przestałem używać, bo nigdy nie było wiadomo, czy kogoś nie oślepi.

Przy okazji, jedna wskazówka - podjedź na SKP i sprawdź, czy przypadkiem światła nie są ustawione zbyt nisko. Oczywiście nie rozwiązuje to braku matrycowych świateł, ale mi trochę poprawiły komfort w porównaniu do ustawień fabrycznych.

dzięki za sugestie, tak zrobię. Teoria z matrycami i rynkiem USA może mieć cień prawdy, jednak tam też jest Corolla, więc zaprojektowanie matryc oddzielnie dla rynku takiego jak Europa nie byłaby problemem. Ale nieważne, wiedziałem na co sie porywam, aczkolwiek człowiek jednak jest ułomny i szybko przyzwyczaja się do lepszego (vide: metryce w Corolli, którym i tak daleko do konkurencji).

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #2846 dnia: 08 Grudnia 2023, 14:27:33 »
Przed zakupem RAv4 testowalem pluginy zarowno Mazde CX-60 jak i wymienionego Lexusa. Lexus NX plug in ma dokladnie ten sam uklad napedowy co RAV4. Roznica jest w wyposazeniu i wykonczeniu. Rozmiary bardzo zblizone, wrecz czulem sie w kabinie RAvki swobodniej niz w NX.  Negatywne wrazenie zrobil na mnie nadmiar elektroniki w NX. Jak dal mnie zbyt duzo zabawek, w tym wedlug mnie bardzo niebezpieczny pomysl z elektrycznym otwieraniem drzwi od srodka. Pomijajac roznice w cenie NX mnie nie powalal. Toyota po potraktowaniu preparatem zabezpieczajacym i wygluszajcym Dinitrol nie ustepuje wiele poziomem halasu w srodku Lexusowi. To zabezpieczenie zrobiono mi od razu w ASO. Testowo jezdzilem niezabezpieczona Toyota i wedlug mnie robi duza roznice.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2847 dnia: 08 Grudnia 2023, 14:46:39 »

Całkowicie się nie zgadzam. Dlaczego zatem matryce są w Corolli od blisko 5 lat?  Idąc Twoją logiką nie powinno ich być by kupić Lexusa jakiegoś, np. IS jak jeszcze był wtedy oferowany? NX to nie do końca "przebrana RAV4" - spójrz na gabaryty obu aut. Jeździłem poza tym wielokrotnie i RAv4 i NX-em, naprawdę czuć różnicę gabarytu bez zagladania w tabelki z danymi.  Wspólna platforma podłogowa nie oznacza, że to auta 1:1 pod tym względem. Znając trochę specyfikę polityki Japończyków wiem, że tu kryje się coś innego. Wytłumacz mi to - w Corolli z 2019 r. miałem zamykanie el. klapy bagażnika z opcją dwóch klawiszy, podświetlanych nocą z opcją ryglowania zamków. W nowej RAV4 cały czas jest ten sam tani, gumowany przycisk od zamykania klapy (bez podświetlenia), który był jeszcze w RAV4 poprzedniej generacji, czyli sprzed dekady. Myślę, że to bardziej księgowy, niż chęć by z tego powodu wybrać NX-a zamiast RAV4.
Gabaryty są niemal identyczne długość 4.6 a 4,66, rozstaw osi identyczny 2,69, szerokość 1,85 a 1,86 wysokość 1,69 a 1,64. https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/porownanie/toyota/rav4/v/suv-facelifting/silnik-hybrydowy-2.5-hybrid-dynamic-force-222km-od-2022/?vs=lexus%2Fnx%2Fii%2Fsuv%2Fsilnik-hybrydowy-350h-242km-od-2021&c1=33680&c2=33332

Offline Damiao

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris 20
« Odpowiedź #2848 dnia: 08 Grudnia 2023, 17:46:33 »
Przed zakupem RAv4 testowalem pluginy zarowno Mazde CX-60 jak i wymienionego Lexusa. Lexus NX plug in ma dokladnie ten sam uklad napedowy co RAV4. Roznica jest w wyposazeniu i wykonczeniu. Rozmiary bardzo zblizone, wrecz czulem sie w kabinie RAvki swobodniej niz w NX.  Negatywne wrazenie zrobil na mnie nadmiar elektroniki w NX. Jak dal mnie zbyt duzo zabawek, w tym wedlug mnie bardzo niebezpieczny pomysl z elektrycznym otwieraniem drzwi od srodka. Pomijajac roznice w cenie NX mnie nie powalal. Toyota po potraktowaniu preparatem zabezpieczajacym i wygluszajcym Dinitrol nie ustepuje wiele poziomem halasu w srodku Lexusowi. To zabezpieczenie zrobiono mi od razu w ASO. Testowo jezdzilem niezabezpieczona Toyota i wedlug mnie robi duza roznice.

Witam,
W którym ASO robią takie zabezpieczenie środkiem Dinitrol i jaki jest zakres tego zabezpieczenia?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2849 dnia: 08 Grudnia 2023, 17:47:22 »

Witam,
W którym ASO robią takie zabezpieczenie środkiem Dinitrol i jaki jest zakres tego zabezpieczenia?
Norge

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl